Last news in Fakti

27 Юли, 2023 23:19 1 975 12

Религиозно напрежение! Швеция повишава равнището на терористична заплаха

  • швеция-
  • улф кристершон-
  • коран-
  • ирак

По-рано днес премиерът Улф Кристершон съобщи, че са подадени и други искания за протести, включващи оскверняване на Корана и изрази опасения за последствията

Религиозно напрежение! Швеция повишава равнището на терористична заплаха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция нареди на въоръжените си сили и държавните служби да засилят подготовката си за справяне с терористична заплаха, на фона на влошаването на сигурността след няколко случая на оскверняване на Корана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това доведе до засилване на напрежението между скандинавската страна и мюсюлманския свят. Унищожаването на свещената за мюсюлманите книга на публични места е "увеличило рисковете за Швеция", заяви в "Инстаграм" премиерът Улф Кристершон.

"На езика на шведските служби за сигурност от легитимна цел се превърнахме в приоритетна цел", добави той, като определи ситуацията като "много сериозна".

В резултат на това на 15 държавни органи и служби, от въоръжените сили до данъчните власти и полицията, е възложено да "активизират работата си" под егидата на службите за сигурност. Целта е да се укрепи способността на Швеция "да се предпазва от тероризъм и екстремистко насилие, да ги възпира и да им противодейства", обясни на пресконференция министърът на правосъдието Гунар Стрьомер.

По-рано днес Кристершон съобщи, че са подадени и други искания за протести, включващи оскверняване на Корана и изрази опасения за последствията, в случай че такова разрешение бъде дадено.

В края на юни 37-годишният Салван Момика, иракски бежанец в Швеция, подпали страници от Корана пред главната джамия в Стокхолм. Миналата седмица той отново стъпка и разкъса екземпляр от книгата пред иракското посолство, за да покаже несъгласието си с нейните напътствия.

В отговор на решението на шведската полиция да даде разрешение за провеждането на това събитие, стотици иракчани нахлуха и подпалиха шведското посолство в Багдад. Шведският посланик беше изгонен от Ирак, а Иран посочи, че няма да приеме нов посланик от скандинавската държава на своя територия.

Шведското правителство осъди оскверняването, но подчерта, че свободата словото е защитена от Конституцията. През януари десен екстремист също изгори Корана, за да осъди кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и преговорите с Турция във връзка с шведската кандидатура за членство в НАТО. За разлика от Финландия, тя все още не е получила одобрението на Турция и Унгария.

Вчера Кристершон предупреди за кампаниите за дезинформация, насочени срещу страната му.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трети закон на Нютън

    6 2 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило - по нашенски.

    Коментиран от #5

  • 3 Соваж бейби

    4 3 Отговор
    Те от месеци правят опити да стане нещо,горят се корани рисуват се карикатури ...и няма нищо!Това е похвално не си прав я майтап точно напротив.Хората вече не им пука за глупости

    Коментиран от #11

  • 4 Калпазанин

    10 0 Отговор
    А някой защо не подпали библиятс на сан Марко пред Ватикана, или пред стената на плача да се запали тората и талмудата, либерастията до това води а плодът от кръвосмешението ква беше грета тутурутката няма ли да ни светнете какво казва, екологично ли ще е, някой си играе с огъня и дано си получи заслуженото
  • 5 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трети закон на Нютън":

    Прекопиран от Галилей.Нютон е копирал всичко от други
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван

    2 1 Отговор
    Браво на това момче! Осъзнало се е, опомнило се е!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Такива екстремистки действия са опасни и вредни за народа, страната и целия свят!
    Кой си ти, бе, варварино, че да си позволяваш волности, които обиждат друговерците!
    Не каза ли Господ Иисус Христос:
    ,,...Обичайте и вашите врагове!
    Молете се за тия, които ви гонят, за да бъдете чада на Вашият Отец Небесен!
    А ето и Небесната Награда, за Която говори Апостол Павел:
    ,,Пътят свърших, Вярата опазих! От сега нататък Бог е приготвил за мен Венецът на Славата, Който ще ми въздаде в Оня Ден! А и на всички ония, които Го Обичат и вършат Волята Му! Амин!"
    Знаем, как завърши Мисионерския си живот Ап.Павел! Беше осъден на смърт чрез посичане от Римския Съд на Нерон!
Новини по държави: