Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юни, 2023 18:07 4 747 109

17 юни 1953: когато СССР потуши народното въстание в ГДР

  • ссср-
  • гдр-
  • 17 юни 1953-
  • въстание-
  • германия-
  • русия-
  • история-
  • източна германия-
  • бунт

Това е първият подобен бунт в социалистическия лагер

17 юни 1953: когато СССР потуши народното въстание в ГДР - 1
Снимка: Shutterstock

На пръв поглед двете неща нямат нищо общо: народното въстание срещу комунистическия режим в ГДР на 17 юни 1953 година и агресивната война, която Русия води сега срещу Украйна. Но при по-внимателно вглеждане и въпреки различните исторически обстоятелства ще открием близки мотиви - както от страната на агресора, така и от тази на борещите се за своята свобода и независимост хора.

След края на Втората световна война през 1945 година най-общо казано светът беше разделен на два враждуващи лагера - на капиталистическите демокрации и на комунистическите диктатури. Начело на двата лагера стояха САЩ и Съветският съюз. Заедно с Великобритания и Франция те победиха нацистка Германия във войната.

Още новини от Украйна

Москва - старият нов властови център

След този свой военен успех принудителният съюз срещу Адолф Хитлер отново се раздели. Съветският съюз разшири властта и зоната си на влияние и големи части от Европа станаха комунистически. Сред тях и Източна Германия - ГДР. Властовият център на този т.нар. Източен блок беше в Москва - столицата на бившия СССР и на днешна Русия. Тогава се наложи и терминът Студена война. С него изразяваме напрегнатите отношения между двете суперсили САЩ и Русия и подкрепящите ги страни. Линията на политическо и идеологическо разделение в Европа преминаваше през Германия - и през разделения Берлин.

Пазарна икономика на запад, планова на изток

Пак там бяха особено видими последиците от това противостоене, част от което бяха надпреварата във въоръжаването и заплахите. Докато Федералната република с нейната свободна пазарна икономика се възстанови сравнително бързо от последиците от войната, в ГДР държавната планова икономика доведе до недостиг на стоки, от който мнозина избягаха, отправяйки се на Запад. На 17 юни 1953 напрежението ескалира: след отделни протести срещу все по-лошото управление, разочарованието и гневът на хората в Източна Германия прераства в народно въстание - 1 милион души излизат на улицата с настояване за провеждането на честни и свободни избори и за обединението на Германия. Но техният вик за свобода остава нечут.

Съветски танкове слагат край на мечтата за свобода

Режимът в Москва потушава народното въстание, като изпраща срещу протестиращите разположените в ГДР съветски войници и танкове. Над 100 души загиват при сблъсъците или по-късно са осъдени на смърт. Много други са хвърлени в затвора. Подобна е съдбата на движенията за свобода в Унгария през 1956 година, в Чехословакия през 1968 и в Полша през 1980 година. Всички тези опити за разкъсване на оковите на Москва се провалят. Чак новата реформаторска политика на Михаил Горбачов вдъхва нова надежда на хората в страните от Източния блок. В Германия мирната революция през 1989 година доведе до падането на Берлинската стена и до обединението на Германия година по-късно.

Путин отрича правото на съществуване на Украйна

През 1991 година дойде краят и на самия Съветски съюз, който тогава се разпадна. Сред петнайсетте независими държави, произлезли от бившия СССР, е и Украйна, чието право на съществуване руският президент Владимир Путин отрича. На 24 февруари 2022 година той дори нападна съседната страна в нарушение на международното право, каквото беше и анексирането от Русия на украинския полуостров Крим 8 години по-рано. Преди 70 години - на 17 юни 1953 - западните демокрации начело със САЩ не подкрепиха народното въстание в ГДР. Тогава страхът от избухване на нова световна война - този път ядрена - беше прекалено голям. Същите страхове изпитват много хора и сега във връзка с руската инвазия в Украйна.

Гарантите НАТО и ЕС

Въпреки това много страни, както и Северноатлантическият отбранителен съюз НАТО сега са твърдо решени да подкрепят борещата се за свобода и независимост Украйна: военно - с доставки на оръжие, и политически - чрез перспективата да бъде приета в ЕС. И двете са обещание за по-добро бъдеще, което обаче никой не може да гарантира. Когато на 17 юни 1953 народът на ГДР се разбунтува срещу своето правителство и едновременно с това срещу съветската окупационна власт, Западна Германия му оказва само морална подкрепа. От геополитическа гледна точка по онова време вероятно не е имало друга възможност. Все пак решенията взимаха Съветският съюз и САЩ. Битката между капитализма и комунизма се основаваше на така наречения "баланс на ужаса" (система за опазване на мира чрез взаимно сплашване с унищожение).

Доставки на оръжие и помощ за бежанците

Има се предвид една военна патова ситуация, при която нито една от страните да няма реални изгледи за победа. Дали това е по-различно днес, когато вече втора година в Украйна се води война? Мненията по този въпрос се различават. Факт е обаче, че този път западната общност не се поколеба в нито един момент да подкрепи Украйна в борбата ѝ за свобода срещу агресора Русия - с оръжия и с приемане на бежанци. Условията за това обаче също са различни от времето, когато Европа беше политически и икономически разделена на Изток и Запад. Въпреки неуспеха си, народното въстание от 17 юни 1953 заема трайно място в историята - като модел за всички следващи опити да станем или да останем свободни и независими. Днес обединена Германия си спомня за смелостта на участниците в него. А паралелът с борбата на украинците за свобода е очевиден.

Автор: Марсел Фюрстенау


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    67 60 Отговор
    ФАКТИ ,разкажете за прочутият Ленинградски форум. как единственият държавен глава , присъствал , е президентът на Алжир! как Путин разказа за разбитите леопарди , как РФ била водеща в цифровите технологии...и много други. и как най-новата им лада не запали))

    Коментиран от #63

  • 2 Асдф

    67 62 Отговор
    Расняците са много прости щом търпят Путин и ходят да мрат по чуждите полета.

    Коментиран от #70

  • 3 Благоев

    58 49 Отговор
    Русия не дойде тук да ни освобождава зарад нашите черни очи, затова, че обича българския народ, че бил християнски – тя има толкова милиона християнски народи, a ги тъпче по най-варварски начин; тя не дойде да освобождава нас, а дойде за своите интереси. Ако не бяха противоречивите интереси на големите държави на Балканския полуостров, ние отдавна щяхме да бъдем погълнати; благодарение само на противоречието на тия интереси, България остана свободна, та сетнe да се мъчи Русия по друг начин да я направи васална, да я върже о своята завоевателна политика.

    Коментиран от #15

  • 4 ФАШИСТИТЕ. ОЩЕ. ТОГАВА

    48 46 Отговор
    НЕДОУБИТИ. НАДИГНАХА. ГЛАВИ
    МАЛКО ГИ. ДЪНИХА. БРАТЯТА

    Коментиран от #18

  • 5 Мхм

    42 45 Отговор
    Германците са вреден народ доказано хилядократно
  • 6 Бунт на недоубити фашисти

    54 43 Отговор
    Грешка на Сталин че даде Зап.Берлин на американците
    Каторжниците бяха с160000 армия и на Аредните ги бяха чувалирали немците.
    Помоща на каторжниците е плащана в чисто злато.
    Помощ?
    Едва 44 г.откриват втори фронт когато Червената армия пречупи гръбнака на немците.

    Коментиран от #11

  • 7 Възрожденец

    40 24 Отговор
    „Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви – отговорил той. – Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече.“
    „Никому не се надявайте – говореше той. – Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…“

    Коментиран от #109

  • 8 обединена Германия

    51 26 Отговор
    стана за смях пред целия свят!121 американски военни бази.35 000 американски окупационни войника и всичко това на пълната издръжка на нещастния немски данъкоплатец.Нещо повече-американските военни не подлежат на наказателна отговорност във Федералната република.Напердашиш някое немско полицайче,няма проблем,най-много командирът да те смъмри.Изнасилиш някоя фрау,няма проблем,пак същото наказание

    Коментиран от #14

  • 9 Е как бе другаре?

    36 29 Отговор
    "Режимът в Москва потушава народното въстание, като изпраща срещу протестиращите разположените в ГДР съветски войници и танкове. Над 100 души загиват при сблъсъците или по-късно са осъдени на смърт. Много други са хвърлени в затвора. Подобна е съдбата на движенията за свобода в Унгария през 1956 година, в Чехословакия през 1968 и в Полша през 1980 година. " Нали раЗия била "асвабадила"? Защото така "асвабадените" под руЗкия ботуш са вдигали въстания? Па и "сорос" тогава не е бил популяре сред КГБфилите!
  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    44 30 Отговор
    Един Предател и шайката му разсипаха и разтуриха СССР отвътре, след това половин свят видя какво е Западна демокрация и див капитализъм и как се унищожават и експлоатират масите. Всичко е борба на една малка част изверги и престъпници капиталисти да експлоатира и ограбва труда на големите маси народ.

    Коментиран от #56

  • 11 Ха ха ха

    44 33 Отговор

    До коментар #6 от "Бунт на недоубити фашисти":

    Грешка на Рузвелт и Чърчил е , че помогнаха на Сталин......

    Коментиран от #31, #33, #55

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уса

    41 22 Отговор
    България е успяла да запази своята цялост и силно мечтаеше да види уродливото лице на запада отблизо скрито под лъскави и шарени опаковки примамваше и пускаше своите кучета Дойче зеле и Свободна Европа да хапят и смучат досмарт.Швейцария не станахме нито Китай останахме последни след 33 год демокрация и фашизъм

    Коментиран от #59

  • 14 Интересно

    30 27 Отговор

    До коментар #8 от "обединена Германия":

    Интересно тогава, че американските войници такива неща не са правили, а руЗката "асвабадителна" армия е правила и там, и в България МАСОВО такива неща. Та, ми е интересно, как руЗофилите живеят с мисълта, че американците са "лошите" а изнасилвачите руЗнаци са "асвабадители" на които дължим благодарност?

    Коментиран от #54, #91

  • 15 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    23 16 Отговор

    До коментар #3 от "Благоев":

    Имаш разминаване във времето и пространството. Благоев това го е казал за царска Русия не за СССР.

    Коментиран от #99

  • 16 Естествен Интелект

    16 3 Отговор
    Б, Е и сръбска музика на кривите кратуни....Само от това разбират.
  • 17 DW - Пропаганден машинен

    31 27 Отговор
    Германците не могат да преживеят факта, че руснаците ги спукаха от бой (явно малко им е било) и вече толкива години не спират да търсят възможност за реванш! Сега го правят през украинските им побратими нацисти, но резултата, ще е същия!
    Поради тази причина германски "медии", като DW не спират да пищят и хленчат по цял ден и цяла нощ!

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    28 26 Отговор
    Въпроси за соросоиди и евро атлантици:
    Защо КНДР не смени системата си през 90-те години и не тръгна по пътя на западните капиталистически чакали?
    И къде е сега в развитието си КНДР и до къде я докара България за 33 години Западна демокрация, грабеж, геноцид и див капитализъм?

    Коментиран от #48, #77

  • 20 Да живее вечно САЩ !

    15 28 Отговор
    Стожер на демокрацията по света !
    Архитект Павлов.
  • 21 Уса

    39 15 Отговор
    Гледахме филми,как велика Америка избива виетнамци и засипва чудесната природа с напалм и си викахме брейиии каква сила и мощ и колко нечестно биват убивани от виетнамците в засада...лоши виетнамци.Колко е силна пропагандата и колко заблудени сме били то било борба за ресурси и ново робство

    Коментиран от #27

  • 22 ЕИРЕ

    37 18 Отговор
    При социализма имах дом бях сит
    и без право на глас.
    При демокрацията немам дом и хлеб, гладен съм, но имам права да рукам, чи Бойко е п.дал.
    Открийте разликите:)

    Коментиран от #24, #30, #61

  • 23 Мдаа

    23 27 Отговор

    До коментар #17 от "DW - Пропаганден машинен":

    РуЗките фашисти не могат да преживеят факта, че Путлер свали маската, която фашисткия СССР/РуЗия е наденала от 75 години, и оттук нататък няма да има прошка.
  • 24 Що така?

    21 30 Отговор

    До коментар #22 от "ЕИРЕ":

    Ако нямаш дом, то е защото си го пропилял, и си некадърен да работиш нещо, с което да имаш дом. А си отгледан в уж "великия" комунизъм, който твърдиш, че е създавал най-качествените професионалисти и хора. Що така има разлика между реалността и приказките ти?

    Коментиран от #40

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Уса

    22 9 Отговор
    Американците били ангели спрямо руснаците...Хахаха.Днес управляват алабалите и си имат лумпени
  • 27 Ха ха ха

    22 18 Отговор

    До коментар #21 от "Уса":

    Интересно ми е, колко ли виетнамци след победата им на комунизма избягаха да живеят в омразната им Америка, и колко в обичният им савецки съюз.....
  • 28 Гориил

    28 15 Отговор
    Москва дори не си помисли да потиска никого. Източна Германия беше руска окупационна зона и беше задължена да плаща обезщетения и репарации. Условията на плащанията в никакъв случай не бяха райски, но престъпленията, извършени от Германия на територията на СССР, също не бяха акт на милост. Опитвате се да тълкувате всичко въз основа на презумпцията за святост и невинност на германския народ.
  • 29 Полека лека

    20 20 Отговор
    Истината за фашистката същност на сталинизма и путинизма излиза наяве. И този път няма да има криене зад маски.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    23 9 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Напротив много добре са си направили сметката и ЧЪРЧИЛ и РУЗВЕЛТ ,ЗАЩОТОА КО СТАЛИН БЕ ПАДНАЛ ИДВАШЕ РЕД НА АНГЛИЯ ,А ПОСЛЕ И НА САЩ.Запада винаги е оставял руснаците да вадят горещите картофи от огъня.примери много (НАПОЛЕОН, ХИТЛЕР).НЕ НАПРАЗНО СА ЗАБАВИЛИ ОТКРИВАНЕТО НА ВТОРИЯТ ФРОНТ.ЦЕЛТА Е БИЛА ЕДНА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА СЕ ИЗТОЩЯТ ГЕРМАНИЯ И СССР И КОГАТО СА ВИДЕЛИ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЩЕ СЛОМЯТ ВЕРМАХТА САМИ СЕ НАМЕСВАТ ПО АКТИВНО ВЪВ ВОЙНАТА.

    Коментиран от #35

  • 32 Така така

    29 18 Отговор
    Колко умело лъжете , само тези които не са живяли в социализма , могат да ви повярват Да ви кажа и аз ами революцията на жълтите жилетки във Франция с какво я потушихте,а колко жертви и затворени има? Защо мирно не им дадохте власта? Нали сте демократи? Протестите навсякъде в капитализма се порушават с полицейско насилие и във вашата германия също. Но някак си не ви се говори за това, ще кажете това са популисти терористи или каквито и там епитети искате им сложете, но всъщност на тях капитализма им е омръзнал и вашите лъжи също. Та кога ше им дадете доброволно и по мирен път да управляеат, така както лошите комунисти изключвам Румъния дадоха на капиталистите да върнат този проеалил се строй? Да обедините доброволно Югославия примерно както Горбачов ви подари Източна Германия Там 89 никакво въстание не е имало лъжци, просто Горби предателя ви направи подарък. Даде ви залче, но вие отхапахте ръката на Русия, кой ще ви търпи наглостите безочливи? Браво на Путин!

    Коментиран от #37

  • 33 Така така

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Какво толкова са му помогнали тия съединители

    Коментиран от #38

  • 34 Гориил

    16 6 Отговор
    Москва не се интересува много от емоциите на вчерашните нацисти и членове на NSDAP, както и на милионите германци, които симпатизираха и гласуваха на изборите за расовите теории на Хитлер. Германия беше наказана и никой нямаше да й прости в обозримо бъдеще. Флиртът на Сталин с германската левица беше историческа грешка, която се превърна в оргия на реваншизъм и нова кървава война в Украйна.
  • 35 Ха ха ха

    19 11 Отговор

    До коментар #31 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    През 1940 Германия не може да премине Ламанша и губи битката за Англия във въздуха...... щели Америка да превземат.....е как се прави десант на 5000 километра през Атлантика ве?

    Коментиран от #58

  • 36 Реалист

    16 7 Отговор
    Фашиски пропаганден сайт.
  • 37 Оне

    12 10 Отговор

    До коментар #32 от "Така така":

    "Защо мирно не им дадохте власта? " Жълтите жилетки не са сваляли властта, нещо не си наясно.
  • 38 Ха ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Така така":

    Също толкова колкото помагат сега на Украйна.....
  • 39 Истината

    8 7 Отговор
    Сайта ФЕК@Л бг и пропагандата платена от фашиското посолство Козяк
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    19 15 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха ха":

    Гледайте парада в КНДР и Великия Ким, чистотата на площада, ред и дисциплина, доволни и безгрижни хора подкрепящи Великият си Вожд, нощното светлинно шоу с бойните самолети и т.н. После се разходи по днешна България ако не те е страх, че може да бъдеш разкъсан на някоя улица от глутница кучета или да се изгубиш в буреняците и мизерията на някоя улица или така наречените зелени градски площи в България!

    Коментиран от #44, #73, #105, #106

  • 42 Професора

    14 7 Отговор
    Така са се напъвали да се подмазват фашиските слуги и преди 9 Септември 1944
  • 43 Гориил

    8 5 Отговор
    Уличните бунтове и проявите на неподчинение не предизвикаха ни най-малко съчувствие от променената и обезкръвена Русия. Надделява силното желание Берлин отново да се превърне в пустиня и гърди от димящи руини.
  • 44 Ха ха ха

    15 13 Отговор

    До коментар #41 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Е какво чакаш, имаш шанса и ти да дефилираш пред Ким...

    Коментиран от #50

  • 45 Що така?

    14 9 Отговор

    До коментар #40 от "ЕИРЕ":

    Е как пък все най-големите привърженици на руЗките престъпления така сте се "загрижили" за "другите" и говорите от тяхно име. Кой ви е упълномощил да лъжете от името на някого?
  • 46 рашизъм = фашизъм

    14 13 Отговор
    Ето ви още едно доказателство!

    Коментиран от #47

  • 47 Ботокса

    14 14 Отговор

    До коментар #46 от "рашизъм = фашизъм":

    направи нещо историческо: свали маската на фашистка РуЗия зад която се криеше 75 години. Вече всички открито говорят за истинската същност на Империята на Злото както и методите на манипулация, използвани за създаването на маската й. Обвинявай другите в собствените ти престъпления и извършвай престъпления, за да ги прикриваш.
  • 48 Ти усещаш ли се?

    13 11 Отговор

    До коментар #19 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ти усещаш ли се, че пишеш за Северна Корея?
  • 49 Варненец

    20 13 Отговор
    Мдааа, да си спомним, западните германци имаха Сименс, Ауди, Мерцедес,Бмв, даже и най-долната им марка беше желна в корекомите. Източните германци имаха трабант, вартбург и веф. Та я ми пояснете, кой строй е по-добрия??? Те си купуваха всичко от магазина, ние чакахме някакви симсони по 24 часа на опашки със записване и то с месеци. За лади и мАсквичи да не говорим, чакаха се 15 години. Не че са коли, но рашките поробители, това ни определиха.

    Коментиран от #108

  • 50 ХА ХА

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ха ха ха":

    Той днес дефилира на друг парад в София!
  • 51 Да да

    10 8 Отговор
    Потуши и 45 години беше под руско робство
  • 52 Гориил

    14 7 Отговор
    Дори при спешната нужда от европейско единство Берлин си позволи неуважение към България и българите.

    Коментиран от #66

  • 53 Руски интелектуалци

    8 9 Отговор
    ... говорят за "смъртта на нацията", имайки предвид руската такава. Всъщност, голяма част от тях признават, че руска нация в по-голямата част от т.нар. държава руЗия - няма.
  • 54 Болт М86

    15 12 Отговор

    До коментар #14 от "Интересно":

    Баце ,като не те кефят тия русфили куфарчето и в САЩ. Защо седиш в русофилска България и сееш мозък?... Като отидеш там за теб ше е всичко масло и мед ...

    Коментиран от #57, #64, #83

  • 55 ЧЪРЧИЛ ТАКА ПОМОГНА НА БГ

    14 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    Че разруши София
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Интересно

    17 12 Отговор

    До коментар #54 от "Болт М86":

    "русофилска България" Русофилска България има само в болното съзнание на пациентите на Павлов. Реално тия, които говорят така, не могат без западния начин на живот.

    Коментиран от #62

  • 58 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ха ха ха":

    А ЗА ЯПОНИЯ МАЙ СИ ЗАБРАВИЛ
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ровя в явоР

    18 6 Отговор
    Защо пишат Франция като победител от войната ? Та те бяха прегазени от немците и то само за 40 дни ! И после се разпаднаха и станаха КОЛАБОРАЦИОНИСТИ с тях ! Никъде след десанта в Нормандия НЕ Е имало френски войски ! Какви победители могат да са тези страхливци ?
  • 61 Пфф

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "ЕИРЕ":

    Няма разлика. И тогава и сега си мързелив.
  • 62 Боцко

    14 10 Отговор

    До коментар #57 от "Интересно":

    Абе, ти излизал ли си извън София ? Дреме им на хората за твоя западен живот -хи хи хи ...

    Коментиран от #65, #68

  • 63 Гориил

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Мога да ви кажа колко държавни глави присъстваха на Петербургския икономически форум. Дори искреният враг на Русия г-н Петер Сиярто не отказа поканата и се втурна към Русия, но вие забравихте срамното и унизително посещение на Анна Ден Бърбок в Бразилия. Беше ли наистина неудобно?

    Коментиран от #76

  • 64 а бе

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Болт М86":

    Те там точно такива нефелници като този чакат че са им малко наличните😁
  • 65 Интересно

    14 10 Отговор

    До коментар #62 от "Боцко":

    Павлов отдавна е описал такива, които не правят връзка между реалността и думите, както е при теб. Разкажи ми за "живота извън София", защото явно постоянното ми пътуване навсякъде из България и по света явно не ме прави такъв "ерудит" като руЗки слуга по форумите.

    Коментиран от #96

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гориил

    10 10 Отговор

    До коментар #66 от "Варненец":

    Нито една държава в Европа и света не е обидила България повече от Русия? Правилно ли разбрах гневното ви съобщение?

    Коментиран от #71, #78

  • 70 браво бе

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    ограмоти се тия чужди полета са географска принадлежност на Русия от времето на Александър Велики и Иван Грозни ако имаш в предвид Украйна и там живеят руснаци и много българи ,които са преобладаващо население трепат се руснаци срещу руснаци

    Коментиран от #74

  • 71 Любопитен

    16 8 Отговор

    До коментар #69 от "Гориил":

    Коя държава в света освен Русия е обявила България за вражеска държава в мирно време?

    Коментиран от #79

  • 72 Нищо общо

    4 6 Отговор
    нямат въстанията срещу комунизма и войната в Украйна!!!! Много жалък опит за сравнение!!!!
  • 73 Денис

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ми само този площад изглежда така-умник!!
  • 74 ФАкт

    14 9 Отговор

    До коментар #70 от "браво бе":

    Когато е имало Киевска рус Москва е била само блата, а Киевска рус няма нищо общо със съвременна руЗия и руЗнаците. Факт

    Коментиран от #85

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Варненец

    9 7 Отговор

    До коментар #69 от "Гориил":

    Гориле, зле си и то много, сегашните рушляци са наследниците на рушляците избили семейството на освободителите ни. Не, че те са го направили от добро, просто бизнес, но не са тези парцали. А ако прочетеш малко история, ще разбереш, че освободителите ни от турско, не са били само руснаци, даже руснаците са били малцинство.

    Коментиран от #81

  • 79 Гориил

    8 8 Отговор

    До коментар #71 от "Любопитен":

    България не се ли присъедини към санкциите, целящи да убият Русия и руснаци? Имате лоша памет.

    Коментиран от #82, #84

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Факт

    21 6 Отговор

    До коментар #78 от "Варненец":

    Той ако беше чел, щеше да знае, че не е имало никакво "освобождение" а временно окупиране на българските територии до пълното им интегриране в Руската империя. Във ВСИЧКИ >.РУСКИ < исторически документи на България е отредена роля на подвластна на Русия територия. Факт
  • 82 Любопитен

    17 6 Отговор

    До коментар #79 от "Гориил":

    Санкциите са икономически инструмент. Обявяването на страната ни за вражеска държава е политически акт. Важното е, че не можеш да ми дадеш друг такъв пример, тъй че на въпроса ти е отговорено еднозначно. РуЗия е уникално враждебна към България в исторически план. Разбира се, това е факт подкрепен от много повече от едно такова решение на руЗнаците. Всъщност те са ни мачкали по всички възможни начини, повече от всяка друга държава. Накъдето се обърнеш, навсякъде в историята ни срещаш рузките действия целящи смачкаването ни като нация и държава. Това са фактите.

    Коментиран от #90

  • 83 Абе я се

    7 4 Отговор

    До коментар #54 от "Болт М86":

    Снимай за паспорт и пали за блатото.Не разказвай кой е русофил.Тъ. Пан из. Къртен.

    Коментиран от #97

  • 84 Ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Гориил":

    Наистина си уникален..........т! Няма да го пиша, защото ще ме изтрият.....
  • 85 ФАкът

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "ФАкт":

    А какво общо има Кубратово България с днешната? Онази май е била точно на територията на Киевската Рус.

    Коментиран от #88, #89

  • 86 Гориил

    5 9 Отговор

    До коментар #67 от "мале":

    Както можете да видите, азиатските тигри прегризаха гърлото на своя азиатски конкурент. Имам и лампово радио Урал-49 ( 1949 ) съветско производство. Все още слушам музика и предавания от радиостанция "Россия сегодня" по него.

    Коментиран от #87, #100

  • 87 Оне

    6 4 Отговор

    До коментар #86 от "Гориил":

    Пробвай и по него да пишеш тук. Няма начин да няма начин. :)
  • 88 Не позна

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "ФАкът":

    Опитай пак.
  • 89 ФАкт

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "ФАкът":

    "А какво общо има Кубратово България с днешната?" Нищо. И никой не твърди обратното.
  • 90 Гориил

    4 7 Отговор

    До коментар #82 от "Любопитен":

    Вие сте роден експерт в антируската пропаганда. Аргументът е неубедителен.Сякаш си на обществено-политически стаж в Германия. Но не те обвинявам. Всеки има право да мрази митовете.

    Коментиран от #95

  • 91 Безинтересен си

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Интересно":

    Напротив.Знаеш ли колко дела след войната спечелиха изнасилени от янки германки.Имат цяло поколение такива дечурлига.А не съм чул да има заведено дело срещу руски войник за изнасилване.Може би защото германките са мазохистки?

    Коментиран от #93, #94

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Интересно

    8 4 Отговор

    До коментар #91 от "Безинтересен си":

    Кажи колко и не забравяй да си дадеш източниците. А руЗката армия е официално обозначена като армия на изнасилвачите, както казах, не само в ГДР, но и в България. Що се отнася за "дела", дела срещу окупатора никога не са били възможни под руЗкия ботуш, тъй че тук става дума за обикновена липса на каквито и да било права за населението на окупираната държава, не за "мазохизъм".
  • 94 Гориил

    5 8 Отговор

    До коментар #91 от "Безинтересен си":

    Западът избра стратегия на плюене и сквернословие.
  • 95 Любопитен

    9 5 Отговор

    До коментар #90 от "Гориил":

    Объркан си. Използваш думички, които явно не си наясно какво значат, но факта, че лазиш в краката на руЗките окупатори и то в годишнината на поредните техни престъпления е показателен какво са направили те на българския (и всеки друг) народ с който са имали работа.
  • 96 М86

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Интересно":

    Ако Вие сте реалността с прилаганите плоски модели за тежест/"авторитет" и евтино НЛП. Предпочитам да не Ви познавам, защото не виждам с какво можете да развивате хората освен с разпространението на омраза и разделение...
  • 97 Кико

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "Абе я се":

    Баце, някой знае ли, че съществуваш?
  • 98 Миии

    4 5 Отговор
    Днес е същото, но похватите различни. Пример - парламент на посолствоТО.
  • 99 Бацо Гацов

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Абе то добре, ама какво ще казеш за факта, че пацифизмът и борбата за мир онзи ден бяха обявени за ерес от руската православна църква...мм??? Иначе тръбят на всякъде че били защитници на мира и Православието тия негодяи...
  • 100 Така така

    6 8 Отговор

    До коментар #86 от "Гориил":

    За прахосмукачки и ютии да не говорим, на по 45 години са и още работят без повреди произведени в СССР

    Коментиран от #101, #102

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Мдаа

    6 3 Отговор

    До коментар #100 от "Така така":

    И ютиите на въглища "още си работят". Няма да се учудя, ако в блатото И такива се използват.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Диди

    6 1 Отговор
    Русия е една бавно-развиваща се държава със затихващи функции.
  • 105 Мииии

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Заминавай тутакси там
  • 106 Глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    В Северна Корея няма храна за населението, явно са много щастливи според теб.
  • 107 Чингиз Ратан

    3 0 Отговор
    Защо не пишете истината, първото подобно въстание е в Пловдив през април 1953 година.
  • 108 Софето

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Варненец":

    ВЕФ не е германска марка.
  • 109 Възрожденецо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    Сам ли си вярваш на това , което си написал?
Новини по държави: