Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 03:06 2 342 40

25 февруари 1956 г.: Хрушчов обявява истината за репресиите на Сталин и терора в СССР

  • ссср-
  • терор-
  • никита хрушчов-
  • йосиф сталин-
  • репресии-
  • кпсс

Това става на секретно заседание на XX конгрес на КПСС

25 февруари 1956 г.: Хрушчов обявява истината за репресиите на Сталин и терора в СССР - 1
Снимка: Shutterstock

На 25 февруари 1956 г. в своя реч на XX конгрес на КПСС съветският ръководител Никита Хрушчов чете секретен доклад, който осъжда диктатурата и култа към личността на неговия предшественик Йосиф Сталин.

На 25 февруари, малко преди полунощ, всички чуждестранни гости и ръководители на комунистически партии от други страни били помолени да напуснат залата.

Точно в нула часа Хрушчов се качил на подиума да говори пред 1400-е съветски делегати.

Твърди се, че речта му предизвикала потрес у всички присъстващи.

Според американския журналист, който първи разпространява новината на Запад, речта продължила четири часа и в нея Хрушчов описал подробно ужасните престъпления на Сталин - човекът, боготворен от милиони комунисти по света.

Според общоизвестни слухове Хрушчов обвинил Сталин в избиването на милиони хора. Някои шушукат, че много делегати плачели, докато слушали речта, и скубели косите си; имало припаднали, имало инфаркти, а след тази нощ поне двама се самоубили.

Но в съветските медии не е публикувана и дума от разкритията на Хрушчов. Из Москва се носят слухове, части от речта се четат при затворени врати от членовете на върховните партийни органи. Но пълният текст се пази, сякаш е държавна тайна.

Любопитен факт са твърденията, че ЦРУ предлагало награда от 1 млн. долара за текста на речта, припомня dariknews.bg. Смятало се, че публикуването на текста в разгара на Студената война между Запада и Съветския блок можело да доведе до политически сътресения сред комунистическите държави и да предизвика небивала криза.

Стотици милиони комунисти във и извън Русия сляпо боготворели Сталин.

Изобличаването на неговите престъпления можело да разруши вярата им и евентуално да доведе дори до разпадане на Съветския съюз. Но всички усилия да се доберат до речта се оказват напразни и тя си остава загадка.

В речта си Хрушчов осъжда култа към личността на човека, възвеличаван като „Слънцето на народите”. Разкрива насилственото изселване на цели етнически групи в Съветския съюз, довело до безброй жертви; разказва за „големите чистки” (1936-1937), когато милион и половина комунисти са арестувани, а 680 000 от тях са екзекутирани. По заповед на Сталин от 1966-мата делегати на 17-ия конгрес на партията са екзекутирани 848 души, същото е сторил и с 98 от 138-те кандидат-членове на Централния комитет.

Хрушчов разказва и за така наречения Лекарски заговор - фалшиви обвинения срещу няколко еврейски лекари, които уж направили заговор да убият Сталин и други съветски лидери.

Докладът на Хрушчов тогава и още дълги години след това е възприеман (повече на Изток, отколкото на Запад) като олицетворение на силата на самокритиката (едно от символните действия на системата, целящо да ѝ осигури ‛вечната младост‛ на обновлението), като акт на възстановяване на ‛ленинските норми на вътрешнопартиен живот‛ и като начало на демократичен следсталинов етап в развитието на социализма, припомня в. "Култура".

Цяло едно поколение е израснало без да познава друг лидер.

Няколко поколения израстват в ужаса на непрекъснатите му репресии, погубили милиони. Личният му подпис стои под 357 списъка за разстрел.

Особено след победата във Втората световна война името на Сталин придобива почти митични размери и влиянието му се простира от маоистки Китай през съветските сателити в окупираната от Червената армия Източна Европа и компартиите в Западна Европа до левицата в САЩ и Латинска Америка.

Тялото на вожда е балсамирано и подготвено да бъде поставено до това на Владимир Ленин в мавзолея на Червения площад. Преди това то ще бъде изложено в Колонната зала в Дома на съветите в столицата. Всички знамена са спуснати наполовина и с добавена траурна лента, по улиците афишите за спектакли и филми за облепени с бяла хартия.

Тялото на Сталин е положено в мавзолея, където престоява до 31 октомври 1961 г. Тогава по заповед на Хрушчов то тайно е изнесено и препогребано през нощта пред кремълската стена. В мемоари на участници се разказва, че лидерът на партията и държавата наредил да се отреже от униформата звездата Герой на Съветския съюз, копчетата и пагоните от мундира. Войниците обаче отказват да отрежат пагоните на бившия главнокомандващ.

Макар десталинизацията вече да е в ход,

Хрушчов толкова се опасявал от протести, че Червеният площад дни преди това е затворен под предлог, че се репетира за парада на 7 ноември, а по време на самата акция в двата края на площада са разположени въоръжени роти.

Никита Сергеевич Хрушчов (1894-1971) е съветски политик, ръководител на СССР след смъртта на Йосиф Сталин.
В ранна възраст той е овчар, а след това едва 14-годишен работи като механик в заводите и мините на Донбас от 1908 г., по-късно е участник в Гражданската война (1918-1920 г.). През 1929 г. Хрушчов постъпва и следва до 1931 г. в Московската промишлена академия и я напуска, за да работи в московския партиен апарат (1931–1935 г.).
През 1934 г. Никита Хрушчов става член на Централния комитет на партията, а от 1938 до 1947 г. е първи секретар на Централния комитет на Украинската болшевишка партия.

По време на Втората световна война Хрушчов е партиен комисар на фронта и достига до военното звание генерал-лейтенант през 1943 г. След войната Хрушчов е избран за секретар на Централния комитет на ВКБ от декември 1949 г. и едновременно в периода 1949 -1953 г. е Първи секретар на Московския комитет (МК) на партията. Като висш партиен функционер има отношение към организацията и провеждането на масовите репресии срещу партийни, държавни и военни функционери в навечерието на Втората световна война и след нея.

През март 1953 г. Хрушчов е освободен от задълженията си като Първи секретар на МК на партията.
След смъртта на Сталин Никита Хрушчов е избран за Първи секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз от 1953 до 1964 и Председател на Съвета на министрите на СССР от 1958 до 1964. През 1959 г. получава Ленинска награда за мир.

Никита Хрушчов е свален от длъжност и е пенсиониран по решение на Октомврийския пленум на ЦК на КПСС през 1964 г. Умира в Москва на 11 септември 1971 година. Погребан е на Новодевичевото гробище в Москва без държавни церемонии.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София

    31 14 Отговор
    Сталин е Бил Диктатор

    Коментиран от #4, #5, #22

  • 2 Сакън!

    31 14 Отговор
    Аман, заман,
    Недейте разваля хатъра на русофилите!!!
  • 3 Как може да пускате такива

    22 14 Отговор
    антипутлеристки материали. Ще ви докладвам на Мunpoфaнoвa!

    Коментиран от #39

  • 4 ПУЛЮ СУЛЕВ ДЕСАНТЧИКА

    11 16 Отговор

    До коментар #1 от "София":

    АКО НЕ БЕШЕ ТОЯ ДИКТАТОР ЩЯХА ДА СТОЯТ ДО АРДЕНИТЕ
  • 5 Българин

    20 14 Отговор

    До коментар #1 от "София":

    Не само, че е бил диктатор, но е бил и хазарин. Макар да го представят за грузинец. Истинското му име Джугашвили на осетински език означава "син на Юда", защото "Джуга" е Юда, а "швили" е син. Втората му жена Надежда Алилуева е също с хазарска жилка. Такъв е и произхождащият от Украйна Никита Хрушчов, както и сваленият от последния Лаврентий Берия.
  • 6 Кирил

    25 16 Отговор
    В русия са робски народи и им се е случило точно това което са заслужавали. Всеки народ си заслужава правителството

    Коментиран от #7

  • 7 Гориил

    21 22 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил":

    През 1917 г. Русия закъснява с реформите и губи конкуренцията със Запада. Необходима беше желязна ръка, за да се ускори развитието. Сталин стана такъв лидер. След като комунистите доведоха Русия до стагнация и изостаналост през 80-те години на миналия век, те веднага бяха свалени и заменени от нов силен лидер, Владимир Путин. Това е реалността.Историята е неумолима.Слабоволният винаги губи.Затова не смятайте Сталин за диктатор. Сталин беше турбокомпресорът на индустриалния двигател на Русия.
  • 8 За Родину , за Сталину ....ВСВ

    18 18 Отговор
    Хрушчов е един завистник заради обичта на руския народ към Сталин .Интересно той самият как е оцелял , след като твърди , че Сталин е избивал комунисти с хиляди и милиони ....ей така без причина, в тази огромна държава , в комунистическата партия са влизали хора от кол и въже с цел привилегии и лична изгода , имало е фракции , които Сталин е елиминирал брутално , но за да го обича руския народ толкова много , Силите за сигурност и милициите на Сталин със сигурност не са ходели от врата на врата и да измъкват невинни хора и да ги разстрелват ,както се опитват да го изкарат завистливите политици след него .

    Коментиран от #9, #38

  • 9 Гориил

    18 18 Отговор

    До коментар #8 от "За Родину , за Сталину ....ВСВ":

    Хрушчов не разбира дълбоките процеси на историята. Сталин видя цената на изостаналостта и не позволи на Запада да се намеси в руските работи.
  • 10 Кака Маца

    3 7 Отговор
    Предполагам, че Сталин е лицето на една политическа групировка. Сам човек не може да е такъв всемогъщ диктатор. Вероятно Джугашвили е умрял по време на войната и двойникът му е продължил политическата линия. Щом участници във висшето ръководство не са били на ясно какво се е случвало, какво остава за нас, обикновените хора?!
  • 11 Р.а.з.пор ен П.у.те.ня. .к

    13 13 Отговор
    Това е съдбата и на Путян .
    След смърта му ще го наредят до другите Руски Сатрапи
    Но и без това , всички виждат кой е масовия Убиец в Раша .
    Кой знае колко смъртни присъди е подписал лично , Епилирания.
  • 12 Гориил

    13 11 Отговор
    Сталин разбра, че ако Москва не влезе в конкуренция със Запада, няма да има Русия.За да настигнат Запада на състезателната писта, руснаците трябваше да преминат през най-разрушителната война в света и да спечелят. Това беше придружено от безпрецедентни страдания за руснаците. Никой народ в света не е способен на това. Веднага след като комунистите позволиха на Русия да изостане отново, неумолимата целесъобразност изтръгна властта от ръцете им.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Българин

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Какви руснаци сънуваш, момко? Всички осъществили Октомврийската революция са хазари. Владимир Улянов (Ленин) е хазарин. Лейба Давидович Бронщайн (Троцки) е хазарин. Вячеслав Молотов е женен за Полина Жемчужина, чието моминско име е Перл Соломоновна Карповская. Лев Каменев, Григорий Зиновиев, Хайнрих Ягода, Яков Свердлов, Яков Петерс,Николай Ежов, Йосиф Джугашвили, дори направилата атентат срещу Ленин Фани Каплан (Фейга Хаимовна Ройтблат), Анатолий Луначарски - всичките са хазари. На Феликс Дзержински съпругата също е хазарка (София Сигизмундовна Мушкат).

    Коментиран от #14

  • 14 Гориил

    9 8 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Всички са изгонени от коридорите на върховната власт. Тези, които се съпротивляваха и пречеха на индустриализацията на Русия ( и това беше основната цел и задача на Сталин), бяха унищожени.

    Коментиран от #18

  • 15 Историк

    11 10 Отговор
    И за престъпленията на Путлер следващия ще чете такива речи в опит да омилостиви Запада да изпрати поне пилешки крака на бедстващите руснаци, но този път няма да мине номера.
  • 16 Историк

    11 9 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    СССР и нацистка Германия заедно започнаха ВСВ, нападайки Запада.

    Това е исторически факт.
  • 17 Един ден

    11 6 Отговор
    така ще говорят и за путин, който даже надмина сталин
  • 18 Българин

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гориил":

    "Всички са изгонени от коридорите на върховната власт." Наистина ли? Аз пък не знаех. Затова ли дясната ръка на хазарина Джугашвили Лаврентий Берия (който също е хазарин), заедно с Никита Хрушчов (който също е хазарин) свалиха твоя любимец Сталин? И после Хрушчов разстреля Берия. Толкова са били изгонени от властта, че Юрий Андропов (1914-1984 г.), който също е хазарин, стана генерален секретар на ЦК на КПСС. А какво да кажем за втората съпруга на Джугашвили - хазарката Надежда Алилуева (1901-1932 г.), която се самоубива (със сигурност не заради щастието, което й е давал твоят идол Сталин)? И тя ли е пречела на индустриализацията на СССР?...

    Коментиран от #19

  • 19 Гориил

    10 8 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Хрушчов беше предан роб на Сталин. През 1956 г. Никита Сергеевич просто рита мъртъв лъв.

    Коментиран от #20

  • 20 Българин

    10 8 Отговор

    До коментар #19 от "Гориил":

    Сложи си портрет на кумира ти Сталин в твоята стая, в случай че си пропуснал. Аз, ако бях на негово място, бих се присмивал на робското ти мислене.
  • 21 00001

    16 1 Отговор
    А истината за масовите убийства, терора и репресиите в България кой и кога ще ги обяви.Те такива работи стават все в други държави, в България не стават защото е земен рай.

    Коментиран от #23

  • 22 Изворче

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "София":

    Дядя Разкрит Чора3235пи Сменил
  • 23 уйко калеко

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "00001":

    ЗА КОЙ СПИСЪК ГОВОРИШ ?ЗА ПРЕДИ ДЕВЕТИ ИЛИ СЛЕД .

    Коментиран от #26, #31

  • 24 Колелото на историята

    11 8 Отговор
    Един ден, на тайно заседание в Европарламента, четири часа ще четат за зверствата и престъпленията на Зеления наркоман. Тогава също ще има рев, скубане на коси и самоубийства..
  • 25 сфера на вероятности

    10 3 Отговор
    Тези които преминаха , през начертаното от Сталин трасе - Китайците . Сега са светлинни години напред , в развитие и държавна организация . Хрусчов и последващите ръководители не бяха на тази висота , като постепенно ерозираха постигнатото , и резултатите от войната. Причината може и да е тривиялна . Хрусчов смята , че в смъртта на неговият син , има вина Сталин. И е дошло време за исторически реванш.
  • 26 Стефан Мирославов - Крушата

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "уйко калеко":

    Говори за след 11 Ноември.

    Коментиран от #33

  • 27 уйко калеко

    9 2 Отговор
    Хрушчов е оцелял защото се е правил на ГЛАМАВ(смахнат) затова е оцелял.Ако си чел книгата за КЛАВДИЙ или гледал филма ще ме разбереш.Иначе и той е бил нарочен за дръвника ,но му се разминава.За малко да предизвика ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА (ХРУШЧОВ) ,НО ТОВА СА ПОДРОБНОСТИ.
  • 28 Софийски

    5 6 Отговор
    За другарчето на Сталин, падлогата руска Георги Димитров никой нищо не казва. Днешните руССки мукерета не са по различни.

    Коментиран от #30

  • 29 Диоген

    3 0 Отговор
    За тези събития и периода 1900-2005г.четете "Здрач"-Александър Яковлев.Самият той участва в писането на доклада на Хрушчов.И е присъствал на конгреса.Нямало е нищо друго освен гробна тишина...
  • 30 в допълнение

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "Софийски":

    И за това , че Сталин спаси България от разпарчетосване , също никой не каза дума.

    Коментиран от #32

  • 31 555555

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "уйко калеко":

    И преди и след девети,престъпниците са едни и същи-тъмно червените кланове на партията.

    Коментиран от #36

  • 32 Истината

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "в допълнение":

    И за това , че Удроу Уилсън спаси България от разпарчетосване , също никой не каза дума

    Коментиран от #34, #37

  • 33 555555

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Стефан Мирославов - Крушата":

    Синовете и дъщерите червени, сега вършат скверните дела на дедите си.Все пак кръвта вода не става.Време е да си го кажем,и да признаем че не международното положение е виновно,а крадливите партизани които ни управляват.
  • 34 Има разлика

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Истината":

    Застъпил се човека през ПСВ, но пак останахме без някои територии. Само ,че този път вторият жълт картон става червен . И щяха да ни приключат.
  • 35 бай Гъдю

    3 0 Отговор
    Сталин, по акъла на Чърчил, "раздаде" чужди и наши земи, за да се задържи на власт и опази, и разшири съветската империя.
  • 36 Абе льольо

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "555555":

    Кои изверги садистично заклаха Александър Стамболийски и направиха фашистки военен преврат 1923г ?
  • 37 уйко калеко

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Истината":

    Объркал си се нещоНаистина президента УИЛСЪН се застъпва за БЪЛГАРИЯ(1919),но той се връща в щатите и АНГЛИЯ и особено ФРАНЦИЯ разпарчетосват страната ни.В крайна сметка ние, по точно управляващите и главно ФЕРДИНАНД са виновни за това .За близо 6 (1913-1919 Г) години под ,,МЪДРОТО,,ръководство на ФЕРДИНАНД БЪЛГАРИЯ ГУБИ 50-60 000 КВ КМ ТЕРИТОРИЯ И ПРЕТЪРПЯВА ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ.
  • 38 Руско турбо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "За Родину , за Сталину ....ВСВ":

    ХА ХА
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Как може да пускате такива":

    Добре ретуширана фотка на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 40 Нищо ново

    2 1 Отговор
    Същото ще се случи и с Путин, всички около него ще се състезават да се отричат и оправдават как са били принудени иначе....и така до следващия тиранин.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания