Last news in Fakti

17 Октомври, 2013 10:48 14 384 4

30 милиона "модерни роби" по света

  • робство-
  • съвременни роби

Според

Близо 30 милиона души по света живеят като роби. Тази стряскаща статистика е изготвена от фондация "Уолк фрий" (Walk Free) и в нея са класирани 162 страни по света.

Тези хора са принудени да работят в публични домове, жертви на дългове, принудителни бракове, продажбата или експлоатацията на деца или дори родени в робство.

Приблизителен брой на робите:

1. Индия - 13,956,010
2. Китай - 2,949,243
3. Пакистан - 2,127,132
4. Нигерия - 701,032
5. Етиопия - 651,110
6. Русия - 516,217
7. Тайланд - 472,811
8. Конго - 462,327
9. Бурма - 384,037
10. Бангладеш - 343,192

Според "Световният индекс на робството" за 2013 г. в Индия, в условия на робство, живеят най-голям брой хората – около 14 милиона. Следват Китай, Пакистан и Нигерия. Заедно с други пет страни, те съставляват три четвърти от общия брой съвременни роби по света.

Мавритания обаче има най-висок процент роби от глава на населението. Там между 140 000 и 160 000 жители на страната или 4% от хората живеят в подобни условия. При повечето случаи този статус е наследен от предците. Хаити се подрежда на второ място като около 10 процента от децата са хванати в експлоататорска система за използване на детски труд, а Пакистан е трети.

Авторите на доклада се надявам, че ще помогнат на правителствата да се справят с това, което те наричат „скритата престъпност".

"На много правителства няма да се хареса това, което имаме да кажем", заяви  изпълнителен директор на организацията Ник Гроно.

Според данните по света има около 30 милиона „модерни роби“, от които 21 милиона са жертва на принудителен труд.

Новото проучване е подкрепено от световните фигури, сред които бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън и бившия британски премиер Тони Блеър.

Г-жа Клинтън каза, че въпреки че индексът не е съвършен, той е отправна точка: "Призовавам лидерите по света да се вгледат в този индекс, който е своеобразен призив за действие."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vertu

    1 1 Отговор
    Русия смятаййййй
  • 2 Ico Shanov

    0 4 Отговор
    българия смятай
  • 3 Georgi Kotsev

    2 0 Отговор
    За неграмотният индивид под мен - България се пише с ГЛАВНА буква!

  • 4 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    А нима някой смята, че е възможно това да се промени? И нима смята, че ако не бяха робите, щеше да е възможно съществуването на господарите? Животът винаги си е бил пирамидална структура, и такава ще си остане. Ако един е отгоре, трябва поне 10 да са под него. Който си въобразява, че може да направи нещата плоскоравнинни, значи не познава същността на живота. А грешката идва не от нещо друго, а от безапелационното първоначално допускане и безрезервно приемане за истина на една погрешна хипотеза, която е в основата на цялостното мислене на човека. А тя е, че човек е роден и съществува, за да си направи живота хубав, щастлив, да създаде едва ли не Рай около себе си, и така да заживее щастливо на една чиста, екологична и неопорочена планета...
    Това е абсолютно невъзможно и безсмислено. Целта и ако щете- успехът на Съществуването, не минава през благоденствието на човечеството. Ние сме дошли, и ще си идем, както и много цивилизации преди нашата. И всичките стремежи за вечен мир и благоденствие, си остават смехотворни. Няма как да станем 5, 6 , 7... милиарда души, и да живеем все по-добре. А и не е нужно. Лошото е, че неразбирайки какво всъщност става, хората цял живот се борят с вятъра и дори не усещат какво става всъщност, и защо става точно така... А то си е цяла хармония... Но когато го усетиш.Преди това изглежда като пълна лудница.