Last news in Fakti

21 Юни, 2023 12:16 1 419 0

Сраженията в Хартум се подновиха

  • судан-
  • хартум-
  • примирие-
  • война

Имаше временно примирие, но боевете отново продължават

Сраженията в Хартум се подновиха - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В различни райони на суданската столица Хартум избухнаха сблъсъци след изтичането на 72-часовото примирие между враждуващи военни фракции, съобщи Ройтерс, като се позовава на информация, получена от очевидци, предаде БТА.

Малко преди изтичането на примирието в 6 ч. сутринта (04 ч. по Гринуич) беше съобщено за сражения в трите града, които съставляват обширната столица около делтата на река Нил: Хартум, Бахри и Омдурман. Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) се сражават помежду си ог повече от два месеца. Сраженията принудиха над 2,5 милиона души да напуснат домовете си.

Свидетели твърдят, че рано в сряда над Омдурман са били чути самолети на армията, както и противовъздушен огън от страна на СБП. Съобщава се и за артилерийска стрелба от база в северната част на Омдурман и сухопътни боеве в южната част на Хартум.

Прекратяването на огъня, сключено с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ, беше поредното примирие. Както и при предишните прекратявания на огъня, имаше съобщения за нарушения и от двете страни. Саудитска Арабия и САЩ заявиха, че ако враждуващите фракции не успеят да спазят прекратяването на огъня, те ще обмислят прекъсване на преговорите в Джеда, които критиците определят като неефективни, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА