Last news in Fakti

22 Юни, 2023 03:12 3 266 71

22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР - Юни 2023

  • хитлер-
  • напада-
  • ссср-
  • сталин

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история

22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР - Юни 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

На 22-ри юни 1941 г. армията на Нацистка Германия нахлува в Съветския съюз и стартира т. нар. военна операция „Барбароса“.

През ноември 1940 г. са начертани плановете за операцията, които са одобрени от Хитлер в директива №21, датираща от 18 декември 1940 г. и озаглавена „Операция Барбароса“. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до линията минаваща от Архангелск до река Волга.

Необходимостта Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 г., 159 немски дивизии, 42 съюзни, 3.9 милиона мъже с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт. Това представлява най-голямото нахлуване във военната история.

Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, след като обявяват война. Три групи армии – Север, Център и Юг атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия.

На 5 декември войските на Калининския фронт на север от Москва преминават в контранастъпление, последвани на 6-и декември от Западния и Югозападния фронт южно от столицата. Въпреки суровите зимни условия още в първите дни Червената армия пробива отбраната на противника южно от Калинин и северозападно от Москва и освобождава редица населени места, а на 8 декември Хитлер издава заповед за преминаване в отбрана на целия източен фронт.

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история в численост на войските и в жертви. Тя открива Източния фронт, на който са разположени повече войски, от който и да е военен театър в световната история.

Региони, покрити от операцията стават място на някои от най-големите битки, с най-голям брой жертви и най-ужасни условия, както за руснаците, така и за германците.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Човек

    7 3 Отговор
    И аз съм роден на 22 юни затова не се занимавайте с мен - много добре знаете кои

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГОЛЯМ СМЯХ

    25 9 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    да бе спасл го някой ха ха ха чакаха до края да видят кои ще победи и тогава се включиха във войната

    слав ана русия нашата освободителка
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гориил

    33 7 Отговор
    Румъния, Унгария, Финландия, България, Италия официално воюваха със Съветския съюз заедно с Германия. Заедно с германците се бият австрийците, жителите на Елзас, Лотарингия и Судетите.

    Коментиран от #15, #34, #40

  • 12 Райнхард

    36 7 Отговор
    Ние немците ги нападнахме с 3,200 000 души обучени до съвършенство и технологично оборудвани с оръжия невиждани до тогава и пак загубихме,че Украйна и НАТО ли ?!? Чичо като разправяше за руснаците винаги завършваше с фразата-не се е родил този,който ще ги победи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гориил

    34 4 Отговор
    Шестдесет хиляди испанци от "Синята дивизия" извършиха чудовищни ​​престъпления в района на Новгород и близо до Ленинград.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гориил

    35 6 Отговор
    450 хиляди поляци през 1940-1943 г. доброволно преминаха на страната на германците и бяха мобилизирани във Вермахта. Други 200 000 поляци се присъединиха към СС по зова на сърцето си.

    Коментиран от #20, #38, #41

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Име

    5 2 Отговор
    Аууу, баууу, тези гадни войни🐶🧹
  • 19 След Рибентроп Молотов

    3 20 Отговор
    Мирен договор Хитлер напада СССР щото Сталин не може да прати толкова руснаци в ГУЛАГ и Сибир колкото германците могат да убият А 2СВ е също резултат от нарушаването на Ньойския мирен договор ама за да се избиват руснаци целта оправдава нарушаването на два мирни договора

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гориил

    24 3 Отговор
    От 5 април 1943 г. френската ескадрила "Нормандия-Нойман", състояща се от 14 пилоти и 58 авиотехници, се бие в Червената армия. Филми, хвалебствени монографии и улици са кръстени на ескадрила "Нормандия-Нойман". По някаква причина не е обичайно да се казва, че след завръщането си във Франция този полк е бомбардирал виетнамски села през 1949-1953 г. и е унищожил Югославия през 1994-1999 г. Не е обичайно да се говори за Френския легион, който се бие близо до Москва през октомври 1941 г., а през 1942-1944 г. провеждане на наказателни операции в Беларус Мълчание обгръща френската дивизия СС Карл Велики, която фанатично се бие на Източния фронт и нейните последни 300 войници загинаха, защитавайки нацистката райхсканцлерия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гориил

    27 2 Отговор

    До коментар #19 от "След Рибентроп Молотов":

    Дори далечна Португалия изпрати батальон от доброволци, за да помогне на Германия да унищожи архитектурните шедьоври на Царское село, Гатчина, Петерхоф и Ораниенбаум. Шведският батальон на СС унищожи хиляди руснаци в Украйна и Северен Кавказ, а 15 хиляди шведски доброволци блокираха гладуващия Ленинград. Според Wikipedia 40% от германските оръжия са направени от шведски метал. Всички европейци са замесени в ужасни военни престъпления. Цивилизованите и образовани хора, нахлули в СССР, внезапно заприличаха на орди диви варвари, проявиха нечувана жестокост и пълна алчност, ограбвайки библиотеки, храмове, музеи, мизерни жилища на изтощени, гладни и болни хора. Сталин сключи договори с Германия не за да бъде обичан от европейските палачи, а за да спаси и съхрани Русия.

    Коментиран от #24

  • 24 1СВ и 2 СВ да резултат от

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гориил":

    Атентата в Сараево защото Русия е освободила балканите от турско робство
    Наполеон Бонапарт защо не е освободил и дал независимост на балканите и Украйна а е стигнал и превзел москва

    Коментиран от #58

  • 25 Име

    7 1 Отговор
    Дано не става пак. Югославия правят преврат англичаните, така сменят правителството и забавят Хитлер, иначе Балканите са били мирни, лоялни на Хитлер.

    Било е ужасно.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стига вече лъжи

    13 18 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Не мисля, че си наясно със значението на думата "безвъзмездно". За освобождението, например, заплащаме милиони рубли, които по онова време са се равнявали на 32 тона злато. Това задължение е оформено като дълг, който изплащаме в продължение на няколко десетилетия. Трябва да си адски заблуден да вярваш, че Русия напада Османската Империя защото е загрижена за нас, а не за собствените си интереси. Заради особеностите на исляма и най-вече забраната на лихвата, турците са имали недоразвита финансова система, което е било прът в колелото на икономиката им. В края на 19 век Османската Империя е била пред неизбежен финансов колапс. Великите сили са знаели, че тя ще се разпадне. Затова Русия изпреварва събитията и идва у нас - за да ни подчини и в същото време ние да сме й благодарни. Това е перфектното робство. Ако Русия не беше дошла щяхме да се освободим сами и днес щяхме да сме с 2 пъти по-голяма територия. Русия се договаря с Австро-Унгария на Балканите да няма голяма и силна държава. Затова след "освобождението" сме навряни между Дунава и Стара Планина. Съединението сме си го извоювали сами с масови бунтове въпреки волята на Русия. И все пак загубихме завинаги Северна Добруджа, Западните Покрайнини, Македония и Беломорска Тракия - над 100 000 кв.км и почти 2 милиона българи. Тази цена май си забравил да я включиш в твоето "безвъзмездно". А за комунизма да говорим ли, когато Русия ни взема целия златен резерв и отваря 47 уранови рудника, като взима урана за я

    Коментиран от #29

  • 28 Петко

    11 19 Отговор
    Жалко, че Хитлер не е победил. Днес България щеше да е два пъти по-голяма, каквато е била в рамките на Османската Империя. Също така щяхме да се изчистим от определени мръсни елементи. Най-интересното е, че днешните русофили са привърженици именно на идеите на национал-социализма, т.е. нацизма.

    Коментиран от #46, #71

  • 29 Гориил

    21 5 Отговор

    До коментар #27 от "Стига вече лъжи":

    Надявам се, че днес сте свободни от всички московски фобии. България стана пълноправен член на ЕС и НАТО, член на антируската коалиция и платец на всички разходи за разширяване на влиянието и укрепване на военната мощ на САЩ, Англия, Франция и Германия. Това е неописуемо щастие, рядко срещана наслада и душевна радост.
  • 30 Атове

    8 1 Отговор
    Когато големите се ритат...... Неутралитет, Суверенитет,... За да живее БГ

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Наблюдател

    4 9 Отговор
    Забравя се, че от 23 август 1939 година до 22 юни 1941 година нацистка Германия и болшевишка Русия бяха първи приятели и бойни другари. Руснаците снабдяваха Германия със стратегически суровини а руската пропаганда величаеше силата на немското оръжие.

  • 33 Българин

    5 9 Отговор

    До коментар #30 от "Атове":

    Най-горещото място в ада е запазено за онези, които в моменти на морална криза са запазвали неутралитет.
  • 34 Българин

    9 12 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    Защо лъжеш най-безобразно? България никога не е воювала със СССР и е поддържала дипломатически отношения. Но СССР е изпращал въоръжени групи с цел сваляне на правителството.
  • 35 Истината

    5 20 Отговор
    Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Това е факт, който руснаците постоянно ще отричат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 реалист

    8 6 Отговор
    Руските танкове пак ще стигнат до Берлин.

    Коментиран от #39, #57

  • 38 Истината

    8 12 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    Над 1 500 000 руснаци са участвали в спомагателните части на Вермахта като шофьори, готвачи, шивачи, дърводелци и така нататък. Ако си чел повестта или гледал
    филма "Съдбата на човека", в което много се съмнявам щеше да знаеш
  • 39 Истината

    8 13 Отговор

    До коментар #37 от "реалист":

    Без американският алуминий и стомана и американските металорежещи машини нямаше да има руски танкове.

    Коментиран от #43, #44

  • 40 100

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    България не е била във война със СССР,докато те не ни обявяват война.
  • 41 Един

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    А колко граждани на СССР, включително руснаци влязоха във Вермахта?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Минаващ

    7 3 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    И в тази война и сега в Украйна, американците се показват като добри самаряни.
    Важно е да върви бизнеса, да върви икономиката.

    Коментиран от #45

  • 44 🤣🤣🤣🤣🤣

    9 2 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    На американците не им е трябвало алуминий и стомана,металорежещи машини бре.....
    Требвало им е достъп до инженерният гении и технологий на германците.Какво по лесно от това,да снабдяваш една държава,като използваш човешкият ресурс за да изтощаваш противникът.
    Тази схема позната ли ти е,и дали си я срещал някъде?

    Коментиран от #47

  • 45 Истината

    3 10 Отговор

    До коментар #43 от "Минаващ":

    През ВСВ САЩ помагаха на света са се спаси от германския нацизъм, днес отново помагат да се спаси от руския рашизъм.

    Коментиран от #48

  • 46 Щеше

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Петко":

    Ама нямаше!
    Щото в Сръбската война,Българите спират до Ниш благодарение на Европа,която казва ,че ще се намеси ако продължим.....
    Тези факти навеждат на мислу,че нито Русия,нито Европа имат интерес да бъдем силни.Именно за тва,след освобождението,прадядо ти е управляван от некъв Австриец,дето се още хората си мислят ,че е Българин ,милял за България.Скиаш ли как е врътнал две катстрофи за България.
  • 47 Истината

    4 7 Отговор

    До коментар #44 от "🤣🤣🤣🤣🤣":

    На руснаците им е трябвало приятелю. Освен това ако те а бил американският бензин, американските заводи за производството му е американските високооктанови добавки руската авиация щеше да е на земята.

    Коментиран от #49

  • 48 Как бе Истино

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "Истината":

    Както отидоха да тепат комунисти във Виетконг ли?Или както думкаха Югославия с обеднен уран ли?
  • 49 Е трябвало им де

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Истината":

    Ако разбра ,какво ти написах,не отричам,че им е трябвало.Но ти не разбра на американците какво им е трябвало....
    Затова,веднага след войната,висши нацисти,германски учени не бяха осъдени,а заедно с планове и разработки,влезнаха в гриф-СТРОГО СЕКРЕТНО,на американска земя.

    Коментиран от #53

  • 50 БСП за България и Радев

    9 3 Отговор
    Сега се случи точно същото. Колективния нациски Запад иска да разграби изконната и православна територия на Русия и води ожесточени битки с германски панцери Леопард и друга коледна техника. Но и сега, великата и непобедимата червена армия ще отблъсне и победи нацизма. Време е за нов безсмъртен полк

    Коментиран от #52

  • 51 Как

    3 5 Отговор
    Хитлер, Сталин, Димитров вечна дружба! Викаха навремето по митинги на БКП!
  • 52 Българин

    4 8 Отговор

    До коментар #50 от "БСП за България и Радев":

    Горешиш приятелю, днес Русия е в ролята на нацистка Германия я днешната антшхштрершстка коалиция е АНТИПУТИНСКА КОАЛИЦИЯ.

    Коментиран от #63

  • 53 Истината

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Е трябвало им де":

    Над 5000 германци от оръжейната промишленост са прехвърлени в СССР. Там и е Хуго Шмайзер за да прави Карашника. За това не знаеш ли? Американците признават, че използват германците, но руснаците не.

    Коментиран от #55

  • 54 !!!?

    7 6 Отговор
    На 24 февруари 2022 Путин нападна Украйна !

    Коментиран от #56

  • 55 Това,което

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    Трябва да зная,го зная.Това което не зная,може да се открие в ГООГЛЕ ако ме вълнува.
    Истината обаче е,че има неща,които не трябва да знаем,и си мислим че знаем.Защото както Библията се интерепретира според времето,така и геополитиката се интерпретира според международната обстановка.
  • 56 2014г путин нападна Крим

    4 7 Отговор

    До коментар #54 от "!!!?":

    Войната на Адолф путин започна 2014г!!!
  • 57 росия ще се разпадне

    1 6 Отговор

    До коментар #37 от "реалист":

    Русия вече не е европейска държава!
  • 58 Вергина

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "1СВ и 2 СВ да резултат от":

    Това се нарича повод, мотивите са съвсем други :)
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Божидар

    2 1 Отговор
    На 24 февруари 2022г. Русия нахлува в Украйна и стартира т.н. Специално-освободителна военна операция.
    Z

    Коментиран от #64

  • 62 Чети

    2 0 Отговор
    "План на нацистите за унищожаване на народите на СССР"
  • 63 Българино

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "Българин":

    Един друг военен блок се присламчва около границите на Русия и се стреми да я обгради от всякъде, да я изолира от останалият свят. Да въздържаме Русия. Да въздържаме Китай Да не вземат да ни надминат...........
    И между другото. Пишете се Българин и постоянно плюете Русия , но ако не беше тая Русия , сега нямаше нито да сте българин, нито да я има България.
  • 64 Съглашението между Хитлер и Сталин

    0 3 Отговор

    До коментар #61 от "Божидар":

    Което е скрепено с пакта Молотов-Рибентроп, за което никой не иска да говори а от там започва ВСВ, така пишеше в старите учебници по история! Съветското нахлуване в Полша е военна операция на Съветския съюз, която не включва официално обявяване на война. На 17 септември 1939 г. 
  • 65 По традиция

    1 0 Отговор
    Подобни информации се публикуват в диапазона от 01.00 ч. до 3.00 ч. , в който има най -много читатели. Много е обективно. И независимо
  • 66 Започва с шампанско на 23 август 1939г.

    1 2 Отговор
    През 1939 година е подписан т.нар. Пакт Молотов-Рибентроп - договорът между нацистка Германия и СССР. Хитлер, получил по този начин картбланш за действия, само седмица по-късно започва Втората световна война. А в късната вечер на 23 август 1939, след подписването на Пакта за ненападение между нацистка Германия и СССР, Рибентроп не може да скрие радостта си. Тайният анекс към пакта, в който двете страни определят сферите си на влияние в Източна Европа, дава на Хитлер възможността необезпокоявано да нападне Полша и така да разшири „жизненото пространство" на Германия. Благодарение на този договор Сталин също получава възможност да разшири своето „жизнено пространство"

    Коментиран от #67, #68

  • 67 Булба67

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Започва с шампанско на 23 август 1939г.":

    1936 - Чембарлейн подарява Чехия на Хитлер?!
  • 68 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "Започва с шампанско на 23 август 1939г.":

    Шампанското първо го ,,ИЗПИВАТ..ЧЕМБЪРЛЕЙН,ДЕЛАДИЕ И ХИТЛЕР ПРЕЗ 1938 Г,С МЮНХЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ,когато първият и вторият дават Чехословакия на Хитлер ,с надеждата,че ще нападне първо СССР,НО СМЕТКАТА ИМ НЕИЗЛИЗА.СТАЛИН ВСЯЧЕСКИ СЕ СТАРАЕ ДА ЗАБАВИ ВОЙНАТА С ГЕРМАНИЯ И ЗАТОВА Е ПРИНУДЕН ДА ПОДПИШЕ МИРЕН ДОГОВОР.Нито АНГЛИЯ нито ФРАНЦИЯ НЕ търсят СССР ЗА СЪЮЗНИК ПРЕДИ 1939 ГА НАПРОТИВ С ТЕЗИ ОТСТЪПКИ КОИТО ПРАВЯТ НА ХИТЛЕР СА СЕ СТАРЕЛИ ДА ГО ПОДТИКНАТ ЗА НАПАДЕНИЕ НАД СССР..

    Коментиран от #69, #70

  • 69 Абе шумата,

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    За това ли Сталин на 17 септември 1939 г. нахлува в Полша с военна операция, която не включва официално обявяване на война. Както сега путлера нахлу в Украйна?
  • 70 Стаматчо

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Каквито и да ги драскаш с пакта Молотов-Рибентроп, Хитлер и Сталин си поделили Източна Европа и прибалтика. Но Сталин по алчен, заграбил по-голям дял от уговорката за Полша и Хитлер решил да го накаже. Добре че САЩ спасява московлиите.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: