Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Април, 2023 11:29 1 165 64

Зеленски ще посети Германия за връчването на почетна награда

  • германия-
  • украйна-
  • награда-
  • карл велики-
  • почетна-
  • връчване

Наградата "Карл Велики“ има за цел да се превърне в мощен символ на приятелството между Германия и Украйна

Зеленски ще посети Германия за връчването на почетна награда - 1
Източник: Shutterstock

"Планирано е“ държавният глава на Украйна Володимир Зеленски да посети Германия през май за връчването на почетната награда "Карл Велики“, съобщава неделното издание на вестник BILD, като се позовава на източник от правителствените кръгове в Берлин.

"Той води страната си през кървава агресивна война: Володимир Зеленски, демократично избран президент на Украйна, е върховен главнокомандващ от година, 1 месец и 16 дни. Неговите хора смело се защитават срещу руската армия на войнолюбеца Владимир Путин. За този героизъм украинският народ и неговият президент ще бъдат удостоени с наградата "Карл Велики“. В обосновката за удостояването с отличието се казва: Украинците защитават не само собствената си държава, но и Европа и европейските ценности", пише германският вестник.

Наградата "Карл Велики“ има за цел да се превърне в мощен символ на приятелството между Германия и Украйна, продължава изданието, като подчертава, че в рамките на церемонията по награждаването в Ааахен, насрочена за "уикенда преди празника Възнесение Христово“ (18 май – бел.ред.), канцлерът на ФРГ Олаф Шолц ще изнесе "похвална реч“.

"Планирано е Зеленски да дойде лично“, уверяват от редакцията.

Ако информацията е вярна, посещението на Зеленски ще бъде първото му в Германия от началото на войната. "Планираната лятна офанзива от украинците обаче може да означава, че Зеленски няма да напуска страната и ще бъде свързан на церемонията чрез видеовръзка“, обяснява вестникът.

Наградата "Карл Велики“ трябваше да бъде връчена на 18 май. Но тъй като Шолц ще участва в срещата на Г-7 в Япония, церемонията по награждаването ще бъде насрочена за предходния уикенд.

Зеленски посети САЩ, Франция и Полша от началото на войната – но не и Германия. "Въпреки че страната ни вече е вторият най-голям доставчик на оръжия след САЩ, отношенията между правителствата в Берлин и Киев са най-малкото сложни“, отбелязва BILD.

Важни съветници на Зеленски обвиняват Шолц в колебание и липса на подкрепа от дълго време. Срещата в Аахен между Шолц и Зеленски може да отвори нова страница в приятелството, коментират още от редакцията, цитира "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    70 6 Отговор
    Укринца мрат, той ше оди наградка да получава...бе клоун, ти казвам бе, клоун да видиш на какво се вика...

    Коментиран от #32

  • 2 Само да кажа

    65 5 Отговор
    Германският канцлер Олаф Шолц ще бъде разследван за участие в измами за 30 млрд. евро - новина на Politico.
    Според изданието германската опозиция иска да започне парламентарно разследване за вероятното участие на Шолц в мащабен скандал за укриване на данъци.
  • 3 Железния Майк

    53 6 Отговор
    Ще получи награда Ротшилд

    Коментиран от #12

  • 4 Бачкатор

    56 5 Отговор
    Хич не го искаме в Германия

    Коментиран от #11

  • 5 европа на рогата на бика сащ

    63 4 Отговор
    Европа , Европа , по точно едни в Европа се занимават да награждават престъпници и да не съм голословен , Зеленски е престъпник , защото натика собствения си народ във война да бъде избиван за интереси и в полза на трета страна , нещо да ми опонирате неуважаеми , такива подлежат на съд не на награждавания .
  • 6 да де

    53 4 Отговор
    Майтап и зеления като Обама който получи Нобел за мир се чуди защо е награден, ама нейсе що да не я вземе.
  • 7 Голд

    31 4 Отговор
    Малиии, въй
  • 8 Перо

    49 4 Отговор
    Не е ли предвидена награда от движение Граждани на райха?
  • 9 Тото

    60 4 Отговор
    Хора които маршируват под нациският флаг ,бият свещенници и монахини и разграбват манастири !!! Това ли са хората които трябва да награждаваме това ли е да си Образцов европейски гражданин???? Дами и господа евро лидери вие сте жалки и нищожни създания!!!!
  • 10 Като какъв се явява

    42 4 Отговор
    Зеленски. Украйна вече не съществува.
    Не е лошо зад океанските и западни наши приятели да чуят какво ги съветват от пентагона и висши военни от нато. В противен случай ще се окажат в положението на наивници след приключването на конфликт загубен от тях.
  • 11 Така е

    31 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бачкатор":

    да влиза в окопа !
  • 12 Може

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Железния Майк":

    и награда "КРАЛ ВЕЛИКО" !!!
  • 13 унукум

    32 2 Отговор
    А трябваше и всички Оскари да обере.
  • 14 Делю Хайдутин

    28 4 Отговор
    Карл Велики е император на Франките.Какво общо има с Германия?
  • 15 Объркано Атлантиче

    45 3 Отговор
    Какво не ви казват:
    Докато западните компании печелят от доставка на военно оборудване и препродажба на украинско зърно, икономиката на Украйна продължава бързо да деградира, затъвайки все по-дълбоко в дългове.
    Държавният дълг на Украйна вече възлиза на над 98 млрд. долара. Според прогнозите на правителството на Незалежная през 2023 г. размерът му ще достигне 106% от БВП (според агенцията Fitch Solutions тази цифра ще бъде 135% от БВП). Дефицитът на държавния бюджет през 2022 г. е 20% от БВП (38 милиарда долара). Според Международния валутен фонд и ЕС нуждата на режима в Киев от външно финансиране вече е между 3 и 5 милиарда долара месечно, а според оценките на Министерството на финансите на САЩ режимът в Киев трябва да консумира 8,5 милиарда долара на месец.

    Такава статистика показва, че националната икономика на Украйна е в състояние да съществува единствено с парите на западни спонсори, които всъщност поемат украинската икономика в свои ръце. На свой ред режимът в Киев е заинтересован от продължаването на военните действия, тъй като ако те спрат, той не само ще загуби възможността да получава външна помощ, но и ще бъде принуден да се върне към обслужването на натрупаните милиарди заеми.

    Коментиран от #38, #51

  • 16 гост

    50 4 Отговор
    Менторите на Зеленски все повече му издуват балона и той все повече се вживява в ролята на героя на великия Чарли Чаплин от филма "Диктаторът". Бедното еврейче -бръснар с раздвоената личност. Но от прекалено издуване балонът ще се пръсне или менторите му ще го боцнат в удобниа за тях момент. От друга гледна точка всички тези награди като "Нобеловата за мир", Евровизия, "Карл Велики" са изключително политкоректни и отговарящи на евроатлантическите ценности!
  • 17 я камилите,я камиларят

    37 4 Отговор
    Риторичният въпрос е няма ли украинците да свалят този диктатор до 11 май!Ако не искат си е за тяхна сметка!В Украина тече подписка,има над 25 000 подписани!Тези украинци,които са мобилизирани и са на фронта ,са за срок от 6 месеца,а те изтичат!Редно е Зелето да ги освободи,но аз се съмнявам в това!
  • 18 Клоунът тръгва на турне 🤣

    25 4 Отговор
    Старите немци от годините ВС, вече ги няма, че да им разкаже от първо лице някои работи на новите картофи /в гладните си години преди 2-3 века швабите са яли само картофи и от там им идва това прозвище/.
  • 19 Киро

    43 6 Отговор
    В цяла Германия протестират против даване на оръжие и пари на този паразит наркозависим, а Шолцката го вее вятър на бяла кобила. И този ни е съюзник в ЕС?!

    Коментиран от #22, #47, #48

  • 20 на тази шебек

    21 4 Отговор
    зелено ,мазно,запечено с ленти скато.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иван

    29 4 Отговор
    Наградата ще бъде, миризлив пуловер.

    Коментиран от #60

  • 24 ккк

    5 36 Отговор
    Зеленски се разхожда свободно на всякъде и му раздават награди докато опонета му виси някъде скрит под земята и праща двойници по срещите си - не е справедливо>

    Коментиран от #39

  • 25 Как

    7 11 Отговор
    Интересно защо не наградиха нашият миротворец президент? Той се бори за мир и разоръжаване от началото на войната!
  • 26 браво бе

    33 3 Отговор
    тоя шут каква награда ,че умишлено участва в геноцида на собствения си народ като преключи тази драма този ще е най издирвания в целият свят
  • 27 Така мислят за наградата терманците

    36 2 Отговор
    Хиляди се включиха днес в традиционните шествия по Великден в цяла Германия на движението за мир с искания за преговори за спиране на войната в Украйна, предаде ДПА.
    По данни на Мрежата за сътрудничество за мир акции е имало в около 70 града, сред които столицата Берлин, Бон, Бремен, Хановер, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт.
    Демонстрантите настояха и за прекратяване на износа на германско оръжие за Украйна, която е нападната от Русия, както и за отказ от обявеното превъоръжаване на Бундесвера - германските въоръжени сили.
    В призива от Бон се казва: "Въпреки че Украйна да има право да се защитава, повече и по-тежки оръжия не са решение, а подхранват тази война." На знамената и плакатите в Берлин се виждаха фрази като "Мир, отопление, хляб вместо оръжия, война и смърт" и "НАТО е агресор - мир с Русия".
  • 28 да да

    6 2 Отговор
    мушморок каратията.....Каранма-манма хахаха...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 "Отлично" написано

    20 2 Отговор
    От всичко, най-много ми хареса в кавичките - "похвална" реч.
    То май всичко в тая статия е в кавички. Просто докато стигна до коментарите, без да чета съдържание ми направи впечатление. Не че нещо, ама да си кажа.
  • 31 новите ценности

    19 2 Отговор
    Ще му връчат наградата - главен велосипедист на европата .
  • 32 Англосаксите много сполучливо

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    го избраха.
    Не управлява а само прави филмчета пропагандни.
    На тях това им трябва, те да управляват а той да помпа укрите с лозунги.

    Коментиран от #46

  • 33 тоя ще пее ли

    7 1 Отговор
    и ли свири на флигорна?!
  • 34 Павел пенев

    12 1 Отговор
    Фашистите взаимно се уважават и награждават. Очаквайте награди и от Русия.

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Култура миянко

    19 2 Отговор
    Ей навремето като съм си мечтал за Запад,изобщо и хал хабер съм нямал ,че чак толкова и така бързо ще деградира.По пропаганда надминаха " другарите " в пъти, пълен цирки палячовци и излагация.

    Коментиран от #41, #50

  • 37 тия си награждават отрочето

    17 1 Отговор
    За нацист на годината ли е номинилан .
  • 38 браво бе

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Объркано Атлантиче":

    не е луд този ,който лапа баницата а този който му я дава в случая е обратното от тази лапаница печелят определем кръг от политици и корпорации за оръжия от НАТО и САЩ . ИНТЕРЕСИТЕ СА ВЗАИМНО ИЗГОДНИ и когато тоя балон се спука лапаницата ще спре а украинците ще са най задлъжнялата държава в целия свят тогава интереса ще е само едностранен в момента явно никой не мисли в украйна за това бъдеще но и 100 годишни войни са завършвали ....
  • 39 годзила

    14 2 Отговор

    До коментар #24 от "ккк":

    и за какво му дават награда на зеления клоун наркоман...
  • 40 Пучо Капучо

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Павел пенев":

    Е рашките нали наградиха дойчовците преди 77-78 години, пак ли? Или викаш, профилактична наградка ще е...
  • 41 ДЪРТИЯ

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Култура миянко":

    да само ,че малко грешиш тази пропаганда далеч и много отдавна надхвърли комунистическата щом това говорене за заплахата от комунизма накара да направят голяма част от американците да превърнат домовете си противо-атомни убежища още в началото на 60 години смяташ ли че говоренето по въпроса е било малко после съм забелязал от лични контакти и дългогодишни наблюдения ,че в тези голями наций Q за интелегентност на голям процент от хорицата е доста ниско за съжаление
  • 42 Хаха

    10 1 Отговор
    Зеленият Гаргамел е за награда "Крал Велики".Все пак покрай войната сви под масата в лични сметки към 2 милиарда в зелено.Отделно освен кражбите и се мисли за крал,защото заедно със своята свита се пробва да командва цял свят.Сигурно има грешка в статията и вместо "Крал Велики" са написали "Карл Велики".
  • 43 Матей

    4 1 Отговор
    Сегашните демонстрации в Германия нищо не са в сравнение с това което ще стане ако зеления oлигoфpeн влезе в Германия

    Коментиран от #49

  • 44 пенко

    3 1 Отговор
    АББЕ , ДЖЪРМАН ШВАЙНЕ ШВЕЛЕ ---ТОЗИ Е ЕВРЕИН ЦИОНИСТ - КАКЪВ " КАРЛ ВЛИКИ " - !?
  • 45 Вирус

    4 0 Отговор
    Хахаха фашисти от всички страни съединявайте се
  • 46 Ааа не

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Англосаксите много сполучливо":

    А Путин и Медведев казаха ли ви къде ще ги награждават?

    Коментиран от #53

  • 47 Онзи

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Киро":

    Протестира в Германия баба ти с хвърчилото.
  • 48 А бе

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Киро":

    Я да кажеш нескопосан манипулаторе, тебе какъв вятър те вее и къде?
  • 49 Даааааааа

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Матей":

    Какво ще стане тъ па нар?
  • 50 Констатирал

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Култура миянко":

    Винаги сте били чувствителни по темата: ами тия ако ни надминат?
  • 51 Даааааааа

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Объркано Атлантиче":

    Украинската икономика и сега съществува, доколкото е възможно за щастие без Русия! Виждам относно БВП си copy/paste!! Малка Италия има по голям БВП от Русия!! 1.САЩ
    2.КИТАЙ
    3.ЯПОНИЯ
    4.ГЕРМАНИЯ
    5.ФРАНЦИЯ
    6.ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
    7.ИТАЛИЯ
    8.ИНДИЯ
    9.КАНАДА
    10. ЮЖНА КОРЕЯ
    11.РУСИЯ Русия е извън десятката!!

    Коментиран от #57, #61

  • 52 Един българин

    0 7 Отговор
    Зеленски е Герой.

    Коментиран от #55, #63

  • 53 Тони

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Ааа не":

    Тях ще ги награждават скоро в ада .
  • 54 Това

    3 1 Отговор
    важно ли е?
  • 55 Вива ко-ка-ине

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Един българин":

    Актьорчето-наркофашист, дето го поставиха на медикаментозна наркоза и го туриха на президентския пост, никой го не брои за нещо, само като декор е. ЕС е главната жертва на кризата в Украйна, САЩ използва Киев, за да победи Москва. Поражението на една ядрена сила обаче би означавало огромен риск за целия свят. Съединените щати се впуснаха в авантюра и Европа ще трябва да плати за това.
  • 56 Пловдив 1912

    3 0 Отговор
    Батко Ади ще се завърти по очи от тая новина...
  • 57 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Даааааааа":

    Опорките на атлантиците са ти много удобни. Пиши си каквото ти харесва , но не може да убедиш нормалните хора. Следва и промяна пола на бог.
    Няма да е той , а ТО. Но не по Стивън Кинг.
    Няма история, библия, дори и коран.
  • 58 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Базел":

    Не е само във факти новините. А пък има и германска телевизия и сайтове. Няма да ви хареса и тичайте след моркова. Така са ви захранили и стой си на яслата.
  • 59 Хахаха

    4 0 Отговор
    Жалко е , че Дарвин не е сред живите. Щеше да му връчи награда за обратно на човешкото превръщание.
  • 60 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Наградата е Карл Велики......пълна девалвация на всякакви висши награди.
  • 61 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Даааааааа":

    Тая класация е само за глуп а ц и т е. Самият живот показа, къде е Русия и икономиката и. Затова замълчи по добре, да не се излагаш.
  • 62 оня

    3 0 Отговор
    Нацист до нациста майно льо:)) Поддържат се:))
  • 63 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Един българин":

    Пропусна нещо: надрусан герой:))
  • 64 Пенчо

    3 0 Отговор
    Да му закачат един пречупен кръст и да се знае
Новини по държави: