Last news in Fakti

13 Август, 2023 05:36 2 348 16

Гана: Обмислянето на военна намеса в Нигер е скъпа шега

  • гана-
  • нигер-
  • военна намеса-
  • демокрация-
  • хунта

Коментарът е на изпълнителния директор на Института за управление и сигурност на страната Дейвид Агби

Гана: Обмислянето на военна намеса в Нигер е скъпа шега - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на Института за управление и сигурност на Гана г-н Дейвид Агби определи като "скъпа шега" разглеждането от страна на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) възможността за използване на сила за възстановяване на демокрацията в Нигер, предаде ганайската новинарска агенция ГНА, цитирана от БТА.

По време на дискусия пред телевизионна станция в Акра г-н Агби каза, че употребата на сила ще доведе до тежки последици за страните членки и призова ЕКОВАС да проучи други дипломатически средства за решаване на въпроса.

"Използването на сила срещу Нигер ще доведе до тежки последици за страните от ЕКОВАС, които не могат да бъдат преодолени", каза той.

Според г-н Агби различните държавни преврати, които стават в региона, показват, че нещо в ЕКОВАС липсва. Той добави, че превратите са и средство, чрез което гражданите изразяват недоволството си от политическите лидери.

"Те просто окупират политическото пространство, но лидерството, което ще доведе до промяна, го няма, откъдето идва и страданието ни. Липсват им необходимите знания, за да се оправдае причината за създаването на ЕКОВАС", каза г-н Агби.

Според г-н Сам П. Яли, бивш върховен комисар в Индия, нито един ганайски военнослужещ не заслужава да умре заради преврата в Нигер. Той постави под въпрос финансовата готовност на Гана да участва в подобен ход.

"Ако африканските президенти се бяха държали правилно, щяха ли да бъдат свалени от власт? Като президент най-добрата ви форма на охрана е доброто управление, а не военните. Разполага ли Гана изобщо с бюджет за изпращане на военнослужещи? Крайно време е президентът ни да каже на другите африкански лидери да постъпят по правилния начин", заключи г-н Яли.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КовидманЯк

    18 1 Отговор
    Нема пари, действате.😂
  • 2 да де

    42 1 Отговор
    Не е лошо нашите слуги да прочетат думите на Дейвид Агби докато не е станало късно.
  • 3 Хе-Хе

    54 2 Отговор
    ,,.... използване на сила за възстановяване на демокрацията..." Ба ти насилствената демокрация! Ако не щеш - бой по главата, санкции, марионетно колониално правителство, приемане на Конвенцията, събаряне на паметници и вой срещу Русия! Плюс бустерна доза гмо, която прави индивида кротък, като кастриран пес!
  • 4 Джджджмтц

    3 46 Отговор
    Вържи попа да е мирно селото ! САЩ да обявят раша за терористична държава и да ги мачкат навсякъде!
  • 5 Хахохи

    38 3 Отговор
    Уникално лицемерие върви в цял свят. Едно време ни учеха, че при демокрацията множеството хора решават... сега вече стана пълна каша. Равенство, справедливост, спазването на елементарни човешки правила и закони. Не отива на добре света, жалко със сила и любовта не издържа много, камо ли управление.

    Коментиран от #6

  • 6 Кочо

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахохи":

    Запомни! Боят помага! Не слушай теоретиците! Те, според интереса си, за едно и също нещо ще се изметнат на 720 градуса! Когато им отърва, ти казват, че демокрация е когато мнозинството решава, а преди това на същото нещо казваха болшевизъм!? Естественото е не мнозинството, а който има талант, компетенция и пари, както каза Тодор Живков, той да решава, а не Сульо - Пульо! ,,Ако Господ слушаше бездомните кучета, от небето щеше да вали луканка" - народна мъдрост, селектирана от П.Р. Славейков - русофил!
  • 7 Госあ

    31 2 Отговор
    Хахахаха демокрация…новата дума за колониализъм. Изобщо, това понятие винаги е било размито и неясно, като легендите в Илиада

    Коментиран от #10

  • 8 ЕВРОНЮЗ

    22 3 Отговор
    😂 😂 😂 Колониалистите създават усещането в европейското стадо че африканците са много прости и захлюпени, а на практика излиза обратно.
  • 9 Исторически парк

    20 1 Отговор
    Вагнер като дойде и вече не са толкова ербап 😉😏
  • 10 Ммм...да

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Демокрацията е измислена от евреите за контрол над гоите.Свобода и демокрация не съществуват никъде по Света !

    Коментиран от #12

  • 11 Хе-Хе

    6 13 Отговор
    Пригожин им е подарил 100 мамаши и африканците станали русофили!
  • 12 Златистия

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ммм...да":

    1000% си прав ....никъде по света..демонокрацията е хазарска пропаганда
  • 13 8888

    3 10 Отговор
    Направо си ги вземайте там путинчо, да си го отглеждат. Пък, като ви е толкова сладък, може и на чеверме да си го врътнете в джунглата.
  • 14 Ивелин Михайлов

    13 2 Отговор
    Ако държавата ти е демокрация, значи си колония на фащ 😉

    Коментиран от #16

  • 15 влади

    9 2 Отговор
    Всички нормални страни са с Русия!
  • 16 Заско

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ивелин Михайлов":

    А да имаш уран злато диаманти ценни метали а народен в тази страна да гладува благодарение на тези западни държави и най-вече на Франция която изкупува всичкото за без пари умишлено ги държат бедни за да могат да бъдат манипулирани
    И все едно че си окупирана държава от тези западни страни
    На това ако го казваш демокрация даже онзи ден Франция ги бомбардира
    Голяма част от африканските държави са бивши колони и на Франция Белгия Холандия или въобще да кажем и западните страни плюс САЩ и Англия но те може вече и да не са колони но те са поставили свои хора там и те командват държавите както в България вече си чула тези записи в България как те ще командват държавата ни по същия начин и в Нигерия и останалите африкански държави