Last news in Fakti

31 Март, 2023 13:30 1 073 10

Илон Мъск заминава за Китай

  • китай-
  • тесла-
  • илон мъск

Китай е вторият по големина пазар на "Тесла" след Съединените щати, а заводът в Шанхай е най-големият производствен център на производителя на електрически автомобили

Илон Мъск заминава за Китай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск прави планове да посети Китай още през април и търси среща с китайския премиер Ли Цян, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници. Точните дати на посещението зависят от графика на новия китайски премиер.

Китай е вторият по големина пазар на "Тесла" след Съединените щати, а заводът в Шанхай е най-големият производствен център на производителя на електрически автомобили.

Посещението на Мъск ще бъде първото му в Китай след пандемията от COVID-19 и откакто Си Дзинпин си осигури трети мандат като президент на Китай. Преди Ли да стане премиер през март, той беше партиен секретар на Шанхай, където ръководеше изграждането и откриването на фабриката на "Тесла".

За последно Мъск посети Китай в началото на 2020 г,. но той продължава да изнася виртуални речи на форуми като Китайската световна интернет конференция.

Ли и Мъск са се срещали и преди, на откриването на завода в Шанхай през 2019 г. През 2020 г. те участваха в онлайн среща, на която Мъск благодари на тогавашния партиен секретар на Шанхай за подкрепата за работата на завода по време на избухването на пандемията, според съобщения в местните медии.

Планираното посещение на Мъск също идва, когато Китай се опитва да привлече повече чуждестранни инвестиции, за да подпомогне икономиката, засегната от три години ограничения заради COVID-19.

Ли вече участва през изминалата седмица в бизнес събития, посетени от Тим Кук от "Епъл" и Алберт Бурла от "Пфайзер"

"Тесла" се сблъсква с множество проблеми, като забавяне на плановете си за значително разширяване на завода в Шанхай.

На автомобилите на "Тесла" е забранено да влизат в китайските военни комплекси и местата за политически срещи на фона на опасения относно камерите, монтирани на превозните средства, и компанията все още чака одобрението на Пекин да предложи своята пълна технология за самостоятелно управление в Китай.

Китай също е един от най-големите източници на приходи извън САЩ за "Туитър", който Мъск пое миналата година.

Операциите на "Туитър" в Китай предизвикаха разделения в компанията между екипи, които искат да увеличат максимално възможностите за продажби, и други, загрижени за ефектите от правене на бизнес с държавни субекти във време на нарастващо напрежение между Пекин и Вашингтон, казаха източниците на Ройтерс.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стелт

    14 6 Отговор
    Мъдър е Мъск! Ама жълтурковците са два пъти по-мъдри (и хитри!). Браво!
  • 2 Последния Софиянец

    17 12 Отговор
    И тоя тича да целуне ръка на новия световен лидер Си.

    Коментиран от #5

  • 3 Тоя Свят

    20 8 Отговор
    вече няма как да се движи напред без Русия, Китай, Индия .......! "Развитите" страни се превърнаха в кансуматори, без квалифицирана работна ръка и без ресурси. Само дето не си го признават, а иначе изнесоха производствата извън страните си и сега олеле !
  • 4 ахам

    2 10 Отговор
    да почерпи челен опит за е-концлагера
  • 5 реру

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    "И тоя тича да целуне ръка на новия световен лидер Си."

    Някои пък на местна почва нямат спиране и карат наред... за всеки случай...
  • 6 смех

    3 14 Отговор
    Ужас индииците не искат да му купуват Китайските ТЕсли

    Коментиран от #7

  • 7 реру

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "смех":

    Индийците не купуват по принцип китайско производство...
    Нищо че някои дори бълнуват и за военен съюз между Индия и Китай...
  • 8 НЯКОЙ

    4 10 Отговор
    никакъв новатор не е мъск, дадено му е на готово. да не говорим откраднат патент от руснак и работата е замазана.................спекулант, мошеник, крадец......... кай ще ти звеме теслите със шпионски софтуер дето се палят в движение
  • 9 При комунизма парите ще изчезнат

    2 1 Отговор
    Доларите като световна валута ще изчезват от задаващия се глобален е-комунизъм, който ще замени светът на познатия ни капитализъм на неравенството и парите, в един нов многополюсен комунистически свят с новите нано технологии и с китайските микрочипове за задължителното бъдещо имплантиране в хората за постоянен контрол и където парите вече няма да има смисъл да се натрупват в банки и да имат стойност, а ще се използват новите виртуални разплащателни средства....!!!
  • 10 дядо поп

    1 0 Отговор
    Сапа на теслите ще е китайски!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания