Last news in Fakti

10 Юли, 2023 17:50 1 516 5

Смъртоносно лято във водите край Африка

  • мигранти-
  • африка-
  • канарски острови-
  • сеута-
  • бежанци-
  • средиземно море

Миналия месец на Канарските острови акостираха 19 лодки от Сенегал, след като от началото на годината нямаше регистриран нито един подобен случай

Смъртоносно лято във водите край Африка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Три лодки, които са превозвали около 300 мигранти, са изчезнали във водите между Африка и Канарските острови, предаде ДПА, като се позова на активисти, информира БТА.

Два от плавателните съдове, всеки от които с до 60 души на борда, са отплавали от бреговете на Сенегал на 23 юни в посока Канарските острови, а четири дни по-късно третата лодка с около 200 души е напуснала сенегалския крайбрежен град Кафунтин, съобщи днес испанската неправителствена организация "Каминандо фронтерас" (Caminando Fronteras).

"Много сме притеснени, тъй като заради избухналите през юни размирици в Сенегал… хората са по-слабо подготвени да напускат страната", каза пред ДПА Хелена Малено, говорителка на "Каминандо фронтерас".

Миналия месец на Канарските острови акостираха 19 лодки от Сенегал, след като от началото на годината нямаше регистриран нито един подобен случай.

Малено разкритикува Испания заради това, че изчезналите бежанци се издирват само от един самолет, който лети само по няколко часа на ден. Освен това по думите ѝ няма сътрудничество с Мароко.

"Ако 300 германци изчезнеха в Атлантическия океан, тогава щеше да има голяма спасителна операция", посочи тя.

Испанската спасителна служба обеща да направи изявление по-късно днес.

Кафунтин се намира на около 1700 километра от Канарските острови, а Атлантическият океан е смятан за един от най-опасните мигрантски маршрути към Европа заради силните течения и високите вълни, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рибар

    8 0 Отговор
    Има гладни риби !!
  • 2 Перо

    10 1 Отговор
    Европейския съюз вместо да ограничи емиграцията подготвя механизъм за разпределение на мигрантите в страните от ЕС. Всички държави ще бъдат длъжни да приемат според квотата о да отделят от бюджета си за бежанците.
  • 3 Някой

    12 0 Отговор
    Кой ги е пращал? Кой ги е канил? Да си стоят в Африка и да си оправят държавите.
  • 4 Каква война

    9 0 Отговор
    има в Сенегал, не съм чувал, а и няма ли съседна държава да се преместят там та чак в Канарските острови. Радвам се,че това което не го прави ЕС вече Природата го прави. Излезте с декларация, че се приемат бежанци само през КПП и то от страни в които има война, за другите - експулсиране още на границата.
  • 5 Вестник на Европейския егоизъм

    10 0 Отговор
    Края на Европа.,,В една зверилница толерантността значи смърт.,, - Николай Хайтов
Новини по държави: