Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2023 19:51 1 487 3

Жест на добра воля! Москва и Киев размениха военнопленници

  • русия-
  • украйна-
  • войници-
  • мариупол

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че повечето от освободените са "сериозно ранени" и всички ще преминат рехабилитация

Жест на добра воля! Москва и Киев размениха военнопленници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия и Украйна обявиха размяна на военнопленници в четвъртък, при което 45 военнослужещи от всяка страна се завърнаха в своите родини. предава "Ройтерс".

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че 45 руски войници бяха освободени от украински затвори, докато началникът на кабинета на президента на Украйна, Андрий Йермак, съобщи, че 45 украински войници и двама цивилни са били върнати в Украйна.

В публикация в приложението за съобщения Telegram Ермак каза, че някои от освободените са се сражавали в Мариупол и завода за стомана Азовстал в южния град, а други са се сражавали на фронтовата линия другаде.

"Всеки от тях е герой", каза Йермак.

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че повечето от освободените са "сериозно ранени" и всички ще преминат рехабилитация.

В отделна публикация Йермак каза, че на две деца на шест и на 10 години е било разрешено да се върнат в Украйна след освобождаването на майка им, военен медик, миналия октомври.

Русия и Украйна периодично са си разменяли групи пленници в хода на войната, която е вече 17-ти месец.

Лубинец каза, че 2576 украинци са били освободени при размяна на затворници от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в нейния съсед през февруари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 9 Отговор
    Путин-цитат ,,не е страшно че рублата пада , важното е да се предвиди спада.....))))))))))))

    Коментиран от #2

  • 2 Дьлга расте

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Трилиарди дългове ...
  • 3 Демократ

    3 1 Отговор
    Нека има мир бе човечество
Новини по държави: