Last news in Fakti

16 Март, 2023 08:03 1 001 5

Тайван предупреди Хондурас: Не се изкушавайте от отровната помощ на Китай

  • тайван-
  • тайпе-
  • хондурас-
  • китай-
  • помощ-
  • отношения

Независимо колко е задлъжняла страната ви

Тайван предупреди Хондурас: Не се изкушавайте от отровната помощ на Китай - 1
Източник: Shutterstock

Тайван предупреди Хондурас да не се изкушава от "отровната" помощ от Китай, независимо колко е задлъжняла страната, и изключи участието си във подобна война на наддаване за дипломатически съюзници със своя съперник от континента, съобщава "Ройтерс".

Преди дни президентът на Хондурас Ксиомара Кастро заяви, че е поискала от външния си министър да започне процес за установяване на официални отношения с Китай. Ако централноамериканската държава прекрати отношенията си с Тайван, тя ще остави острова с едва 13 дипломатически съюзници, предаде news.bg.

Министърът на външните работи на Хондурас Едуардо Енрике Рейна обясни, че решението за преминаване към Китай е отчасти защото Хондурас е "затънал до шия" във финансови предизвикателства и дългове - включително 600 милиона долара, които дължи на Тайван.

"Напомняме на правителството на Хондурас, че не трябва да утолява жаждата си с отрова, дори ако е напълно пресъхнало заради дългове", подчертаха от тайванското министерство.

Рейна посочи, че Хондурас е поискал от Тайван да удвои годишната си помощ до 100 милиона долара, но така и не е получил отговор. Хондурас също се е опитал да предоговори дълга си, но безуспешно.

От своя страна Тайпе отрече тези твърдения и отбеляза, че коментарите на външния министър на Хондурас не отразяват фактите.

Тайван отговори положително на предложенията на Хондурас от началото до края, подчертаха от острова.

"Ние все още се опитваме да поддържаме дипломатически връзки, като правим всичко възможно, за да се борим за тях, но категорично няма да участваме в парично съревнование с Китай", казаха от министерството.

Китай отказва да поддържа дипломатически отношения с всяка страна, която признава Тайван, и през последните 40 години се опита да изолира самоуправляващия се остров, като откъсна дипломатическите му съюзници с предложения за икономическа подкрепа.

Хондурас е една от едва 14-те страни, които все още признават дипломатически Тайпе, но сега изглежда това ще се промени.

Китай счита Тайван за част от своята територия съгласно политиката на "единен Китай" и категорично се противопоставя на предполагаемата чуждестранна намеса на острова, тъй като я възприема като подкрепа за желанието на Тайван да бъде признат за независима страна.

Под ръководството на лидера си Си Дзинпин Китай засили военния, дипломатическия и икономическия натиск върху Тайван, включително примамвайки съюзниците на Тайпе да сменят предаността си.

Много държави направиха точно това, какъвто е случаят с Никарагуа през 2021 г. и Соломоновите острови през 2019 г.

Тайван се опитва да запази отношенията си с останалите държави, които го признават, но също така омаловажи предишните дипломатически загуби и изтъква, че поддържа де факто дипломатически отношения с много големи западни сили, като Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тегусигалпа

    10 0 Отговор
    Двама депутати си говорят и единият казва на другият : Абе ,разбра ли какво става с Хондурас ? - а другият му отвърнал : Разбрах ,ама не е страшно ,вече се лекувал с антибиотици.
  • 2 коко

    20 2 Отговор
    по отровна помощ от тази на фащ няма
  • 3 Мдааа,"отровната помощ на Китай"

    1 4 Отговор
    Точна формулировка!кои беха гризнали китайското дръвце на Балканите?Аха,Черна гора там с една магистрала във висока и трудно проходима планина.

    Коментиран от #5

  • 4 Механик

    5 1 Отговор
    Тайван са китайските украинци. Точно като българските македонци и европейските поляци/литовци/латиши/естонци. Дори речника им е един и същ. И манталитета също. В същност са едно нищо, ама самочувствието им на господари на света е до небесата.
  • 5 Ако ги сравниш със САЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа,"отровната помощ на Китай"":

    поне на Китай можеш да им откажеш.
    На САЩ не щото след две седмици преврат.
    Но по принцип човек винаги трябва да си отваря очите с големите.
    Мен ако питаш всички страни над 50 милиона да отидат на Луната, да си спретнат една ядрена война и да оставят малките на Земята.