Last news in Fakti

28 Юни, 2023 12:45 971 8

Тръмп съди журналистка за клевета

  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • клевета-
  • журналистка-
  • съд-
  • сащ-
  • президент-
  • елизабет джийн каръл-
  • изнасилване

Тръмп настоява за оттегляне на невярното твърдение

Тръмп съди журналистка за клевета - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съди журналистката Елизабет Джийн Каръл за клевета на основание, че тя e отправила срещу него фалшиво обвинение в изнасилване, при положение че съдебни заседатели по гражданско дело са намерили, че той е извършил само сексуален тормоз срещу нея, но не я е насилвал, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

В заведения насрещен иск във федерален съд в Манхатън Тръмп настоява за оттегляне на невярното твърдение, както и за обезщетение в неуточнен размер за претърпени морални щети. Бившият президент заведе делото, след като през май съдебни заседатели излязоха с решение, че Тръмп е извършил сексуален тормоз срещу Каръл, журналистка и бивш коментатор на сп. „Ел“, и е очернил името ѝ, но не я е изнасилил.

Адвокатът ѝ Робърта Каплан разпространи изявление, в което посочи, че заведеният от милиардера иск „не е нищо повече от поредния му опит да забави произнасянето на присъдата от съдебните заседатели, а с това и понасянето на отговорност от негова страна“.

„Доналд Тръмп отново твърди, противно на логиката и фактите, че е бил оправдан от съдебните заседатели, които го признаха за виновен в сексуален тормоз срещу Елизабет Джийн Каръл“, заяви Каплан. Адвокатите на републиканеца засега не са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар.

Заведения от Тръмп иск означава, че водещата се на много фронтове съдебна битка между него и Каръл вероятно няма да приключи скоро, тъй като и двете страни не спират да си разменят обвинения и опровержения в медиите. През май Каръл промени размера на обезщетението, за което претендираше в първия от двата си иска срещу Тръмп, добавяйки още 10 милиона долара към него. Тя обоснова решението си с мотива, че в интервю пред Си Ен Ен, дадено от него ден след произнасянето на решението на съда, бившият президент е продължил да отрича вината си.

Тръмп от своя страна е посочил в иска си изказване на Каръл също пред Си Ен Ен, също след произнасянето на съдебните заседатели, в което тя продължава да твърди, че той я е насилил, при положение че според решението е имало само сексуален тормоз. Бившият президент, който се кандидатира за нов мандат в Белия дом и има комфортна преднина пред съперниците си за президентската номинация на Републиканската партия за изборите догодина, отрече да е изнасилвал Каръл. Той обжалва съдебното решение, според което трябва да изплати на журналистката обезщетение от 5 млн. долара.

В показанията си пред съда Каръл посочва, че Тръмп я е изнасилил в универсален магазин в средата на 90-те години и после е съсипал репутацията ѝ, като я е нарекъл лъжкиня, когато е решила да разкаже за това публично през 2019 г. Първоначално Каръл заведе иск през 2019 г. само за клевета. Но делото се проточи заради обжалвания по въпроса дали Тръмп би следвало да се ползва с имунитет, защото към момента, когато е направил изказването си, все още е бил президент.

Втория си иск срещу милиардера журналистката заведе както за клевета, така и за сексуално посегателство, след като Ню Йорк прие закон, предоставящ възможност за жертви на сексуално насилие да завеждат граждански искове дори и при изтекла давност. Междувременно стана ясно, че Руди Джулиани, който като адвокат на Тръмп през 2020 г. участваше в опита за обръщане на резултата от президентските избори в ключови щати, е бил разпитван от разследващи от правосъдното министерство, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на Джулиани Тед Гудман потвърди, че Джулиани се е срещнал със специален прокурор Джак Смит. „Явяването му беше изцяло доброволно и премина в дух на професионализъм“, каза Гудман.

Добре осведомен източник съобщи, че разпитът не е бил пред голямо жури, но не уточни какви въпроси са били задавани на Джулиани. Разпитът е сигнал за засилена активност от страна на специален прокурор Смит, чийто прокурорски екип проверява опитите на Тръмп и хората от обкръжението му да обърнат резултата от президентските избори в седмиците преди щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., отбелязва Асошиейтед прес. Смит образува още едно дело по-рано този месец, този път по обвинение в неправомерно съхранение от Тръмп на класифицирани документи в имението си Мар а Лаго във Флорида.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🙄🙄🙄🙄

    13 0 Отговор
    Тъз бабушкера след 50 год се сетила, че Тръмп я пипнал по дир..ка. Как па не забременяла, чоджум.
    Па Тръмпчо ако беше пипал патладжснен мъж щеше да е герой.
  • 2 Хайл 14/88

    12 0 Отговор
    Тая "журналистка" късно се сети че Тръмп и направил намеци и след толкова години реши че е изнасилена в търговски център🤣🤣🤣
  • 3 Хайл 14/88

    8 0 Отговор
    Забравих да питам,тя какво е правила с Тръмп в този търговски център🤣🤣🤣
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И никой не е забелязал,

    6 0 Отговор
    че известният милиардер - магнат, изнасилил с мисли някаква мсирка в претъпкан магазин тип Буги нощи! Решила след 100 години да си поживее, като с лъжи да съдере кожичката на богатия магнат, наета от демократите. От вредата по време на избори, трохиците от делото са за нея! Обаче демократоте освен да вдигат рейтингът му, друго не правят. Същия моряшки (демократичен) номер, едни тук убавци от Харвард въртят на цяла една Партия.
  • 6 Президентите

    3 0 Отговор
    На САЩ почти без изключение имат проблеми
    Убити изнасилвачи с криминални досиета лъжци уличени в подслушвания някои от тях почти малоумни
    Ние по техния път ли ще вървим
    Не знам
  • 7 Може би

    2 0 Отговор
    Я е "изнасилил"
    Най-вероятно е било с нейно съгласие
  • 8 Мисля си

    4 0 Отговор
    Че от тази съдебна сага Тръмп едва ли ще излезе с щети в имиджа си
    Все пак това е Америка