Last news in Fakti

19 Декември, 2023 11:23 3 400 34

Чували с пари: къде потънаха милиардите от бившата ГДР

  • гдр-
  • германия-
  • ссср-
  • комунисти-
  • източна германия-
  • пари-
  • куфарчета с пари

Парите са били изнасяни с чували и куфарчета от бившите централи на комунистите

Чували с пари: къде потънаха милиардите от бившата ГДР - 1
Снимка: Shutterstock

Бронирани сейфове, натъпкани с долари, кюлчета сребро и монети, необясними смъртни случаи и цяла мрежа от фирми под прикритие: за всички тези факти от края на ГДР се разказва в документален сериал на обществената телевизия MDR, озаглавен "На лов за милиарди". Става дума за изчезналите богатства на източногерманската комунистическа партия ГЕСП - или, както пишат критиците, за най-заплетената криминално-икономическа история след края на Втората световна война.

Все още липсват милиони

Четирите епизода по 30 минути разказват за фирми-пощенски кутии, за тайни сметки с мръсни пари в чужбина и предполагаеми убийства – също като шумните разкрития през последните години от типа на „Панама пейпърс“. И до днес от „червените пари“ на ГДР все още липсват стотици милиони.

Пред портала на обществената медия AРД журналистът Петер Вензиерски казва: „Бях потресен колко изтънчена и същевременно колко проста е била системата. Става дума за опита задкулисно да се укрият пари, които след 1990 година Обединена Германия щеше да вложи във възстановяването на бившата ГДР.“

Вензиерски, който е един от интервюираните във филма, е написал дълга статия по темата в списание „Шпигел“. „Между падането на Берлинската стена, първите свободни избори и валутния съюз през 1989-1990 година преданите партийни другари много лесно се добираха до богатство: пачките от „собствеността на работническата класа“ се тъпчеха в дипломатически куфарчета, в платнени торбички, в краен случай в найлонови пликове и просто се носеха вкъщи“, пише в началото авторът.

Той разказва за един партиен другар, който в две найлонови пликчета от веригата „Алди“ изнесъл 300 000 германски марки от изоставената сграда на ЦК в Източен Берлин и за всеки случай ги увил в партийния орган на комунистическата партия „Нойес Дойчланд“.

Вълнуващо като в шпионски филм

Вензиерски твърди, че в онези години от партийното имущество на ГЕСП са били откраднати поне 6,2 милиарда марки, като парите изтекли към наследничката на ГЕСП, Партията на демократичния социализъм (ПДС) и към други приятелски групировки. Той припомня, че за 40-те години управление в ГДР ГЕСП е натрупала гигантско имущество, включително 1700 имота и фирми, които след валутния съюз са стрували 10 милиарда германски марки.

Грегор Гизи, тогава лидер на ПДС, разказва следното: „Ковчежникът Поол дойде да ме пита: „Има хора в много сериозно финансово затруднение. Когато става дума за стари почтени другари и другарки, може ли да им отпуснем заем?“ За мен това изобщо не беше проблем“.

Вензиерски пише още следното: „Цялата история около изчезналите партийни богатства е вълнуваща като шпионски филм. В нея участват подставени лица и посредници, сенчести и комични фигури, един тайнствен „Трезор 28“, както и ексцентрични представители на западногерманската левица“.

Пари, вложени Лихтенщайн, Швейцария, на Каймановите острови

Журналистът обяснява, че става дума за московски фирми-пощенски кутии, за мръсни пари, вложени в Лихтенщайн, Швейцария или на Каймановите острови. Както и за гедерейски фирми под прикритие на Запад и за един ковчежник, който знаел повече от всички останали – и който един ден съвсем случайно бил прегазен на пешеходна пътека пред своя хотел в Лугано. След неговата смърт списание „Шпигел“ успяло да се добере до документи, съдържащи редица имена на хора, забогатели от онези пари. В документите има ясни указания с каква поверителност трябва да се третират тези пари.

По-нататък в статията на Петер Вензиерски четем: „През 1989 година народът още демонстрираше по улиците, а другарите вече създаваха тайни групировки и протягаха ръце към благините. (…) Но общественото внимание бързо се насочи към друго: към опасността да бъдат унищожени досиетата на Щази. Това развърза ръцете на кадрите“.

Към това в рецензията на обществената медия AРД за документалната поредица „На лов за милиарди“ четем още: „В чували изнасяха парите от централата на ГЕСП. Тъкмо тези сцени убедиха режисьорката на филма Ина-Катрин Хютиг, че тази история трябва да бъде разказана за младата телевизионна публика. Преследването на комунистическите милиони постепенно се оказа „основата за финансовите криминалета“ в германската хроника на престъпленията“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГДР

    33 19 Отговор
    Откраднаха ги американците 1990г, как къде?
  • 2 четете история

    33 19 Отговор
    всичко е откраднато от ФАЩ много добре се знае

    Коментиран от #3

  • 3 КОТарАК

    19 15 Отговор

    До коментар #2 от "четете история":

    и СССР окрадоха подлите американци , затова фалира
  • 4 Където

    43 1 Отговор
    потънаха нашите пари...
  • 5 Трол

    20 4 Отговор
    Статията звучи като израз на съжаление, че някой не се е облажил от приличната сума.
  • 6 едни са инвестирали ,

    23 9 Отговор
    други са загубили , други са раздали . Помним америка 90 години . от бедна държава с певци и холивуд , като за ден се появяват много милярдери . американската мафия със синалоа почва да управлява процесите на прехода и да краде от източния блок . тъкмо русия се е махнала от авганистан , а в италия се готвят да хванат и каморите на сицилия и нандрагетата . така америка се сдобива с нейни крадци в балканите - борчета и т.н.

    Коментиран от #22

  • 7 Реалист

    32 14 Отговор
    Американските обирджии окрадоха всички държави от бившия СИВ.
  • 8 Калпазанин

    13 3 Отговор
    Най важното беше да спомене АЛДИ. Явно да се омаскари И за доотучнение след обединението бе сформирана комисия която намери и писледния пфенинг, преди повече от 20 години след комисията си свърши работа бе закрита
  • 9 Zа родину

    23 1 Отговор
    ТАМ КЪДЕТО И НА БИВШАТА НРБ............ПРИ НАЩЕ ХОРА ОТ ВЛАСТТА. я не съм земал нищо...
  • 10 дядото

    17 7 Отговор
    същото,като онова което хитлеристите направиха през 1945 г. с богатствата ограбени от европа и света.
  • 11 Летописец

    22 6 Отговор
    " САЩ отказа да върне немското злато
    16.08.2013 "- ще не ще , една година по-късно : " Германия се отказа да връща златото от САЩ
    12:23 | 24 юни 2014 "

    Коментиран от #17

  • 12 Професора

    31 2 Отговор
    Що не питате къде са парите на българите от последните 16 години?
  • 13 Салама свърши

    9 0 Отговор
    Как къде при най-крадливите и хитри маймунотропи.Никой не ще да е на хлаяб и сол ,искат наденички и бира.
  • 14 Ццц

    15 0 Отговор
    Навсякъде е едно и също. Откраднати купища пари, за да могат комунистите да приличат на капиталистите. Явно, че соц блока не е бил чак така беден, но бая е краднато.

    Коментиран от #19

  • 15 Инвестирани с в Китай за

    3 0 Отговор
    Памети ДДР 1,2,3,4,5
  • 16 стига бе!

    19 0 Отговор
    Кажете за нашите къде са.Германците ще се оправят.Не плачете на чужд гроб.
  • 17 Ццц

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Летописец":

    Понеже е модерно да се говори за един паметник, за окупационни войски и чужди символи. Я попитайте кмета на София, ококорения дръгел или гелосания глуп@к. Има ли американски окупоционни войски в Германия 80 години след ВСВ? Защото статута им не е променен вече почти век.

    Коментиран от #25

  • 18 През прозореца не е толкова студено

    14 0 Отговор
    А на НРБ не ви ли интересува къде потънаха?
  • 19 Салама свърши

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ццц":

    А бе кви комунисти -капиталисти ,това си е човешка жадност ,оцеляване ,всяка маймуна краде от своите ,да не хаби енергия ,която по-бързо ще го вкара в трапа,стане ли въпрос за салама ,луканката ,мръвата всеки от 8 милиарда хорасе опита да крадне колкото се може повече,това е вече биология ,идиологиите свършват там дето може си осигуриш салам и луканка за поколенията напред на собствения си ген.
  • 20 парите са

    13 3 Отговор
    у тамошните атлантици са - питайте чекмеджанчо и дебeлянчо
  • 21 От Варна

    14 0 Отговор
    Където потънаха и парите на българите-в алчни крадливи ръце на шепа обявили се за по- специални сънародници! Тук важи, “ Присмял се хърбел на щърбел”, затова не пишете за другите…
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дойче кисело зеле

    8 1 Отговор
    Как къде, открадна ги Путин!
  • 24 инж. Ганчо Илков

    16 1 Отговор
    Кое е чудното в Случая. Всички бивши Социалистически Страни по отношение на Банковата Система, са действали по Московския Модел на Икономиста Чубайс. Луканов не изнесе ли парите от България. Той дори стигна до Държавен Фалит. Външно Търговските БАНКИ укриха изнесените пари чрез Офшорки, купувяха чужди нискотарифни Фирми и ги предоставиха чрез Касовата Приватизация на определени по Комсомолски Списъци на "Нашите Деца" (по настоящем Бизнесмени Олигарси, Дарители на Политически Проекти като Плевналиев и сие). По този канал заминаха Социалните и Пенсионни Фондове. Защо Държавната власт, в това число и Синдикатите не говорят и се услушват за Приватизационните Фондове на Масовата Приватизация, нима "закупените чрез Боновите Книжки" Предприятия не работят? Девиденти не се изплащат. Къде са Парите?
  • 25 Невеж пубер

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ццц":

    Попитахме ги - САЩ все още имат 179 бази в Германия.!
    И "Канцлер акт" , ако знаеш какво значи това!
  • 26 Как

    9 9 Отговор
    къде потънаха милиардите от бившата ГДР...???

    Нали тогава ГДР бе пазена и строго охранявана от офицера от КГБ-Путин и от руските войски...!!!
  • 27 ха ха хааа

    9 4 Отговор
    милЯрдите от ГДР потънаха у КГБ ... 🤭😁
  • 28 да питам

    9 1 Отговор
    Я некоя ошанка да ми припомни - след края на ВСВ , къде отиде златният резерв на България ...🤔
  • 29 БСП на Бунището

    8 9 Отговор
    Когато се сливат двете Германии,Капиталистическата ГФР поема 500 милиарда Дойче марки Дълг на Комунистическата ГДР в Бюджета си....За съжаление нямаше такава Капиталистическа България и 30 години плащаме с Валутен борд и лишения кражбите на българските Комунисти след зловещото правителство на БСП и Жан Виденов.
  • 30 баба ти

    5 4 Отговор
    а кога Се Се Ре то ше върне нашту злато , ами заграбеното испанско злато от кгб-интербригадирите
  • 31 Перо

    7 0 Отговор
    Световният ционизъм /понеже не контролира банките/ е оставил номенклатурата да си живее живота, няма и съдебна система, няма полиция! Джендърски глупости, прехвърлени от третия райх и БГ куфарчетата, на ГДР, без да се затормозяват да създават и минимална реалистична картина!
  • 32 КОООООООО КВАЙ ТАА СТАТИЯ

    6 0 Отговор
    ТУКА СТО МИЛИАРДА НЕ МИЛИОНА ИЗЧЕЗНАХА И ИЬЧЕЗВАЙ И ТО ОТ БАНКИ И ТО В СЕГАШНО ВРЕМЕ........ ПРОСТО ДОЙДЕ ЛИ ДЕМОПРЕЦАКВАЦИЯТА ТИЯ НЕЩА СА НОРМАЛНО ЗА ТОЯ СТРОЙ.....
  • 33 Като "евроатлантик"

    7 2 Отговор
    се радвам, че активите на бившите социалистически страни се превърнаха в яхти, самолети, фирми, дворци и апартаменти за избрани, вместо да послужат за всеобщото благо. Всичко социалистическо е ужасно и трябва да стане капиталистическо, трябва да се кланяме и подмазваме на богатите, да възхваляваме техните пера и дрънкулки. Радвам се и на всички гастербайтерски екстри, с които капитализма ни заля (малките стаички, с големите наеми, и най-вече експлоатацията), а също и на базарите, бардаците и дрешките от Бангладеш. И ако има още паметници за рязане, непременно се обадете.
  • 34 За протокола

    2 0 Отговор
    Историята с липсващите милиони на ГДР е вълнуваща, но нас повече ни интересува къде са липсващите милиарди на България. Тези от "червените куфарчета", от стотиците външнотърговски предприятия и организации, от продадените на безценица активи на българската държава, от престъпната приватизация..
Новини по държави: