Last news in Fakti

20 Април, 2023 12:12 4 781 39

Нова схема: как в Германия експлоатират източноевропейци

  • германия-
  • източноевропейци-
  • работа-
  • експлоатация-
  • работници-
  • закон

Отношението към работниците е брутално

Нова схема: как в Германия експлоатират източноевропейци - 1
Снимка: Shutterstock

Унизителни условия на живот и експлоатация: в Германия днес тези проблеми би трябвало да са отпаднали, след като през 2021 година в страната бе въведена забрана за сключването на договори с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. По границата с Нидерландия обаче сега се е установила нова схема за ограбване на работниците: посредници, осигуряващи персонал от чужбина, са накупили и взели под наем имоти в провинция Северен Рейн-Вестфалия в големи мащаби - именно там настаняват работниците, разкрива разследване на германската обществено-правна медия SWR. Но тези работници не се трудят в Германия, а в Нидерландия.

Пропуските в правната система

В Нидерландия наетите от чужбина работят за посредниците. И макар да живеят в Германия, забраната за подизпълнители в месопреработвателната индустрия не ги засяга. От друга страна - настанявайки ги в жилища в Германия, посредниците избягват строгия контрол на нидерландското трудово право. Резултатът: мизерни условия на труд с твърде завишени наеми и произволни изгонвания от жилищата.

"В момента фирмите посредници печелят най-много от жилищата и транспорта", казва пред SWR синдикалистът Пагонис Пагонакис. "Работниците плащат средно между 350 и 400 евро за матрак. Освен това им взимат още 50 евро транспортни разходи за превоза до работното място. Именно по този начин фирмите посредници правят най-големите си печалби."

Отношението към работниците е брутално

Авторите на предаване Report Mainz на телевизия SWR, които са работили по разследването, разполагат с нидерландски трудови договори, съгласно които наемът и транспортните разподи се удържат директно от заплатата. Раследванията на германската медия разкриват също така, че наетите работници често нямат писмени договори за наем.

Саша Рюлфс, който е служител в близка до границата помощна организация, разказва, че в региона постоянно се срещали бездомни работници, тъй като загубата на работното място водела след себе си и незабавното изхвърляне от жилището. Работниците не знаели правата си, били много наплашени и изпитвали огромен страх, разказва той пред SWR.

Това се потвърждава от разказа на румънския работник Ойген (името е променено), с когото репортерите на германската медия са разговаряли непосредствено преди отпътуването му за Румъния. "Бях болен и не можех да работя. Координаторът ми каза, че въпреки това трябва да дойда, но аз не можех. След което той ми нареди: "Събирай си нещата". Заплаши ме, че ако не се махна, ще ме убие със собствените си ръце. Попитах го "Къде да ида?". Беше нощ, а аз нямах никакви пари."

Работниците са изложени на брутално отношение от страна на работодателите, казва и синдикалистът Пагонакис.

Един нов закон без достатъчно ефективност

Миналата година в Германия бяха предприети множество проверки срещу унизителните условия на живот за наемните работници. Правителството в Северен Рейн-Вестфалия дори прие закон, на базата на който властите би трябвало да бъдат информирани, ако жилище се използва за временно настаняване на наемни работници в него. Властите обаче не разполагат с достатъчно информация за реалния брой на живеещите в определено жилище, нито пък могат да установят дали се спазват противопожарните правила, строителните разпоредби и изискванията за настаняване съгласно защона за защита на труда, пояснява SWR, позовавайки се на говорител на местните власти.

Адвокатът Клаус Кьорнер, който доброволно консултира наемните работници, казва за SWR: "Тези, които отдават жилищата по завишени наеми, могат да получат наказания между шест месеца и десет години. Но дотам не се стига, понеже работниците не подават оплаквания - възпират ги да го направят, дори и с насилие - ако се налага".

Автори: Каудия Кафанке SWR | Бренда Вайнел SWR


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрация, бате

    47 2 Отговор
    Кой не скача е червен!

    Коментиран от #11

  • 2 Каквото

    56 1 Отговор
    й е новото на схемата? Там винаги са търсили роби.
  • 3 НИКО

    57 1 Отговор
    ИЗТОЧНО ЕВРОПЕИЦИ НОВИТЕ РОБИ НА ЗАПАДА
  • 4 За инфо

    28 3 Отговор
    350 евро е даже нисък наем за тази част на Германия, а 50 евро за едномесечен превоз до и от работата е СМЕХОТВОРНО. Повечето хора плащат до 15 евро НА ДЕН за такова нещо. И ако си работил, и когато ти се наложи "нямаш пари", значи нещо далеч не е наред.

    Коментиран от #13

  • 5 Тахумба

    46 4 Отговор
    Ама нали в Европата всичко е много арно?

    Коментиран от #7

  • 6 и ко и ко?

    21 2 Отговор
    Българите предпочитат да са РОБИ там отколкото СВОБОДНИ в България.
    Само дето в статията не се казва, че условията за работа и УНИЖЕНИЕТО НА ЗАПЛАТА са в пъти по-зле от това в Германия. Ма то това друго. То не същото... то различно.
    Като почваш в България работа и питаш - ма що заплатата ми е 5х по-малка и те ти казват... ма ние сме в БЪЛГАРИЯ, тука толкова.

    Коментиран от #9

  • 7 Арно е

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "Тахумба":

    И още как. За това робите не се прибират и не трошат оковите да бягат обратно в България. Как ще си обясниш това?

    Коментиран от #12

  • 8 У нас е обратното:

    9 18 Отговор
    Работниците плашат работодателите, че ако:
    - не им вдигнат заплатите
    - не им дадат отпуск, когато си поискат
    - не се съобразяват с приумиците им
    - карат ги да идват навреме на работа
    - карат ги да работят
    Ще напуснат! Незабавно!
  • 9 Обаче

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "и ко и ко?":

    Сам си противоречиш. Хем уж в България си бил "свободен" хем твърдиш, че те изнудват със заплатата, защото е България.

    Коментиран от #14

  • 10 Ммм дааа

    23 5 Отговор
    ето това е "демокрацията" на умнокрасивитета, които за жълти стотики продават държавата. Хооо, ще дойде видов ден и то скорооо...
    Вън от ЕС и НАТО !

    Коментиран от #27

  • 11 Уго

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Демокрация, бате":

    Това, описаното в статита са истинските им евро ценности, солидарност, единство. Грабители на човешки животи, здраве и съдби, съвременните колониалисти и робовладелци. На никой не му пука за никого от нас, едиствената им ценност, етиката, моралът и Богът им започват и свършват с парите, които клетниците трябва да им изработят!

    Коментиран от #18

  • 12 За инфо

    8 9 Отговор

    До коментар #7 от "Арно е":

    Защото в повечето случи тия "сърцераздирателни" репортажи скриват половината истина. Другата половина. Че всъщност цените, които са посочени, са напълно нормални и даже ниски (поради което вероятно има и компромиси с качеството), че "бедните" работници си мислят, че се намират в страни, където да правят каквото си искат, както са свикнали е позволено, че ако нямаш АБСОЛЮТНО НИЩО, което да предложиш като стандарт, е причината за много от санкциите и т.н. ЗАТОВА такива репортажи не говорят за това какво правят тези работници, каква е трудовата им дисциплина, и други "обстоятелства". Не казвам, че няма недобросъвестни работодатели, но те са малцинство и обикновено са такива към ВСИЧКИТЕ си работници, без значение откъде идват.
  • 13 още инфо

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "За инфо":

    Става дума за Тониес.. и това преди 2 години. Но... заплатата на обикновен месар там е 24.500 € - 53.000€
    това че са АЛЧНИ и не си търсят ПРАВАТА си е проблем на работника. Щото наема на апартамент 800-1200 евро (всичко), а на него му се свидят тия 300-700 евро отгоре дето трябва да плати на месец. Щото българина е научен не да ПОЛУЧАВА МНОГО, а да СПЕСТЯВА МНОГО.
    Разни ми казват - ко стош там? Данъците големи, цените големи... ми големи са... ма в края на месеца като ударя калема - 1700-2000 остават.. .в България... 200-500 на минус и носиш от село буркани.

    Коментиран от #17

  • 14 и ко и ко?

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Обаче":

    прочети пак и хвани иронията.

    Коментиран от #15, #38

  • 15 Обаче

    3 13 Отговор

    До коментар #14 от "и ко и ко?":

    Да, забелязах, но исках да се види от тези, които ще те цитират като "пример" за "лошите" западняци. Както виждаш, доволно подхващат веднага. Руските слуги не спят, плаща им се за това.

    Коментиран от #31

  • 16 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 6 Отговор
    Някой да е канен там? Предварително проучваш работата, съгласяваш се с условията и започваш. Като не ти харесва - напускаш . Това да не ти е договер с "ВАГНЕР" А че някакви дрънкала си пишат актив и изкарват някое евро от медийни публикации не интересува никого и там и тук. Просто ако няма писания трябва да закрият сайта
  • 17 За инфо

    3 11 Отговор

    До коментар #13 от "още инфо":

    За съжаление руските слуги по форуми и социални медии или не ги знаят тези неща, или ги премълчават, за да бутат опорките. "Горките" работници, спестяват "само" по толкова. И повечето от тях дори не са квалифицирана работна ръка.
  • 18 Не не са!

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Уго":

    Тва е действието на икономически закон за повишаване на производителността на труда Навсякъде е така-нали искаш по-тънко да минеш.
    А другото!!!Пискайте бе работници!Не си трайте!Не ви е Румъния и България! Теслата е толкова жестока,така дълбоко се забива,глобите събарящи със затвор(е хотел де!),ама кат тръгнете да си искате пропуснатото,пак фащате не малко(другото за адвоката),а за тариката -ай,че влизаме в зоната на вулгарността
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    До 1959.г. в града който сега ни учи на демокрация е имало ЗООпарк❗
    Нищо лошо нали!
    Проблемът е , че в този Зоопарк местните са водили децата си да хвърлят банани и бонбонки на затворени в клетки ........

    ХОРА ❗❗❗

    Коментиран от #26

  • 20 Хап

    4 1 Отговор
    Като си болен, отиваш на лекар и после даваш болничния на работодателя. Не казваш, че просто не можеш да дойдеш на работа.

    Коментиран от #25

  • 21 фенче

    14 3 Отговор
    няма на минус, в БГ си винаги на печалба, всеки ден и час, живееш с родителите си, с приятелите си, имаш с кого да отидеш на кръчма, цените все още са ниски на услугите, келнера не те гледа като отровен, както е в Германия, имаш къде да паркираш, радваш се на красивата ни природа, а ти със зверско бачкане си изкарал 1000 евро на месец повече, там в Германия, и пак си никой там, тези 1000 евро не могат да ти купят нищо

    Коментиран от #32

  • 22 Ами да

    2 0 Отговор
    Винаги може да се върнат от където са дошли!
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Между впрочем човешките зоопаркове в Германия биват забранени от… Хитлер; вероятно – поради същата финансова причина. В Торино и Базел обитателите им са освободени чак през 1935-36 г.

    Последният човешки зоопарк съществува в Брюксел чак до 1958 г…

    Е, потомците на тези ли хора (много от тях със сигурност са водили били водени като деца пред клетките; не си ли го спомнят?) ще учат нас, следовниците на възрожденците, априлските въстаници и опълченците от Шипка) на човеколюбие?
    ❗❗❗❗❗❗
  • 24 Алоо, Факти!

    11 1 Отговор
    Защо не пишете за ранспортът в Германия как от утре ще спре в цялата страна, защото профсъюзите искат по-високи заплати?!
    А нашите профсъюзи мънкат и се договарят с работодателите!!!
  • 25 От Германия

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хап":

    Не е точно така. До 2 дена не е нужно дори да представяш болничен на над 90% от местата, а просто да се обадиш.

    Коментиран от #33

  • 26 Мдаа

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Този коментар идва от човек, който се е изказвал презрително за множеството емигранти идващи в Европа от Африка и Близкия Изток.

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пловдив

    12 2 Отговор
    Германски фирми се държат лошо и в България, не случайно хората стачкуваха в една прехвалена немска фирма. И как няма да стачкуват, няма синдикати, работниците не са защитени, а началниците си правят каквото си искат. Градове!!!

    Коментиран от #30

  • 29 Калмук

    4 1 Отговор
    Робите сами са пожелали да бъдат експлоатирани ... значи са доволни !!! ... И, ако някой ми говори, че в България не може да намери работа и ще умре от глад - значи не помни началото на 90-те и отдавна не стъпвал на запад от Калотина.
  • 30 За инфо

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Пловдив":

    Май освен с разпространението на пропаганда с друго не се занимаваш.
  • 31 Нямате

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Обаче":

    и малко понятие какви боклуци и изверги има от тези западняци, но някои хора явно до като не се опарят не си научават урока.

    Коментиран от #34

  • 32 А ти с чек и и ли искаш?

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "фенче":

    Кви си ги наредил?
  • 33 За инфо

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "От Германия":

    Можеш да се обадиш, но не можеш да не занесеш констатацията на лекаря, ако не можеш да го направиш веднага. Нека позная, този човек не е имал никакъв документ, нито е правил опит да си набави такъв. Ако изобщо историята е така, както е описана, разбира се, има доста липсващи парчета информация. Например, ВСИЧКИ работници на такива места имат здравна застраховка, както и трудови договори. Ако един работодател просто без причина уволни някого, могат ВЕДНАГА да отидат при адвокат.

    Коментиран от #37

  • 34 Обаче

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Нямате":

    Кофти хора има навсякъде, но това нищо не означава. Интересно, какъв е "урока" за който говориш?
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мдаа":

    А този коментар е писан от човек който дори не разбира сам прочетен текст ‼️‼️‼️
    Няма да ми стигне мястото да ти обясня разликата между хора пътуващи с документи и имена
    и изпращаните по плана Калерги ‼️
  • 36 Аре марш

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ами":

    пък ти и не поучавай - нямаш нищо в кутията: автобус-Запад-парцал-тоалетна-фургон!
  • 37 От Германия

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "За инфо":

    Говоря от опит в немските университети как е.
  • 38 дядо поп

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "и ко и ко?":

    За много от пишещите тук думата "ирония" е непозната , нюанси няма , има само бяло и черно!
  • 39 иди ми дойди ми

    1 0 Отговор
    защона за защита на труда
Новини по държави: