Last news in Fakti

20 Април, 2023 13:14 1 948 1

Масова паника: десетки загинали в Йемен

  • йемен-
  • паника-
  • загинали-
  • сана-
  • рамазан

Вълненията избухнали при раздаването на парични помощи

Масова паника: десетки загинали в Йемен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Масова паника в Йемен доведе до смъртта на най-малко 80 души, броят на ранените вероятно надхвърля 3000. Безредиците избухнали по време на благотворителна акция за раздаване на помощи. Без предварителна координация търговци започнали да раздават пари по повод Рамазана на събралите се хора, при което се стигнало до сериозни сблъсъци. По данни на агенция "Ройтерс", раздаваните суми били по около 18 евро на човек.

Изстрели и експлозия

В сайта "Al-Masdar" очевидци разказват, че чули изстрели. Те, както и експлозия, предизвикана от късо съединение, засилили паниката и довели до вълненията.

Някои местни медии съобщават, че изстрелите били произведени от бунтовниците хути. Във видеа, за които се смята, че показват случилото се след инцидента, се виждат множество трупове по земята. Разпространено бе и видео, на което се вижда как десетки хора са се струпали в много тясно пространство, като някои буквално са стъпкани от масата.

Арести в Сана

Председателят на Висшия политически съвет Махди ал-Машат настоя за изясняване на случая. За целта незабавно бе създадена комисия, двама от вероятно отговорните за размириците търговци са задържани. Вътрешното министерство, контролирано от хутите, ги упреква, че са раздавали парите без координация с министъра.

Шиитските бунтовници хути контролират голяма част от Северен Йемен, както и столицата Сана. Те се ползват с подкрепата на Иран.

От 2015-а година Саудитска Арабия и нейни съюзници отстояват страната на правителството в Йемен срещу бунтовниците хути. Вследствие на гражданската война Йемен е в плен на истинска хуманитарна катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    3 0 Отговор
    Какъв кеф е да стопирам рекламите ви, и да не получавате финансиране от това!
    Това същото го правят десетки хора и ви пращят при оня, дето ви контролира дявола.