Last news in Fakti

14 Август, 2023 20:23 2 457 12

След шокиращите резултати от изборите! Аржентина повишава основната лихва и девалвира песото

  • хавиер милей-
  • аржентина-
  • песо-
  • международен валутен фонд-
  • инфлация

Вотът, който се разглежда като важен показател за предстоящите президентски избори, бе спечелен от десния либертарианец Хавиер Милей, който иска силно да ограничи ролята или да премахне централната банка и да доларизира икономиката

След шокиращите резултати от изборите! Аржентина повишава основната лихва и девалвира песото  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Аржентинската централна банка ще повиши основната лихва до 118 на от 97 на сто, съобщи официален източник, след "шокиращите" резултати от първичните избори провели се в страната в края на миналата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се валутата на страна ще бъде девалвирана до 350 песос за долар е посочил още източникът.

Неделният първичен вот, който се разглежда като важен показател за предстоящите президентски избори, бе спечелен от десния либертарианец Хавиер Милей, който иска силно да ограничи ролята или да премахне централната банка и да доларизира икономиката, с около 30 на сто от гласовете.

Песото се срина с около 18 на сто в сутрешната търговия до едва над 350 песос за долар и според източника обменният курс ще бъде фиксиран на това равнище до президентския вот през октомври.

Третата най-голяма икономика в Латинска Америка се бори с тежка икономическа криза с главоломна инфлация и понижени резерви на централната банка.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    15 44 Отговор
    Т.е. Аржентина въвежда нещо по-твърдо от валутния борд, вместо да върже аржентинското песо за американския долар, направо приема американския долар като своя валута. Доколкото знам в Босна и Херцеговина са направили същото приели са еврото за своя валута, без да са питали Брюксел дали са съгласни. България също може да го напрви. И ще е много по-добре за България, ако въведем еврото вместо бг лева, ако някой ден случайно някой "нов Жан Виденов" като Копейкин или Нинова спечели изборите.
  • 3 ДЕДОТИ

    50 9 Отговор
    Една от най богатите държави в света докарана до просешка тояга от козите и МВФ.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Дедоти

    3 14 Отговор

    До коментар #3 от "ДЕДОТИ":

    Явно от туй не отбира. За това по-добре да мълчи.
  • 5 Симо

    7 2 Отговор
    Желаем им успех с доларизацията!
  • 6 И колкото повече се ръкува с небитието

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Поредният щатски плъх":

    толкова по-желан става

    Парадокс!
  • 7 Не,

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "ДЕДОТИ":

    от левите умници. Прочети си кой им е президент, какво е правителството и как за 4 години унищожиха една просперираща страна.
    Умни са много левите хора, като мъртва хлебарка!

    Коментиран от #8

  • 8 Ква просперираща страна е жендарче?

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Не,":

    Фалира за 3ти или 4ти път последните 30 години, хахахах
  • 9 Калпазанин

    12 0 Отговор
    Който взима заеми от мвф така става, купуват ли го сам ли се продава и аз не мога да разбера неслучайно не се наляха на образование та да са наясно хората какво ги очаква ами със заемите се инвестира в "култура" като прайдове и шарените знаменца, ние вече сме в кюпа само че в европейския вариант а ес е говежди

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 България върви успешно

    3 0 Отговор
    по стъпките на Аржентина,която също дълги години беше във валутен борд.Това е втори колабс в следствие на подържаните по подобен начин банкови системи.Валутен борд се въвежда за кратко...докъто икономиката стъпи на крака.Това,което става тук е бомба,на която фитила вече догаря.
Новини по държави: