Last news in Fakti

19 Май, 2023 10:54 1 795 17

Турция отдава днес почит на Мустафа Кемал Ататюрк

  • турция-
  • ататюрк-
  • празник-
  • република-
  • национален

Днес 84-милионната страна чества Деня на основателя на Република Турция и празника на младежта и спорта

Турция отдава днес почит на Мустафа Кемал Ататюрк - 1
Източник: БГНЕС

Днес 84-милионна Турция чества Деня за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта, който е официален празник на страната.

Датата е емблематична и е свързана с две важни събития в живота и дейността на основателя на Република Турция.

На днешния ден преди 104 години Ататюрк, срещу когото султанът издава смъртна присъда, заедно със сподвижниците си пристига с кораба Бандърма в черноморския град Самсун и там слага началото на войната за независимост. Това е време, когато голяма част от победената страна (включително Истанбул) са окупирани, а полицията на султана търси под дърво и камък Ататюрк, за да го обезглави. Така Мустафа Кемал решава да започне битката за независимост.

Четири години по-късно този исторически ход на Ататюрк се увенчава с победа. От пепелищата на разпадналата се Османска империя той обявява създаването на Република Турция, чиято 100-годишнина ще се отбележи на 29 октомври 2023 г.

19 май се смята за повратна точка в историята на Република Турция.

Другото събитие е, че Ататюрк лично приема 19 май за свой личен празник, за рожден ден, тъй като в акта за раждането му през 1881 г. не е била вписана точната дата.

Приживе Ататюрк обявява 19 май за празник на младежта и спорта с думите: "Цялата ми надежда е в младежта".

От 1938 г. 19 май се чества като национален празник - Ден за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта, в Турция и в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, както и в дипломатическите представителства на Турция зад граница.

В чест на празника светлините на мостовете над Босфора бяха осветени в червено, в цвета на турския национален флаг.

По традиция празникът включва официална част - поднасяне на венци и поклонение пред първия президент на Турция Ататюрк в мавзолея-гробница в Анкара, в което участва държавното и политическото ръководство на страната начело с държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.

Честването продължава с различни младежки и спортни изяви в различните части на страната.

Програмата за тържествата в Истанбул, оповестена от истанбулската голяма община, включва церемония по полагане на венци пред паметника на Ататюрк на площад Таксим от областното и общинското ръководство на мегаполиса, която ще се състои тази сутрин.

Голяма част от проявите - спортни състезания, турнири, концерти на турски и чуждестранни изпълнители ще бъдат изнесени в парка Малтепе, който е най-големият парк на открито в азиатската част на Истанбул на крайбрежието на Мраморно море.

В много общини на мегаполиса като Бешикташ Авджълар, Адалар, Бююкчекмедже, Бакъркьой ще се състоят шествия.

В градчето Килиос на черноморското крайбрежие на Истанбул ще стартира третото издание на Истанбулския фестивал на караваните. Фестивалът има за цел да събере ентусиасти на каравани и любители на природата чрез различни спортни дейности, състезания и семинари.

Както при всички официални празници - светски и религиозни, общественият транспорт ще бъде безплатен не само за жителите на града, а и за гостите от чужбина.

Тазгодишният национален празник е на фона на предстоящия втори кръг на президентските избори, който ще се състои на 28 май между настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който получи 49,5 на сто на първия кръг, и опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу с резултат 44,9 на сто.

Класиралият се трети с 5,2 на сто на първия кръг кандидат Синан Оган от алианса АТА се оказа в позиция на балансьор и се очаква днес да обяви официално кого от двамата кандидати ще подкрепи на балотажа, според съобщенията в турските медии.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велики сме

    7 7 Отговор
    И турци и смъкаДонци величаят нашите българи юнаци! Браво комшии(съседи)!
  • 2 Якото турско "съжителство"

    11 10 Отговор
    На днешния ден преди 104 години е 1919 г., това е краят на ПСВ. Спестили са най-важното.
    ПСВ е загуба за турците: страната беше деморализирана, опустошена, бе загубила всички свои способни съюзници, беше под частична окупация, а гърците вече се се приближавали до щаба на Кемал в Анкара. При тези обстоятелства бъдещият Ататюрк моли болшевиките в съветска Москва за сключване на съюз.. и това става..
    С помощта на оръжие и злато, която болшевиките оказаха на Турция в критичен за нея момент. Затова още докато е жив Ататюрк, на паметника „Република“, инсталиран на площад Таксим в Истанбул, в чест на победата над гърци, арменци и колективния Запад, отдясно на „Бащата на турците“ стоят командирът от Червената армия в Кавказ Климент Ворошилов и посланикът на СССР в Анкара Семен Аралов.
    Има и снимка в интернет-може да се видят.

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Роза

    19 2 Отговор
    Ататюрк като всеки човек си е имал и светла ,и тъмна страна,но това,което е направил за възхода на Турция,не може да се отрече!Той е извадил Турция от мракобесието на султанската власт и днес тя е модерна ,съвременна държава.Разбира се,има и изостанали райони,но например много от българските турци,които навремето се изселиха там,преуспяха.И една трогателна подробност-след смъртта на Ататюрк сред вещите му са намерили една единствена снимка-на българката Димитрина Ковачева,в която на млади години великият държавник е бил влюбен!

    Коментиран от #14

  • 5 ДОСТ

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Якото турско "съжителство"":

    МНОГО ЛЪЖЕШ.

    Коментиран от #10

  • 6 По важно е какво ще празнува Турция

    4 2 Отговор
    На 19.05. 570години от какво..... 😉
  • 7 Ами да

    4 17 Отговор
    Ще има да го търсят Ататюрк! Ердоган ги унищожава!

    Коментиран от #8

  • 8 Ататюрк си изигра ролята

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ами да":

    Сега е ред на Ердоган.

    Коментиран от #16, #17

  • 9 Скайнет

    8 3 Отговор
    Към такива личности като Раковски и Ататюрк всички трябва да отдават почит.
  • 10 Якото турско "съжителство"

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "ДОСТ":

    Даже не си и знаете историята на "родината- майка". Пишеш в нета "Monument of the Republic" и се ограмотяваш.
    "Паметникът на републиката е забележителен паметник, разположен на площад Таксим в Истанбул , Турция , в чест на създаването на Турската република през 1923 г.
    ..Паметникът е издигнат през 1928 г. и изобразява основателите на Турската република, както и другите герои, които символизират турската нация и военната помощ на Съветския съюз по време на войната за независимост на Турция между 1919 и 1923 г.
    Високият 11 м паметник изобразява основателите на Турската република, с видни изображения на Мустафа Кемал Ататюрк.., ..Михаил Фрунзе и Климент Ворошилов - които са били важни генерали на Съветския съюз през 20-те години на миналия век - са изобразени зад Мустафа Кемал Ататюрк , основателят на Турската република. Тяхното присъствие представлява военната помощ, оказана от Съветския съюз по време на войната за независимост на Турция между 1919 и 1923 г.
    ...Семьон Иванович Аралов , посланик на Русия в Анкара по време на турската война за независимост, е сред групата хора зад Ататюрк. Неговото присъствие в паметника, нареден от Ататюрк, сочи към финансовата и военна помощ, изпратена от Владимир Ленин през 1920 г., по време на войната за независимост на Турция (1919–1922 г.). 2.."

    Коментиран от #11

  • 11 Никой не отрича това

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Якото турско "съжителство"":

    Но и никой не забравя, че съветска Русия не помага тогава от алтруистични намерения, а помага от опасения, че ако Ататюрк загуби и Турция стане западна колония, то Русия ще бъде заобиколена от всякъде от врагове. Интересът им е бил такъв. Същото като и за якото руско "освобождение"
  • 12 Хайде ся !

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Якото турско "съжителство"":

    Вярно е, че рашките помагат на Мустафа Кемал, но не го правят заради сините му очи. И двете страни са заинтересовани от сключените споразумения. В Болшевишка Русия бушува Гражданската война, а турците воюват за независимост. Затова, през март 1921 година, в Москва и октомври, същата година, в Карс се подписват договори, които, всъщност, определят Кавказките граници на двете държави. Впоследствие, голяма маст от войските в този район, са прехвърлени от Ататюрк на запад, срещу гръцките нашественици. Засилва се съпротивата против френските и английските окупационни части в Югозападна Анадола, Същото правят и болшевиките, притиснати от офанзивата на белогвардейците. Тъй че, няма “безплатен обяд”. Между другото, същите граници, без изключение, отделят днес Република Турция от съседите и Армения, Грузия и Азербайджан.

    Коментиран от #13

  • 13 Якото турско "съжителство"

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хайде ся !":

    Ми повтаряш ми думите - че болшевишка Русия помага на младата турска държава
  • 14 Гюл

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Роза":

    Тая дето си споменал на края гушнал ли я е и сторил ли и е нещо по задоволяващо.
  • 15 Якото Руско “Съжителство”

    5 1 Отговор
    От 145 години чекаме и у нази да се появи един “Мустафа Кемал Ататюрк”, който да ни асвабади от бастионите на рашките “асвабадители” Явно, “борбата е безмилостно жестока, борбата, както казват, е епична” Я, глей ; намаляхме с 2 милиона юнака, и не и вижда края на бърбътъ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Изселник

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ататюрк си изигра ролята":

    Ерата на АТАТЮРК никога няма да свърши
    В САЩ.ерата на Джордж Вашингтон свърши ли?
    АТАЮРК е За векове по точно докато свят светува
Новини по държави: