Last news in Fakti

16 Септември, 2013 19:02 1 684 1

Египетските войски нахлуха в контролиран от ислямистите град

  • египет-
  • ислямисти-
  • армия

Подкрепяните от хеликоптери военни части са превзели намиращия се на 300 км. от Кайро град Делга

Египетските войски нахлуха в контролиран от ислямистите град - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Египетските войски нахлуха в контролирания от ислямистите град Делга, съобщава Би Би Си.

Атакувалите населеното място военни и полицейски части са били прикривани от хеликоптери. Намиращият се в провинцията Миня град Делга, има население от 120 000 души и  е контролиран от ислямистки групировки, останали верни на сваления египетски президент Мохамед Мурси. Силите за сигурност го атакуваха, отзовавайки се на зов за помощ от живеещите там 20 000 копски християни.

Те се оплакваха, че не могат да отслужват службите си безопасно и, че често биват облагани с такси за безопасност.

Според очевидци  ислямистите не са оказали никаква съпротива, тъй като войските нахлули твърде бързо във вътрешността на града, който се намира на 300 км. южно от Кайро.

Според Дейли Стар поне 88 от ислямистките военни контролиращи града до този момент са били арестувани. Те са част от списък с 312, издирвани от властите в провинцията  Миня, военни. Според командира по сигурността на Миня- Осама Мутуали египетските военни вече са установили пълен контрол над града. Те ще останата в него докато редът и законността не бъдат напълно възстановени.

Египетската армия свали от власт ислямисткия  президент Мохамед  Мурси през юли тази година. След свалянето му  неговите ислямистки  поддръжници успяха да установят контрол над Делга  Там те постоянно протестираха, искайки връщането на  Мурси на поста му. Разгневени тълпи от тях подпалваха и разграбваха християнските църкви в провинцията, като според последни информации са искали данък от немюсюлманите за защита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Дано християните са разбрали,че не са постигнали нищо градивно държейки в изолация другата религия - исляма.Да не забравяме,че западните територии на Европа в древноста и малко към средновековието са били населявани предимно от варварски племена.Винаги възходът на едно нещо е било падение за друго,така се е случило и с религиите, а още по пресен пример е как Америка от каубойска държава става една от най - развитите,а именно чрез разграбване на умове и таланти.Сега след като една от религиите е варварска и то не защото тя изповядва варварство,а защото я изповядват в голямата си част варвари е виновно именно западното общество и неговата религия,и политиката която е водена през вековете на подклаждане на кланови войни,локални войни и нетърпимост.