Last news in Fakti

9 Май, 2023 04:27 4 416 27

9 май 1945 г. - Как капитулацията на Третия райх скара Сталин със съюзниците

  • 9 май-
  • третия райх-
  • хитлер-
  • сталин-
  • победа

В България, както и в ЕС, Денят на победата започва да се отбелязва на 8 май

9 май 1945 г. - Как капитулацията на Третия райх скара Сталин със съюзниците - 1
Снимка: Shutterstock

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 и се празнува всяка година на 9 май и до днес.
Съюзниците от Втората световна война обаче честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.

На 8 май 1945 г. в 23,16 ч в превърнатия в развалини град под прожекторите на съюзническите медии началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, влязъл в залата с маршалски жезъл и монокъл на окото, подписва германската капитулация в сградата на военноинженерното училище в берлинското предградие Карлсхорст. От страна на съюзниците имената си слагат маршал Жуков, британският маршал от авиацията Тедър, американският генерал Спаац и френският генерал Латр дьо Тасини.

Тук демонстриращият до този момент прусашко самообладание фелдмаршал Кайтел не издържа: "Как, и французите ли?! Само това липсваше!", се възмущава той. И не без основание, като се има предвид позорната капитулация на Франция през 1940 г. и сътрудничеството на режима на Петен с Хитлер.

Първа точка от подписания от тях

“АКТ ЗА ВОЕННА КАПИТУЛАЦИЯ”

“ Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и едновременно на Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили”.

Трагедията започва на 1 септември 1939 година с нападението над Полша.

До 9 май 1945 година човечеството записва в историята си най-кръвопролитната война. За период от близо 6 години загиват милиони хора по цял свят. 61 държави са въвлечени в тоталната кървава разправа. Тази касапница е известна като Втората световна война. По-малко известно е, че Германия е победена веднъж, но капитулира два пъти.

На 7 май 1945 година, в 2:41 часа, в град Реймс, Франция, Германия подписва пакта за безусловната си капитулация. С това се слага край на сраженията. Документът задължава страните да оставят на място военните си формирования. И да не предприемат никакви действия по унищожаване или повреждане на имущество и инфраструктура.

От страна на хитлерова Германия пактът е подписан от Алфред Йозеф Фердинанд Йодл – генералът, който от 1938 година ръководи Оперативния щаб на Вермахта. За антихитлеристката коалиция подписите си под документа полагат генерал-лейтенант Уолтър Бийдъл Смит – началник на Главния щаб на Съюзническите експедиционни сили и представителят на Върховното главно командване на СССР генерал-майор Иван Суслопаров. Като представител на Франция и свидетел на подписването, пактът е подписан от заместник началника на Щаба на националната отбрана, бригаден генерал Франсуа Севез.

Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година. Пактът е изготвен на английски език и за официална е приета само версията му на този език.

На церемонията по подписването на пакта в Реймс присъстват 17 журналисти. Всички те се съгласяват под клетва да не оповестяват официално новината за подписването на документа за срок от 36 часа. Информация обаче изтича. В САЩ и Европа официалното обявяване на подписването на пакта е малко преди полунощ на 8 май. А в СССР – в късните часове на 9 май. От тогава като ден на победата в СССР се отбелязва 9 май.

Сталин е възмутен от подписаната капитулация в Реймс,

при което водеща роля имат западните съюзници. Той отказва да признае този акт и иска ново подписване на капитулацията в завзетия от Червената армия Берлин. И моли съюзниците да не обявяват официално за победата до встъпването в сила на капитулацията, т.е. до 9 май. В последното искане му отказват и Чърчил, и Труман, който заявява, че молбата на Сталин е постъпила при него много късно и е невъзможно да бъде отменено обявяването на капитулацията.

Сталин заявява: „Договорът, подписан в Реймс, не трябва да се отменя, но не бива да се признава. Капитулацията трябва да бъде отразена като най-важният исторически акт и да бъде приета не на територията на победителите, а там, откъдето тръгна фашистката агресия – в Берлин, и не в едностранен ред, а задължително от върховното командване на всичките страни от антихитлеристката коалиция…“ В отговор съюзниците се съгласяват да проведат церемонията с вторичното подписване на акта в Берлин. Айзенхауер известява на Йодъл, че германските командващи видовете въоръжени сили трябва да се явят за провеждането на окончателната официална процедура във времето и мястото, което бъде посочено от съветското и съюзните командвания.

Окончателната и безусловна капитулация на Германия е подписан в берлинското предградие Карлхорст, в сградата на бившата столова на военно инженерното училище. Според официалната версия, приета в Съветския съюз, актът е подписан на 8 май в 22,43 часа централноевропейско време, в 00,43 часа на 9 май московско време. В текста на акта не е посочена точната дата на подписването му – посочен е 8 май 1945 г.

Под този документ подписите си от немска страна слагат генерал-фелдмаршал, началник на Върховното командване на Вермахта Вилхелм Кайтел, представителят на Луфтвафе – генерал-полковник Штумпф и на кригсмарината — адмирал фон Фридебург. Безусловната капитулация е приета от маршал Жуков (от страна на СССР) и заместник главнокомандващия на експедиционните съюзнически сили маршал Тедър.

Айзенхауер има намерение да присъства на второто подписване на акта, но е спрян от възраженията на Чърчил и група офицери от своето обкръжение, недоволни от тази процедура. В резултат Айзенхауер изпраща своя заместник Артур Тедер.

Според съгласуваността между правителствата на Съветския съюз, САЩ и Великобритания е постигната договореността процедурата в Реймс да се смята за предварителна. Точно така тя се трактува в Съветския съюз, където значението на акта на 8 май се принизява, но на Запад се оценява като официално подписване на капитулацията, а процедурата в Карлхорст – за ратификацията ѝ.

След като приема капитулацията, Съветският съюз не подписва мир с Германия,
т.е. формално остава в състоянието на война. Указът за прекратяването на войната е приет от Президиума на Върховния съвет на Съветския съюз на 25 януари 1955 г.

Идеята за безусловна капитулация е лансирана от президента Рузвелт още на срещата в Казабланка през 1943 година.

До месец юли 1944 година е разработен детайлно документ, съгласуван с всички командвания в антихитлеристката коалиция. Когато на 4-5 май 1945 година въпросът за капитулацията на Германия вече става актуален, се налага да се напише нов, кратък и чисто военен текст на пакта. Автори на документа са американски офицери от щаба на главнокомандващия американо-английски съюзнически сили Дуайт Айзенхауер.

В Народна република България 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено,

като се поднасят цветя и венци на паметниците на загиналите български и съветски войници, бойци от съпротивата и партизани, организират се и други тържествени мероприятия.
След 10 ноември 1989 г. в България се прекратява организирането на официални тържествени мероприятия по случай Деня на победата. На този ден започва да се отбелязва Деня на Европа, посветен на мира и обединението.

В България, както и в ЕС, Денят на победата започва да се отбелязва на 8 май. Въпреки това, всяка година русофили, евроскептици и левичари в цялата страна продължават да празнуват на 9 май. Те отдават почит на загиналите български и съветски воини, и полагат на техните паметници венци и цветя. От 2005 г. празнуващите на 9 май носят по руски образец символични георгиевски ленти.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталинчо

    22 41 Отговор
    Този на снимката е най-големият тиранин в сравнение с него Адолф е пеленаче,не му отстъпва и сегашният му наследник и е огромна наглост да се изкарват някави жертви като именно те създадоха фашизма по бледо подобие на комунизма

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАЙ КУРТИ

    34 16 Отговор

    До коментар #1 от "Сталинчо":

    Да те светна с исторически факти. Най големият геноцид са извършили КРАВАРИТЕ. Избили са между 100/160 милиона индианци. А оцелелите са вкарани в резервати.

    Коментиран от #16, #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬🇪🇺💯

    18 7 Отговор
    Измишльотини на Факти.
    Сталин, Рузвелт, Чърчил си разделят Световната Карта на сфери на влияние на “салафетка”, това на скарване ли Ви прилича?
    Тримата големи Рузвелт, Сталин, Чърчил се съгласиха по между си да не се съгласяват, това е формулата на успеха, днес няма политици от такъв мащаб.
    Третата Световна е на прагът. Ядрената Зима е на прагът❗️❗️❗️

    Коментиран от #13

  • 13 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Я пак. Ама малко по логично.
  • 14 Англосаксонската гнъс си

    14 5 Отговор
    Личи във всичко - всеки ден, всеки час…
  • 15 89-ти май

    20 2 Отговор
    Англия и Франция очевидно не са победители във втората световна война и Чърчил е просто фигурант в тази ситуация. Войната може и да приключва в Европа, но продължава с пълна сила в Азия. Победителите са САЩ и СССР.
  • 16 ТрампЛин

    12 23 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ КУРТИ":

    На територията на двете Америки-Южна и Северна, едва ли е имало повече от 10 милиона индианци, ацтеки, маи, и прочие! На съвеста на САЩ лежат не повече от няколко стотин хиляди Жертви включително тези починали от болести и глад, или избили се помежду си в защита на чужди интерес!

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 елдорадо

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТрампЛин":

    На територията на двете Америки е имало цивилизация подобна на римската, и то по същото време.
  • 20 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "ТрампЛин":

    На територията на двете Америки-Южна и Северна, едва ли е имало повече от 10 милиона индианци, ацтеки, маи, и прочие! На съвеста на САЩ лежат не повече от няколко стотин хиляди Жертви включително тези починали от болести и глад, или избили се помежду си в защита на чужди интерес!====================================== На територията на СЕВЕРНА АМЕРИКА (КАНАДА И САЩ) Е ИМАЛО ОКОЛО 8-10 МИЛИОНА ИНДИАНЦИ И ОКОЛО 60 МЛН. БИЗОНА.Имай на предвид ,че АМЕРИКА Е ЗАВЛАДЯВАНА ОТ БЕЛИТЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 2,5 ВЕКА. ЖЕРТВИТЕ ОТ ИНДИАНСКА СТРАНА СА МИЛИОНИ,А БИЗОНИТЕ ЕДВА ГИ СПАСЯВАТ КАТО ВИД.,БИЛИ СА ИЗБИВАНИ НАРОЧНО ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗХРАНВАТ ИНДИАНЦИТЕ.ОСНОВНОТО ОРЪЖИЕ НА БЕЛИТЕ ЗАСЕЛНИЦИ Е БИЛ ГЛАДЪТ.По това време само в Мексико е имало индиански племена които са развивали земаделие на север са разчитали на бизоните.
  • 21 Сталин е несъмнено противоречива личност

    16 5 Отговор
    Но наскоро прочетох нещо в книга на Ноам Чомски - американски учен, което не знаех и което ми се струва много показателно. През 50-те години Сталин е предложил двете Германии да се обединят, но естествено, Франция, Великобритания и САЩ са били против. Естествено, за такива и много подобни неща просто не се говори, а стремежът да се пренаписва историята е направо потресаващ. В тази връзка, никой на Запад не задава въпроси как така страната, която трябва да подкрепяме, защото защитавала европейските ни ценности, се прекланя пред един военнопрестъпник /така пише в "Уикипедия"/ - Степан Бандера, отговорен за жестоката смърт на над 100 хиляди евреи, поляци, руснаци и "неправилни" украинци. Смешното е, че този човек никога не е бил украински гражданин, а полски. Другото странно за бандеризма в Украйна е, че наричат на него салами, семена и какво ли не, освен че за последните години са му издигнали най-малко 10 паметника. Представяте ли си какъв вой /основателно/ би се надигнал тук, ако например някой кръсти салам на Левски? Но в страна, където продават статуетки на Св. Богородица, държаща гранатомет "Джавелин", и където лепят към дървета и бият на голо разни нещастници без съд и присъда, всичко може да се очаква.
  • 22 Сталинчо

    6 9 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ КУРТИ":

    Да те светна такава цифра е невъзможна защото индианците не са китайци, то порочети колко хора е избил и то руснаци бащата на народите,но вие комунягите сте царе на узопачените факти и лъжите
  • 23 Сталин

    3 9 Отговор
    Чакам те Путин, за нас има специално обособено място в пъкъла.
  • 24 Защо изтрихте коментар 4

    1 0 Отговор
    Това вашето си е произвол
  • 25 Сър Пичук

    9 0 Отговор
    След като този ден се почита от нашите антифашисти, къде е паметника на тези повече от 30 000 български войници, загинали по бойните полета на Сърбия и Унгария в битки с хитлерофашизма?
    Къде хората могат да поднесат паметници и венци на тези български войни и да изразят почитта и признателността си?

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Госта.

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сър Пичук":

    Затова пък имаме паметник на американските пилоти които ни доставяха "подаръци"
  • 27 Дядо Гого

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сър Пичук":

    Иди на алеята на парашутистите в централните софийски гробища и там може да поднесеш цветя на всички парашутисти, загинали в битките за Стражин и Страцин. И спри да дрънкаш глупости!
Новини по държави: