Last news in Fakti

2 Май, 2023 21:30 654 5

Япония и Гана се споразумяха да продължат реформите в Съвета за сигурност на ООН

  • япония-
  • гана -
  • споразумение-
  • реформи-
  • съвета за сигурност на оон

Двамата лидери подчертаха значението на осигуряването на прозрачно и справедливо финансиране на развитието на развиващите се страни. Те се съгласиха, че икономическият растеж "не може да бъде постигнат без мир и стабилност"

Япония и Гана се споразумяха да продължат реформите в Съвета за сигурност на ООН - 1
Снимка: ГНА

Гана и Япония се споразумяха днес да работят заедно за провеждане на реформи в Съвета за сигурност на ООН, предаде ганайската агенция ГНА.

Те също така осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, настоявайки, че агресията на "голямата сила" нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и трябва да бъде спряна. На съвместна пресконференция в Акра президентът Нана Акуфо-Адо и гостуващият му министър-председател на Япония Фумио Кишида се ангажираха да работят за мирното разрешаване на конфликти и да насърчават глобалния мир и сигурност за устойчиво развитие по света.

Те се договориха също така да работят за поддържането на свободен и отворен международен ред, основан на върховенството на закона, и да настояват, като непостоянни членове на Съвета за сигурност, за функционалност на Организацията на обединените нации, която да "отразява променените обстоятелства в света".

Двамата лидери подчертаха значението на осигуряването на прозрачно и справедливо финансиране на развитието на развиващите се страни. Те се съгласиха, че икономическият растеж "не може да бъде постигнат без мир и стабилност".

Кишида е на двудневно държавно посещение в Гана с цел укрепване на връзките между двете страни.
Той е на обиколка в четири африкански държави - Египет, Гана, Кения и Мозамбик - за разговори с техните лидери преди срещата на върха на Г-7, насрочена за 19 май 2023 г. в Хирошима, Япония.

В рамките на посещението му Гана и Япония разговаряха за две проектни споразумения, насочени към повишаване на продоволствената сигурност и укрепване на човешките ресурси за националното развитие на Гана. Споразуменията са за повишаване на капацитета за производство на оризови семена и за проект за стипендии за развитие на човешките ресурси.

Проектът за повишаване на капацитета за производство на оризови семена се очаква да подобри качеството на доставяния ориз и разпределението на количеството в рамките на веригата за създаване на стойност на ориза в Гана. Подкрепата ще помогне на правителството да стимулира производството на ориз, за да направи Гана самодостатъчна по отношение на ориза.

Проектът за стипендии за развитие на човешките ресурси ще спомогне за изграждането на капацитета на служители от различни държавни институции. В рамките на споразумението длъжностните лица ще започнат обучение в Япония в стратегически важни сектори на икономиката, а именно публична икономика, образование, здравеопазване, енергетика и инфраструктура и др.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    3 0 Отговор
    Отдека си ба,дзверо? От Гана съм..Не та питам за майка ти,за държавата ти питам? Разговор между бг студент и Гана студент от 1967 година,Софийски У.
  • 2 Сатана Z

    1 1 Отговор
    В Гана живеят още по дърветата.Не са виждали кенеф или течаща вода.Там е супер яко.Вървиш си по улицата и срещаш няколко клекнали насред пътя да акат.

    Коментиран от #4

  • 3 Народна песен

    0 0 Отговор
    Искарай Гано говедата ...
  • 4 РаZZия е фашистка държава

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Ми то и в Матушка РаZZия е така

    С външните тоалетни . Тоалетни не са виждали ,перални не са
  • 5 123456

    0 0 Отговор
    нерде ямбол , нерде стамбол ,
    де е гана, де е джапана !