Last news in Fakti

27 Юни, 2023 18:35 3 281 26

Рецесия тази година в САЩ, догодина и в Европа

  • сащ-
  • европа-
  • рецесия-
  • икономика-
  • пазар

Според доклад

Рецесия тази година в САЩ, догодина и в Европа - 1
Източник: Shutterstock

Очаква се икономиката на САЩ да се свие през четвъртото тримесечие, след което ще последва "година на свиване и рецесия в Европа през 2024 година". Това показват заключенията от доклад, посветен на световните икономически перспективи, на британския инвестиционен мениджър "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт" (HSBC Asset Management), дъщерно дружество на банковия гигант "Ейч Ес Би Си" (HSBC), съобщи Си Ен Би Си.

Докато фискалната и паричната политика не са в синхрон с пазарите на акции и облигации, предупрежденията за рецесия в много икономики "мигат в червено", предупреждават експертите.

Макар и някои части от икономиката да са останали устойчиви досега, балансът на рисковете "клони към значителна опасност от рецесия". Тези процеси в Европа изостават от темпото си в САЩ, но на макрониво като цяло перспективата е подобна, коментира Джоузеф Литъл, глобален главен стратег в "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт".

"Вече сме в лека рецесия по отношение на печалбите и корпоративните неизпълнения също започнаха да се увеличават", добавя Литъл.

По думите му има и положителни сигнали, каквито се явяват очакванията, че високата инфлация може да намалее относително бързо. Това ще създаде възможност за спад на лихвените проценти.

Въпреки политиката за увеличение на лихвите, възприета от централните банки, и очевидната устойчивост на инфлацията, особено основната, в доклада се посочва, че се очаква Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да намали лихвите си преди края на 2023 г. - ход, който ще последват и Европейската централна банка и "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) през 2024 година.

Според Литъл обаче централните банки няма да могат да намалят лихвите, ако инфлацията остане значително над целевите нива, каквато е към момента в редица големи икономики.

"Перспективите пред рецесията приличат повече на икономическия спад от началото на 90-те години, като основният ни сценарий сочи намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1-2 на сто".

Литъл предположи, че рецесията няма да бъде достатъчна, за да "прочисти" целия инфлационен натиск и следователно развитите икономики ще са изправени пред период на "малко по-висока инфлация и лихвени проценти с течение на времето".

Тъй като Китай излиза от период на строги мерки за борба с разпространението на КОВИД-19, изследователите на "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт" посочват, че високите нива на вътрешни спестявания на китайските домакинства трябва да продължат да подкрепят вътрешното търсене.

Сравнително ниската китайска инфлация предполага по-нататъшно облекчаване на паричната политика и растежът на БВП "трябва лесно да надхвърли" скромната цел на китайското правителство от 5 на сто за 2023 година.

Заедно с Китай, отбелязва Литъл, Индия е основен двигател на макрорастежа през 2023 г., тъй като индийската икономика се е възстановила от пандемията на фона на възраждащите се потребителски разходи и стабилния сектор на услугите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    31 5 Отговор
    Кокорчо догодина ще е вече приел цифровата рубла/лира, кото дойде първо.
  • 2 Хххххххххх

    46 3 Отговор
    Нормално. В Запада производство няма, единствено е спекула. Акциите се търгуват над чистата им стойност, американските облигации вече не са сигурни. Фалитите са скочили поне с 20 % на отделни лица и фирми. Мога още да пиша, но по-добре търсете и се информираите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пиер

    44 2 Отговор
    Европа вече е в рецесия
  • 5 Цар Долар

    7 34 Отговор
    Четете Великият Марк Твен, грамотните знаят какво имам в предвид и не се притеснявайте. Молете се за доброто ми здраве, че като настина Света се наси......ра. Когато копейката Ви си обърне огромните влогове в рубли и севроно корейски вонове, тогава се притеснявайте.
  • 6 Механик

    44 8 Отговор
    А стига глупости! какви рецесии в САЩ и Европа? Няма такива работи.
    Всички знаем, че се срива рублата, турската лира и китайския юан.
    Нъл тъй бе опорката, че да не съм объркал нещо.

    Коментиран от #18

  • 7 история по една книга

    26 1 Отговор
    мирише на глад и помощи

    Коментиран от #19

  • 8 Робите

    27 1 Отговор
    АМИ НЪЛ ТОВА ИСКАТЕ САНКЦИИ Е СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД ДЕРЗАЙТЕ
  • 9 оня с коня

    4 31 Отговор
    Няма нищо по-хубаво в Рецесия да вадиш пари- направо СТАВАШ БОГ,ама гладните и безимотни русофили няма как да го разберат туй,щото всичката им мисъл и надежда е да дойде дядо Иван и на им Сложи на мегдана един пълен Казан Борш
  • 10 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    24 3 Отговор
    Пропаганда. Плащайте. Ние ще печатаме. Даже напечатахме едни чертежи за едно министерство да ги дават на летците да се учат на тях. Плащайте. Благодаря.
  • 11 Как да няма рецесия

    25 2 Отговор
    Като се има предвид
    Конгресът на САЩ гласува започване на процедура по импийчмънт срещу Байдън
  • 12 БгТопИдиот🇧🇬

    19 1 Отговор
    Що ве с печатене и грабене на чужди блага не мое ли да има вечен разрежжжжж ?!?!?!

    Коментиран от #14

  • 13 Калпазанин

    25 1 Отговор
    Нема страшно, тавана ще го вдигнем още нищо че е прилепнал към дъното ротшилд ше им пусне е печатница и готово, проблема е че вече няма накъде и кого да се лъже а ресурсите са на изток
  • 14 Рошко

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Вечния приключва, познай къде, укрия
  • 15 Мишел

    31 1 Отговор
    За две години САЩ напечатаха 6 трилиона долара без никакво покритие , толкова, колкото за предния век. Няма как да им се размине с дребна рецесия, чака ги голяма депресия.
  • 16 Варненец

    2 21 Отговор
    Пак ли блатото ще фалира запада??? Историята показва, че постоянно се случва обратното :)

    Коментиран от #26

  • 17 Госあ

    11 0 Отговор
    Стратегията е по дългосрочна. Ние работим с петилетки 💁
  • 18 Варненец

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Не е опорка, истина е, чети повечко и в правилните сайтове.
  • 19 Варненец

    2 17 Отговор

    До коментар #7 от "история по една книга":

    Да и на купони в рашка мирише, там винаги революциите им и войните им завършват така.
  • 20 фактически по путинофилски

    3 4 Отговор
    После следва рецесия и на Марс. А накрая пак никъде.
  • 21 Ксаниба

    12 1 Отговор
    епа как така сороснья?? нали морихме Русия - санкции, манкции...
  • 22 СЛОНА

    4 0 Отговор
    КАКВА РАДОСТ
  • 23 нищо ново

    12 0 Отговор
    това, така или иначе се очакваше - то нямаше друг сценарий при толкова санкции спрямо Русия.

    Странното е, че рецесията за ЕС се очаква чак за 2024. При слугинажа, който наблюдаваме, всъщност се предполагаше, че ЕС ще изпадне по-рано от САЩ в рецесия. Обаче, целокупния Запад, така или иначе отива в рецесия (не са важни прогнозите, а реалностите) и ще му бъде все по-трудно да финансира авантюрата си в Украйна.
    Може да се обобщи, че по чисто финансови причини, развилнялата се прокси война скоро ще завърши. Горките украинци, едва ли са очаквали, че толкова бързо ще бъдат оставени на произвола на съдбата. Но, който си е дал държавата, трябва да е готов и да го прецакат
  • 24 бл.134 в Zап. парк

    11 1 Отговор
    На тия мъдреци и фокусници някой вярва ли им . Всичко е прецакване на по бедния и по малкия . САЩ са виновни за всичко , дано се разпаднат
  • 25 Разпада се опорката на русофилите!

    0 3 Отговор
    Заедно с матушка русия!
    Му ха, ха, ха, ха, ха....
  • 26 Не не сме фалирали

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Варненец":

    Всеки ден стоките с нови цени .
    Да не дошло ,,Видението ,, време .
    Кафе и кока 6 кинта .