Last news in Fakti

9 Май, 2023 07:17 2 026 3

Разрушително бедствие в Конго, над 400 загинали

  • конго-
  • наводнения-
  • загинали-
  • бедствие-
  • природно

Тежки наводнения в цялата страна

Разрушително бедствие в Конго, над 400 загинали - 1
Източник: БГНЕС

В Демократичната република Конго жертвите на наводненията надхвърлиха 400 души, като това е едно от най-тежките бедствия в историята на страната. Според официалните данни, стотици хора все още са в неизвестност, а масови гробове на загинали са били открити през уикенда. Конгоанският Червен кръст съобщи, че до момента са погребани 274 души, включително жени и деца. Над 8800 други хора са били засегнати от наводненията, които унищожиха домове, училища и пътища, като разрушените канализационни системи и телата, лежащи в отломките, създават опасност от епидемии.

Централното правителство в Киншаса все още не е обявило точния брой на загиналите и изпрати делегация в района. Официално обявен е понеделник като ден на национален траур.

Експертите по климата на ООН предупреждават, че изменението на климата може да доведе до увеличаване на интензивността и честотата на валежите в Африка, което ще увеличи разрушенията, причинени от наводненията и свлачищата. Лошото градско планиране и слабата инфраструктура правят Конго по-уязвим за подобни бедствия.

През октомври 2014 г. също се случи подобно бедствие, при което обилни валежи унищожиха над 700 сгради и повече от 130 души бяха обявени за изчезнали. Наводненията и свлачищата причиниха смъртта на 130 души и унищожиха повече от 5000 жилищни сгради в съседна Руанда миналата седмица, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    8 0 Отговор
    Да ме прощавате ама в Конго от септември до май вали пороен дъжд всеки ден и то не от тая година, нито от миналата ,а буквално от както свят светува
  • 2 Америка сее смърт

    4 1 Отговор
    Африканските демократични републики са толкова демократипни колкото и страните в източна европа
  • 3 Жена

    1 0 Отговор
    Вали от май до септември - нещо сте се объркали. Иначе съм съгласна с коментара Ви. Причината в случая е пянтовото строителство.