Last news in Fakti

6 Март, 2023 21:10 887 3

Гана отбелязва с паради 66-ата годишнина от независимостта си от колониално управление

  • гана-
  • празник-
  • независимост

Мотото на празника е: "Нашето единство, нашата сила, нашата цел".

Гана отбелязва с паради 66-ата годишнина от независимостта си от колониално управление  - 1
Снимка: ГНА

Гана отбеляза 66-ата годишнина от независимостта си от британското колониално управление с красиви паради, организирани от службите за сигурност, студентите и някои неправителствени организации в цялата страна, предаде ганайската новинарска агенция ГНА.

Мотото на празника е: "Нашето единство, нашата сила, нашата цел".

Като първата страна на юг от Сахара, която става политически независима, Гана се превърна в оазис на политическата стабилност през последните 30 години, след като конституцията от 1992 г. сложи край на прекъсванията на гражданското управление от военни преврати.

През последните три десетилетия тя преживя и един от най-успешните в света преходи във властта от една политическа партия към друга.

Това не е никак малко постижение, особено в мултиетническа среда, а също и във време, когато подрегионът е измъчван от различни политически сътресения, вариращи от военни авантюри до терористични атаки.

"През този период три пъти преживяхме предаването на властта от една управляваща политическа партия на друга в условията на мир и стабилност, без да се застрашават основите на държавата", заяви президентът Нана Акуфо-Адо.

По думите му това е довело до повече или по-малко "систематичен икономически растеж и повиши неимоверно нашето самочувствие".

Трима от всеки четирима ганайци са доволни от качеството на демокрацията в страната и от това, което тя може да осигури, сочат резултатите от проучване, проведено от Афробарометър (Afrobarometer).

Президентът прие под радостните възгласи на празнуващите националния парад, който се проведе в столицата на регион Волта - Хо.

Той призова за укрепване на единството и патриотизма за изграждане на по-просперираща и приобщаваща икономика и отговорно демократично управление.

Президентът на Гвинея-Бисау Умаро Сисоко Ембало, който е и председател на 15-членната Западноафриканската икономическа общност, беше почетен гост.

Той заяви, че страната му е благодарна на Гана за солидарността и подкрепата по време на борбата си за независимост.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от кого беше колониазирана,

    11 0 Отговор
    че не помня? От РУСИЯ, Полша, или......от лакомите западни държави, които още мислят, че живеат в онези времена и всичко могат да грабят?.
  • 2 Шопо

    9 0 Отговор
    Образувана от сливането на британската колония Златен бряг и британската част на Тоголанд, Гана през 1957 година става първата страна в колониална Африка, която получава независимост.
    Гана разполага с редица важни природни ресурси, като злато, боксити, диаманти, и манган.
  • 3 краси

    0 5 Отговор
    Щели са да ги направят хора.