Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2023 08:23 2 760 49

ISW: Путин търси сътрудничество с Африка и Китай

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • дрон-
  • крим

Русия е внесла дронове на стойност над 100 милиона долара от Пекин досега през 2023 г., което е 30 пъти повече, отколкото Украйна е внесла от Китай

ISW: Путин търси сътрудничество с Африка и Китай  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вероятно украинските сили са извършили удар с дрон близо до сградата на руското Министерство на отбраната (МО) в Москва на 24 юли. Руското министерство на външните работи (МВнР) твърди, че руската електронна война (РЕБ) е потиснала два украински БПЛА, които са детонирали, увреждайки две нежилищни сгради.

Един дрон падна на Комсомолски проспект, на около 500 метра от сградата на Министерството на отбраната и 200 метра от обявената за секретна сграда на Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ).

Още новини от Украйна

Руски източници съобщиха, че вторият дрон е ударил бизнес център на проспект Лихачов. CNN съобщи, че неуточнен представител на украинското разузнаване е потвърдил, че украинските сили са извършили атаката.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за хода на бойните действия в Украйна.

Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Федоров заяви, че неуточнени БЛА са атакували столицата и предупреди, че ще има още атаки с БПЛА срещу Русия.

Руски опозиционен източник The Insider съобщи, че руските власти са забранили на руските телевизионни канали да отразяват ударите с дронове, цитирайки източници в руските държавни медийни канали. Руските блогъри реагираха сдържано на тези удари; някои критикуваха руската противовъздушна отбрана, че позволява на дроновете да проникнат толкова далеч в Москва, докато други твърдяха, че информационната победа на подобни атаки е минимална и краткотрайна.

Вероятно украинските сили са се насочили към руски военни активи в Крим, прекъсвайки временно руската логистика през Крим на 24 юли. Руското МВнР обвини украинските сили, че са атакували Крим със 17 БПЛА, а МВнР твърди, че руските РЕБ са потиснали 14 БПЛА, докато противовъздушната отбрана е свалила три БЛА.

Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов заяви, че един БПЛА е ударил склад за боеприпаси в района на Джанкой.

Известен руски блогър твърди, че украинските сили също са изстреляли три ракети Storm Shadow в депо за боеприпаси във Вилне (19 км югозападно от Джанкой) и ремонтна база в Новостепно (непосредствено южно от Джанкой). Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андюшченко съобщи, че ударите са ранили трима руски служители на военното летище Веселе (10 км югозападно от Джанкой) и съобщи за други експлозии близо до Краснохвардийске (20 км югозападно от Джанкой).

Аксьонов временно спря движението по шосето Джанкой-Симферопол, както и железопътното движение през Джанкойски район. Аксьонов също обяви евакуация на всички цивилни в радиус от пет километра от района на удара в Джанкойски район. Съветникът по окупацията на Крим Олег Крючков заяви, че окупационните власти ще следят стриктно публикации в социалните медии, които биха могли да помогнат на украинските сили да идентифицират цели в Крим.

Руският президент Владимир Путин публикува на 24 юли статия, която вероятно има за цел да смекчи щетите върху позицията на Русия в Африка и собствената му репутация. След оттеглянето на Русия от украинско-руската сделка за зърно, руските атаки срещу украинските зърнени и пристанищни съоръжения и невъзможността на Путин да присъства на предстоящата среща на върха на БРИКС поради издадената за него заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС). Путин очерта целите на Русия за установяване на партньорски отношения с Африка и призова за продължаване на "традиционно тясното сътрудничество на световната сцена".

Путин също подчерта търговията на Русия с африканските икономически партньори и значението на "непрекъснатото снабдяване с храна" за "поддържането на политическата стабилност на африканските държави", като обвини колективния Запад, че използва зърнената сделка за своя собствена изгода за сметка на Русия и страни като Етиопия, Судан и Сомалия.

Статията на Путин следва оттеглянето на Русия от сделката за зърно и атаките, които унищожиха десетки хиляди тонове украинско зърно и украински съоръжения, които са от съществено значение за транспортирането на зърното до райони на Африка, които разчитат в голяма степен на украинско зърно. Путин също така вероятно се опитва да смекчи алтернативните разходи и неудобството от невъзможността си лично да присъства на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка поради заповедта за арест на МНС.

През нощта на 23 срещу 24 юли Русия извърши нов удар с дрон срещу украинската пристанищна инфраструктура в Одеска област. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли ирански дронове Shahed в пристанищната инфраструктура в Рени, по поречието на река Дунав в далечната западна Одеска област, в рамките на няколко километра от румънската граница.

Ръководителят на Одеска област Олег Кипер също заяви, че ударите с дрон са повредили 25 архитектурни паметника в Одеска област, включително Преображенската православна катедрала в град Одеса.

Руски източници твърдят, че Украйна използва пристанищната инфраструктура в Рени за износ на оръжия, оборудване и зърно.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в най-малко три сектора на фронта на 24 юли и според съобщенията са напреднали в определени райони. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че през изминалата седмица украинските сили са напреднали постепенно на южния фланг на Бахмут и в направленията Бердянск (западна граница на Донецк и източна Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожка област).

Маляр също отбеляза, че тези контранастъпателни действия се провеждат на фона на продължаващите руски операции в Купянск, Лиман, Авдеевка и Маринка.

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили ограничени наземни атаки в западна Донецка област на юг от Велика Новосилка и са напреднали южно от Оригов в западна Запорожка област.

Кремъл продължава да кодифицира вътрешните репресии в руското законодателство, генерирайки минимална опозиция от избрани руски законодатели. Руският президент Владимир Путин подписа закони на 24 юли, които позволяват на руското Министерство на правосъдието да провежда непланирани проверки на лицата, класифицирани като "чуждестранни агенти" съгласно новите руски закони и изискващи от руските граждани, държавни служители и организации да спазват ограниченията за чуждестранни агенти.

Путин също така подписа закон, който ще глобява гражданите до 50 000 рубли (около 550 долара), длъжностните лица до 100 000 рубли (около 1100 долара) и организациите до 300 000 (около 3300 долара) рубли за нарушаване на закона за чуждестранните агенти.

Руският опозиционен информационен бюлетин Важные истории съобщи на 24 юли, че Руският съвет на федерацията е предложил законопроект, който ще позволи на руските власти да лишават родени руски граждани от гражданство поради определени "политически престъпления" и "дезертьорство".

Разследване на Politico, публикувано на 24 юли, съобщи, че Китай изпраща несмъртоносна, но полезна от военна гледна точка помощ на Русия чрез руски фиктивни компании, които внасят оборудване с двойна употреба.

Русия е внесла дронове на стойност над 100 милиона долара от Китай досега през 2023 г., което е 30 пъти повече, отколкото Украйна е внесла от Китай.

Politico съобщи също, че китайският износ на керамика - която се използва в бронежилетките - за Русия се е увеличил с 69%, докато китайският износ на същия артикул за Украйна е намалял с 61%.

На 24 юли руският президент официално подписа поправки за увеличаване на възрастта за пенсиониране на резервистите.

Възрастовите ограничения за всички резервисти бяха увеличени с пет години: личният състав със звания "първи клас" се увеличи от 35 на 40 години, "втори клас" от 45 на 50 години, "трети клас" от 50 на 55 години, младши офицери от 55 на 60 и старши офицери от 60 на 65 години.

Руската опозиционна медия СОТА предложи наблюдението, че тези нови закони създават условия за допълнителни възможности за мобилизация, отбелязвайки, че руски граждани с чуждестранни паспорти или разрешения за пребиваване в чужбина вече не се изключват от резерва и че резервистите вече могат да бъдат мобилизирани до 50 години (преди 45 години).

Руски източници съобщиха, че руската Държавна дума планира да промени наказанията за избягване на военна служба.

На 20 юли бяха направени изменения, които увеличиха глобата за неявяване пред наборната комисия от 3000 рубли ($33) на 50 000 ($553), но се твърди, че вместо това Думата ще определи глобата на 30 000 рубли ($331). Руското законодателство относно процесите на генериране на сили остава хаотично и неорганизирано.

Руските военни власти продължават усилията си да вербуват етнически малцинства да се бият в Украйна. Руската опозиционна медия SOTA твърди, че през юли на автогарите във Волгоград са се появили плакати, насочени към вербуване на узбеки за подписване на договори с руското министерство на отбраната.

Плакатите, написани както на узбекски, така и на руски език, предлагаха парични награди и гарантираха руско гражданство за онези, които подпишат договори с МО. SOTA твърди, че руските власти са казали на журналисти, че тези плакати са били специално насочени към чуждестранни граждани, които посещават тези автобусни маршрути и че има планове за пускане на подобни реклами на други езици като таджикски и казахски в бъдеще.

Съобщава се, че руските власти експлоатират студентския труд, за да увеличат производството на ирански дронове Shahed в Елабуга, Република Татарстан. Разследване на руското опозиционно издание Protokol установи, че Политехническият колеж Alabuga в Татарстан, Русия принуждава студенти да сглобяват дронове Shahed.

Protokol по-рано съобщи, че специалната икономическа зонав Република Татарстан е мястото на фабрика, където компонентите на Shahed, доставени от Иран, се сглобяват в Русия.

Украински служители продължават да разкриват участието на беларуски организации в принудителното депортиране на украински деца. Главният прокурор на Украйна Андрий Костин съобщи на 23 юли, че Беларуският червен кръст е участвал в принудителното депортиране на деца от окупирана Украйна в Беларус.

ISW по-рано съобщи, че беларуски служители, включително президентът на Беларус Александър Лукашенко, работят с руски служители, за да улеснят депортирането на украински деца в Беларус.

Групата "Вагнер" продължава да установява постоянно присъствие в Беларус. Независимата беларуска мониторингова група The Hajun Project съобщи на 24 юли, че около 3450 до 3650 служители на "Вагнер" са в полевия лагер Цел, Асиповичи, Могилевска област. Проектът Hajun също съобщи, че 10 конвоя, състоящи се от общо 670 до 700 превозни средства, са пристигнали в Цел от 11 юли и че последният конвой е пристигнал на 23 юли.

Представителят на украинското Главно разузнавателно управление Вадим Скибицки съобщи на 24 юли, че продължава да наблюдава дейностите на "Вагнер" и оценява, че няма пряка заплаха за Украйна от Беларус, което е в съответствие с оценките на ISW, че силите в Беларус в момента не представляват военна заплаха за Украйна или страните от НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 фен

    30 12 Отговор
    Той не търси! Той надгражда вече постигнатото! Светът видя, че може и без САЩ! И че дори без САЩ е по - добре, и по - безопасно!

    Коментиран от #24

  • 3 А НИЕ КАКВО ДА КАЖЕМ

    36 8 Отговор
    Ние пък сме НАЙ–БЕДНАТА държава в ЕС. Но НАЙ–ГОЛЕМИЯ производител на ЗЛАТО.И най-големия износител. Всичко се изнася , т.е. ПРИСВОЯВА от ДЪНДИ. 7 ТОНА 24 карата злато. Над 1 МЛРД всяка година. В хазната плащат концесия 15 МЛН лева. Е КОИ СА НАЙ–ГОЛЕМИТЕ ГЛУПАЦИ В ЕВРОПА. ЧЕ И В СВЕТА
  • 4 🇺🇸🇮🇱🇬🇧🏳️‍🌈🚾

    24 7 Отговор
    В събота от Владивосток армада от руски военни кораби въоръжени с ракети тръгнаха към бреговете на Тайван където с китайските военно-морски сили ще проведът 10 дневно съвместно военно учение.

    Коментиран от #14

  • 5 Другари бонбардирват на

    6 16 Отговор
    Целта е да ангажират ресурс на ушанките далече от фронта..Москва има голяма площ и трябват много антени пък и не е само Москва
  • 6 12343211

    21 1 Отговор
    Това дълго резюме не отговаря на заглавието.
  • 7 Сандо

    30 9 Отговор
    Африка изрита цивилизования и свободен Запад и се насочи към Русия и Китай - може и да не се харесва на демократизаторите,но това е реалността.И не е само Африка.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баце ЕООД

    17 4 Отговор
    Тия от ISW, добре че не правят кондоми.. Щяха да се късат постоянно. За нищо не стават, реално Бесарабски Фронт 2
  • 10 Българин

    8 17 Отговор
    Скоро вие, българите ще свършите в украинските окопи, защитавайки нашите ценности.
    Кирчо и Тагарев вече подписаха. Сега ви готвят полека. Ама измъкване няма да има.
  • 11 Иван

    12 4 Отговор
    Маляр......Маляр, Маляр, Маляр.......пак не сте написали нищо за Залужни.
  • 12 Гост

    16 5 Отговор
    Всички евроатлантически дневни опорки качени на едно място. По късно може да ги прочетете на части тук, в коментарите.
  • 13 Дедо ви...

    18 5 Отговор
    Владимир Путин лично написа статия за откриването на втората среща на върха Русия-Африка. Тази статия не е просто набор от уверения за приятелство със страните от Черния континент. Това всъщност е началото на флангова атака по позициите на Запада. Докато той се опитва да "контраатакува" в Украйна, Путин завладява Африка.

    Коментиран от #19

  • 14 Кат

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇺🇸🇮🇱🇬🇧🏳️‍🌈🚾":

    Аз съм луд за връзване👌
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 оня с коня

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо ви...":

    Е как Путин ще "завладява" Африка,след като не смее да отиде на срещата на БРИКС от страх да не го арестуват?

    Коментиран от #35

  • 20 Смех

    2 2 Отговор
    Новвта ос Рим Берлин Мацкве Пекин.Лузърите се събират най задлъжнелите нискотрхнологични питеци и искали да управлявят Света чрез терор ама моля ви се
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нищо не търси Путин

    12 4 Отговор
    Сътрудничеството е факт
    Разширява го.Африка и Латинска Америка поискаха от Европа парични компенсации за търговията с роби и експлоатацията на роби
    Нашите слугински медии не съобщават че на срещата ЕС..Латинска Америка, последната не е подписала декларацията без включване на посочените компенсации.
  • 23 прокажена россия

    5 8 Отговор
    Путиит е напълно откачен!
  • 24 надгражда Омраза

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Путен надгражда световната омраза към росия!
  • 25 Пацо

    2 7 Отговор
    Най добрата оферта е в килията на Милошевич

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ха ха ха

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "Пацо":

    Хайде откога чакам Украйна и НАТО да обявят война на Русия и да арестуват и съдят в незаконния Хагски съд Путин.
    Хибридаджии скапани
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 В. В. Путин

    9 3 Отговор
    Ще внасям каквото и откъдето си искам! Щото мога!
    Ще търгувам с когото и където си искам! Щото мога!
    Ще ходя където и когато си поискам! Щото мога!

    Айде арестувайте ме!!!

    Коментиран от #47

  • 31 Реалиста

    10 3 Отговор
    Ало Дойче веле, няма вероятно! ИСТИНАТА и ,че украина върши терористични удари по Москва, "Запорожката" АЕЦ, по болници, училища, там където има невинни хора, под ръководството на САЩ, НАТО, ЕС и такива като нашите пишман политици /подали се продали се на посолството/, всеки ден нови безумни предложения, за унищожава се на бедната ни изпоскана от алчните акули Държавица! Дано Путин има железни нерви, иначе света ще пламне, тя природата вече ни отмъщава жестоко!
  • 32 пурко

    3 2 Отговор
    Ще го арестуват у Африка
  • 33 искам

    2 4 Отговор
    Съд за троловете от възраждане
  • 34 хаха

    7 2 Отговор
    Не Путин търси сътрудничество с Африка, а Африка ходи на крака при Путин за сътрудничество, което е на равни принципи, а не на колониални, както сатанинския Запад прави, като източва държавите от Африка и обрича населението на геноцид от 300 години.
    Африка иска в Брикс и замита колективните бесове, като ги праща при дявола баща им.

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Факт

    0 6 Отговор
    Орките нямат място в белия свят! Жълтури, мюсли и чернюги също не ги искат ахаха
  • 37 Лъжеш

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "хаха":

    Африканец не е ходил в раша, но Медведиев през седмица коленичи в Африка, Пирожката също работи за Африкански Лорд
  • 38 да си знаеш

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "хаха":

    Абсолютно никой от Африка не е стъпвал в руския обор,oтpenко.Единствените които ходят на крака да се молят са именно руските джуджета.А къде искали да членуват Нигерия,Сомалия и още някакви си африкански полудържави,никой пет пари не дава.С русия са само тези кучета,които са отритнати от света.
  • 39 БРИКС никога няма да постигне целите си

    0 4 Отговор
    Та, в края на краищата, всеки който краде от рф и подобни, обръща средствата в долари и "марки" (шегичка Евро), кво се правим всички на ощипани госпожички, не знам........................ ама, балъците да вярват!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сметко

    1 0 Отговор
    Чувам от руски опозиционни медии нещо си. Искам и от украински опозиционни медии да прочета нещо.
  • 42 Не РЕБ

    0 0 Отговор
    А РЕП - радио-електронно потискане. Руснаците са лидери в това направление.
  • 43 Тия педофили

    1 0 Отговор
    Завидяха на Русия и Беларус за спасените украински деца.
  • 44 ИВАН

    2 1 Отговор
    Удри Путин Бий фашистката зган

    Коментиран от #46

  • 45 сноу

    1 0 Отговор
    Politico e личното пропагандно оръжие на курабийката и то нищо не разследва ,ами преписва точ в точ заръките и ..Общо взето тоя казал ,оня чул, а баба пена превела..
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ПУТИН

    1 0 Отговор
    ТРЪГНАХ КАТО АСЛАН А СЕ ВРЪЩАМ КАТО...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания