Last news in Fakti

15 Май, 2023 20:49 1 262 9

Вашингтон: Арестувахме китайски шпионин в Съединените щати

  • китай-
  • сащ-
  • шпионаж-
  • си дзинпин-
  • бостън

Шестдесет и три годишният Литан Лян е бил арестуван във вторник и му е повдигнато обвинение, че е действал като необявен агент на Пекин, се казва в изявление на американското министерство на правосъдието

Вашингтон: Арестувахме китайски шпионин в Съединените щати - 1
Снимка: Shutterstock

Американското правителство заяви днес, че в региона на Бостън е бил арестуван китайски агент, който се е занимавал с шпионаж на дисиденти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шестдесет и три годишният Литан Лян е бил арестуван във вторник и му е повдигнато обвинение, че е действал като необявен агент на Китайската народна република, се казва в изявление на американското министерство на правосъдието.

Литан Лян е заподозрян в това, че от 2018 до 2022 г. е предавал на китайските власти информация за членове на китайската общност в Бостън, които подкрепят демокрацията в Тайван.

Обвинен е в това, че е съобщил на Пекин името на човек, за когото се предполага, че е скъсал китайското знаме, видеозапис от демонстрация в подкрепа на Хонконг и снимки на китайски дисиденти.

"Няма да толерираме опитите на Китай да влияе на обществения дискурс и да застрашава гражданската активност в САЩ", коментира Матю Олсен, служител на министерството на правосъдието, който се занимава с въпросите на националната сигурност.

Литан Лян може да бъде вкаран в затвора за срок до десет години, отбелязва Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 3 Отговор
    С балон е долетял.хи хи хи
  • 2 Смех

    15 2 Отговор
    Необявен агент, това е нещо ново. Леле кви смешници. Некой да е виждал списък на американските обявени агенти
  • 3 Делю Хайдутин

    12 1 Отговор
    Тоя шпионин май е набор на Бай Дън?
  • 4 Спецназ

    12 1 Отговор
    Китай и Тайван, ако си имат някакви свои разборки, но

    ЗАЩО зад храстите стърчат ушите на световния измамник Чичо САМ??
  • 5 Русофил

    0 8 Отговор
    Ами този ще пие едно чайче... преди да си каже всичко.
  • 6 А стига бе

    7 1 Отговор
    Това не го вярвам. Арестовали са оправителя на китайски ресторант.
  • 7 Русоробски фронт

    1 7 Отговор
    Сега неграците в затвора в Алабама ще му се зарадват на ново тясно дупе.Важното е че ще добави нова длъжност във своето CV
  • 8 1234

    11 1 Отговор
    БРЯ...той знае ли,че е шпионин?А ако другите държави започнат да ви арестуват вашите шпиони,няма да остане американец по света,защото вие имате с стотици хиляди шпиони навсякъде...какво търсите в чуждите държави,каква работа имате,плъзнали сте като мравки навсякъде и пречите на всички държави да живеят спокойно в територията си.Навсякъде се навирате и се бъркате във вътрешните работи на суверенните държави.Господ няма да ви търпи още много,ще ви съсипе държавата,тъй както правите вие с другите народи.
  • 9 Уточнение

    0 0 Отговор
    Този по скоро е доносник, не шпионин. Нещо като нашата Доносническа Бългаия, която порти анти-атлантическите елементи в БГ