Last news in Fakti

26 Април, 2023 14:55 1 870 24

Русия изземва западни активи на енергийни компании

  • санкции срещу русия-
  • юнипер-
  • фортум-
  • активи на западни компании

Русия пое временния контрол върху активите на финландската енергийна група "Фортум" и бивше германско дъщерно дружество на "Юнипер"

Русия изземва западни активи на енергийни компании - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия пое временния контрол върху активите на финландската енергийна група "Фортум" и бивше германско дъщерно дружество на "Юнипер", поставяйки въпроителни относно съдбата на други чуждестранни компании в Русия на фона на натиска от западните санкции, предава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин късно във вторник подписа указ за установяване на временен контрол върху руските активи на двете европейски държавни енергийни компании.

Указът - очертаващ възможни ответни мерки, ако руските активи в чужбина бъдат конфискувани - показа, че Москва вече е предприела действия срещу руското подразделение на "Юнипер" - "Юнипро" и активите на "Фортум". Русия даде да се разбере, че този ход може да бъде отменен.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че указът не засяга собствеността, а само правомощията за управление на активите. Той каза, че мярката може да бъде разширена и за други активи, ако е необходимо.

"Приетият указ е отговор на агресивните действия на неприятелските страни", каза Песков. "Тази инициатива отразява отношението на западните правителства към чуждестранните активи на руски компании."

Указът на Путин "не се занимава с въпросите на собствеността и не лишава собствениците от техните активи, тъй като външното управление е временно и означава само, че първоначалният собственик вече няма право да взема управленски решения", каза той.

Москва реагира гневно на съобщенията, че държавите от Групата на седемте обмислят почти пълна забрана на износа за Русия, докато много от тях призоваха за много по-строги санкции, за да се ограничи способността на Русия да воюва в Украйна. Европейският съюз обмисля използването на замразени руски активи за възстановяване на Украйна.

"Юнипер" притежава 83,73% от "Юнипро", която управлява пет електроцентрали с общ капацитет над 11 гигавата в Русия и има около 4300 служители.

"Фортум" е мажоритарна собственост на финландската държва. Хелзинки се присъедини към НАТО в началото на този месец. Москва тогава каза, че Финландия е допуснала опасна грешка.

Финландското външно министерство не коментира веднага как решението на Русия ще се отрази на отношенията между двете страни.

"Настоящото разбиране на "Фортум" е, че новият указ не засяга правото на собственост (регистрираната собственост) на активите и компаниите в Русия", се казва в изявление на компанията.

"Въпреки това остава неясно как това засяга например руските операции на "Фортум" или текущия процес на продажба", се добавя в него.

Руското подразделение на "Фортум" има седем топлоелектрически централи в района на Урал и Западен Сибир, като същевременно притежава портфолио от вятърни и слънчеви централи в Русия, заедно с местни партньори. Балансовата стойност на тези активи възлиза на 1,7 милиарда евро в края на 2022 г.

И двете компании се опитват да напуснат Русия. През февруари "Юнипер" оцени своя дял в "Юнипро" на 1 евро символично, за да отрази вероятността сделката да не се осъществи.

В указа се казва, че Русия трябва да предприеме спешни мерки, за да отговори на неуточнени действия от страна на Съединените щати и други, които според Москва са "недружелюбни и противоречат на международното право". Акциите на двете предприятия бяха поставени под временния контрол "Росимушчество" - федералната правителствена агенция за собственост.

Държавната руска банка ВТБ тази седмица предупреди, че Русия трябва да обмисли поемането и управлението на активи на чуждестранни компании като "Фортум", като ги върне само когато санкциите бъдат отменени..

"Росимушчество" каза, че активите на повече чуждестранни фирми могат да попаднат под временен руски контрол.

"Декретът не засяга проблемите на собствеността и не лишава собствениците от техните активи. Външното управление е временно по своя характер и означава, че първоначалният собственик вече няма право да взема управленски решения", казаха от агенцията.

Продажбите на активи от инвеститори от "неприятелски" страни - както Москва нарича онези, които наложиха санкции срещу Русия - изискват одобрение от правителствена комисия и в някои случаи от президента.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иисус

    49 7 Отговор
    Русия е могъща и силна, и независима държава

    Коментиран от #4, #16, #22

  • 2 9003

    48 7 Отговор
    Русия е покровител и пазител на християнството!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Мда

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "9003":

    От всички страни, включени в списъка, Русия е най-голямата както по земна маса, така и с броя на православните християнски последователи. Тук има 101 милиона последователи на вярата. Руската православна църква има силно политическо влияние над страната в продължение на почти 1000 години. През 988 г. княз Владимир го прави официален език на Русия. През 1453 г. Византийската империя е паднала и през 1589 г. Москва става патриарх. Църквата обаче продължава да включва държавния глава в вероизповеданията.

    Коментиран от #7

  • 4 Бай араб

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "Иисус":

    Кажи това в Китай , тук няма нужда
  • 5 Бай Ган

    5 31 Отговор
    Русия трябва да стане силна и независима от рашизма държава! Лечение с глад ще я спаси.

    Коментиран от #10

  • 6 Мечока Юри

    33 5 Отговор
    Събудиха мечока. 🐻
  • 7 Бай араб

    5 30 Отговор

    До коментар #3 от "Мда":

    Няма полза да си ,,християнски последовател ,, след като си убиец и крадец

    Коментиран от #13

  • 8 колчо

    32 2 Отговор
    ЧЕ САМО ЗАПАДА И ФАЩ ЛИ ЩЕ ИЗЗЕМВАТ АКТИВИ НА РУСИЯ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай араб

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Ган":

    Гладолечение ли имаш предвид ? Ако е така това е най-здравата нация на света. Постоянно се лекуват
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    6 1 Отговор
    Ко стаа с Първа Републиканска Банка??? Нешо го закъсаа.
  • 13 Опаля

    30 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай араб":

    За Зеленски говориш. И арабските принцове така казаха.От друга вяра да го чуеш и да видиш как се гн0сят от зеления е ШОК
    Но тук няма да го прочетеш. Впрочем източния свят по реално вижда нещата. Знае и причините и следствията. Запада е лице....мерен и пропагандира глюююпостите си
  • 14 дядото

    23 0 Отговор
    който сее вятър,жъне бури.
  • 15 7777777

    26 2 Отговор
    САЩ И ЕС ДА ВЪРНАТ НА РУСИЯ 300 МЛРД ЕВРО, БЛОКИРАНИ В ЕВРОПЕЙСКИ БАНКИ В НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА!
  • 16 Последния Софиянец

    4 25 Отговор

    До коментар #1 от "Иисус":

    Няма по пропаднала, продажна и гладна от калната рабсия!

    Коментиран от #18

  • 17 Мишел

    3 25 Отговор
    Важното е, че Зеленски унищожи втарая в мире и копейките гният по сметищата гладни и съдрани!

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Има - и ти и подобните на теб живеете там. Жалко само за читавите хора.
  • 19 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Друсалке, земи спри дрогата.
  • 20 Даже никнейм не можеш

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Сам да си измислиш а ползваш чужди
  • 21 Вирус

    17 0 Отговор
    Че западняците нали им блокираха резервите и искат да ги вземат каквото повикало това се обадили не се разбира що квичат
  • 22 И ще прави ресто на заграбени активи

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иисус":

    Ся кат загуби СВО,кат влезе отново в нормален свят и ..ресто на възпеете.Тия "заграбени"временно активи са елемент от руското стопанство.Руснацире не могат да ги управляват.Става така-пажалайста,елате си пак Върнете се!Без вас НЕТ ВЪРВОЙ.
  • 23 Ами

    1 0 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадили. Лошото за нас е, че ще продължава да се обажда.
  • 24 канибал

    1 0 Отговор
    правилно, Браво на путин. той затвори икономическия цикъл и ще му пръднат на гащите сащ. ахахахахаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания