Last news in Fakti

2 Април, 2023 22:48 2 917 76

AFP: Прокремълското лоби набира сила в България

  • избори-
  • българия-
  • световни агенции

Бойко Борисов и Кирил Петков държат ключа към евентуално правителство

AFP: Прокремълското лоби набира сила в България - 1
Снимка: БГНЕС

Консерваторите и либералите, както изглежда, са с изравнени резултати от парламентарните избори в България, което предвещава нова главоблъсканица за съставяне на стабилно правителство в страната, отбелязва Франс прес. Това бяха петите избори в България за две години.

Според различни екзитполове коалицията, водена от бившия проевропейски премиер Кирил Петков и консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов са с изравнени резултати. Още веднъж избирателната активност беше много ниска (40 процента), допълва агенцията.

Далеч от надеждите, породени от вълната от демонстрации срещу корупцията от лятото на 2020 г., България, в която инфлацията е висока и която е най-бедната в ЕС, затъва в една скъпоструваща политическа криза, допълва агенция. От падането от власт на Бойко Борисов различни формации не успяха да съставят коалиция.

Агенцията посочва и че кризата се изостри и заради конфликта в Украйна и в обществото има разединение относно помощта, която да бъде оказана на Киев.

Проруският лагер регистрира увеличение на резултата на тези избори, допълва Франс прес, визирайки младата формация "Възраждане", която дефинира като ултранационалистическа. Тя отказва каквато и да е доставка на оръжия за Киев и защитава открито идеологията на Кремъл, също както и социалистите от БСП, наследници на бившата Комунистическа партия, управлявала едно време страната, посочва Фрас прес.

Преди вота Лукаш Мацек, асоцииран изследовател в Института "Жак Делор за Централна и Източна Европа", каза, че е скептичен относно евентуален изход от ситуацията, освен ако Бойко Борисов не се оттегли. "Откриваме същата схема, както и в други страни от Централна Европа - бивш лидер се вкопчва във властта, докато другите партии отказват да се съюзят с него, без обаче да имат много общо помежду си между впрочем", заяви той. Самият Борисов обаче предупреди, че ако се стигне до нов вот, това ще бъде самоубийствено, тъй като повечето хора искат край на нестабилността, припомня Франс прес.

Агенцията припомня и, че имиджът на човек от народа на Борисов бе помрачен от подозрения в корупция и след предишните избори той не успя да състави правителство поради липса на съюзници, въпреки че се класира първи тогава.

Франс прес цитира Кирил Петков, противника на Борисов, който казва, че иска България най-после да заживее живота на една нормална европейска страна и гражданите ѝ да престанат да емигрират.

Франс прес допълва и, че ако след тези избори не се стигне до съставяне на правителство, отново ще има временен кабинет, назначен от президента Румен Радев, който самият е яростно против изпращането на оръжия за Украйна.

Реформистката коалиция, водена от бившия премиер Кирил Петков, е вероятния победител на изборите в България, показват резултатите от екзипола, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията обаче отбелязва, че може да са нужди дни, за да бъдат обявени финалните официални резултати от вота. Ако те потвърдят резултатите от екзитпола, то коалицията на Петков ще получи мандат за съставяне на правителство, посочва агенцията, като се позовава на екзитпол на Галъп.

Но както изглежда ще бъде трудна задача за него да намери съюзници, за да състави управляваща коалиция в един фрагментиран парламент. Според политически анализатори в България не се изключва и възможността за други избори, но би могло и да се стигне до жизнеспособна коалиция.

Прозападният реформистки блок спечели най-много места в парламентарните избори в България, посочва Ройтерс, като се позовава на екзитполовете на Галъп и Тренд.

Това бяха петите избори за две години, тъй като личната антипатия между лидерите на двата основни политически блока, попречи на съставяне на стабилно коалиционно правителство, допълва агенцията, визирайки коалицията, водена от Кирил Петков и ГЕРБ на Бойко Борисов. Коалицията, водена от Петков, по-специално обвинява Борисов и неговата партия ГЕРБ, че са контролирали ширещата се корупция в България по време на продължилото 10-години тяхно управление, приключило през април 2021 г. Борисов отхвърля тези обвинения.

Провал сега на усилията да се състави стабилно правителство би могло да подкопае надеждите на България да се присъедини към еврозоната в близки срокове и да бъде способна ефикасно да използва европейските средства за възстановяване от коронавирусната пандемия, допълва агенцията.

Ройтерс изброява и другите партии, които според екзитполовете влизат в парламента, сред които е и "Възраждане", дефинирана от агенцията като националистическа партия, симпатизираща на руския президент Владимир Путин във войната в Украйна. Позицията на "Възраждане" на трета партия, според екзипола на Галъп я поставя и в потенциална роля на партия с влияние върху решенията, които ще се взимат в новия парламент, отбелязва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    26 40 Отговор
    Костя не може да върже едно изречение на руски. Това ли е прокремълското лоби? Или Цончо, дето и българския му е труден.

    Коментиран от #8, #9

  • 2 Хххххххх

    68 3 Отговор
    Отиваме на нови избори.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да, да

    70 4 Отговор
    Франс прес?! Всичката Мара втасала!
  • 5 Хммм

    92 8 Отговор
    Защо лъжите? Кирил Петков не е проевропейски премиер, а партията му е проамерикснска.. Създадена от Вашингтон.. Проевропейска партия е Герб на Боко, създадена от Германия.

    Коментиран от #31, #62

  • 6 Абсурд

    62 1 Отговор
    Българина няколко пъти се спъва все в един и същи камък и чака винаги различни резултати.
  • 7 ОПЕРАЦИЯ ШМЕНТИ КАПЕЛИ!☝

    12 64 Отговор
    ЕДНИ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ...
    ...МОСКОВИЯ КУПУВА....ПАРТИЯ...
    ..НЕ ЕДНА...А ДВЕ....!😁
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Амиии

    75 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Руски език говорят само евроатлантиците ни, тъй като те са бивши партиици...повечето учили в Москва..
  • 10 Няма начин !

    37 2 Отговор
    Най-бедни,грънци ! Ферарита,Бентлита и прочее кочини и яхти,дал Бог в България !
  • 11 Радостин

    73 11 Отговор
    Евроатлантиците ги е яд, че Възраждане взима много добър резултат и ще бъде незаобиколим фактор в следващия парламент

    Коментиран от #15

  • 12 Русенец

    48 1 Отговор
    Правим избори с едни и същи партии и очакваме различен резултат. Как да стане?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мда

    10 44 Отговор

    До коментар #11 от "Радостин":

    Възраждане са златният пръст на Герб, винаги гласуват с тях!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай Иван

    31 6 Отговор
    Ключа за правителство е в американците.
  • 20 Реформистката коалиция

    11 2 Отговор
    Го дуе мощно
  • 21 НЕ Повечето българи

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "ХА ХА":

    А повечето от гласувалите българи !

    Коментиран от #26

  • 22 Избирател

    54 4 Отговор
    "дефинирана от агенцията като националистическа партия"

    От кога това да обичаш и мислиш за родината си е нещо лошо че ти лепват етикет "националист".

    Навремето комунистите се мъчеха да ни направят "интернационалисти" а сега новите "либерални демократи" пак се мъчат да ни направят "мултинационални" и пак заклеймяват национализма - та каква е разликата между тях. Та и в двата случая това това се прави за да може подчинените нации да не мислят за собствения си интерес а за интереса на господарите си.

    Иначе при господарите национализма не само не е заклеймяван а даже и толериран.
  • 23 ха ха хааа

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "слава Росия":

    Боец си ти , боец ... ама диванен .. а самбада , а ламбада деее ..🤭😁
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Глупости безкрай

    41 9 Отговор
    Никакви "про-кремълци" не набират сили, не че няма и такива! Сила набира здравия разум и грижата за ЕС! И не само в България!
    Шепата глобални тирани и медиите им са в паника!
  • 26 ХА ХА

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "НЕ Повечето българи":

    Ти да не си някаква врачка, че знаеш какво мислят тези които не са гласували и защо си присвояваш тяхното мнение?

    Коментиран от #32

  • 27 сноу

    34 3 Отговор

    До коментар #14 от "Тоалетна хартия":

    Франсетата сръчно са изръчкани да мятат кофата с помията ,пък който не е съгласен да върви да доказва, че няма леля..Стари краварски прийоми -правиш чергата шарена и после размиваш боята, ама така че всеки всекиго да мрази, а овцете да заобичат овчаря..Такива плиткоумни финтове ни пробутват, че остава да ни прекръстят в кретения..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Някой

    29 5 Отговор
    "консервативната партия ГЕРБ" това е най - смешното и невярно определение за партията "Лява ръка десен джоб"
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не се занасяй

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хммм":

    а Германия кой я командва? Не ми отговаряй, въпросът е риторичен

    Коментиран от #37

  • 32 Ха че

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "ХА ХА":

    Той не присвоява нищо. Напротив, ти си присвояваш. Той се изразява точно... От гласувалите...... А гласувалите... Обявиха избирателната активност..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Факти

    23 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бой по дЕМОКРАЦИЯТА СВОБОДА ЗА Светът":

    Няма голямо значение кой е президент на САЩ, защото lвсъщност там управлява военно-промишления комплекс(производителите на оръжие+военната върхушка).
  • 36 Ха ха ха ха ха

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "А бе":

    Какво евро и какъв референдум те гони теб? Казвам, че не може да твърди, че от изборите е видно еди какво си, тъй като българския народ не излезе да гласува...
    Може да каже, че от гласувалите.... колко процента...
  • 37 Хммм

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Не се занасяй":

    Ок, няма да ти отговоря, въпреки, че има отговор и то много прост отговор... Но видно е, че не го проумяваш.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 избирателната активност

    10 2 Отговор
    40%, но делено на 3. Измамници!
  • 40 Ами

    8 25 Отговор
    Това е благодарение на руската тролска армия. Но и това ще отшуми. Колкото и да се опитват не могат да сменят пътя на България.

    Коментиран от #48

  • 41 Забелязахте ли глупостите

    33 3 Отговор
    Представено е така, че консерваторите и либералите са добрите, които са управлявали страната ни и тя е корумпирана и най-бедната в ЕС, но незнайно защо, не става ясно, че е от тях !!?

    А пък тия които не са управлявали са лошите и са представени като прокремълски и ултранационалистически.
    Е тва са Евроатлантически уйдурми.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ами как

    7 19 Отговор

    До коментар #28 от "ха ха хааа":

    са " против " войната"....Украинците се предават,Русия окупира Украйна и войната свършва.После окупира Скандинавските страни- за да има МИР и те се предават,после Полша,Румъния,България,Унгария Сърбия и става положението от 1991 ва година...Изброените държави влизат в Евразийски съюз, Русия отново разполага там Ядрено оръжие срещу врага НАТО,Колективния Запад и разрушава Еднополюсния политически модел.Изброените държави получават нефт и газ,а също руски оръжия срещу заплащане,разбира се...и Братски военен ботуш!!!

    Коментиран от #52

  • 47 Един

    13 0 Отговор
    Тия парцали в порномента, ако чакат пълно мнозинство, то никога няма да се случи. Да се взимат в ръце и да скалъпват някакво правителство, че ни писна вече. По-трудно ще се краде, ама ще трябва да го преглътнат и за разнообразие да работят първо за народа...колкото и да не им се иска.
  • 48 Психолог

    12 5 Отговор

    До коментар #40 от "Ами":

    Пътя на България не се решава нито от теб, нито от Ленка или коколенка...
    Пътя на България вече е решен.... Може да не ти харесва, но това решиха големите геополитически играчи.
    Вади от нафталина партиината си книжка:)))

    Коментиран от #53, #64

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сатана Z

    14 5 Отговор
    Аз ще гледам сеир.Пропаднала колония с компрадорско правителство.Както до сега,Бинго Козяк!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ами

    5 13 Отговор

    До коментар #48 от "Психолог":

    Съгласен съм с теб че е решен но посоката няма да е към Москва!
  • 54 ТрампЛин

    5 20 Отговор
    Набира защото 4000 лева са си 4000 лева! Нека ПП+ДБ да направят правителство с ГЕРБ което да управлява както трябва един, а защо не и два мандата, и копейките ще се стопят като лански сняг!

    Коментиран от #56

  • 55 Добре казано

    9 19 Отговор
    Не могат да ни разберат нас. Пращаме си децата да учат на запад. Ходиме на гурбет пак на запад. Караме западни коли. Гледаме да спестяваме в евро. А иначе имаме някакво влечение към руския тоталитарен режим. Реално погледнато имаме повече общо със западния свят от колкото с Русия.

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Имигрант

    24 7 Отговор

    До коментар #55 от "Добре казано":

    Не си ли задаваш въпроса защо ходят на запад българите - защото на запад има пари а не че е голяма "демокрация". А "запада" има пари защото ограбва колониите си а ние сме една от новите му колонии.

    Много ви плоско мисленето - мутрите от близкото минало също бяха обградени от мацки - това не значи че бяха много красиви или добри и с това да привличат мацките.
  • 58 "Прокремълското лоби"

    18 7 Отговор
    Е пробългарското лоби. Това е истината. Другите са подлоги, атлантически подлоги.
  • 59 набира сила разбира се

    3 2 Отговор
    И идва товарният влак за Атлантида
  • 60 Сеирджия

    10 12 Отговор
    "Националистическа" партия, която симпатизира на чужда (руска) нация - това нещо като дървено желязо ли е?
    Кире бил "проевропейски"?! ГЕРБ са проевропейски. Кирето е проамерикански и конвенционално проистанбулски.
    Аз съм против Русия и затова днес гласувах за ГЕРБ.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Голям праз

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хммм":

    От коя Германия? Тая окупираната ли? Не случайно Алтернатива за Германия има най-много много привърженици в Източна Германия, хората могат да сравнят. Сигурен съм , че няма да разбереш,за какво ти пиша бройлер.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Може

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Психолог":

    Само дето когато ингацията стане 200 процента и н емо сложа бемзин чета от 200 хил не е малко. И винкела ще заиграе здраво. с цялата градска псведоинтелектуална първенюшка -слеяни които не станаха граждани и средна калса която не се сътоя . Повярвай ми -когато решите да пратите войска ,чета от 200 хил е способна да изрита здраво . Това е достатчъно . И ще стане. Брой година и 4 месеца.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Иван

    9 0 Отговор
    AFP: Еврейското лоби във Вашингтон си е пуснало пипалата във всички браншове на американското правителство.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Дано да няма правителство

    12 2 Отговор
    Най добре ни е със служебното на Радев! Той поне го е грижа за България. Писнало ни е от европейските шарлатани! Едни и същи 20% от народа гласуват за тях, само и само да продължат да крадат евро парите. Народът въобще не ги интересува, противно на това което логореята на Петков е изръсила.
  • 70 ТрампЛин

    3 9 Отговор
    Силна Парламентарна Коалиция обединена около ПП ДБ ГЕРБ ДПС! Така се изолират про-кремълските предатели и се слага край на Чорапгащника!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Голям праз

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "ТрампЛин":

    Я слезни на земята , ДПС беше създадена от ДС , а ГЕРБ е пълна с деца и внуци на бившата номенклатура. А копейките или центовете може да си ги завреш, сещаш се къде.
  • 73 Гого

    2 0 Отговор
    Идеално!
  • 74 Геша

    2 0 Отговор
    Започна лепенето на етикети, ултранационалисти били.Прекрасно е че споменават националните ни интереси ама чак пък ултра. Изпитани мръсни методи на либералнатасволоч.Възраждане защитавал активно идеологията на Кремъл. Не ми се говори и коментира повече.Следващият път ще бъдат първа политическа сила.Все ще е по-добре, отколкото да търпим тази долнопробна пропаганда от Гъобелсов тип.
  • 75 Геша

    2 0 Отговор
    Започна лепенето на етикети, ултранационалисти били.Прекрасно е че споменават националните ни интереси ама чак пък ултра. Изпитани мръсни методи на либералнатасволоч.Възраждане защитавал активно идеологията на Кремъл. Не ми се говори и коментира повече.Следващият път ще бъдат първа политическа сила.Все ще е по-добре, отколкото да търпим тази долнопробна пропаганда от Гъобелсов тип.
    Между другото не съм слушал германец като него да говоди толкова с толкова ясно , разбираемо и мелодично немски език. Произношение, окончания, нищо сдъвкано, както е обикновено .
  • 76 ХАСАН

    0 0 Отговор
    ТОВА СА ПРОВОКАЦИИ И ШАНТАЗИ НЕ ГИ ЛЮБИМ ТОЛКОВА СИЛНО !! ЛЮБИМ САМО РУСКИНИТЕ ЛЯТОТО ПО МОРЕТО ЗА ЕДНА НОЩ !!! АМА КАТО ИМАМЕ ТАКИВА КАТО АСЕНКА И КИРЧО ТОЛУПА И ХРИСТО БСП И ДПС НАВСЯКА ЦЕНА ВЛАСТ И ДА ДАДЕМ ДУПЕ И ДА ЛИЖЕМ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ ТАКА Е ЕЙ ?? ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА !!! АСПАРУХ БОРИС ПАЙСИЙ ЛЕВСКИ ДАЛИ ДУШИТИ ИМ СА В ПОКОЙ ПРИ ТОВА НАШЕ ДИРИДЖЕ ! ЕХ ГОСПОДИН КОНСТАНТИНОВ БЕСМЪРТЕН Е ТВОЯ ГЕРОЙ БАЙ ГАНЬО БАЛКАНСКИ