Last news in Fakti

8 Март, 2023 16:08 611 4

Демонстрации по случай Международния ден на жената се провеждат в целия свят

  • жени-
  • права-
  • демонстрации-
  • шествия-
  • континент

Шествия бяха организирани на всички континенти

Демонстрации по случай Международния ден на жената се провеждат в целия свят - 1
Източник: БГНЕС

Демонстрации по случай Международния ден на жената се провеждат днес в целия свят, след като измина година, в която достъпът до образование на момичетата в Афганистан бе ограничен, мащабни протести за права на жените избухнаха в Иран, а в САЩ съдебното решение за право на аборт бе отменено, предаде Ройтерс.

Шествия бяха организирани на всички континенти, като най-големите са планирани в Париж, Бейрут, Багдад, Карачи, Истанбул.

В Мелбърн активистите призоваха за равни права и повече сигурност за жените по света. "Уважавани, равни, в безопасност", бе изписано на един от плакатите на шествието. На него присъстваха и демонстранти от Иран.

Много от шествията включваха призиви за солидарност към жените в Иран и Афганистан, където правата им, особено през последната година, бяха жестоко ограничени.

"Под управлението на талибаните Афганистан остава най-репресивната страна в света по отношение на правата на жените", каза Роза Отунбаева, специален пратеник на генералния секретар на ООН и ръководител на мисията в Афганистан. "Смущаващо е да наблюдаваме техните методични, целенасочени и систематични усилия за изтласкване на афганистанските жени и момичета от обществената сфера", добави тя.

През септември смъртта на 23-годишната Махса Амини, която почина в ареста на нравствената полиция в Техеран, отприщи най-големите антиправителствени протести в Иран от години.

Наскоро иранските религиозни управници бяха поставени под нов натиск, тъй като общественият гняв се засили след вълна от случаи на отравяне на ученички в множество училища в страната.

Абортът и репродуктивните права бяха от ключово значение за участниците в шествията из целия свят днес - девет месеца след като Върховният съд на САЩ отмени знаковото решение от делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което признаваше конституционното право на жените да правят аборт.

Някои правителства отбелязаха Международния женски ден с промени в законодателството си или с обещания да бъдат направени.

Канада отмени историческите си закони, свързани с непристойно поведение и аборт. Япония заяви, че са необходими повече действия, що се отнася до отношението към пола, а Ирландия съобщи, че през ноември ще произведе реферерндум, за да отстрани от конституцията остарелите възгледи за мястото на жените.

Първата жена министър-председател жена на Италия - Джорджа Мелони, обърна внимание на ролята на жените в икономиката и каза, че трябва да има поне една жена на водеща позиция в държавните предприятия.

В Япония, която според доклад на Световния икономически форум, миналата година е заемала 116 място от 146 държави по отношение на равенството между половете, главният секретар на правителството Хирокадзу Мацуно каза, че има напредък по отношение на условията на работа на жените, но все още има какво да се желае.

Той заяви, че положението на жените, които едновременно работят и се грижат за домакинство, е много трудна в страната и това е отбелязано като проблем. Мерките за справяне с него вече са наполовина изпълнени, допълни Мацуно.

В Русия, където Международният ден на жената е един от най-широко отбелязваните празници, председателят на горната камара на парламента използва случая, за да разкритикува остро сексуалните малцинства и либералните ценности, насърчавани от Запада.

"Мъжете и жените са биологичният, социалният и културният гръбнак на общностите", написа Валентина Матвиенко в блог за сайта на Съвета на федерацията. "Ето защо в страната ни няма опасни джендър игри и никога няма да има. Нека оставим Запада да провежда този опасен експеримент върху себе си".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАКА е

    2 0 Отговор
    Бурки и в кафеза - харема!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 правото

    0 0 Отговор
    на аборт не трябва да го има, ако искаме мъжете и жените да имат равни права