Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Август, 2023 14:27 4 144 27

Водеща политическа фигура във Финландия: Трябва да излезем от ЕС

  • финландия-
  • юси хала-ахо-
  • юси хала-
  • ес-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • финландците

Във Финландия партията "Финландците" претърпя неуспех през последните седмици

Водеща политическа фигура във Финландия: Трябва да излезем от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Финландия трябва да се стреми към излизане от Европейския съюз в дългосрочен план, но засега приоритет трябва да бъде европейското единство в лицето на войната на Русия в Украйна, заяви Юси Хала-ахо, водеща фигура в крайнодясната партия "Финландците", преди партийния конгрес, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Автор на политиката на групата за "Фикзит" от 2019 г. [за излизане на Финландия от ЕС – бел. ред.], Хала-ахо се очаква да бъде номиниран по време на конгреса за неин кандидат на президентските избори, които трябва да се проведат през януари 2024 г. Въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че Хала-ахо, който е хардлайнер, едва ли ще спечели вота, неговите възгледи имат голямо влияние в партията, която е ключов съюзник в дясното правителство на Финландия, встъпило в длъжност през юни.

Още новини от Украйна

Партията провежда този уикенд годишния си конгрес, на който ще обсъди позицията си по отношение на ЕС с оглед на новите обстоятелства, свързани с войната в Украйна и участието в правителство с проевропейски съюзници. "Оправдано е, че се стремим да напуснем ЕС в дългосрочен план", заяви Хала-ахо пред Ройтерс, позовавайки се на "демократичния дефицит", при който ЕС ограничава суверенитета на своите държави членки.

"Но в същото време, разбира се, признаваме, че в преобладаващата световна ситуация една фрагментирана Западна Европа би била много по-слаба срещу заплахата от тоталитарни държави", каза той. Партията "Финландците"подкрепи неотдавнашното присъединяване на страната към НАТО.

Подкрепата за десния популизъм се увеличава в някои части на Европа, тъй като кризата с разходите за живот подхранва недоволството от политиката на политическия елит и отпора срещу нарастващите разходи за екологичен преход, посочва Ройтерс. Във Финландия партията "Финландците" претърпя неуспех през последните седмици.

Първо, нейният министър на икономиката Вилхелм Юнила трябваше да подаде оставка заради нацистки препратки, а след това председателката на партията, министърката на финансите Рика Пура, трябваше да се извини за свои стари анонимно написани коментари в интернет, които включваха расови обиди и антиимигрантска реторика. Понастоящем председател на парламента във Финландия, когато беше председател на партията в периода 2017-2021 г. Хала-ахо превърна противопоставянето на имиграцията в основен въпрос за политическата сила. През 2012 г. Хала-ахо беше глобен от Върховния съд за коментари, публикувани в личния му блог през 2008 г., които свързват исляма с педофилията, а сомалийците - с кражбите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здаствуйте братушки

    56 7 Отговор
    Излезте и от НАТО!
  • 2 12343211

    21 2 Отговор
    "Оправдано е, че се стремим да напуснем ЕС в дългосрочен план"
    "Но в същото време, разбира се, признаваме, че в преобладаващата световна ситуация една фрагментирана Западна Европа би била много по-слаба срещу заплахата от тоталитарни държави"
  • 3 Баце

    10 30 Отговор
    Аууу, рублаждия, на теб нашата Митрофанова ли ти плаща или лично Путин, ауууу Ицеее оди му направи десант с лодката, къде са ми сирките да го закопат тоз?

    Коментиран от #25

  • 4 пиер

    36 6 Отговор
    е те всички европски държави са тоталитарни вече
  • 5 Айше негърката

    10 35 Отговор
    за няколко копейки се е продал на русия,руснаците са ги купили директно

    Коментиран от #17

  • 6 оня с коня

    30 4 Отговор
    на прав път сте!!
  • 7 И във Финландия има платени русофили!

    10 34 Отговор
    Фините са близки роднини на руснаците. Последните в голямата си част са угро-фини тоже! Разликата идва от това, че финландците са били под шведско владение, а руснаците са били няколко стотин години под робството на монголо-татарите! Ние, българите сме им дали на украинци и на днешни руси и езика, и християнската вяра и духовност, затова ни мразят днес! Руснаците, де !
  • 8 Теню Марин

    5 4 Отговор
    Този си е клоун. Прави се на по-глупв
    отколкото е, същия е специалист по Славянска филология ( или нещо подобно). Изведнъж започна да натска за Нато, започна да обижда Рудия и да се прави на интересен, учавстват в новото Новонормално правителство, изобщо порения с недекватна роля и оттам поведение, не си струва да се обсъждат подробно позициите му, келипир да има и квото му кажат.
  • 9 И България

    33 7 Отговор
    трябва да излезе от ЕС, но с тия продажни Български политици скоро няма да стане. По вероятно е да се срине ЕС и повлече страната да му плаща дълговете.

    Коментиран от #18

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 2 Отговор
    България ще е
    ПОСЛЕДНАТА страна
    НАПУСНАЛА ЕС ,
    ЗАЩОТО НЯМА ДА СМЕ ПОКРИЛИ
    КРИТЕРИИТЕ ЗА НАПУСКАНЕ на ЕС ❗😉❗
  • 11 гост

    10 26 Отговор
    Финландския Копейкин едно към едно !! Ще излиза от ЕС , ама дума не обелва за еврото , което е във Финландия от над 15 години !! И в което сигурно има няколко милиона в някоя банка , НЕ РУСКА и не в рубли , нищо че идват от същата Раша !! Както и подкрепя НАТО , хахахаха !!
  • 12 Миии

    26 6 Отговор
    Нали е уж демокрация!!
    Направете референдуми във всички членки да видите колко ще останат в пробитият ЕС-ЕС

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЕС безхаберник

    15 3 Отговор
    Недейте моля ви защото много ще останем на шията на Германия и едва ли ще ни издържи >
  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    21 5 Отговор
    В случай на голяма регионална война в Европа (“хайли лайкли”) няма да е само Финландия да излезе от ЕС, това ще бъде краят на ЕС както го знаем.
  • 16 Путриот

    5 18 Отговор
    Докато Русофилките ръсят простотии, СВУ пак ударили Кримския Мост .

    Хаха

    Спец Обосрацията продължава .

    Коментиран от #19

  • 17 Търновец

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Айше негърката":

    Тел Авив все повече става новата столица на ЕС и глобалистите от САЩ налагат на ЕС миграция и многокултурна общество, в Германия Бербок дава паспорти на мигранти от съвсем различни страни, идват все повече Руси
  • 18 любител

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "И България":

    прав си пич както винаги заради малоумни-е ни политици при всички войни сме били винаги с губещите а сега вече ни унищожиха и продадоха напълно.в най скоро време няма да ни причисляват и тъй наречените трети страни защото и те ще бъдат по доре от нас тъй като нямат поне такива управници-предатели.
  • 19 любител

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Путриот":

    ами да беше прочел че има само пушек от свалените ракети и движението си продължава преди да се радваш толкова а сега си поплачи краварче. хахаха.

    Коментиран от #21

  • 20 любител

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Миии":

    демокрацията е само на хартия за наивници истината е пълна и всеобща диктатура над всички над които могат наложена от краварите.
  • 21 факуса

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "любител":

    вече и на дим се радват,щот друго нема,контрата се спече преди да почне,помоща даде фира и кой ще купува занапред,много заплахи ще има за некупуващите
  • 22 Шопо

    5 1 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 23 Логично

    4 1 Отговор
    Осъзнаването ще е дълъг процес,но завършен.
  • 24 българин

    2 1 Отговор
    всеки гьотферен си мисли, че държавата му може без Европата. Ама то затова е гьотферен, защото не осмисля, че държавата му е добре, точно защото е в Европата. Е англичаните дадоха пример и сега съжаляват. Лошото, че и при нас има такива.
  • 25 Митрофанова е слаба ракия

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баце":

    в сравнение със самоотвержената харото меустафата ханъм, която боко прегръщаше по шосетата, а тя ходеше по министерствата и най-вече осигури по нейни думи 41 милиона долара за радетелите на краварите от 2019 до 2022 г.
    ТАКА ЧЕ не ПЛАШИ с рубли, копейки и митрофанова. НЕ ХВАЩА ДИКИШ!
  • 26 И Финландия

    1 2 Отговор
    Си има копейкин
  • 27 Вангелия

    1 0 Отговор
    ... сичко ке се опраи, га спрат да хрантутат резидавиот смешко
Новини по държави: