Last news in Fakti

20 Април, 2023 07:55 1 028 14

Британската киберотбрана: Китай се стреми към "глобално технологично превъзходство"

  • китай-
  • глобално технологично превъзходство-
  • белфаст-
  • линди камерън-
  • националния център за киберсигурност -
  • британската служба за правителствени комуникации

Китай се стреми към "глобално технологично превъзходство" в киберпространството и използва уменията си в сферата, за да води разузнавателни и наблюдателни операции, каза днес ръководителката на британската киберотбрана

Британската киберотбрана: Китай се стреми към "глобално технологично превъзходство" - 1
Снимка: Shutterstock

Китай се стреми към "глобално технологично превъзходство" в киберпространството и използва уменията си в сферата, за да води разузнавателни и наблюдателни операции, каза днес ръководителката на британската киберотбрана, цитирана от Ройтерс.

Линди Камерън, ръководителка на Националния център за киберсигурност към британската Служба за правителствени комуникации, каза, че Великобритания има "основателни притеснения" за влиянието на китайската технология върху киберсигурността.

"Китай не само иска да е равен с държавите от Запада, а се стреми към глобално технологично превъзходство", каза Камерън по време на годишна конференция в Белфаст, посветена на правителствената киберсигурност.

"Накратко, не можем да си позволим да не сме на темпото на Китай. В противен случай рискуваме Китай да се превърне в преобладаваща сила в сферата на киберсигурността".

Китай използва възможностите си в киберсигурността, за да се сдобие с интелектуална собственост, да постигне своите стратегически геополитически цели и да води глобални шпионски операции, допълни Камерън.

Нидерландската агенция за военно разузнаване заяви днес, че Китай се опитва да придобие оборудване и информация за нидерландския аерокосмически сектор, понякога заобикаляйки ограниченията за износ.

В годишния си доклад за 2022 г. агенцията заяви, че нейният анализ "показва, че капацитетът на Китай за изстрелване на спътници ще се увеличи допълнително през следващите години и ще стигне до 100 изстрелвания годишно".
Налице са "различни китайски опити за придобиване на военно значими технологии извън ограниченията за износ. При това военното разузнаване откри, наред с други неща, редица прикриващи дружества, които са били използвани за тази цел", се казва в доклада.

Китай отдавна настоява, че космическата му програма е за мирни цели и че се противопоставя на всякаква форма на надпревара във въоръжаването в космоса. В същото време обаче Пекин твърди, че космическата му програма трябва да спомага за защитата на националната сигурност на Китай. Китай също така има за цел до 2030 г. да се превърне в основна космическа сила.

Ръководителят на Службата за военно разузнаване на Нидерландия Ян Свилерс заяви в свой доклад, че Китай търси определени "ракети-носители с разузнавателни, наблюдателни, разузнавателни и комуникационни спътници".

Разузнавателната агенция на Нидерландия, която си партнира с тази за военно разузнаване, заяви в понеделник, че Китай е "най-голямата заплаха за нидерландската икономическа сигурност".

В отговор китайското министерство на външните работи призова представителите на Запада да се откажат от мисленето си, останало от Студената война, и да спрат да раздуват темата за "китайската заплаха".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    13 1 Отговор
    Тия вече стават смешни, че кой не се стреми да е №1.
  • 2 Англосаксите

    21 3 Отговор
    Като не могат повече да се развиват, пречат на другите да го правят. Китай щял да ги изпревари, не можело,бне ърябвало.И що? Кой ви пречи да се развиете повече? Само обикалят насам- натам и забраняват на другите : Няма да строите тръбопроводи, реактори, заводи или нещо друго- иначе санкции. От позицията на какви? Я си гледайте работата! По далече от такива!
  • 3 М3 голд

    11 0 Отговор
    Вероятно преводът на Оля не е коригиран. Не става ясно какви ракети - носители търси Китай и къде ги търси? Че и спътници търси. Ами те си ги правят. Да, сигурно, като всички заинтересовани, търсят да откраднат нещо - информация и технологии преди всичко. Другото си го имат. И какво иска точно Холандия? Дето огромен процент от територията й е под морското равнище. Пазете се да не ви връхлети нещо, което да пробие път до океана, това е важно.
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    10 0 Отговор
    Държавите от запада могат само да организират трафика на африканци
  • 5 Китай трябва да бъде спрян с общи усилия

    4 9 Отговор
    Понеже не само технологично иска да завладее света

    Коментиран от #11

  • 6 Думатиту

    5 0 Отговор
    007 още преди 40? години ловеше китайци и то в космоса! Мухаха
  • 7 Нов

    6 0 Отговор
    А САЩ ?
  • 8 Независим

    6 2 Отговор
    Само като гледам последно време колко пъти отлагат американците изстрелването на ракети за космоса... Европа се провали , Австралия,Англия . Години наред благодарение на руснаците са на МКС. Проблема им е че Китай и Русия сами ще си правят станции в космоса. А всяка реклама на Мъск ,Амазон и др .За туризъм в космоса са пиар. Аполо е в миналото...
  • 9 А англоамериканците

    3 1 Отговор
    към какво се стремят? Към обратното?
  • 10 Конфуций

    4 1 Отговор
    Вие се дърляйте с Русия,през това време ще ви го втъкнат китайците.Според мен го заслужавате.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Фикция

    3 2 Отговор
    Да, няма само САЩ и Англия да са хегемони и да подслушват всички!
    Край на англо-саксонската мафиозна хегемония!
  • 13 Коко

    1 1 Отговор
    Тя не се стреми! Тя го има!
  • 14 Ники

    1 1 Отговор
    Китай не се стреми а Той е номер едно в света
Новини по държави: