Last news in Fakti

3 Април, 2023 22:20 3 833 9

Белгийският министър-председател: Пенсиониране на 67 г. е "теоретично понятие"

  • белгия-
  • белгийци-
  • пенсия

Пенсионната възраст да се вдигне до 67 години до 2030 г., предвижда белгийското законодателство, според решение на предишния парламент. Въпреки това огромното мнозинство от белгийците няма да имат работа докато навършат 67

Белгийският министър-председател: Пенсиониране на 67 г. е "теоретично понятие" - 1
Снимка: Shutterstock

Пенсионната възраст да се вдигне до 67 години до 2030 г., предвижда белгийското законодателство, според решение на предишния парламент. Въпреки това огромното мнозинство от белгийците няма да имат работа докато навършат 67, каза вчера министър-председателят Александер де Кро пред местната телевизия ВМТ, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Председателят на федералното правителство беше помолен да коментира допитване, според което две трети от фламандците не искат да работят, докато навършат 67 години. Според проучване на "Гранд Барометър" (Grand Baromètre), публикувано от редица местни медии, средно 70% от запитаните са против. Хората в Брюксел най-малко се противопоставят на промяната (27% са "за" тях).

Съгласно решение, взето от предишния законодателен орган, през 2030 г. законоустановената пенсионна възраст ще нарасне на 67 години, вместо на сегашните 65 години. През 2025 г. тя ще нарасне на 66 години.

Но според министър-председателя огромното мнозинство от белгийците няма да бъдат засегнати, тъй като има разлика между законовата и действителната пенсионна възраст. Понастоящем повечето работещи получават пенсията си не на 65 години, а на 62 или 63 години. "Това, което е важно, е кариерата", каза Де Кро, като имаше предвид период от 42 или 43 години. Затова възрастта от 67 години е "малко теоретична концепция" за тези, които са учили по-дълго и следователно са започнали да работят по-късно.

Що се отнася до съществуващите "свещени крави" - като пенсионната възраст за военнослужещите или машинистите - той заяви, че това също ще трябва да бъде обсъдено в рамките на пенсионната реформа, която правителството иска да завърши до лятото. "[Пенсиониране на] 55 или 58 години. За мен това е безсмислено", каза той. "Трябва да преминем към система, която е справедлива."

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    33 1 Отговор
    Точно преди пенсия да се поставя последен бустер.

    Коментиран от #3

  • 2 Мда

    30 1 Отговор
    Мароканците в Белгия нямат нужда от пенсия. Те получават всички екстри от децата. Белгийците ще влачат хомота до 67 години, ако оживеят. Боко направи пълзящо пенсиониране, за което на никой в България не му пука. В момента е 64 и нагоре. А във Фрнция е страшно, само заради вдигнатата прмсионна възраст на 64 години, еднолично от Макрон.

    Коментиран от #4

  • 3 Гн.. ите

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Използват техниката "Прозореца на Овертон"
  • 4 Прав си

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    В момента в Бг е 64г. и 6м и пълзи всяка година според Бойковста и Калфиновата пенс. реформа. Но ние щом мълчим значи сме съгласни и ни харесва.
  • 5 Поп Кръстю

    6 3 Отговор
    Ще живеем по 300 години като орлите . Тия от Белгия защо не работят а говорят за пенсия. Белгия само депутати министри и там подобни те и без пенсия може да живеят защото всеки втори е банкер.
  • 6 Ротшилд

    31 1 Отговор
    Е роби мои,свиквайте с това-днес пенсия на 67..утре на 70..после на 75...Докато накрая не премахна пенсионирането-ще работите в пълно изтощение до самия си край...По същото време ще премахна и годишния платен орпуск,както и почивните дни в края на седмицата...
  • 7 Вирус

    8 0 Отговор
    Най добре въобще да няма пенсиониране що трябва да плащате на хората дето са работели всички в гейския съюз са изтрещели
  • 8 Химик

    4 0 Отговор
    Да имам възможност да отворя частна подземна мина, и създавам групировка за отвличане на министри и депутати, тикам ги в мината и да работят до 67 г. после ги пускам пред народното събрание. Аз бих го направил.
  • 9 Запознат

    3 0 Отговор
    Аз не разбирам как по времето на СОЦА хората се пенсионираха на 58 при външен дълг 10милярда , а сега при ДЕМОКРАЦИЯ се пенсионираме на 64 и външен дълг 40милярда. Разликата е 8год и 30 милиарда по бедни .....2+2 не прави 4 .....Каде са плюсовете от по късното пенсиониране? И някой умник да обоснове тезата ....колко е производителен един 64 годишен ? Глупости на квадрат е това с годините за пенсия. И като статистически тъп Българин ще задам въпроса по следния начин.... За 46 г. Труд , колко години ще получаваш пенсия при средна продължителност на живота в България е 72…74г.
Новини по държави: