Last news in Fakti

21 Август, 2023 10:20 1 355 26

Дигиталните валути на централните банки - неизбежната следващa стъпка в еволюцията на парите?

  • дигитална валута-
  • русия-
  • рубла-
  • долар

Русия задейства преди седмица пилотната фаза на проекта си за дигитална рубла с надеждата да модернизира финансовата си система и да увеличи възможностите си за трансгранични плащания

Дигиталните валути на централните банки - неизбежната следващa стъпка в еволюцията на парите?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парите са обещание за стойност и хората търсят начини за по-бързата им, по-лесна и по-сигурна размяна, откакто са установили, че бартерът на торба ябълки за брадва невинаги е удачна идея.

В хода на вековете и хилядолетията парите еволюират както като конкретна форма, така и като начина, по който мислим за тях, разказва Дъглъс Елиът, партньор в международната консултантска компания "Оливър Уайман" (Oliver Wyman), в подкаст на мозъчния тръст Форум на официалните парични и финансови институции (Official Monetary and Financial Institutions Forum - OMFIF).

Eволюцията на парите преминава през мидените черупки, среброто и златото и кредитните писма до съвременните сложни финансови продукти. Разочарованието от съвременната финансова система и действията на банките в контекста на световната финансова криза от 2008 г. доведоха до раждането и възхода на криптовалутите начело с биткойна като начин за "освобождение" на парите от диктата на финансовите институции чрез децентрализация, макар светът на криптовалутите да се доказа като твърде непредвидим. Именно блокчейн технологията, залегнала в основата на криптовалутите, и бурното развитие на финтех сектора, наред със силния спад в използването на физически пари (особено в периода на пандемията от КОВИД-19) през последните години наведоха централните банки на мисълта да потърсят нова форма на пари.

Макар да не попада толкова силно в полезрението на общественото внимание, колкото криптовалутите, концепцията за дигитални валути на централните банки (Central Bank Digital Currency - CBDC) все повече се утвърждава като трайна посока в развитието на парите и финансовия свят - консултантската компания "Прайсуотърхаскупърс" (pwc) я определя в свой доклад като "евентуално една от най-значимите иновации в еволюцията на парите". А според неотдавнашно изследване на базирания във Вашингтон Атлантически съвет общо 130 държави, представляващи 98 процента от световната икономика, вече проучват възможността за разработване на дигитални версии на националните си валути, като близо половината са в напреднали проектни етапи, тестова фаза или вече са задействали използването им.

Под санкции от страна на по-голямата част от Западния свят, изолирана от големи части на световната финансова система, със сриващата се национална валута, Русия задейства преди седмица пилотната фаза на проекта си за дигитална рубла с надеждата да модернизира финансовата си система и да увеличи възможностите си за трансгранични плащания. Индия въведе дигитална рупия на 1 декември 2022 г. и към юни 2023 г. тя вече се използва от 1,3 милиона клиенти и 300 000 търговци, като целта е до края на годината да бъде достигнат прагът от 1 милион трансакции дневно. Китай тества в реални условия и огромен мащаб дигиталния юан от близо три години, достигайки вече 260 милиона потребители, като към края на юни са регистрирани трансакции на стойност 1,8 трлн. юана (249,33 млрд. долара) дневно, макар дигиталните юани в обращение да са едва 0,16 процента от паричното предлагане на страната. Американският президент Джо Байдън разпореди миналата година правителствените служби да направят оценка на рисковете и ползите от създаването на дигитален долар, а в Европа Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по дигитално евро.

Дигиталните валути на централните банки са дигитална форма на емитираните от държавите пари, които не са обвързани с физически активи и се издават от централните банки, а стойността им е обвързана със стойността на националната валута. Те би трябвало не да заместят, а да допълнят "традиционните" национални валути и са близки до "стейбълкойните", опитващи се да осигурят стабилна цена чрез обвързване с реален актив, от които обаче ги отличава именно връзката им с централните банки и националната парична политика.

"От гледна точка на институциите, заинтересувани от намирането на нова форма на пари, мотивацията е търговска. Живеем в свят на бързо покачващи се лихви и в бъдеще икономическата стойност, произтичаща от генерирането и реализирането на плащания може да става все по-голяма...Освен това финансовата система като цяло може значително да се промени посредством новите и все по-бързо развиващи се технологии и това може да повлияе ликвидността, работата на пазарите и управлението на риска", посочва Лариса де Лима, старши научен сътрудник в "Оливър Уаймън форум" в подкаста на Форума на официалните парични и финансови институции.

Също толкова важен мотив за централните банки е и стремежът да не изостанат от технологичното развитие във финансовия сектор и все по-глобализиращите се платежни системи, предлагайки същевременно по-стабилна тяхна алтернатива, както и да обхванат потребители, останали досега встрани от системата - в обширни региони на света все още милиони хора нямат банкова сметка.

От гледна точка на практическата употреба използването на дигитални валути на централните банки чрез дигитален портфейл не би се различавало особено от използването на пари от сметка в търговска банка чрез платежна карта, смартфон или мобилно приложение, а се обмислят и редица варианти това да може да става чрез различни устройства в офлайн режим. Чрез тях би трябвало да се избегнат рисковете (а и разходите), обвързани със стабилността на търговските банки, тъй като дигиталните портфейли ще са отговорност пряко на централните банки, най-вече в модела за "централно банкиране на дребно", който е особено привлекателен за страни с нестабилна банкова система и предвижда пряк достъп за бизнесите и широката общественост. В трансакците "на едро" (обект на интерес за по-силно развитите страни) вниманието се насочва към разработване на системи за плащания между банки и централната банка, вероятно на основата на блокчейна - при този модел достъпът до дигиталната валута на централната банка може да бъде лимитиран до ограничена група търговски банки и клирингови институции. И в двата случая резултатът би трябвало да бъдат по-бързи и евтини трансакции, почти в реално време.

Има обаче още много въпроси, които централните банки трябва да обмислят, посочва Джеси Макуотърс, ръководител на отдела за глобално регулиране в "Мастъркард" (Mastercard). Сред тях са ролята на частния сектор в издаването и функционирането на дигиталната валута, сигурността, защитата на личните данни и оперативната съвместимост - например как една дигитална валута на централна банка би могла да работи с повсеместно използван платежен механизъм, какви конкретни предизвикателства ще разреши този тип валута и дори дали той би бил подходящ за съответната задача.

Централните банки ще трябва да определят също така как биха могли да постигнат точния баланс между защита на личната информация и прозрачността, за да предотвратят незаконни дейности, като същевременно спазват правото на поверителност, отбелязват експертите на "Мастъркард".

А как това би се отразило на банковата система? Търговските банки са в основата на съвременната финансова система още от възникването ѝ в ренесансовите градове на Италия като източник на кредити и "пазител" на спестявания. Ако бъде премахната необходимостта гражданите и бизнесите да имат сметки в търговските банки, тъй като плащанията ще се осъществяват пряко чрез портфейлите с дигитални валути на централните банки, няма ли да бъде застрашена самата основа на банковата система, а и на другите платежни системи?

Не, според Елиът и Де Лима. Проучвайки концепцията за дигитални валути на централната банка, отделните страни обмислят различни модели, но според експертите колапс на банките и разклащане на цялостната финансова система е малко вероятно развитие. Въпреки екстремните сценарии, които се предлагат, бъдещето вероятно ще бъде на различни комбинации от централизирани и децентрализирани играчи, като централизираните посредници ще продължат да играят много важна роля, предлагайки разнообразни продукти и услуги, необходими за функционирането на системата, като сред тях банките ще запазят доминиращата си позиция.

До категоричните изводи все пак изглежда ще мине известно време. Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements – BIS) прогнозира, че до края на десетилетието в обращение ще бъдат 24 дигитални валути на централни банки, но над две трети от централните банки оценяват, че е малко вероятно да емитират дигитални пари в краткосрочен план.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мнение

    20 0 Отговор
    И на Изток,и на Запад ще въвеждат дигитална валута.После кой не слуша ще му спират парите.Примерно в Канада по време на ковид на протестиращите веднага им спряха по банките парите.А ако спре интернета какво ще правят?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 шампиона

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Точно, така потушиха протестите на тираджийте.Изчезнат ли физически парите, тогава дупе да ни е яко...Няма значение колко имаш, решат ли, гасят ти тока и ставаш клошар ЕООД...

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БАЦЕ ЕООД

    7 0 Отговор
    в Демокрацията на парите... Някви цифри на екрана подплатени от нищо.
  • 8 Обяснете им, моля

    3 4 Отговор
    Как ще продам нещо на Русия след като не искам да получавам срещу това дигитални рубли?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българските турци

    10 0 Отговор
    Пари без златно покритие са финансови манипулации ! Еволюцията на живота ни върху планетата Земя е доказвала многократно тази истина !
  • 11 Не трябва да

    13 1 Отговор
    се допуска. Трябва да има огромна съпротива. Една огромна власт ще бъде концентрирана в малък свръхбогат елит. Ще се представи като "нещо ултра яко" с безброй първоначални бонуси и отстъпки, докато не започнат рестрикциите и ограниченията. Като гледам с каква гордост младите си плащат сметките от телефона ми се плаче, какъв свят оставихме на децата си. Страшно е! Първата стъпка е да не се допуска прием на евро. Втората поне 3-пъти седмично да ползваме кеш. Третата, инвестиции в умения за оцеляване и елементарни познания как се добива, съхранява вода, животновъдство, земеделие, консервиране. Лошото е, че не можем да се скрием трайно някъде с новите технологии. И задължително имот на село, с привличане на групи от приятели, роднини.

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Мнение

    9 0 Отговор
    И защо да е неизбежна следваща стъпка???
    Ква е разликата като си има и кеш???

    Или викате, глобалистите ви спуснаха тая статия да "успокоявате" раята, че да е готова за дигиталното евро (нищо, че по закон има референдум за провеждане)?!

    Дигиталните валути ще позволят глобалистическите демони да контролират още повече обикновените хора! Справка Трюдо когато запорираше сметките на канадските тираджии (понеже не щяха да се ваксат)и тези на хората, които ги подкрепяха!!!

    Дигиталните валути са последния инструмент в ръцете на сатанистите да контролират масите!!!

    Коментиран от #16

  • 13 Мхм

    2 10 Отговор

    До коментар #11 от "Не трябва да":

    Парите са лесни за крадене от картата трудно.Безконтактният метод е едно от най удобните иновации в съвременният Свят

    Коментиран от #17

  • 14 Българин

    10 0 Отговор
    Това ще е най-голямата грешка на човечеството, тотален контрол. Вижте Китай нещата са плашещи. Парите не трябва да имат нищо общо с властта.
  • 15 провинциалист

    2 0 Отговор
    "Разочарованието от съвременната финансова система и действията на банките в контекста на световната финансова криза от 2008 г. доведоха до раждането и възхода на криптовалутите" - грешно! През 1998 г., Wei Dai публикува описание на „б-пари“ – анонимна, разпределена, електронна система за пари в брой. Малко след това Ник Сабо създава битголд.

    Коментиран от #22

  • 16 В Русия

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение":

    Дигиталната валута ще е подплатена чрез редките метали. Не знам, как.. Но прекрасно. Западът няма редки метали - следва комунизъм!
  • 17 Мнение

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мхм":

    Особено, ако "регулаторите" те проверят и установят, че твърде често пътуваш със самолет и ядеш много пържоли, а това води до затопляне, следователно ти забраняват да излизаш извън границите на твоя град/село и да ядеш месо повече от веднъж месечно (примерно)?!

    Адът е там където човек/хора има/т безгранична власт над друг/и човек/хора!

    Задължително трябва да оставят кешът, дори да въведат дигитални валути!
    То и сега си има дигитални валути и пак се плаща с карти!
    Но разликата е, че с кеш можеш да си вземеш нещо, за което не им дължиш обяснение (на желаещите масов контрол)!!!

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не трябва да":

    В един свят в който на въпроса "Къде растат доматите?" децата отговарят "На пазара ! или В супермаркета !" , онова за което говориш е вече илюзия !!!
  • 19 Мхм

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мнение":

    Едва ли полетите не намалявят напротив увеличават се същото е и с пържолите.Богатите никой няма да ги направи бедни защото богатите потребляват.Ще изметат бедните и ще ги заменят с ИИ нали затова все говорят за него ама то и той се доказва като недоносче защото ИИ не потреблява.Всичко е до потребление иначе няма икономика без него
  • 20 флипп

    7 0 Отговор
    На 14.06 вие сте изразили мнение, което противоречи на наложената от Световната Здравна Организация мисловна линия, достъпът до паричните ви средства е ограничен. Моля явете се в център за репрограмиране, достъпът до паричните ви средства ще бъде възстановен след завършване на курса по репрограмиране. Слава на корпоративните господари!
  • 21 2025 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мнение":

    Отдовна вече да пътуваш със самолет нанякъде, плащаш само с дигитална валута!!! Никъде не можеш да купиш в кеш билет за самолета!!!
  • 22 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "провинциалист":

    И малко по-късно се ражда и Биткойн, нашето спасение.
  • 23 българин

    1 3 Отговор
    Рашистите станаха за 2 стотинки с рублата, а вие ни занимавате с нелепици, тъпотии.
  • 24 Колкото

    3 0 Отговор
    по-концентрирана е информацията за всеки един от нас, толкова по-голяма власт и възможност за хакване на данни има Всевиждащото око. Никакви защити не могат, ако някой е решил да ни "източи".
  • 25 Цифрови пари

    4 0 Отговор
    Новото робство се задава с пълна сила.
  • 26 Питанка

    0 0 Отговор
    Некой от експертите да ми обясни ЗАЩО РУСИЯ дето ужким се бори срещу пъклените планове на глобалистите дето искат и те да въведат дигиталната валюта за пълен контрол, ЗАЩО РУСИЯ я въведе дигиталната рубла още преди ЕСесовците да са я въвели в ЕС?