Last news in Fakti

26 Август, 2023 03:11 2 928 28

26 август 1071 г. Селджуците разбиват Византия при Манцикерт (ВИДЕО)

  • византия-
  • манцикерт-
  • селджуци-
  • турция

Сблъсъкът между двете сили в Мала Азия започва още през 1060 година

26 август 1071 г. Селджуците разбиват Византия при Манцикерт (ВИДЕО) - 1
Снимка: Архив

На 26 август 1071 г. близо до Манцикерт, Армения, селджуците нанасят решително поражение на Византийската империя и си проправят път за заселване в Анатолия, а византийският василевс Роман IV Диоген е пленен.

Битката отваря пътя на селджуците към Близкия изток и Балканите. Военните действия предрешават за векове бъдещето на региона.

Селджуците се строяват в грамаден полумесец, използвайки стрелци и набези по фланговете за да тормозят настъпващите ромеи. Византийската пехота успява да превземе лагера на врага, но селджукидите изтеглят конницата си и използвайки стрелци продължават на принципа“удряй и бягай“ да отслабват крилата на своите опоненти, като същевременно „рогата“ на полумесеца започват да се затварят към тила на византийците. Поставен в това неудобно положение, Роман заповядва отстъпление към Манцикерт.

Турците се възползвали от настъпилото объркване и спускащия се мрак и атакували разпокъсаната византийска армия. Крилата били пометени, а центъра обкръжен и разбит. Роман IV бил пленен, а варяжките му гвардейци – убити, докато го защитават.

Сблъсъкът между Византийската империя и Селджукидите започва още през 1060 г., когато турците започват първите си набези в Армения. До 1068г., селджуците са завладели по-голямата част от тази провинция, заедно със главните градове Ани и Кесарея. Константин IX и Константин X – и двамата далеч от висотата на воините императори, които извели до победен край ромейската реконкиста, не успели да противодействат на засилващото се турско настъпление. С възкачването на трона на енергичния Роман IV Диоген, византийците започнали поредица от стъпки за да се възвърнат загубените позиции в Северна Сирия и Източна Анатолия. Една византийска армия успява да изтласка турците от Сирия, макар да е победена в последна сметка след личната намеса на султан Алп Арслан. Въпреки това владетелят на селджуците избира да сключи мир (1069г.) и да насочи вниманието си към могъщия Фатимидски халифат в Египет.

Напредването на Византия към Кавказ довежда до битката Манцикерт. Победата на селджуките довежда до изграждането на Бачковския манастир.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    23 7 Отговор
    - Защо един "диктатор" да се разкъсва да търчи с такова неимоверно темпо подир неща без които може спокойно да си кара кефа на власта и управлението си ?!!
    Защо му е да поставя визии , като "2023 - 100 години от основаването на Република Турция , 2053 - 600 години от превземането на Константинопол и обяваването му за турска столица, и 2071 - 1000 години от окончателното заселване на полуостров Мала Азия и обявяванто му за отечество на турците " когато му е ясно че никой не управлява вечно ?!... Тия хора от анадола , що Владетели и Султани са детронирали и унищожили във вихъра на историята си , вие не знаете !?...Днес никой не се бои от Ердоган...напротив, боготворят го и го пазят като очите си !?...На запада и на тия в България все още не им е ясно,че по време на скалъпения от "ф. гюлен и ЦРУ" пуч срещу Ердоган...хората умирайки в буквалния смисъл за него по улиците и площадите под обстрела на танковете,хеликоптерите и гюленистките Ф-16 , показаха и доказаха на целия свят,че вече са намерили правилния човек за Турция и че няма лесно да се откажат от него !..

    Коментиран от #7

  • 2 Българските турци

    31 5 Отговор
    Този народ 952 години не се е преклонил пред никого и никога не е загубил независимостта си ! ... Турците нямат национален празник за обявяване на независимост или "освобождение" !...Това не е ли е доказателство , че в края на краищата само народът е ВЕЧЕН ?!!!... Лидерите и личностите,кралете и кралиците , фюрерите и дучетата и всички диктатори и диктаторчета колкото и дълго да живеят , все някой ден умират и отиват сред жълтите страници на историята!...Народите са вечни и продължават да съществуват, носейки бремето на греха им или греейки с блясъка на успехите им !!!...

    Коментиран от #6

  • 3 Томрис

    18 1 Отговор
    По това време повече от 50 години вече България е под византийско робство.
    Това е началото довело до отслабването на Византия за да може след 114 години отново да бъде формирано новото Второ Българско царство начело с куманите от родъ Асена.
  • 4 Българските турци

    22 2 Отговор
    Когато декламирах "Чавдар Войвода" на трети март , когато ставах чавдарче във втори клас си мечтаех , че един ден и аз ще се гордея със своя Род и със своята Родина и История !!!... Това са съкровенни чувства,които има право да изживява всеки човек живял , живеещ и който ще живее в бъдеще върху планетата Земя !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Браво хасане

    1 26 Отговор

    До коментар #4 от "Българските турци":

    Ника гледам си го сменил, ама циганията не можеш! Знаеш че си ром, нямаш нищо общо с турците!
  • 6 Ако не беше се преклонил

    2 22 Отговор

    До коментар #2 от "Българските турци":

    Днес ще ще да е до Виена! Щом не е, значи се е преклонил! А тебе кой яничарин те е правил че си толкова лют?

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тия турци ако бяха продължили

    23 2 Отговор
    Можеше да ни освободят от византийците още тогава, а не 300 години по-късно

    Коментиран от #11

  • 9 Българските турци

    21 1 Отговор
    Не ви знам що за хора сте , но тук сте забулени анонимници като всички !...А думите, които се пишат анонимно тука, показват най малко поне стойността и класата на тия, които ги изговарят или ги изплюват от тази платформа !!!
  • 10 Българските турци

    26 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ако не беше се преклонил":

    Много битки и много земи са загубили, но независимостта си с честа и достойнството си пред Историята никога не са губили !...
  • 11 Провинциалист от провинция Тракия

    4 18 Отговор

    До коментар #8 от "Тия турци ако бяха продължили":

    Я малко по-подробно кои точно турци кога и от какво са ни освобождавали?

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българските турци

    22 3 Отговор

    До коментар #12 от "СлучаенМинувач":

    Когато Османците стъпват на европейски земи на запад от Византия и Константинопол има Второто Българско Царство ! Първото свършило при цар Самуил след битката при Беласица с византийския император Василий II Българоубиеца със 200 годишен културен и религиозен геноцид !
    С Иван и Петър и куманската присадка идва Второто Българско Царство , което е пълно с религиозни войни (кръстоносци -православни), културни войни - (елини , славяни и великото източно преселение)...етнически геноцид c родови кавги и междуособици , борба за власт и оцеляване ! Идва ятаганът на османците и кръвополитието , кошмарът и хаосът на Балканите секва ! Настъпва дълъг период на покой и летаргия ! С гибелта на Империята свършва и Балканската идилия ! Кръвополитието , кошмарът и хаосът отново обладават полуoстрова ! Продължава вече почти 150 години ! Дали ще има пак период на покой и летаргия ?!... Днес никой , дори и не предполага да има такава възможност !
  • 15 СлучаенМинувач

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Първата Българска държава е управлявана от тюрки 300 години
    Втората Българска държава е управлявана от тюрки 200 години

    През двата периода СЛАВЯНИТЕ едва ли са управлявали и 100 години

    Византийското управление е продължило 180 години.

    Тюркското управление отново от турци повече от 500 години

    Германско католическо около 50 години

    Руско атеистично управление 45 години
    И като последно ВЪПРОСНО Демократично управление 25 години

    Като заключение от 1342 годишното съществуване българските земи и българите имаме следното табло:
    1 000 години са управлявани от тюрки
    180 години от византийци
    100 години мижаво управлявани от славяни
    50 години германци
    45 години руснаци
    а последните 25 години от българи но виждате че пак си е под германска диктовка.
  • 16 реставрация 12

    17 1 Отговор
    12 СлучаенМинувач

    1 0 ОТГОВОР
    До коментар 11 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Основателите на Първата Българска държава от родът Дуло са тюрки.В края на 9ти век приемайки християнството става царство.
    100 години след като става царство надмогва славянския фактор в управата им и за кратко време пропада.

    След 180 години под Византийско робство на фона на гореспоменатите събития е възобновена благодарение на куманите тюрки от родът Асена славното им властвуване продължава и при родът Шишмановци но смесвайки се отново със славянския фактор пак СЛАВАТА им отмалява.
    Така че кои ви е съхранил в продължение на повече от 500 г би трябвало сами дави се поясни ако поне малко размишлявате.

    Третото Българско царство ако си мислете че е такова пояснете ми какви са били по националност царете му и на коя религиозна група са били подържници. По точно казано колко от царете на 3тото Българско царство са българи и православни.

    Погледни си историята и ще забележиш че е била силна когато е управлявана от ТЮРКИ.

    Ако си я знаете разбира се а не някой си да ви я суфлира.
    10:21 26.08.2023

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Минувач

    20 0 Отговор

    До коментар #16 от "реставрация 12":

    Много си прав. Унгарските учени казаха и доказаха, че са произлезли от тюркските племена.
    Членуват в организацията на Тюркските народи. Но това не ги прави нехристияни. Те са истински християни и защитават християнските ценности.
    Но не отричат историческия факт от къде са произлезли.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 СлучаенМинувач

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "реставрация 12":

    Блогодаря за реконструкцията на препратката ми.
  • 19 СлучаенМинувач

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Минувач":

    Нещо такова не съм казал за нехристияни но за неПравославни да и пак ще си наблегна защо Третото Българско царство е управлявано дори от неПравославни защо нормално ли е.

    Защо ви дразни когато се казва съвместното съжителство с турците?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 При нас е по-различно!!

    4 6 Отговор

    До коментар #17 от "Минувач":

    Ние, не идваме от никъде!! При нас периодично пристигат със подкрепа на местни предатели и външно подпомагане, една не толкова голяма прослойка индивиди и със заговори и преврати са основават “държавническо управление”, за да извършват демоцид (изтребване на населението от “собственото” си правителство) и да ни ограбват и обезличават като местно население!!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българските турци

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "При нас е по-различно!!":

    Бъдете сигурни че това са първите стъпки на Туранския икономически съюз и на Туранския стратегически пакт !
    Истината е, че „Великият Туран” се формира като най-краткия път към "Хартленда" и че Бжежински и САЩ смятаха че това ще стане „за сметка на Русия и върху руините на Русия” но изглежда и този път са жертва на стратегическото си късогледство, защото "шаранът" който им се изплъзна тогава с появяването на Путин на световната политическа арена вече не е "шаран"!
    Вече в дълбините се съзира нещо много много по едро и което никак не е враждебно към онова което се излюпи във водите на Босфора!
    ТУРАН не значи национализъм или религиозен окултизъм а е геополитика която включва пространството от "Великата китайска стена до Адриатическо море" и целта му е да свърже Източните интереси със Западните и да сложи край на хегемонията на "великите сили" ! Това е пътят на коприната и търговията на Марко Поло , това е лъчът на Източната мъдрост с който е започнало западното Просветление и Ренесанс , това е трасето на "Великото преселение на народите" след опустошителния библейски потоп ! С една дума ТУРАН е надежда за един свят без "исти или бисти", за свят без"фили и фоби" без колонизатори и експлоататори , без " сахиби и роби"!!! " Светът е по голям от Пет " !!!...
  • 24 Провинциалист от провинция Тракия

    1 9 Отговор
    Сбит коментар: преобладаващи минуси на въпрос кога турци са ни осбвобождавали е потрес; приравняването на тюрки и турци силно затруднява диалога; тюркският произход е само една от теориите; съжителството предполага равнопоставеност и равноправие, иначе може да де каже, че плантаторите и робите им са съжителствали също, как точно са ни съхранили османците е за отделен коментар, вократце както ще съхраниш една нива като й махнеш житото и оставиш плевелите.

    Коментиран от #25

  • 25 Българските турци

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Аз не съм потомък на бейове и плантатори !... Моят род и родът на всички като мен от североизточното лудогорие и добруджа , от Родопите до Средна гора ,до девето коляно са орали и сеели ниви и давали войници на Аскера на Империята ! ... Никой не се е големеел и не се мислел за нещо повече от другите реая (поданици) на Империята !... Робството и робската психика е внушено и присадено от ония които са ламтели за нови колонии и ресурси и им е трябвало повод и причина за да разпокъсат Империя със земи на три континента ! И тогава и днес , техният "хуманизъм" и техните освободителни войни са били не за обикновенния човек и за благоденствието на народите, а са били параван на ламтежа и алчната им експлоатация !!!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българските турци

    11 1 Отговор
    Когато на някой му липсва ресурс от гънки , прави най лесното което може... нали ?!.
  • 28 Задунайка

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Здрасти хасане":

    Ние, заченатите в бараките на Коми сме в утамителним ажиданием да дойде Ванка с танка, оти потомците на селджуките сакат апять да ни парабащят с "пътя на коприната", който ще възроди маалата. С какой радасть ще заменим изтънелите ушанки и охлузените ватенки с нови. Ех, как вольна дъишит челавек с дочени гащи и лъскави галоши.
Новини по държави: