Last news in Fakti

30 Март, 2023 10:00 1 862 3

Президентът на ОАЕ определи най-големия си син за принц престолонаследник на Абу Даби

  • оае-
  • абу даби-
  • шейх халед бин мохамед бин зайед-
  • шейх мохамед бин зайед ан нахаян-
  • обединените арабски емирства

Монархът на Абу Даби традиционно е президент на федерацията от основаването ѝ през 1971 г. Съответно новият принц наследник на престола шейх Халед бин Мохамед бин Зайед се очаква в бъдеще да стане следващият ръководител на ОАЕ

Президентът на ОАЕ определи най-големия си син за принц престолонаследник на Абу Даби - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ан Нахаян определи вчера най-големия си син шейх Халед бин Мохамед бин Зайед за принц престолонаследник на Абу Даби – най-богатото от седемте емирства във федерацията, предаде Франс прес, като се позова на държавните медии в ОАЕ.

Монархът на Абу Даби традиционно е президент на федерацията от основаването ѝ през 1971 г. Съответно новият принц наследник на престола шейх Халед бин Мохамед бин Зайед се очаква в бъдеще да стане следващият ръководител на ОАЕ.

Сегашният държавен глава Мохамед бин Зайед бе посочен за престолонаследник след смъртта на баща си, през ноември 2004 г., когато неговият полубрат шейх Халифа стана едновременно президент на Емирствата и емир на Абу Даби.

Получил инсулт през 2014 г., шейх Халифа запази официалните си титли, но Мохамед бин Зайед фактически управляваше и емирството, и федерацията години наред. В крайна сметка той стана официално президент на ОАЕ и ръководител на Абу Даби след смъртта на шейх Халифа през май 2022 г.

Богата петролна държава с около 10-милионно население, ОАЕ през последните години бяха във възход в дипломатически и военен план, което ги постави в центъра на геополитиката в Близкия изток.

Съюзник на Саудитска Арабия и на САЩ, ОАЕ, управлявани от Мохамед бин Зайед, станаха през 2020 г. и първата страна от Залива, която нормализира отношенията си с Израел. Широко се смята, че именно Мохамед бин Зайед е изпратил през 2015 г. войски на Емирствата в Йемен в рамките на коалиция начело с Рияд, насочена срещу бунтовниците хуси.

Смятан за особено враждебно настроен спрямо народните вълнения по време на "Арабската пролет" от 2011 г., Мохамед бин Зайед може да разчита на богатствата на Абу Даби, където са съсредоточени 90 на сто от петролните запаси на ОАЕ, за да затвърди влиянието си в региона и да демонстрира подкрепа за някои режими като този на Абдел Фатах ас Сиси в Египет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    4 2 Отговор
    ОАЕ, Саудитците, Египет, Алжир, Аржентина, Мексико и Нигерия са изявили желание за присъединяване към БРИКС. Китай, Бразилия, Иран, Индия,Страните от югоизточна Азия търгуват помежду си в национални валути. Франция ще търгува с Китай в юани..... Все едни, такива добри новини и то за няма и месец. Санкциите работят, Бахмут се държи, Артьомовск е превзет от готвача, Путин уе болен от раГ, свършиха им ракетите и въобще свичко е шест

    Коментиран от #3

  • 3 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ти лично търгуваш с тях нали и знаеш от личен опит, хахаха. Да ви имам и опорките …