Last news in Fakti

8 Май, 2023 18:38 4 968 54

Как гледат германците на 8 май 1945 година?

  • нацисти-
  • конрад аденауер-
  • история-
  • война-
  • втора световна война-
  • адолф хитлер-
  • ссср-
  • гдр-
  • германци-
  • 8 май

След края на Втората световна война в Германия започва идеологически спор за историческата вина и отговорност

Как гледат германците на 8 май 1945 година? - 1
Снимка: Shutterstock

На 8 май 1945 оръжията най-накрая замлъкват - краят на Втората световна война, започната от Адолф Хитлер и Нацистка Германия, настъпва. С безусловната капитулация на Вермахта се слага край и на кръвопролитието, довело до смъртта на милиони.

За международната антихитлеристка коалиция, водена от Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, 8 май е причина за празник въпреки всички преживяни страдания. Другояче стоят нещата в разрушената от войната Германия, разделена на четири окупационни зони. Тоталното военно поражение е съпроводено от чувства на вина и срам. С нападението си срещу Полша Германският райх предизвиква Втората световна война и извършва безподобни престъпления срещу човечеството, сред които системното избиване на шест милиона евреи.

Повечето германци не могат да възприемат 8 май като ден на освобождението за разлика от хората във всички територии, които са били окупираните от германските войници по време на войната. След войната нещата се променят - Германия се оказва окупирана, а на нейната територия се разиграва голямото идеологическо разделение в Европа.

"Знаехме за тези неща"

На 8 май 1949-а, точно четири години след края на Втората световна война, в Бон се събират политици от различни партии, за да приемат Основния закон на Федерална република Германия в западните зони на страната. Теодор Хойс от Свободната демократическа партия казва в този ден следното за края на войната: "По принцип 8 май 1945 година остава най-трагичният и спорен парадокс на историята за всекиго от нас. Защо? Защото бяхме едновременно спасени и унищожени".

През септември 1949 година Хойс е избран за първи бундеспрезидент на Германия. Три години по-късно той посещава някогашния концентрационен лагер Берген-Белзен, където по повод Холокоста казва: "Германците никога не бива да забравят какво се е случило с хората от тяхната националност в тези срамни години". И допълва: "Знаехме за тези неща".

ГДР: "Освободителят"

Докато високопоставени политици от Западна Германия се стремят да намерят думи и жестове, с които да се извинят за извършените престъпления, основаната на 7 октомври 1949 година ГДР чества възприетия от съветската окупационна власт антифашистки култ. Неин най-видим символ е издигнатият в четвъртата годишнина от края на войната гигантски 30-метров монумент в Берлин в памет на над 5000 загинали във Втората световна война червеноармейци. В центъра на паметника е войник с малко дете на ръце, който тъпче с ботушите си нацисткия кръст. "Освободителят", както е наречена фигурата, е синоним на победата на Съветския съюз над Нацистка Германия.

ГДР се представя като бастион срещу фашизма и империализма, основни съперници са най-вече Федералната република и САЩ. Под ръководството на лидера на Социалистическата партия Валтер Улбрихт 8 май става "Ден на освобождението", който ГДР до края на съществуването си използва за своята държавна пропаганда.

Конрад Аденауер говори за "пречистване и промяна"

В същото време първият канцлер на ФРГ Конрад Аденауер гледа на форсираното от него членство в НАТО като доказателство за доверието към младата демокрация. Германският народ плати с "безкрайни страдания" за престъпленията, извършени от едно заслепено ръководство в негово име, казва Аденауер в Париж десет години след края на войната. "Чрез тези страдания се случиха неговото пречистване и промяна."

На 20-годишнината от края на войната наследникът на Аденауер Лудвиг Ерхард е първият високопоставен политик от Запада, който използва думата "освобождение".

Под ръководството на първия канцлер от Социалдемократическата партия Вили Бранд са сключени Московският и Варшавският договор.

Помирението с някогашните противници във войната Съветският съюз и Полша са крайъгълни камъни в политиката на смекчаване на отношенията между Изтока и Запада. За заслугите си Вили Бранд по-късно получава Нобеловата награда за мир.

"Деня на освобождението"

При бившият външен министър на Вили Бранд - Валтер Шел, който става федерален президент през 1974 година, западногерманското отношение към 8 май 1945 година се променя драстично. "Бяхме освободени от едно ужасно иго, от война, убийства и варварство", казва той по повод 30-годишнината от края на войната. "Но не забравяме, че това освобождение дойде отвън, че германците не бяхме способни само да се отърсим от това иго." Германският президент напомня, че Германия не губи своето достойнство чак през 1945 година, а още с идването на Хитлер на власт през 1933.

За най-важната реч по този въпрос обаче е смятана на тази федералния президент Рихард фон Вайцзекер през 1985 година. Особеното в речта на Вайцзекер е, че той не изключва никого, когато определя 8 май 1945 като "Ден на освобождението". "Той освободи всички ни от човеконенавистната система на националсоциалистическата тирания."

Вайцзекер: "Да погледнем истината в очите"

В другата част на Германия Ерих Хонекер продължава да подчертава разделението между Изтока и Запада. Освобождението от Хитлеровия фашизъм било дало на германския народ шанса да изгради живота си върху нова основа: "При нас този шанс беше използван."

Двете германски държави дават сходни оценки на края на войната едва след падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година. Кратко управлявалият ГДР министър-председател Лотар де Мезиер казва на 8 май 1990 година пред Световния еврейски конгрес в Берлин, че този ден хвърля "дълга сянка върху следвоенната история на германците" и показва "тяхната неспособност да тъгуват". Трябва "да се живее с тази история честно и неподправено", смята той. Думите на Де Мезиер звучат почти като казаното от Вайцзекер в прочутата му реч от 1985-а: "Да погледнем истината в очите на днешния 8 май".

Автор: Марсел Фюрстенау


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    42 13 Отговор
    Гледат, както гледа бит пес.

    Коментиран от #5, #49, #52

  • 2 Голата истина

    18 6 Отговор
    Защитникът Рюдригер е баш немец той знае
  • 3 Гледали са като

    17 9 Отговор
    все едно каскета ги е арестувал...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рико анаграмата

    36 12 Отговор
    Една част от германците още гледат с мъка и ближат рани,как едни унтерменшени са ги победили и си мечтаят за друг рунд.Другия рунд ,ако се състои,повече Германия няма да има повече и по голяма част ще е остъклена.

    Коментиран от #8

  • 7 Чичо Долф....

    8 20 Отговор
    Идва време за реванш....

    Коментиран от #45

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да гледат на тази дата по......

    6 14 Отговор
    Сериозно, например през мерниците на Леопардите.
  • 11 Сибирски крепостен

    14 37 Отговор
    Навални или некой друг нов президент на остатъците от кочината на есен ще се извини за руските мародерства, но ще има репарации до 3014 година, всички щети законно и справедливо ще трябва да се обещетяват.

    Коментиран от #21, #46

  • 12 Крайцера Масква

    7 28 Отговор
    Европа загуби на 9 май и азиатските хорди с юдеокапиталистите победиха, това е временно обаче! Слава на последният Божи Пратеник!

    Коментиран от #47

  • 13 ханс

    37 3 Отговор
    Войната е организирана от богатите бандити от англия и фащ.Швабите са тъпи изпълнители
  • 14 Джоузеф Менгеме...

    9 11 Отговор
    Знаем на къде да гледаме....не сме забравили посоката.
  • 15 да де

    18 1 Отговор
    А как гледа гьобелсвеле на края на войната като гледам духът на Гьобелс здраво ги държи.
  • 16 Жа омра

    15 4 Отговор
    Гледат като от страната на булката.....в затвора.
  • 17 ВСВ не завършва

    37 3 Отговор
    на 8 май 1945! Дори в Европа бойни действия има до 12 май 1945 когато Червената армия провежда Пражката операция (от 5 до 12 май 1945) и смазва близо милионната група армии Център на Вермахта в района на Прага, които не се предават въпреки безусловната капитулация на Германия на 8 май! С това обаче завършва войната в Европа, но в Тихия океан и Азия тя продължава до 1 септември 1945 с капитулацията на Юпония, което трябва да се смята са реалният край на Втората Световна Война...
  • 18 7уууууу

    24 4 Отговор
    Дойче веле , пак не сте в час . На 8 май свършват бойните действия на европейска територия , а Втората световна война продължава до есента. Проверявайте преди да пишете такова глупости.
  • 19 Абеее

    9 3 Отговор
    Гледах клип в който са решили кой ще спечели 1940 преди да започне войната.Това коментирайте.....
  • 20 ПО ТОЧНО

    22 7 Отговор
    НЕ 8ми МАЙ , А 9ти МАЙ Е ДЕН НА КАПИТУЛАЦИЯТА............!!!

    Коментиран от #22

  • 21 Зелена миризлива тениска.

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "Сибирски крепостен":

    Нахални си обгрижват ка то жена и никакво намерение вече няма да се занимава с политика или да напуска зоната.
  • 22 честен ционист

    19 5 Отговор

    До коментар #20 от "ПО ТОЧНО":

    Това официално е така, защото Русия има 11 часови зони и вече е било станало 9-и когато товарищ Демидов е развял Знамя Победы над Райхстага.

    Коментиран от #54

  • 23 Рико анаграмата

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дада":

    Къв Германистан те гони бе пич,те са основно толерасти там.В момента поляците са по добре въоръжени и ако нещо, ще ги мачкат.

    Коментиран от #36

  • 24 Вот вам “ Ден Пабедъй”

    5 13 Отговор
    “Империята на злото” - РУХНА
  • 25 Америка изпепели Германия от въздуха!

    10 20 Отговор
    1943-45г. , ватниците влязоха като на парад и още се тупат в гърдите като шимпанзета какви победители са!

    Коментиран от #35, #41

  • 26 Историята погледната по назад

    14 2 Отговор
    / четиво за русофили/
    Англия и Франция завидяха на Германия, че тя дръпва яко напред в края на 19 век!
    Франция и Русия първи сключиха съюз против Германия преди Първата Световна война!
    Резултатът - двете Световни войни!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Леличката

    12 7 Отговор
    Швайнетата не трябва да имат държава.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 безпартиен

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Трак":

    Точен коментар!Истинските германци свършиха на 9 май 1945!
  • 31 Гост

    9 0 Отговор
    Само ще кажа, че това дето го правят в нашу дни журналята е много опасно. Хубаво мислете кое по точно ровите и какви може да са последиците.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Боклук

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Същото направиха и бандеровците от 3ти Украински фронт в България,както и българските солдати в окупирана Македония и Беломорска Тракия.
  • 34 Родолюбец

    19 2 Отговор
    "Германия се оказва окупирана, а на нейната територия се разиграва голямото идеологическо разделение в Европа"

    Лошото е че продължава да е окупирана - руснаците се изтеглиха от ГДР и отмениха окупацията но уви американците нито са се изтеглили нито са отменили окупацията. Същото е и за Япония и Италия. Американците окупираха в последствие и целия източен блок включително и България. Чужди войски на територията на суверенна държава по всички международни стандарти се води окупация.
  • 35 Недей писа глупости!

    11 6 Отговор

    До коментар #25 от "Америка изпепели Германия от въздуха!":

    Влезли като на парад? Хубав парад! Само в Берлинската операция губят над 350 000 войници и офицери, от които над 81 000 безвъзвратно, т.е. убити! На това ли му викаш "парад"! За сравнение UK губи малко на 383 000 военнослужещи, а USA 407 000 пак за цялата война... А колкото до изпепеляването... Ами толкова изпепелена е била Германия за този период, че военната статистика казва, че върхът на германската икономика за периода на войната е краят на 1944 и началото на 1945... Изпепелена била Германия... А знаеш ли, че бомбардировките са били провеждани доста избирателно, като не са бомбардирани заводи принадлежащи на американски компании? И знаеш ли например, че заводите на Опел са американска собственост и принадлежат на Форд и през цялата война са произвеждали камиони и други превозни средства за Вермахта?

    Коментиран от #42

  • 36 Кого ще смачкат

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Рико анаграмата":

    Че не РАЗБРАХ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Да здравствует день победы!

    13 5 Отговор
    Не воюйте с руссими! Танцуй Русия, плачь Европа, а ...украины полнъми жопам. Така ще бъде и този път, а не трябваше да се стига дотук.

    Путин пак ще нарита нацистчетата и те пак ще плачкат.

    Сън не ги хваща, че не могат да разкъсат Русия. Самовлюбените краварчета си намериха майстора в тази война. Противникът не е беззащитен както в 50-те им предишни войни, които разпалиха.
  • 39 Гертруд

    13 0 Отговор
    По- важното е как гледаха червеното знаме със сърпа и чука набучено над Райхстага. По- важното е защо се забавиха толкова много "десантчиците" от Нормандия и проспаха купона в Берлин!?
  • 40 без имена

    6 0 Отговор
    някои историци казват , че втората война е логическо продължение на първата . също така казват , че световната война е една. след репарациите на първата война , следва втората. затова и има план маршал за германия. но явно има и други работи...
  • 41 писалите минуси на този пост

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Америка изпепели Германия от въздуха!":

    могат ли да се закълнат, че НЕ АМЕРИКАНЦИТЕ са изпепелили Германия през ВСВ???? Ако могат, да го направят, иначе господ всичко вижда и връща!
  • 42 ти си доста глупав човек

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Недей писа глупости!":

    не си струва да споре човек с тебе и ти обръща внимание дори. Препоръчвам ти да четеш Кърт Вонегът за бомбардировките на американците над Дрезден и други градове в Германия, днешен Германистан.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Независима държава в 1л.ед.ч.

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо Долф....":

    Срещу кого? Англосаксите мачкат германците.
  • 46 Независима държава в 1л.ед.ч.

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сибирски крепостен":

    Ти си тежко неинформиран/а. Това, което германците са причинили на СССР през ВСВ не може да се изплати никога. Тук сведения няма да изнасям.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Независима държава в 1л.ед.ч.

    1 2 Отговор
    Повечето германци си харесват Хитлер и неговата партия, защото въздигат Германия номер 3 в света след САЩ и СССР, които им плячкосват доста технологии и учени.
  • 49 Къде ли щеше да пасеш кравите

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ако не се случи унищожението на Германия от Англия,САЩ,а у Съвецка русия.България се намираше встрани и при едно противопоставяне по реката,или евентуален неуспешен морски десант(руски),едва ли би метнала на гръб тоя червен комунистически кръст.Старата интелигенция щеше да си остане,а такива кат тебе освен да чукат бъчви и пасат кравите на селото,едва ли друго ги чакаше
  • 50 Като

    2 0 Отговор
    пребити кучета.
  • 51 Перо

    0 0 Отговор
    Празни приказки!
  • 52 Мишел

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не знам как гледат..ама днес, толкова години след Победата, пабедителите имат само една мечта- да живеят като победени. Това са фактите..
  • 53 Ветеринарен психолог

    3 0 Отговор
    Във всяка обществена тоалетна в Кьолн пише- Добрият Стар Адолф ще се върне!
  • 54 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "честен ционист":

    Пак ме си в час. Знамето е забито на 1 май, капитулацията подписана от Дьониц е на 9 май.
Новини по държави: