Last news in Fakti

12 Юни, 2023 05:15 3 125 12

Тед Качински "Юнабомбър" се е самоубил

  • тед качински-
  • атентатор-
  • юнобомбър-
  • смърт-
  • затвор-
  • самоубийство

81-годишният атентатор е страдал от рак в последен стадий

Тед Качински "Юнабомбър" се е самоубил - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американецът Тед Качински, известен като Юнабомбър, който беше автор на 17-годишна бомбена кампания в САЩ, отнела живота на трима души и ранила 23-ма, е починал в резултат на самоубийство, съобщиха на Асошиейтед прес четирима души, запознати със случая.

81-годишният Качински, който е страдал от рак в последен стадий, е бил открит в събота около обяд безжизнен в килията си във Федералния медицински център в Бътнър, щата Северна Каролина.

Качински е бил реанимиран и откаран в болница, където е обявен за мъртъв малко по-късно.

Смъртта на Качински се случи в период, когато Федерална служба на затворите е обект на все по-детайлно обследване след смъртта на богатия финансист Джефри Епстийн, който също се самоуби във федерален затвор през 2019 г.

От май 1998 г. Качински беше въдворен във федерален затвор с максимална сигурност във Флорънс, щата Колорадо, където излежаваше четири доживотни присъди и още 30 години. Той призна, че е извършил 16 бомбени нападения в периода 1978-1995 г., в резултат на които няколко души бяха осакатени.

През 2021 г. Качински беше преместен във Федералния медицински център в Северна Каролина, където са лекувани затворници със сериозни здравословни проблеми.

Завършил Харвард математик, Качински живееше като отшелник в примитивна колиба в щата Монтана , където подготвял поредицата от бомбените си нападения. Те станаха причина американците да променят начина, по който изпращат колетни пратки и пътуват със самолет.

Мишени на Качински бяха представители на научните среди и авиокомпании, собственик на магазин за компютри под наем, директор в бизнеса с реклами и лобист в индустрията с таймери. През 1993 г. в рамките на два дни с бомби на Качински са осакатени калифорнийски генетик и компютърен експерт от Йейл. Две години по-късно чрез заплахи Качински убеждава в. „Ню Йорк таймс“ и в. „Вашингтон пост“ да публикуват негов манифест, насочен срещу модерния живот и технологиите, както и срещу щетите, нанасяни на околната среда.

Начинът на изложението му го разконспирира, след като, разпознали изказа му, брат му Дейвид и съпругата му Линда подават сигнал до ФБР.

През април 1996 г. властите го откриват в малка колиба от шперплат и брезент извън селището Линкълн в щата Монтана. Там имало купища вестници, кодиран дневник, материали за направа на експлозиви и два готови бомби.

Още преди началото на процеса Качински се опитва да се обеси с въже, направено от разкъсаното му бельо. Макар че е диагностициран от психиатър като параноиден шизофреник, Качински настоява, че не е болен. Впоследствие се признава за виновен и не позволява на адвокатите си да изтъкнат, че е невменяем.

Израснал в Чикаго, Качински завърша два класа предсрочно и на 16-годишна възраст влиза в Харвард, където публикува статии в престижни математически списания.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    6 4 Отговор
    Ако не го бяха хванали, щеше да взриви язовира.С математическа точност.

    Коментиран от #2

  • 2 всички копейки

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    да го последват
  • 3 ТттттТ

    10 4 Отговор
    Самоубили са го.Искаше да направи заявление преди смъртта си.Явно е щял пак да разкаже как всички терористичнски поръчки са били от ЦРУ.Когато го съдят той прави изказване,че ще раскаже истинските причини и участието на ЦРУ -за това и не му дават да говори и сменят адвокатите му...
  • 4 Петър

    7 3 Отговор
    Много подозрителни стават тези които са завършили като наш Кирчо в Харвард:
    Израснал в Чикаго, Качински завърша два класа предсрочно и на 16-годишна възраст влиза в Харвард, където публикува статии в престижни математически списания.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дааа

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "прехвалената Америка":

    Той беше предаден от подлият си брат! Направи ФБР смешни!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    2 2 Отговор
    Още един възпитаник на Харвард, като наш Кирчо:)))
  • 9 МП4

    2 0 Отговор
    Шумов , мн неграмотно написано. Пунктуационни знаци.."през" , не преС
    Май си бил в кафето ,в часа по Бел
  • 10 Геша

    1 0 Отговор
    Като наш Киро, само че в истинския Харвард.

    Коментиран от #12

  • 11 Вечна слава

    2 1 Отговор
    на героите !
  • 12 бай Ставри

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Геша":

    До колкото знам е завършил Масачузетската политехника.