Last news in Fakti

13 Август, 2023 04:43 2 055 13

Влиза ли Джо Байдън в непрекъснат обяснителен режим?

  • сащ-
  • джо байдън-
  • хънтър байдън-
  • прокурор-
  • президент-
  • избори-
  • кампания

Назначаването на специален прокурор по разследването срещу Хънтър Байдън ще усложни предизборната кампания на баща му

Влиза ли Джо Байдън в непрекъснат обяснителен режим? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Назначаването в петък на специален прокурор, който да разследва Хънтър Байдън, със сигурност ще хвърли дълга сянка върху кампанията за преизбиране на баща му Джо Байдън, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Новата роля на американския прокурор Дейвид Уайс от щата Делауеър, обявена в петък, може да изправи настоящия президент Джо Байдън да се изправи пред неприятни заглавия и да разсейва него и кампанията му за президентските избори през 2024 г., смятат високопоставени демократи.

„Това ще има значително въздействие върху преизбирането. Той рискува да бъде принуждаван непрекъснато да влиза в обяснителен режим. Всеки път, когато някой бива изправен пред голямо жури или получи призовка, пресата ще се занимава с това. Байдън иска да говори за икономика, оръжия, националната сигурност и (сега) ще му бъде по-трудно да го прави“, каза високопоставен член на Демократическата партия.

Демократите се опасяват, че разследвания специалния прокурор може да се разширят.

„Специалните прокурори винаги намират неща, които не са очаквали да намерят. (Проучването срещу бившия президент Бил) Клинтън започна като разследване на сделка с недвижими имоти, която той и Хилари са сключили, когато той още е губернатор, и завърши с Моника Люински, припомни демократът.

През юли Хънтър Байдън пледира невинен по обвиненията в неплащане на повече от 100 000 долара данъци, дължими върху доходи от над 1,5 милиона долара през 2017 г. и 2018 г. Той не е сключил съдебно споразумение по друго дело, по което е обвинен в незаконно притежаване на огнестрелно оръжие докато употребявал незаконни наркотици, което е углавно престъпление.

Демократите се надяваха на постигане на споразумение за признаване на вина между Хънтър Байдън и прокурор Уайс. Това би позволило на президента да не се отклонява със съдебните проблеми на сина си и да прехвърли въпроса към разследвания на Конгреса.

Федерален съдия обаче отказа да приеме предложеното от Хънтън Байдън споразумение за признаване на вина и Уайс каза в петък, че впоследствие разговорите между двете страни са били прекратени.

Потенциален съдебен процес повишава възможността за безпрецедентен спектакъл в историята на САЩ: синът на действащ президент е изправен пред криминални обвинения, докато баща му води кампания за преизбиране, вероятно срещу републиканеца Доналд Тръмп, който пък е изправен срещу поне три предстоящи наказателни дела.

Републиканците обвиниха Джо Байдън, че печели от бизнес начинанията на сина му в Украйна и Китай, въпреки че все още не са представили никакви доказателства за неправомерни действия. Председателят на камарата на представителите Кевин Маккарти каза през юли, че камарата може да започне разследване за импийчмънт през есента.

Половината американци смятат, че Хънтър Байдън е получил преференциално отношение от прокурори, които се опитаха да постигнат споразумение за признаване на вина, показа през юни проучване на Ройтерс/Ипсос, че преди опитите за съдебно споразумение да се провялят.

Но повечето анкетирани американци посочват, че споразумението за признаване на вина на Хънтър Байдън не е повлияло върху вероятността да гласуват за Джо Байдън през следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    33 0 Отговор
    Къде съм, кой съм ,ха вие кои бяхте...

    Коментиран от #10

  • 2 Нищо ново под слънцето,

    18 0 Отговор
    От край време е било така,хляп и зрелища, а сега власт и пари, друго няма.
  • 3 да де

    23 0 Отговор
    Че той не е излизал всеки ден се обяснява с духове.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    35 0 Отговор
    Наркотици, незаконно оръжие, укриване на данъци, пране на пари…ценностите на семейството на американския президент …
  • 6 Странно

    0 32 Отговор
    Тръмп,който лично е извършил грамада от различни видове престъпления,нарушенил е Конституцията и законите,извършил е опит за преврат в страната, не е със заплашена предизборната кампания, а на Байдън е заплашена,защото сина му може би е извършил закононарушение. Тръмп,който е здрав като бик и е на 78 години,не е стар и е подходящ пак за президент, Байдън,който е на 80 г.е стар и понеже е болен,не е подходящ. Аршинът,с който се мери е доста странен и май важното е кой е за Путин световния терорист и за диктатура. Май руските мръсни пари заплашват демокрацията в цял свят и помагат на империята на злото да съществува.

    Коментиран от #7, #9, #12

  • 7 Кое е странно

    28 0 Отговор

    До коментар #6 от "Странно":

    Байдън е за затвора съсипа окрайна ес и сащ

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Веднага

    19 0 Отговор
    Дебайданизация
  • 9 Реплика

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Странно":

    До колкото се публикува информация в пресата в компании като Vangard и BlackRock няма руски капитали.Не вярвам личните пари на Путин да са достатъчни,за да купят изборите в САЩ.Колкото до кандидатурата на Байдън тя е застрашена от когнитивните проблеми,които се забелязват при публичните му изяви,ако разбира се не се преструва умишлено.А и защо непременно Байдън трябва да продължи с втори мандат?Демократите имат и други кандидати за президент.
  • 10 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "САНДОКАН":

    Хайде.... защо вече не е в дрънголника тоя ХънтърКога ?!
  • 11 Странно

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Кое е странно":

    Така ли каза латерната на Кремъл?
  • 12 Странно

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Странно":

    28 са за лъжата и 0 за истината. Това е резултата от кремълското промиване на мозъци в България чрез пропагандата и фашизоидните партии в Парламента. Органите на реда да продължават да се разсейват, дано не стане късно.
  • 13 Интересно

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Кое е странно":

    Тръмп,който е извършил цяла купчина доказани престъпления срещу държавата,финансови измами и криминални престъпления не е за затвора според кремълските тръбачи, а Байдън е за затвора,защото не е съгласен с Путин. Това се казва промиване на мозъци и загуба на представа войната мир ли е и лъжата истина ли е.