Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2023 18:45 6 429 57

Politico: След победа над Русия в Украйна, погледнете към Чечня

  • русия-
  • украйна-
  • чечня-
  • рамзан кадиров

Има около 150 до 200 чеченски доброволци, които се бият на украинска страна, повечето емигранти, синове и внуци на бойци, които са се сражавали в Първата или Втората чеченска война

Politico: След победа над Русия в Украйна, погледнете към Чечня - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"След Украйна, Чечения", казва чеченският командир, воюващ на страната на Киев, пише "Политико".

Чеченските войници са в Украйна, за да компенсират около два века руско потисничество върху тяхната планинска и често бунтовна родина - от депортирането на населението от Йосиф Сталин през 40-те години на миналия век до разрушаването на столицата им Грозни от Борис Елцин до сегашното, брутално управление на сатрапа на Москва в Чечня Рамзан Кадиров.

"Уморени сме от Русия", добавя 45-годишният командир, който поиска да бъде идентифициран само с военната си позивна Торто, препратка към замък близо до родния му град в Чечня, който той скоро напуска като млад бунтовник след края на Втората чеченска война през 2009 г.

"Русия е като пиян съсед. Един ден той идва в дома ви и иска да го изгори. Хващаш го, той бяга. На друг ден се връща трезвен и моли за прошка. И тогава той се връща пиян с пистолет и убива жена ти и децата ти", казва той.

"Това е Третата чеченска война - и този път ние ще спечелим", намесва се един от войниците на Торто, 20-годишен, който се нарича Мага. Съпруг и баща, той казва, че партньорката му напълно подкрепя решението му да се бие, въпреки че тя "се тревожи за мен, но знае, че тази битка трябва да бъде завършена".

Има около 150 до 200 чеченски доброволци, които се бият на украинска страна, повечето емигранти, синове и внуци на бойци, които са се сражавали в Първата или Втората чеченска война.

Те са разделени на три формирования — батальон "Джохар Дудаев", кръстен на първия постсъветски президент на независима Чечня; батальонът Шейх Мансур, който е критикуван за връзки с ислямистки групи; и по-секретен батальон, който работи с украинската военна разузнавателна служба, GUR и чиито членове се обличат в черно и дори когато са в безопасните граници на Киев, се движат въоръжени и носят ски маски.

Консенсусът сред чуждестранните доброволци тук е, че чеченците са сред най-ангажираните и идеологизирани в битката, колкото около 200-те беларуси, които се бият за Украйна и много повече от повечето западняци и латиноамерикански доброволци. Последните са склонни да са тук заради парите. Първите - главно американци и британци - обикновено са ветерани от Ирак и Афганистан и с малки изключения признават, че са тук, защото не им харесва цивилният живот и не искат опитът и обучението им да бъдат напразни, въпреки че те също са дошли заради правотата на украинската кауза.

В момента чеченците са ангажирани предимно в Бахмут, продължилата месеци кървава битка, която доведе до големи жертви и от двете страни и е сравнявана със сблъсъците през Първата световна война. Страстен почитател на военната история, Торто казва, че "това е Вердюн", препратка към най-дългата битка от Първата световна война.

"Това е истински ад", добавя Торто, който живее в Украйна от 2016 г., а преди това в Германия.

Седим в така наречената клубна зала на батальона Джохар Дудаев, мазе в предградията на Киев, обсъждаме защо те се бият в тази война далеч от родината си, както и обсъждаме качествата и характеристиките на други чуждестранни доброволци, които се бият в Украйна срещу Русия и какво мислят за чеченците, които се бият за Владимир Путин - приблизително 12 000 от тях по различно време, откакто Русия нахлу в Украйна.

И Торто, и Мага не се съмняват, че в крайна сметка са тук, за да се бият за Чечня - поражението в Украйна за Русия ще доведе неумолимо до въоръжено въстание в родината им в Северен Кавказ, твърдят те и не само там, но и навсякъде в Кавказкият регион, разположен между Азовско, Черно и Каспийско море. "Рано или късно всички ние ще бъдем свободни", казва Торто, едър брадат мъж, който гали нежно сива котка.

"Повярвайте ми, когато Русия загуби тази война с Украйна, тя не може да съществува като държава. Това е невъзможно. Ще се разпадне", добавя той, възглед, повторен от беларуски доброволци, интервюирани от POLITICO преди два дни. "Просто имаме нужда от свобода. Хората имат нужда от свобода", казва Торто.

Торто изразява отвращение към чеченските бойци на Русия, наречени кадировци - и особено към зверствата, с които са свързвани. Маркирани като "армията на TikTok" за онлайн популяризиране на тяхната бруталност, кадировците бяха обвинени в изнасилвания, убийства и грабежи в Буча, а през юли бяха обвинени в изтезанията и кастрацията с резачка за кутии на украински военнопленник в Привилия, Луганск регион, които те публикуваха в канала си в Telegram.

Някои следователи подозират, че може да са били кадировци, а не наемници от групата Вагнер, които са обезглавили украински пленник по-рано този месец, което също беше публикувано онлайн. Мага и Торто пренебрегват кадировците като "неистински войници", които са в Украйна само за парите.

Кадировците са полезни за Москва като пропаганда - предупреждение, че Русия ще се отнесе към Украйна, както към Чечня и ще унищожи всичко, което може. А за Кадиров те помагат за популяризиране на образа му на воин, казват те. Армията на TikTok рядко е близо до фронтовата линия, отбелязват проукраинските чеченци и се използва само за операции за почистване, за да сее страх, казват проукраинските бойци.

Освен Бахмут, където не предоставиха никаква помощ, най-гордите им моменти досега във войната бяха провеждането на саботажни и разузнавателни операции северно от Киев скоро след нахлуването на Русия и участието в операцията за освобождаване на Изиум, в североизточна Украйна.

Но въпреки цялата им твърда отдаденост на битката, чеченците са лошите роднини на чуждестранните доброволци, които се бият тук. За разлика от другите чуждестранни формирования, те формално не са част от международния легион, не получават заплащане от украинското правителство и трябва да се екипират сами. "Наистина ни дават боеприпаси, когато сме на фронтовата линия", казва Мага.

За да останат в битката, те са находчиви, апелират широко за дарения и продават онлайн военни предмети, събрани от бойното поле. Други чуждестранни и украински части са щедри, като често позволяват на чеченците да задържат лъвския пай от всякакви оръжия и боеприпаси, оставени от руските сили, когато се оттеглят. "Русия е нашият най-голям доставчик на оръжия", усмихва се Торто. Исканото оборудване включва няколко тежки картечници, взети от повредени танкове.

Защо те са третирани по различен начин не е напълно обяснено от украински официални лица, които споменават, че има правни проблеми, тъй като технически са руски граждани. Но Торто подозира, че това е свързано с широко разпространеното възприемане на чеченците като жестоки мошеници и крадци.

Това не е попречило на членовете на батальона на Джохар Дудаев или е намалило ентусиазма им за битката и те се надяват, че участието им в тази война бавно ще промени начина, по който много украинци гледат на чеченците - въпреки че жестокостта на кадировците, разбира се, не помага .

А за очакваното голямо украинско контранастъпление? Те имат големи надежди, но казват, че няма да е лесно да се победи Русия, което ще мобилизира повече хора. Но битката трябва да продължи, казва Торто.

"Когато чуя френски или немски експерти да говорят за това как Русия трябва да бъде спасена и да не ѝ бъде позволено да се разпадне и как може да бъде възстановена като демократична държава, просто поклащам глава", казва той.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пропаганда

    95 22 Отговор
    То щото краварите в Азия и Африка всички ги обичат, а на нас най-хубаво ни е като ни вземат златото, индустрията, продават ни суровини на 3-ни цени и плащаме за чертежи, умираме от удоволствие, е поне някои......

    Коментиран от #7, #50

  • 3 Пръц

    104 21 Отговор
    Не разбрах кой представлява Чечня.200 имигранти или хиляди Кадиров и?

    Коментиран от #9

  • 4 Бой

    23 75 Отговор
    Каква победа бе. Американците се гаврят с руснаците, а руснаците само си говорят и нищо не оравят
  • 5 Йоци

    91 22 Отговор
    има ли още наивници, които мислят че в близко бъдеще ще има самостоятелна държава Украйна....

    Коментиран от #30

  • 6 раджиб

    60 14 Отговор
    Айде стига показвахте всекакви недоразумения!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сух

    47 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    То това е, като нашите продажници къде като дойде момента ще се чудят къде да се крият и после ще джафкат зад някое кюше..
  • 10 Някой

    58 16 Отговор
    Абе, някой май си проси сопата. Ядрената сопа, де!
    Как се побеждава военно ядрена държава? Втори път няма да имате този шанс държавата сама да се срути... Този път са наред вашите държави.

    Коментиран от #12, #27, #28

  • 11 Кадировците

    15 34 Отговор
    Разбраха че има и по хубаво от козите и това са истинските руски мъже и лошите момичета от Вагинер..🔞🔞
  • 12 Сесесере

    40 7 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Не се е срутило само, горби получи морална и финансова подкрепа от разпадащия се фалиращ ЗАПАД 🌐🗽

    🪬
  • 13 бгпроzzтак

    9 34 Отговор
    Кви са тея писаници ва. Получавам нервни и стомашни разстройства ва. Как тъй некви си щяли да счупят великая Пудтерландия ва тяй илядолетен райх ва еййй.
  • 14 Рамзан Волфович Шойгу-чист руснак

    35 5 Отговор
    Ай,шайтан!Против бащицата Кадиров тръгнали!Бунтове в Ичкерия,пардон Чечня ще вдигат.Ще се хванат пак гуша за гуша клановете,като едно време.Недейте така,Кадиров е демократ-за него скъпите коли,жените и парите,за вас горите,степите на Украйна и си ходите където искате.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Равносметка

    50 13 Отговор
    Значи чеченските терористи са отишли при украинските фашисти = все отбор юнаци на които много им се иска да смажат Русия
  • 17 Истината

    17 33 Отговор
    Кадировците са менте чеченци, както у нас русофилите са менте българи. Истинските чеченци са описани от Лев Толстой в повестта Хаджи Мурат: "Чувството, което изпитваха всички чеченци-от мало до голямо, - беше по-силно от омраза. Това не беше омраза, а непризнаване на тия руски кучета за хора и такова отвращение, погнуса и недоумение пред безсмислената жестокост на тия същества, че желанието да ги изтребят, както желанието да се изтребват плъхове, отровни паяци и вълци, беше чувство тъй естествено, както чувството за самосъхранение."

    Коментиран от #21

  • 18 Наблюдател

    13 24 Отговор
    Секнат ли огромните дотации, които Путин дава на Рамзан, той ще обяви отделяне от РФ. Не не знам защо руските роби се кефят на Кадиров. Самият той се е хвалели, че е убил първият си руснак, когато е бил на 16 години. Баща му преди да стане руски васал издигна лозунга "Русские не уезжяйте, нам нужны робы и проститутки" и Чечня под негово ръководство е напълно се дерусифицира като етническите руснаци от 400 000 преди войните днес са под 10 000, предимно жени пенсионерки. Законите на РФ не важат, използват се тези на шериата, двуженството е масово а жените не могат да се появяват без забрадка на публични места.

    Коментиран от #56, #57

  • 19 Джохар Дудаев

    17 17 Отговор
    Убиват цивилни, цивилни, незащитени от нищо. Убиват, и то как – от безопасно за самите тях разстояние. От въздуха и с артилерия те изравняват всичко със земята, след което идват в селището и започват да изнасилват и плячкосват. Изнасят всичко, дори мръсно женско бельо. Това е описание на зверствата на руската армия, но не в съвременна Украйна, а в Чеченската република Ичкерия и преди 30 години.

    Коментиран от #36

  • 20 източна ромелия

    32 6 Отговор
    Болните мозъци от политико защо не отидат в Чечения за да видят как сега се живее там. Нищо общо няма Грозни с Грозни от 90-те години

    Коментиран от #26

  • 21 Яяяяя

    9 11 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    В Русия намали свобода на словото.Та къв беше Толстой?И кой е публикувал тази повест? Ми то кат гледам соц.мрежи с техните забрани голяма свобода имат

    Коментиран от #23

  • 22 ЦРУ

    16 8 Отговор
    Само 200 ли са патриотите от над 2 милионна Чечня която Раша ги унищожавеше повече от веднъж
  • 23 Истината

    5 9 Отговор

    До коментар #21 от "Яяяяя":

    Ами няма, ако някой сега публикува това рискува до 10 години затвор за всяване на между национална вражда. А Толстой май беше депутат, който обиждаше България
  • 24 Морски

    22 8 Отговор
    Няма такива жалки клоуни като "колективния запад"и техните цървулски медии😂
  • 25 Мим

    18 6 Отговор
    Този торто морто може да стане само на торта в скоро време...

    Коментиран от #43

  • 26 Наблюдател

    9 17 Отговор

    До коментар #20 от "източна ромелия":

    Грозни е град без руснаци приятелю. Чечня също. Така ще стане скоро и с цял Кавказ.

    Коментиран от #53

  • 27 Хм Хм

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Само гледай.
  • 28 А бе

    7 18 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Обратното на някой, когато американците "избягаха" от Афганистан, се разпадна СССР. Когато приключи войната в Украйна ще се разпадне РФ. Всичко върви по план!
  • 29 Добра вечер

    10 4 Отговор
    Хайде Българи, ловете оръжието тръгвайте към фронта. Колко още статии трябва да се измислят, че да го направите?
  • 30 А бе

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Йоци":

    Бъркаш Русия с Украйна ,момче!
  • 31 Укропат

    15 9 Отговор
    Коментара на шефчето беше: Милите... Чеченчетата ми те малки сладки... Дали някой го боли фара за тия 300 душички заблудени? И са по тъпички от моите хохльови! Всичко може да им пробуташ в малките мозъчета.
  • 32 Студопор

    9 2 Отговор
    Глупости на търкалета!
  • 33 мммм

    21 5 Отговор
    Да ви кажа ли, че войната в Украйна приключи преди месеци! Русия си взе териториите, които искаше, пък сега нека Украйна с " контра офанзива" да си ги върне!

    Коментиран от #34

  • 34 Само питам

    7 17 Отговор

    До коментар #33 от "мммм":

    А психопата Путин и руските зомбита дали мислят така?

    Коментиран от #42, #55

  • 35 кюмюра от Драгалевци

    19 3 Отговор
    "Просто имаме нужда от свобода. Хората имат нужда от свобода", казва Торто.
    Така говорехме и ние и колко дни я задържахме тая свобода ...? Веднага легнахме в краката на другия още по алчния господар . Платихме рекет за самолетчета на хартия , интересно кой ще е следващия рекет или вече ще ни отправят на фронта без питане .
  • 36 измекяр соросоиден

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "Джохар Дудаев":

    Ти така писаха и за перални и какви ли не още простотии а набери АВИТО и виж по колко се продават . Нямам повече въпроси !?
  • 37 ФАКТ

    19 5 Отговор
    Кой е тръгнал срещу Русия,отива в гробищата на Историята.

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ветеран от Протеста

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Мим":

    Този Торто морто сигурно са го заро вили някъде.Динамиката на фронта се мени на 4часа.Колко по 4 часа са минали оттогава.
  • 44 Сатана Z

    9 3 Отговор
    Кадиров вкарва Чеченският спецназ в Артьомовск в случай,че Вагнер се изтеглят от града:
    “Да, ако по-големият брат Пригожин и Вагнер напуснат, тогава Генералният щаб ще загуби опитна бойна единица, а по-малкият брат Кадиров и Ахмат ще заемат мястото му в Артьомовск. Ако сценарият все още е такъв, тогава нашите бойци вече са готови да настъпят и да окупират града”
    - написа ръководителят на Чеченската република.
    Кадиров подчерта, че ще отнеме няколко часа, докато чеченските специални части пристигнат в Артемовск.

    Z

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Райхсвер

    2 15 Отговор
    Мръсна пРосийо - пуккни!
    Долни рубладжии - горете!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Интелектуалец

    2 15 Отговор
    Това е "елита" на Россия. Кадиров, Шаломов, Давид Мендел който е вечно пиян и плаши с ядрена война. Той пое ролята на Жириновски - Еделщайн който почина. Унищожават бавно но сигурно Русия. Русия някога уважавана велика сила днес будеща съжаление.

    Коментиран от #51

  • 49 Интелектуалец

    2 8 Отговор
    Россия - с елит от турко-хазари. Поздрав с османски марш от руския военен хор.

  • 50 Брадатия koZoe6

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Пропаганда":

    изведнъж ше влезе в ролята на дашна козичка!
  • 51 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Интелектуалец":

    Ейййй, ти ще да си мозъкът на ПП-ДБ !!! Браво
  • 52 Мнение

    6 1 Отговор
    Какво да й гледаме на Чечня или Брларус?Поне не стрелят по своите както са правили в Укроленд цели 8 години.С тези стрелби и не отговарят за приема в ЕС,защото една от точките е да не стрелят по свои.Може би и там е разковничето за спиране на войната.Ако искат наистина в ЕС не бива да стрелят по малцинствата.
  • 53 Източна ромелия

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Наблюдател":

    Е да ама чеченците се гордеят, че са в състава на РФ
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Само отговарям

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    А неонациста зеленото и украинските измикяри продажни залюхани дали мислят така?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Баш Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    преди да станеш краварско.хохал.ски васал издигнал лозунга
    (болгарски не уезжяйте, нам нужны у.садкикиевски продажни.е и проституткибалканские) .
    и, не забравай цървул скъсан,
    да си го повтаряш.
Новини по държави: