Last news in Fakti

12 Юни, 2023 13:48 814 1

Китай отхвърли обвиненията на САЩ, че използва Куба като база за шпиониране

  • куба-
  • хавана-
  • китай-
  • сащ-
  • обвинения-
  • кнр

Азиатската държава осъди американското правителство и медии

Китай отхвърли обвиненията на САЩ, че използва Куба като база за шпиониране - 1
Източник: Shutterstock

Китай категорично отхвърля обвиненията, че използва Куба като база за шпиониране, според информацията от "Ройтерс". Азиатската държава осъди правителството и медиите на САЩ за разпространяването на "непоследователна информация".

Представител на администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън, заяви в събота, че Китай е извършвал шпионаж от Куба за известно време и е модернизирал съоръженията си за събиране на разузнавателна информация там през 2019 г., цитира news.bg.

Миналата седмица Wall Street Journal съобщи, че на острова продължава шпионажната дейност, цитирайки американски служители.

Ван Уенбин, говорител на китайското външно министерство, заяви по време на редовна пресконференция: "Относно предполагаемата шпионска дейност на Китай в Куба, това е невярна информация." Той посочи, че през последните два дни правителството и медиите на САЩ разпространяват голямо количество противоречива информация относно това твърдение, което показва, че САЩ сами се противоречат.

Тези обвинения идват в момент, когато държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, се подготвя да посети Китай по-късно тази седмица. Ван заяви, че няма информация относно предстоящата визита на Блинкън, която ще бъде първото посещение на държавен секретар на САЩ в Китай за последните пет години.

Заместник-министърът на външните работи на Куба, Карлос Фернандес де Косио, отхвърли информацията на WSJ, нарекъл я измислица на САЩ, целяща да оправдае десетилетното икономическо ембарго, наложено на Куба.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    4 0 Отговор
    САЩ използва Тайван като военна база съвсем открито, пък Китай що не може да прави така с Куба?