Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2023 11:30 2 294 25

Георги Господинов за Украйна: Това е война не само за територия, но и за време

  • украйна-
  • георги господинов-
  • война-
  • ссср-
  • владимир путин-
  • русия-
  • времеубежище

Това е война за миналото, казва Господинов

Георги Господинов за Украйна: Това е война не само за територия, но и за време - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Чувството на тъга се разпространява по целия свят. То е свързано с дефицита на бъдеще", каза писателят Георги Господинов пред американския в. "Ню Йорк таймс". Изданието публикува обширна статия и разговор с българския автор, отличен с престижната международна награда "Букър" тази година за романа си "Времеубежище", предаде NOVA.

Наградата насочи международното внимание към 55-годишния Господинов, но бе и момент на откриване на българската литература, която е малко позната извън пределите на страната, пише в статията. Още няколко източноевропейски автори бяха отличени наскоро с престижни награди, включително Нобеловите награди за литература за Олга Токарчук от Полша и Светлана Алексиевич от Беларус.

Господинов казва пред изданието, че според него нарастващият глобален интерес към източноевропейските автори вероятно е свързан с глобалния климат, който все повече се оформя от национализъм и руска агресия. Той казва, че регионът от десетилетия живее в "тоталитарно общество" под съветска доминация и че "вероятно хората мислят, че ние знаем нещо, което е скрито за другите" и че "нашият опит би бил полезен, за да се разбере какво се случва".

Георги Господинов казва, че предпочита да стои далеч от политиката, макар тя да е в центъра на повествованието във "Времеубежище", което разказва за клиника в Швейцария за лечение на пациенти с Алцхаймер, пише авторът на статията в "Ню Йорк таймс". Писателят първоначално обмислял да напише книга за национализма и носталгията преди десетилетие, след като забелязва нарастващия брой българи, които обличат народни носии и увеличаващата се популярност на исторически възстановки. "Това се правеше по този глупав, кичозен начин", казва Господинов и добавя, че според него желанието за възраждане на миналото е породено от изпитваната от много българи безнадеждност за бъдещето, породена от разочарованието от прехода на страната в посткомунистическа демокрация."

Според писателя тези чувства се експлоатират от политици популисти, които се опитват да представят миналото за бъдеще. След вота за Брекзит през 2016 г. и последвалия избор на Доналд Тръмп за президент на САЩ, Господинов разбира, че подобни чувства се надигат и извън България. "Това чувство на тъга се разпространява по света. То е свързано с дефицит на бъдеще", казва българският автор.

Той добавя, че войната в Украйна е още едно отражение на тази динамика. И обяснява, че според него мотивите на президента Владимир Путин да предприеме нахлуването в Украйна са свързани с желанието да върне Русия във времето на СССР, който е имал по-голямо международно влияние. "Това е война не само за територия, но и за време. Това е война за миналото", казва Господинов.

Анджела Родел, дългогодишен преводач на английски език на писателя, която сподели с него наградата "Букър", каза, че Господинов се отличава от останалите български писатели със "своеобразния си" тон и международния фокус. Тя каза, че "Времеубежище" изследва опита му в контекста на универсалните човешки състояния и отразява "съвременна България като част от Европа".

За значението на наградата Букър за българската литература, тя каза, че "това е признание за един малък език и за малка култура на световната сцена". Това е закъсняло признание, добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 6 Отговор
    Време е за Възраждане!
  • 2 гдфгдф

    38 6 Отговор
    И ТОЯ Е НАВЕДЕН НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!
  • 3 Последния Софиянец

    40 7 Отговор
    Господинов и соросоидите си седят във Времеубежището о не разбират че Света се промени и вече е многополюсен.

    Коментиран от #7

  • 4 Псевдоним

    29 6 Отговор
    Жоре, гледай си книгите и не се бъркай в политиката, за твое добро е.
  • 5 Не разбрах

    31 7 Отговор
    Нахлуването на Нато в Източна Европа какво е ???
  • 6 Жададык

    23 5 Отговор
    Защо само хамерикански весНици го уважават така дълбоко не разбирам......
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Приятен Ден господине
  • 8 истински българин

    21 3 Отговор
    Колко минути словоблудстване пред американския NYT струва Букъра.
  • 9 30 г.яде и пи

    22 3 Отговор
    Парите на Сорос този предател
  • 10 Българин

    17 2 Отговор
    ПП- Поредният Психопат.
  • 11 Христо

    20 2 Отговор
    Тоя много си поверва
  • 12 Скот Ритър

    18 4 Отговор
    Това не е война за територия, защо и е на най-голямата страна на планетата повече, тя не е развила още нейни територии и ако беше така още февруари 2014 след преврата щеше да си я вземе 8 г ги лъгаха руснаците и избиваха с руско самосъзнание в Украйна. Спряха водата, тока, всякакви плащания пенсии към Крим. 8 г безвремие. Украинците сърбат попарата, която са си надробили алея на ангелите, горловската Мадона и т.н А Жорето не чете, не мисли или слугува. Чел съм му естествен роман и май до там е като писател, да разказва за лични истории, визионерство, аналитичност са му чужди. Човек не може да надскочи собствената си сянка
  • 13 Даамм

    17 2 Отговор
    И на Изток, и на Запад - постдемокрацията провали бъдещето. Миналото се чете странно от нагаждачите. Хората тъгуват по изчегъртаното добро, защото някак си управниците ни възраждат отвратителните практики на всички времена...Никога преди човекът не е бил така унижаван и принизяван до животните. Никога! Войната става все по-неизбежна.
  • 14 Цвете

    14 3 Отговор
    Този писател от години прекарва в творчески отпуск, финансиран от всевъзможни фондации и стипендии за пишещи интелектуалци, месеци наред в чужбина, в различни държави по света. Естествено е да говори това, което очакват да чуят от него тези, които го спонсорират. Романът "Времеубежище" е писан в Берлин, където той пребивава не за собствена сметка, отдавна вече се чувствам отблъсната и разочарована от начина, по който той коментира българското минало и идентичност и от неговите възгледи. Той е поредният евроатлантически ястреб, този път литератор, дори наградата "Букър" не може да ни заблуди.
  • 15 Соваж бейби

    12 3 Отговор
    Жорето трябва да прочете подробно историята на народите които описва и после да пише книги!Проблема е само един ,да кога САЩ с Англия ще мечтае за пълно господство и световна диктатура ,като намира глупави съочастници да помага с оръжие и войници ?Не казвам че и Русия са перфектни и няма диктатура но са били малко по добре с идеите си .Другият проблем защо трябва да заграбваш чужда територия с войни по дивашки начин като Римсковизантииските епохи,и за да няма подозрения вкарва се и религия ?Изобщо някой иска ли мнение от обикновенните хора че не иска война ,а да работи,учи да си гледа децата ....и да няма инфлация
  • 16 Сбъдна се мечтата на

    7 1 Отговор
    НиЩо ново, 80 години типична поза за " българските интелектуалци", с малка буква. Рефлекса на ...........
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тодоров

    12 2 Отговор
    Господинов е добър автор, макар и малко труден за четене. Но това, което той казва "Това е война не само за територия, но и за време. Това е война за миналото", не е вярно. Това е война за защита на обикновения руснак, това е война за защита на ХРИСТИЯНСТВОТО. Жалко, че неговите философски размисли не стигат до този въпрос. Ако беше прочел повече история, историята на руси, белоруси и малоруси, ако осъзнаваще какво се случи по време на МАЙДАНА и особено в Одеса на 02.05.2014 г., ако знаеще КРИМ наистина чий е, нямаше да говори така. И в този смисъл наградата му БУКЪР за мене изглежда малко нагласена, а тази Анджела Родел, която казва, че "това е признание за един малък език и за малка култура на световната сцена" изобщо не е в час "за малкия език и малката култура". На мястото на Господинов аз най-малкото бих се обидил от тези думи.

    Коментиран от #21

  • 19 факуса

    5 2 Отговор
    некадърник душещ екскрименти
  • 20 Порно

    6 2 Отговор
    Дали ще има куража да отговори на въпроса , каква част от доходите му е от авторски права, и каква от финансиране от НПО ?
  • 21 Последния Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Тодоров":

    Българската цивилизация се простира от Адриатика до Аляска.
  • 22 Преди

    7 2 Отговор
    месец и нещо вестник Афтонбладет намекна че сюжета на наградения роман е изкопиран дословно от творба на местен писател, публикувана още през далечната 1997 г.
  • 23 Сарториус

    6 3 Отговор
    Гошо,Гошо,кат гръмне гъбата ще гледаме лошо.И никакво убежище не ще помогне.
  • 24 Този е, като навита

    0 0 Отговор
    плоча, соца такъв, тоталитаризмът, който му причинил страдание. Как веднъж не каза нещо за безграничната алчност на елитите у нас, и на Запад, за това как транснационалните компании унижават човека., а политиците безсрамно ги обслужват. Да е коментирал например, че в името на печалбата хора биват изхвърляни от работа, че по-важни от човешкото добруване са икономическата целесъобразност и бонусите.
  • 25 Александър

    0 0 Отговор
    В България винаги творим обрат но! Показваме най‐ вече! Смешн ици са врчане! Ботев слиза и върви към Вола, а Врчане СЕДЯТ и ГЛЕДАТ! А ся и ква алея напраи ле! Народ, избил си царете, народ от предатели, търсещи винаги ке лепира!
Новини по държави: