Last news in Fakti

5 Август, 2023 16:16 1 630 19

Всеки пети чужденец в Германия има собствен бизнес

  • германия-
  • мигранти-
  • бизнес

Тенденцията в цяла Германия показва, че около един на всеки пет души с мигрантски произход е започнал собствен бизнес през последните три години - впечатляващо увеличение в сравнение с 2020 година

Всеки пети чужденец в Германия има собствен бизнес - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Процентът при хората с чуждестранни корени, които започват собствен бизнес в Германия, е два пъти по-висок, отколкото сред местните. И то въпреки трудностите, свързани с бюрокрация, езикова бариера и липса на контакти.

Процентът на хората с чуждестранни корени, които започват собствен бизнес в Германия, е впечатляващо висок - два пъти по-висок, отколкото сред местните. Въпреки сложните административни процедури, трудностите с финансирането и липсата на достатъчно контакти, мигрантите и децата на мигрантите постигат забележителни успехи.

Компанията на Али Ал Хаким осигурява питейна вода на милиони

Директорът на компанията "Boreal Light” Али Ал Хаким е един от тях. Той е разработил соларна система, която осигурява чиста питейна вода в Африка, пише АРД. Освен всичко друго изобретението е и полезно за околната среда, защото превръща солената вода в питейна. Посредством използване на пясък, активен въглен и ултравиолетова светлина тя се набавя по устойчив начин. Тази иновация вече функционира в редица държави и предоставя на повече от шест милиона души достъп до питейна вода.

Ал Хаким казва пред АРД, че се гордее с постижението си. "От 2018 до днес сме успели да инсталираме над 200 такива системи в 18 държави", обяснява той. Предприемачът получава и награда от общината в Берлин, с която се удостояват компаниите, основани от хора с мигрантски корени, които имат значителен принос към обществото.

Три пъти повече нови бизнеси сред мигрантите

Тенденцията в цяла Германия показва, че около един на всеки пет души с мигрантски произход е започнал собствен бизнес през последните три години - впечатляващо увеличение в сравнение с 2020 г. Така процентът на стартиращи предприятия сред мигрантите (19,9%) е три пъти по-висок, отколкото сред хората без мигрантски произход (5,9%), обяснява АРД.

Но започването на собствен бизнес не винаги минава гладко. Много от предприемачите се борят с трудности в началото - като липса на контакти и кредити. За да елиминира точно тези пречки, предприемачът Гюлса Вилке основава мрежата "2hearts", която свързва предприемачите от мигрантски произход.

"В общи линии мога да кажа, че много хора с мигрантски произход често нямат друга възможност да бъдат икономически успешни и независими. За съжаление, както често чуваме в нашата мрежа, много от тях са неприятно изненадани, когато пристигнат в Германия, защото разбират, че не е толкова лесно", обяснява основателят на мрежата пред АРД.

Финансови и бюрократични проблеми

Въпреки успехите си предприемачите от мигрантски произход се сблъскват с различни предизвикателства, които могат да затруднят реализацията им. Сред основните е финансирането. Дори културни недоразумения могат да доведат до отказ за кредитиране, разказва Али Ал Хаким. "Веднъж получихме отказ от банка, защото ни предложиха нещо за пиене, което ние учтиво отказахме, защото беше Рамазан и не ни беше позволено да ядем или пием каквото и да било. Служителят на банката намери това за много странно", обяснява мъжът. Сред другите основни пречки е непризнаването на професионални квалификации, езиковата бариера и бюрократичните процедури.

Всички тези спънки обаче не спират много от чужденците. Решаващ фактор за техния успех е наличието на успешни модели за подражание, които служат за вдъхновение, казва Вилке. "Примери като BioNTech с Йозлем Тюреджи и Угур Шахин имат огромен ефект и се отразяват на много хора с мигрантски произход. Те си мислят: "Ако те могат да го направят, ще го направя и аз."

Семейна традиция на успеха

Друг фактор за успешните компании на мигрантите в Германия са семейните традиции. Често родителите или прародителите на предприемачите също са имали своя компания, обяснява АРД. Бирол Севим например основава своя школа за шофиране във Вединг през 2009. В неговото семейство всички са работили на свободна практика. "Баба ми е дошла тук като сезонен работник и след време баща ми, чичо ми и цялото ми семейство са се пренесли тук. Започнали са да се издържат сами, имали са магазин за плодове и зеленчуци. Винаги са били самостоятелни. Аз съм роден с това", разказва Севим пред АРД. Днес той е работодател на 90 души и е много доволен.

Има много такива истории на успеха на мигранти предприемачи. Те показват, че културните различия могат да бъдат положителна черта на германската икономика. Бизнес амбицията и креативността на избралите да имигрират в Германия са незаменими, пише Юлия Круз от АРД. За предприемачите, които са нови в Германия, собственият бизнес също е добър начин да се интегрират в обществото. В глобализирания свят точно могат да послужат като строители на мостове между различни култури и икономически системи, обобщава авторката.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Бизнес с наркотици и проститутки.
  • 2 да де

    21 0 Отговор
    Спокойно както върви скоро дойчовците ще са чужденци в собствената си държава.
  • 3 Ха Ха ХА

    19 0 Отговор
    всеки 5-ти.......е дюнерджия.....:)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 12343211

    9 0 Отговор
    Китайско, турско, украйнско... и друго с натпис " made in Germany"!
  • 6 ДВ ни разказва приказки

    8 4 Отговор
    Но ние не сме деца.Имам една позната,20 години учителка в България по немски език,Замина за Мюнхен.Мие чинии в накякъв ресторант,На въпросът ми защо,дава лаконичен отговор.Кой ще ти позволи да се конкурираш с местните

    Коментиран от #9, #14

  • 7 Разбира се,

    7 0 Отговор
    особенно турци, араби, румънци и българи (от ония другите) в занаятите на мошеничеството, всеки не 5-и, а всеки 3-ти е далавер импекс. Бизнесмени, от които работниците после ги боли глава, чудейки се какво да ги правят тия бизнесмени.
  • 8 Българин

    8 0 Отговор
    Работил съм в Германия за българска фирма.....аз поне не съм си получил парите. Ако има някой който е доволен от българска фирма в чужбина, нека пише,но едва ли
  • 9 глупости

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "ДВ ни разказва приказки":

    Твоята позната "учителка по немски"мие чинии, защото не знае немски 😂😁😂

    Коментиран от #10

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "глупости":

    Ганчооовць,много българи имат фирми в Германия.Там управлението на фирма е по-лесно от управление на фирма ,тук!В Германия Всеки попълва Данъчна декларация!независимо дали е полицай,лекар или работник !Естественно ,който има фирма също.До септември мисля първата седмица е срокът за подаване на данъчната декларация.казвал съм ви,че синът ми помага на много хора там ,защото знае добре закони и следи,а знае и перфектно немски!На всичко отгоре им го прави на някой безплатно!
  • 11 Троян

    5 1 Отговор
    Всъщност собстения бизнес във 95% от случаите представлява дюнерджиница.

    Коментиран от #12, #18, #19

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Троян":

    Фирми за строителство и Транспорт!там има бг,които наистина имат пари!те не са държавни служители за разлика от тук!Парите са там,а тук пари има само за Свои,но не и за Гои!За Гои ,като нас парите са там!
  • 13 Троян

    2 2 Отговор
    Е умнико. Аз съм заварчикк работил 29 годинни във фабршката на Мерцедес във Щутгядт
  • 14 Соваж бейби

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "ДВ ни разказва приказки":

    Значе изобщо не е била учителка,мислила се е за такава с купена диплома или дете на някой си знаем как е в България.Не пиши глупости ако знае перфектно език и диплом за каквото кандидатства никой няма да я отсвири.Мъжо имаше един работник конгуле като мигрант ,много работно не всички са неудачници кара вечерно училище тука,после записа да учи сега се дипломира и работи в банка от няколко месеца.
  • 15 Троян

    3 0 Отговор
    Който е неграмотен и вързан във ръцете може тук.
  • 16 безпартиен

    4 0 Отговор
    Истинската германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Байо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Троян":

    Накратко,щото сферите които описах непонятно защо ме изтриха,турците държат почти всичко в сферата на услугите,за каквото се сетиш.Изключение прави само почистващият сектор,той изцяло се държи от сърбите
Новини по държави: