Last news in Fakti

26 Април, 2023 11:20 617 1

В пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел започна 578-ата пленарна сесия на Асамблеята на ЕИСК

  • белгия-
  • пленарната зала -
  • европейския парламент -
  • брюксел-
  • пленарна сесия -
  • асамблеята на еиск

Членовете на ЕИСК се номинират от националните правителства и се назначават от Съвета на ЕС за подлежащ на подновяване 5-годишен срок. Броят на членовете по страни зависи от населението на страната

В пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел започна 578-ата пленарна сесия на Асамблеята на ЕИСК - 1
Снимка: Пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел

В пленарната зала на сградата "Пол-Анри Спаак" на Европейския парламент в Брюксел днес започна 578-ата пленарна сесия на Асамблеята на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

ЕИСК е консултативен орган на Европейския съюз, включващ работодатели, профсъюзни дейци и представители на социални, професионални, икономически и културни организации от страните, които членуват в ЕС. Членовете на комитета, които са 329 на брой, се разделят на три големи групи - „Работодатели“ (І група), „Работници“ (ІІ група) и „Организации на гражданското общество“ (към тази група например спадат земеделски производители, представители на свободни професии, потребители и др. – ІІІ група). Председатели на трите групи са Стефано Малия от Малта (председател на група "Работодатели"), Оливер Рьопке от Австрия (председател на група "Работници") и Шеймъс Боланд от Република Ирландия (председател на група "Организации на гражданското общество").

Членовете на ЕИСК се номинират от националните правителства и се назначават от Съвета на ЕС за подлежащ на подновяване 5-годишен срок. Броят на членовете по страни зависи от населението на страната.

Членове на ЕИСК от България са: Милена Ангелова (генерален секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България и представител на група "Работодатели"), Пламен Димитров (президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България и представител на група "Работници"), Лалко Дулевски (председател на Общото събрание на Университета за национално и световни стопанство и представител на група "Организации на гражданското общество"), Диана Инджова (председател на Управителния съвет на Движение на хора с увреждания и представител на група "Организации на гражданското общество"), Евгений Иванов (изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България „Гласът на българския бизнес“ - КРИБ; представител на група "Работодатели"), Иван Кокалов (Съветник на президента на КНСБ по въпросите на здравеопазването и социалната защита Член на Надзорния съвет на националната здравно-осигурителна каса в групата на синдикатите; представител на група "Работници"), Димитър Манолов (президент на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и представител на група "Работници"), Мария Минчева (заместник-председател на Българската стопанска камара и представител на група "Работодатели"), Веселин Митов (конфедерален секретар по европейски политики и международно сътрудничество, Конфедерация на труда „Подкрепа“; председател на група "Работници"), Богомил Николов (изпълнителен директор на Българска национална асоциация „Активни потребители“; представител на група "Организации на гражданското общество"), Георги Стоев (председател на Търговско-промишлена камера България - Корея, заместник председател на Българо-Японския Икономически Съвет и член на Управителния съвет на БТПП; представител на група "Работодатели") и Стоян Чуканов (председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България; представител на група "Организации на гражданското общество").

На пленарната сесия на Асамблеята ще бъде избрано новото ръководство на ЕИСК - председател и заместник-председатели, чийто мандат е две години и половина. През последните две години и половина председателка на комитета беше Криста Швенг от Австрия, която е представител на група "Работодатели", а нейни заместници бяха Джулия Барбучи от Италия (заместник-председател по бюджета и представител на група "Работници") и Килиан Лохан от Република Ирландия (заместник-председател по комуникацията и представител на група "Организации на гражданското общество").

ЕИСК има шест секции, които са секторно профилирани. Членовете на ЕИСК членуват в секции, които отговарят на експертизата им и на сферата им на дейност. Освен секциите ЕИСК разполага и с Консултативната комисия по индустриални промени, която проучва настъпващите индустриални промени в широк кръг от сектори, като следи тяхното развитие и търси решения в съответствие с ценностите на европейския икономически и социален модел.

Секциите на ЕИСК са: секция „Единен пазар, производство и потребление“, секция „Икономически и паричен съюз, икономическо и социално сближаване“, секция „Заетост, социални въпроси, гражданство“, секция „Земеделие, развитие на селските райони, околна среда”, секция „Транспорт, енергетика, инфраструктури, информационно общество“, секция „Външни отношения”.

Председателите на шестте секции досега бяха: Ален Койор от Белгия (председател на секция „Единен пазар, производство и потребление“), Стефано Палмиери от Италия (председател на секция „Икономически и паричен съюз, икономическо и социално сближаване“), Аурел Лауренциу Плосцеану от Румъния (председател на секция „Заетост, социални въпроси, гражданство“), Петер Шмит от Германия (председател на секция „Земеделие, развитие на селските райони, околна среда”), Байба Милтовича от Латвия (председател на секция „Транспорт, енергетика, инфраструктури, информационно общество“) и Димитрис Димитриадис от Гърция (председател на секция „Външни отношения”). Председател на Консултативната комисия по индустриални промени досега беше Пиетро Франческо де Лото от Италия.

ЕИСК разполага и с Бюро от 40 членове, което определя общите насоки на работата на комитета и има координационна роля. Бюрото се състои от председателя, двамата заместник-председатели, председателите на секциите и поне по един и максимум по трима представители на всяка от държавите от ЕС. Член на бюрото от България е президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

На пленарната сесия ще бъдат избрани новите членове на Бюрото на ЕИСК, новите председатели на секциите и новият председател на Консултативната комисия по индустриални промени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    2 0 Отговор
    пари, пари, пари......
Новини по държави: