Last news in Fakti

6 Юли, 2023 19:30 6 658 102

Роми срещу бежанци от Украйна: какво се случва в Чехия

  • чехия-
  • украйна-
  • бежанци-
  • роми

В събота в Пардубице, Средна Бохемия, се стигна до сбиване между двайсетина украинци и местни хора от ромското малцинство

Роми срещу бежанци от Украйна: какво се случва в Чехия  - 1
Снимка: DW

Инциденти в два чешки града прераснаха в насилие между местни роми и украински бежанци. В страната вече има масови антиукраински демонстрации. Как се стигна до напрежението?

"Украинци, отивайте си у дома! Това е нашата страна, ние искаме сигурност". Такива лозунги издигат участниците в демонстрациите от последните дни в чешкия чешкия град Пардубице. В тях се включват стотици местни роми, протестиращи срещу украинските бежанци, от които се чувстват застрашени.

В събота в Пардубице, Средна Бохемия, се стигна до сбиване между двайсетина украинци и местни хора от ромското малцинство. Полицията задържа трима души, един от ромите беше приет в болница с прободни рани. Видео с нападението с нож срещу мъжа се разпространи светкавично в социалните медии.

Отношенията между ромите и украинските бежанци в Чехия са напрегнати от средата на юни. Тогава един млад ром в Бърно беше намушкан с нож от украинец и почина. Нападателят украинец е бил раздразнен от това, че група ромски младежи слушали силно музика в трамвая, по информация на сайта Idnes.cz.

"Тук сме си у дома"

Няколко дни след това убийство имаше антиправителствена и антиукраинска демонстрация с активното участие на проруски провокатори. Миналата неделя на протеста в Пардубице също бяха издигнати антиправителствени и антиукраински лозунги.

"Тук сме си у дома", скандираха ромите и настояваха да бъдат защитени от "украинските насилници". Те обвиняват бежанците, че са агресивни и под влияние на алкохола. "Искаме да обърнем внимание на правителството, че сме граждани на тази страна, не обикаляме въоръжени из града и не нападаме другите", изтъкнаха демонстрантите. Ромският активист Фердинанд Баник заяви пред журналисти, че не става въпрос за изолиран случай на насилие и че конфликтите между украинци и роми стават все повече".

Министърът на правосъдието Павел Блажек разкритикува демонстрантите, че не са обявили протеста си пред властите, респективно са нарушили закона за събиранията. "Самата проява и участието в нея са незаконни. Конституцията и законите трябва да важат за всички - за мнозинствата и за малцинствата", написа той в Туитър.

Подкрепа за украинците за сметка на ромите?

Голяма част от ромите в Чехия са на социални помощи. Много от тях имат чувството, че украинците се ползват с предимство при оказването на социална подкрепа. През пролетта се стигна до многократни сблъсъци между украинци и роми пред бюрата по труда - и двете групи с искания за социални помощи. При много от случаите се наложи намеса на полицията.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022-а година Чехия е приела стотици хиляди бежанци. В момента на територията на страната живеят 400 000 украинци. До момента те можеха да разчитат на по-големи социални помощи от чешките граждани, ползващи се с този вид подкрепа - държавата например поемаше изцяло разходите им за наем. Междувременно тези услуги бяха прекратени за украинците, които се намират повече от шест месеца в страната. Официалното обяснение: така трябва да бъдат създадени еднакви условия за всички жители на Чехия.

Според чешки експерти ромите се чувстват пренебрегнати и на пазара на труда. "В обществен план украинците все още стоят по-високо от ромите", казва социалният антрополог Матуш Йелинек.

Фалшиви информации от Русия

Извън това проруски групи целево са се насочили към ромите, за да разпространяват сред тях дезинформации и омраза срещу украинците, казва пред ДВ правителствената пълномощничка по въпросите на ромското малцинство Луцие Фукова. "И без друго ромите са разочаровани, тъй като на тях гледат като на втора категория граждани."

Чрез фалшивите информации в социалните мрежи лесно се насаждат антиукраински настроения. Хората от това малцинство бяха податливи и спрямо дезинформациите по време на пандемията, припомня тя. "Сега дезинформационните кампании са си намерили нова тема - украинците", казва Фукова. Тя вижда изход в насърчаването на образованието на ромската общност. Трябва да бъдат създадени условия, които позволяват на ромите да завършат училище или дори да следват.

Ромите в Чехия имат вековна история

В Чехия живеят около 250 000 роми. Тяхното присъствие в страната датира от 15 век. Но точно толкова дълга е и историята на тяхната дискриминация. По време на Втората световна война повечето от тях стават жертва на нацисткия терор - само 600 души оцеляват от лагерите за унищожение. Но след войната броят им отново рязко се увеличава.

По време на комунизма ромите са изложени на дискриминация, а след края на този режим често стават обект на нападение от страна на дясноекстремистки и расистки групировки. И до днес са пренебрегнати в социален план и често живеят в голяма бедност.

"Ромите в Чехия продължават да се чувстват дискриминирани", каза през февруари еврокомисарката по човешките права Дуня Миятович. От друга страна Чехия се гордее с това как се е справила с голямата украинска бежанска вълна. До пролетта на тази година над 100 000 украинци са си намерили работа в Чехия, а 90 процента от украинските деца (около 50 000) учат в чешки училища. Същевременно правителството твърдо отрече, че заради разходите за украинските бежанци се отпускат по-малко средства за чешките граждани, включително за ромите. "Разходите за украинските бежанци са само една малка част от цялата финансова помощ, която чешкото правителство предоставя на гражданите заради енергийната и финансовата криза", каза пред ДВ чешкият външен министър Ян Липавски.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    37 151 Отговор
    Тези да не са от избирателите на възраждане?

    Коментиран от #19, #34, #46, #49, #64

  • 2 Гкккк

    158 39 Отговор
    Нагли Укри

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 фен

    114 24 Отговор
    Боклукът, вън/в Украйна!
  • 5 стоян георгиев

    33 80 Отговор
    Нашите матрьожи да подкрепят ромите нали са една кръв и на един акъл
  • 6 от село

    123 9 Отговор
    Те и тук ще скочат ромите ,и ще искат да са в хотели на слънчака !!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 на снимката доста културни

    70 2 Отговор
    изглеждат чешките роми за да налитат на бой на укр
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    68 4 Отговор
    И българите наричат от DW роми
  • 11 жорко

    34 1 Отговор
    До това нещо хаха -циганин.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хорейшо Кейн

    20 66 Отговор
    Местният Митрофан е развързал кесията
  • 14 Ксаниба

    111 17 Отговор
    смятай, европейските сигани им е писнало от бандеровските сигански номера!!!!
  • 15 Инкогнито

    62 16 Отговор
    Да дойдат 20 бандери да се бият в моя квартал и ще спят в реанимацията на Пирогов после

    Коментиран от #29, #55

  • 16 дайте зеле откъде видя

    61 10 Отговор
    активното участие на проруски провокатори.когато барчедите винаги се вдигат на въстание когато стане сакатлък с някой от маалата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тяхното присъствие датира от 15 век

    47 1 Отговор
    Но точно толкова дълга е и историята на техните золуми
  • 19 Не са

    53 3 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Те са от избирателите на вожда ти тиквения главанак!
  • 20 оня с коня

    27 49 Отговор

    До коментар #2 от "Гкккк":

    Е как "нагли Укри" - нали уж милеете за СЛАВЯНСТВОТО ,пък вземаш страната на Мургавите...Или и те са славяни според тебе?Ясно е че тоя номер със Славянството го пробутвате като Аргумент за да излезем от НАТО и ЕС и да се присъединим към "наще славянски братя Руснаците",ама с присъщата си Тъпотия мислите другите за по-прости от вас!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Два различни

    55 5 Отговор
    Вида сигани явно са много за една и съща държава.

    Коментиран от #30

  • 23 баш като зайците

    41 2 Отговор
    само 600 души оцеляват от лагерите за унищожение. Но след войната броят им отново рязко се увеличава за радост на чехите
  • 24 Таганка

    11 32 Отговор
    Роми ушанки са в играта
    Но ги направиха на салата
    Вече не излизат от махалата

    Коментиран от #27

  • 25 Иван

    49 10 Отговор
    Ха!!! Прочетох статията и разбрах, че укро боклука освен да използва Нюланд Молотов коктейли, борави и с ножове ( тренирани са в Норвегия, САЩ и Холандия).
  • 26 грешен код от картинката

    56 15 Отговор
    Поредното доказателство, че усраинците са чисти наЦЦисти! Това е причината за конфликта.
  • 27 Иван

    40 1 Отговор

    До коментар #24 от "Таганка":

    Света да види сега кои са по-дивите, циганите или евреите.
  • 28 От Факултета

    9 31 Отговор
    Тези са руски чавета

    Коментиран от #35

  • 29 Иван

    25 2 Отговор

    До коментар #15 от "Инкогнито":

    Аз съм "за"!!!!! Да идват!!! Сатанинския еврейски CNN да предава на живо!!!
  • 30 Бакардите

    29 1 Отговор

    До коментар #22 от "Два различни":

    в Словакия са още повече на брой от тези в Чехия.
    Чехите си мислеха, че като се отделят от словаците ще могат да се отърват от тях.
  • 31 Иван

    25 3 Отговор
    Еврейския сатанински CNN не е съобщавал за тези инциденти.....не са имали време, ще кажат гнусните ционисти......или както казва нацистката сп.ер.ма в Израел: без коментар!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 От Възраждане:

    8 24 Отговор
    Леле! Тези ако дойдат у нас!
    Яко ще ни понатупат!
  • 34 хо-хо-хо

    9 21 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Не, тези не са пом-и-яри от провалихме промяната, а хора с гръбнак и позиция. Чехите НИКОГА досега не са се СЛАГАЛИ на руснаците и комунизма. Те си имат своето трезво мнение.
    Затова са и толкова напред, толково, колкото не допускате дори.
  • 35 толкова ти е пипето,

    7 15 Отговор

    До коментар #28 от "От Факултета":

    да мислиш само с онази си работа. Против това, което си мисля ли си, значи си комунист или русофил. ТЕ ТОВА Е ИЗЧЕГЪРТАНО мислене. Много те съжалявам.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иван

    19 1 Отговор
    Еврейската са. танинска нацистка хазарска гнусна сп.ер.ма Еленски предпочита нещо друго пред алкохола.
  • 38 DW - Пропаганден машинен

    32 2 Отговор
    Украинчики срещу роми интересен казус за НПО DW 😂😂 Коя страна да вземат, ами сега?
  • 39 възраждане

    8 21 Отговор
    И ние си имаме ромски лидер който се бие срещу украинците и краде субсидии. Гордеем се с чешките роми.

    Коментиран от #65

  • 40 Иван

    9 27 Отговор
    Проруски групи лъжат ромите, че укрите мушкат с ножове.
  • 41 Алоизмамникът Зельо

    26 0 Отговор
    Само една черна нинджа може да бие друга черна нинджа!
  • 42 Ицо

    12 25 Отговор
    Русофили и роми заедно срещу развитието и демокрацията...Възраждане за ромите...

    Коментиран от #63

  • 43 Явно

    27 0 Отговор
    Не могат да си поделят стратегиите и ресурсите,кой повече да граби и да паразитира на гърба на гражданите, двете партии сякаш..
  • 44 Иван

    20 1 Отговор
    Сигурно тези укри са руски агенти, за да предизвикат ромите.......и крещят "Слава Украине".
  • 45 Темата

    22 1 Отговор
    Тия бангладешки индигота се множат като хлебарки. Нищо чудно, че оригиналната им родина Индия ще задмине по население Китай скоро.
  • 46 факуса

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    както и у нас на гроб са
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 1 Отговор
    Интересно, Адолф Хитлер навремето ги "прочисти" от тази територия, а от къде се появиха отново "римляните"????

    Коментиран от #62, #92

  • 48 Киро шприца

    26 3 Отговор
    Киро е 1/4 ром т. е. циганин по бабешка линия, но много обича украински мъже!

    Коментиран от #61, #74

  • 49 Боклук

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Бабата на Киро 5ков е с доказан Ромски произход живяла в Дупница и работила като санитарка .
    Кировата мутра е същата,крива ,мургава и лъжлива по наследство
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Украински паразити

    27 4 Отговор
    Прави са ромите. Откъде накъде трябва всички да издържаме украинците? Като се избягали от войната не могат да работят така ли? Или трябва да търпим постоянните изцепки на украински нацисти? Скоро и в Германия ще си имате проблеми, да видим тогава каква "статия" ще има.
  • 52 въх

    13 0 Отговор
    чешки ром, намушкан от украински ром (може да не е бил баш ром а горилка, нещо като самагон). Айде ся дружеството за защита на животните да се намеси и каже силно на оон-ето. .
  • 53 зевзек

    26 0 Отговор
    по официални данни в Чехия има 250 000 роми, а са им дошли на гости 400 000 диви и гневни украинци, с които трябва да делят социалните помощи, нещата изобщо не изглеждат добре за ромите там
  • 54 Ха ха ха

    17 2 Отговор
    С каква скорост са се развъдили пак от 600 души до 250000. Изводът е че е нужно трепане до крак. Да си внесем и ние малко подобни украинци и да ги заселим близо до циганските махали. Укрите не си поплюват като нас и ще ги възпитат за няколко години. А при подходяща власт и ще ги изтрепят.

    Коментиран от #59

  • 55 Реален

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Инкогнито":

    Ти няма да си там, разбира се.
  • 56 Московийски пропагандатор

    7 14 Отговор
    От Азия рома са там, начело с лидера им Костя лилавия.

    Коментиран от #58

  • 57 Мдааа

    15 4 Отговор
    Римляните са най в час. А Ганю няма нищо против да таковат дъщеря му или майка му.
  • 58 Кюмура от Драгалевци

    8 0 Отговор

    До коментар #56 от "Московийски пропагандатор":

    Най-лилав съм аз.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Факт

    14 3 Отговор
    Цяла Европа е пропищяла от тия бангладешки индигота. Интересно, защо ли през Средновековието царете са организирали лов и гонения на роми? Да не би защото са много невинни,а ?!
  • 61 Танцът на парапета е

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "Киро шприца":

    Столипиновско народно творчество.
  • 62 От баба ти

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    била е много оборотна.

    Коментиран от #78

  • 63 Ицо,

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ицо":

    че ти го надъним с шприцо.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Пепейски дебил

    15 1 Отговор

    До коментар #39 от "възраждане":

    Нашто ромче Кико е най-убаво.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Джак ръсел

    17 7 Отговор
    Евалата на ромите , бой по украинските канчвта
  • 68 Циник

    15 0 Отговор
    О, мургавият гражданин само да види, че идва и друг на безплатната софра и веднага вдига бунт. А иначе гласуват с две ръце, за когото им бутне 50 лева или там крони ли са. Европа докато не се справи с огромната сган, която само седи на помощи, а нищо не допринася в бюджета, нищо добро не я чака
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ДА РАЗДАДЕМ НОЖОВЕ НА УКРИТЕ

    8 3 Отговор
    ЧЕ НАШИТЕ КЮНЦИ ВЕЧЕ И ПОЛИЦИЯТА ПРЕБИВАТ РЕДОВНО ! КАТО ДРЕМЕМЕ ТАКА ЩЕ Е !
  • 71 още малко

    17 2 Отговор
    Укрите ще станат по голям проблем и от сиганите .

    Коментиран от #76

  • 72 ЦРУ

    8 13 Отговор
    Украинците са европейци, няма начин някви си индуси населели преди 500 г Чехия,да казва кой къде да ходи на европейци
  • 73 Маа

    3 10 Отговор
    Тези да не са избиратели на Възражадане
  • 74 Костя

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Киро шприца":

    Аз съм на сто процента
  • 75 Слепок

    14 4 Отговор
    Оказва се че ромите са по-чехи от самите чехи (по-скоро от прокси управляващите Чехия) - виждат заплахата и неправдата. Надявам се че и българските роми ще са толкова прозорливи а не като безгласните българи. Безгласни ги направиха престъпниците от ГЕРБ а сега продължават същото КироТъпото, Кокорчо и ония предатели от ДапродадемБългария.
  • 76 Вярно

    6 2 Отговор

    До коментар #71 от "още малко":

    Няма нужда да си дълбоко виждащ за прозреш, че натам отиват нещата
  • 77 Соваж бейби

    7 3 Отговор
    Прави са си ромите те са си у дома,украинците са най доволните мигранти и са на разходка опознаване на Европа!Въпреки че и на тях не завиждам зельоното им срина държавата и живота ги пусна да хващат кой на къде даже хора от чужди държави ги прибираха с коли или по адреси !Ромите да пуснат съобщеие до всички роми в Европа голям майтап ще стане .
  • 78 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "От баба ти":

    Господ е много милостив към тебе, малко е наказанието дебилност което те е постигнало...не Го изкушавай!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Винету

    2 1 Отговор
    М@нгали грозни.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Да, причината

    5 2 Отговор
    е жизнено определяща - помощи, ПАРИ,
    но повода за намушкването с нож е много сериозен. Арогантността на ромите е неописуема, безработни, но нарушавайки обществения ред в трамвая. Вероятно украинеца го е намушкал при самоотбрана при нападение след забележка.
    Интересно, само украинеца е имал смелостта да им направи забележка, чехите си търпят.
  • 85 Сотир

    2 3 Отговор
    И при нас ромите начело с Копейкин са против.
  • 86 Велин

    5 1 Отговор
    Не зная какви са ромите в Чехия, но доста съм чел за отношението на "чистите украинци" към "неукраинци". Уточнявам, неукраинци са "москалите", евреите, ромите, германците, унгарците, поляците, румънците,българите и кой ли още не!? Неукраинци са и украинци със смесени бракове! Айде някой да "ме светне" що за чудо е украинецът!!! Аджеба от кое племе произхожда!?!? От коя година Украйна е държава!?!?
  • 87 Хаха

    4 1 Отговор
    Чехия и тя била "тяхна" страна (на ромите) ! Само че украинците явно не са свикнали да ги търпят като чехите и нас !
  • 88 Ами да

    4 0 Отговор
    Чехите ще се оправят, ама ние...!
  • 89 Мисля че

    5 0 Отговор
    Добре ще е и в България украинците да бъдат настанявани в близост до ромските квартали, та да въдворят малко ред !
  • 90 До Велин

    2 2 Отговор
    Виж какво, имал съм контакти с украинци много преди войната. Вярно е, че са малко чепати характери, но не е вярно това, че мразели другите, напротив - като видят, че някой е кадърен и се отнася с уважение към тях, също го уважават !

    Коментиран от #94

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    От Египет, през Македония.
  • 93 Чешки ром

    0 3 Отговор
    Искам спокойно да си надувам музиката където, когато и както си искам, и никакви украинци да не ми се месят и да ми правят забележки ! Ууоп..саа, уоп..саааа.. !
  • 94 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "До Велин":

    Сега укрите са под контрола на нацистката Синагога и Юдео-масонските Билдерберги.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Хм Хм

    1 0 Отговор
    ГРУ работи не само в България.
  • 97 Голям Руски Патриот

    1 1 Отговор
    Абе сиганина си е сиганин където и да е по света. Статията е доста пресилена, особенно ако трябва да сравним "оневинения" чешки сиган с този в Бг-етото! Саамо за ример: Мога спокойно да заявя, че ако си един средно статистически ром живеещ в Чехия, ще имаш поне 5 пъти повече "защитени" права и то от всиччки държавни институции в Страната в която си роден и поне 3 пъти по висока покупателна възможност, т.е. по виок стандарт на живот - И ТО СРАВНЕНО НЕ СЪС ЕДИН СРЕДЕН БГ-СИГАН, А С един СРЕДЕН БЪЛГАРИН В ГЕТОТО СИ!!! Чешкия сиган когато минаваш покрай него не мирише, облечен е подобаващо, има работа семейство, дом, статута в обществото им е на много по-високо ниво от дори статута на един българин в Родината си! Проблеми създават сиганите в Чехия само когато са на тумби, не, че и българинте на тумби са по-различни... а да не говорим какви са на тумби българските сигани. налитат и то нависоко, бият се дори с полицията и нараняват не емигранти а полицаи.И накрая, за инфо само - идете и питайте има ли изобщо в историята на Чехия случай на нападение на чешки сиган над чешки полицай??? Най-много да ви изгледат учудено и да ви помислят за психясал!?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Костя Копейкин съм

    1 0 Отговор
    И мене не ме ловят никакви ножове, АЗ защитавам горещо всички наши братя роми в Бг-ето, както и всики наши братя роми в Европата и по целия свят. Братя роми по всички страни обеднинявайте се, всички заедно ще сломим и Украйна и целия свят и всички заедно ше направим целия свят в една единна Ромска Индия !!!
  • 100 австроунгарец

    0 1 Отговор
    Още при Мария Терезия циганите в Австро-Унгария се развъдиха много. И в наследниците Чехия и Словакия и Унгария са си доста много. В Румъния също. Мария Терезия тогава им даде земя , те я продадоха за златни талери Франц-Йосиф. Циганите са горди като българите и не се мешат с други народности , не се интегрират. Всеки чужденец е добре дошъл , но да спазва местните закони, обичаи и правила.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания