Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юли, 2023 19:09 2 280 46

В Одеса беше разрушена историческа катедрала! Путин: Украинското контранастъпление е пълен провал

  • одеса-
  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • зърнена сделка

Черноморският град Одеса, чийто исторически център в началото на годината беше обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, редовно е обект на руски удари

В Одеса беше разрушена историческа катедрала! Путин: Украинското контранастъпление е пълен провал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна обеща "ответни действия", след като при руските удари в Одеса вчера загина един човек и беше разрушена историческа катедрала, а руският президент Владимир Путин заяви, че украинската контраофанзива, започнала в началото на юни, се е "провалила", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Няма контраофанзива", отсече беларуският лидер Александър Лукашенко, водещ съюзник на Русия в конфликта в Украйна, който е гост на руския си колега за два дни в Санкт Петербург. А Путин го прекъсна и каза: "Имаше такава, но тя се провали".

Черноморският град Одеса, чийто исторически център в началото на годината беше обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, редовно е обект на руски удари, но по данни на украинските власти нова нощна атака е довела до смъртта на двама души и раняването на 22, сред които най-малко четири деца. Вътре в Преображенската катедрала, която до голяма степен беше разрушена, по земята лежаха отломки, а местни жители бяха дошли да помогнат за почистването на мястото. Срутени стени, обгорели икони, паднали на земята полилеи: картина на пълна разруха цареше тази великолепна 200-годишна сграда.

"Всички орнаменти са почти унищожени. Само камбанарията е непокътната", казва за АФП отец Мирослав, заместник-ректор на катедралата. "Ударната вълна е била толкова силна, че всички прозорци и врати на катедралата, която е дълга 95 метра, са повредени".

"Ракети срещу мирни градове, жилищни блокове и катедрала", възкликна президентът Володимир Зеленски. "Със сигурност ще има ответни действия", обеща той. Украинското външно министерство осъди това "военно престъпление, което никога няма да бъде забравено или простено", а Олексий Кулеба, заместник-ръководител на администрацията на украинското президентство, заяви, че това е "нов опит" за "заличаване на нашата история и наследство".

Руското министерство на отбраната съобщи за удари по цели в района, но отрече да е нанасяло удари по катедралата и заяви, че сградата вероятно е била поразена от украинска противовъздушна ракета.

Катедралата принадлежи на Украинската православна църква, която е обвинявана във връзки с Русия. Църквата настоява, че е лоялна към Украйна, осъжда руското нашествие от самото начало и дори обяви своята независимост от Москва, отбеляза Асошиейтед прес.

Но украинските служби за сигурност твърдят, че някои представители на украинската църква поддържат тесни връзки с Москва. Силите на реда нахлуха в множество църковни светини и публикуваха снимки на рубли, руски паспорти и листовки с послания от московския патриарх като доказателство, че някои църковни служители са лоялни към Русия.

ЮНЕСКО категорично осъди нападението срещу катедралата и други обекти на културното наследство и заяви, че през следващите дни ще изпрати мисия, която да оцени щетите. Историческият център на Одеса беше обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО по-рано тази година и агенцията заяви, че руските нападения противоречат на обещанието на Москва да вземе предпазни мерки, за да пощади обектите на световното наследство в Украйна.

"Това възмутително разрушение бележи ескалация на насилието срещу културното наследство на Украйна. Остро осъждам тази атака срещу културата и настоявам Руската федерация да предприеме смислени действия, за да изпълни задълженията си по международното право", се казва в изявление на генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Катедралата от началото на 19. век е разрушена през 1936 г. в рамките на антирелигиозните кампании на Сталин и е възстановена, когато Украйна получава независимост от Москва през 1991 г., припомня Ройтерс.

"Одеса: поредната нощна атака на чудовищата", заяви в приложението за съобщения "Телеграм" губернаторът на Одеска област Олег Кипер. Двадесет и двама души са ранени, включително четири деца, при ракетните атаки, при които са разрушени и шест къщи и жилищни сгради. Четиринадесет души са хоспитализирани според украинските власти.

Русия атакува Одеса с ракети и дронове няколко пъти, откакто миналата седмица се оттегли от едногодишно споразумение, което позволяваше безопасен износ на украинско зърно от черноморските пристанища. Пристанищата на Одеса бяха отправната точка за зърното, напускащо Украйна, съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    29 9 Отговор
    За туй ще мобилизират и дядките вече.Щот няма успех контранастъплението.

    Коментиран от #38

  • 2 русия

    14 36 Отговор
    е терористична държава. Мир в целия свят ще настъпи когато русия бъде затрита.

    Коментиран от #37

  • 3 Гориил

    10 1 Отговор
    Възмездието изисква астрономически ресурси.
  • 4 Незнам кой

    22 0 Отговор
    Незнам кой разрушава храмове ! Който и да е Господ гледа !! Ще има възмездие ЗА когото и да е !!

    Коментиран от #11, #12

  • 5 ВТАРАЯ В МИРЕ

    11 25 Отговор
    Най добра в УНИЩОЖАВАНЕТО , на АРХИТЕКТУРНИ ОБЕКТИ ,УЧИЛИЩА ,ДЕТСКИ ГРАДИНИ ,БОЛНИЦИ ,МОЛОВЕ , ЦИВИЛНИ СГРАДИ ,магучая ,безаналогова.👎👎👎👎👎👎
  • 6 Пиночет

    5 20 Отговор
    Ботоксовия с токчетата,щял да ходи на фронта!
  • 7 Алоууу....Специално за храма

    31 4 Отговор
    Има видеодоказателства, че ракетата е долетяла от север. Докато калибрите и ониксите са изстреляни от кораби в Черно море, т.е. от юг.

    Коментиран от #10

  • 8 Ксаниба

    29 5 Отговор
    В руският град Одеса, бе разрушена руска православна катедрала с американски ракети и бандеровски ракетчици.
  • 9 А паметника на Пушкин кой го бутна

    27 1 Отговор
    Кой събори паметника на основателката на руска Одеса.
  • 10 Здрасти

    3 18 Отговор

    До коментар #7 от "Алоууу....Специално за храма":

    Да, да. Украинците са си я разрушили. За да сочат с пръст майка Тереза от Кремъл. Знаем ги тези опорки, профил. Спести си труда. Доказателства имало.
  • 11 Гориил

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Незнам кой":

    В мирно време (1924-1926 г.) поляците взривиха храм-паметника Александър Невски във Варшава. И никой не се интересуваше от оргията на варварството.Придавайки голямо политическо и национално значение на разрушаването на най-голямата православна катедрала в междувоенна Полша, варшавският магистрат предостави и специален заем.

    Коментиран от #24

  • 12 Мдаа

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Незнам кой":

    И за който лъже също ще има възмездие.
  • 13 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    1 9 Отговор
    Да ама фактите говорят друго някой яко лъже тая гнусна хлебарка

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да бе , да. ! 😜

    21 1 Отговор
    Алооо-о-у ! Не Русия , натовската украинска хунта разруши катедралата си , за да я завземе и окупира от Православна Русия !

    Коментиран от #17, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    1 12 Отговор
    И защото няма успех контра настъплението за това хлебарката увеличи с пет години запаса
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 чебурашка

    16 1 Отговор
    жалките евроатланти са впрегнали цялото видиотено местно войнство в защита на "ценностите", давайте долари има, печатаме ги.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гориил

    12 1 Отговор
    Катедралата Александър Невски във Варшава беше взривена пред очите на десетки хиляди разплакани православни жители на Варшава.
  • 24 Прочети кой

    1 14 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    Е потушил Варшавското еъстани е срещу руското иго и с повече убити от Апр.Възстание.Прочети и ще разбереш.

    Коментиран от #28

  • 25 ААА

    3 0 Отговор
    Насладете се на това:
    h t t p s :// p o s t i m g .c c/t1csdT46
    Премахнете разстоянията между буквите
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 555

    19 0 Отговор
    Кой основа Одеса?
    Кой отвоюватериториите на които е основана ?
    Кой я построи?

    Коментиран от #34

  • 28 Гориил

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Прочети кой":

    Прочетох и разбрах, че Пилсудски е хиена.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Северноатлантик

    21 0 Отговор
    Нищо не става от укрите ! Правилно натото ги обучава само за предатели , които да стрелят стрелят срещу руските си братя ! 😀
  • 31 Кога ще махаме

    1 17 Отговор
    Паметника на основателя на Пловдив.Альошата бе,този виден руски богатир.

    Коментиран от #35, #36

  • 32 Би Бек

    17 0 Отговор
    До крак, дядя Вова!
  • 33 Не си разбрал

    1 15 Отговор

    До коментар #28 от "Гориил":

    Нищо не си разбрал.И няма да разбереш с малкото русофилско мозъче.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гориил

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Кога ще махаме":

    Не бързай. След десетина години този паметник ще бъде билетът за по-добър живот. Най-проницателните и далновидни вече разбират това.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бойко Борисиенко

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "русия":

    Мани тая лакардия, кажи кво стана с контранаступа? Милиони хряковояки мъртви, пръснати по света, инвалиди, озлобени и зомбирани свине...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 вермахт

    18 1 Отговор
    Ами целият “възмутен“ от Русия “цивилизован свят“ са само една групичка политици и техните медии , които са узурпирали власта и даже с избори не могат да бъдат свалени ....сами се избират , сами си говорят и сами се слушат , но това ги устройва напълно .
  • 40 Госあ

    15 0 Отговор
    Таа катедрала кой украински цар я е строил ? Хахахаха
  • 41 Тапа Нар

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Не те питам
  • 42 Хахаха..

    9 0 Отговор
    Виж кои са нашарени със свастики и не ги питай от кое "вероизповедание" са..
  • 43 Гого

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Според ЦРУ-аналитикът в интервю, Украинците да обявили удара по катедралата ПОЛОВИН ЧАС ПРЕДИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Прилича малко като за една от сградите в НЙ. Който разбира.....
  • 44 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Какво ривеш ма?! Обсужи ги, а те не само не ти платиха, ами те натепаха и обраха, Ъ?! Ех горкана! Затова си толкова люта.
  • 45 Българин

    2 0 Отговор
    Не ми поставяйте минуси че ще ми съкратят щата в сайта !
  • 46 Анонимен

    3 0 Отговор
    Моля! Поправете думала катедрала на събор. Катедралата е католическа, а съборъте православие храм!
Новини по държави: