Last news in Fakti

23 Август, 2023 12:33 1 474 7

Китайският Джеймс Бонд! Шпионин мамил британски служители да предават държавни тайни

  • китай-
  • шпионин-
  • таен агент-
  • си дзинпин

Западните служби смятат, че оперативният агент на китайското разузнаване е най-плодотворният шпионин от враждебна държава, работеща срещу британските интереси за цяло едно поколение

Китайският Джеймс Бонд! Шпионин мамил британски служители да предават държавни тайни  - 1
Снимка: Shutterstock

Шпионската тема продължава да занимава британските медии, но този път с китайски адрес. В свое разследване „Таймс“ пише, че китайски шпионин използва профили в социалната мрежа LinkedIn, за да примами хиляди британски служители да предават държавни тайни срещу големи суми и доходоносни бизнес сделки.

„Таймс“ посочва, че китайският шпионин, чийто основен псевдоним е Робин Джан, се прицелва към служители в чувствителни области, като армията, сигурността, държавни институции, науката, технологиите и политиката, които имат достъп до класифицирана информация или чувствителни търговски технологии.

Западните служби смятат, че оперативният агент на китайското разузнаване е най-плодотворният шпионин от враждебна държава, работеща срещу британските интереси за цяло едно поколение. Предполага се, че той действа изключително седнал зад бюро най-вероятно в китайското Министерство на държавната сигурност в Пекин.

Разследването на „Таймс“ изважда на показ профилите на Джан в LinkedIn, на практика най-големият сайт за професионални мрежи в света с 930 милиона потребители. Агентът създава фалшиви компании за сигурност и уебсайтове, за да укрепи доверието към него и дори твърди, че е получил образование във водещ лондонски университет.

Има сведения, че той е предлагал на консултант по набиране на персонал по 8 000 паунда всеки път, когато му предаде подробности за кандидат за разузнавателните служби и големи суми в брой на офицер от военното разузнаване за информация за антитерористичната дейност на Великобритания.

"Таймс“ пише, че министърът за сигурността Том Тугендхат е предупредил, че китайското разузнаване използва LinkedIn, за да атакува британски граждани. „Не само държавните служители трябва да бъдат внимателни, но и фирмите с чувствителна търговска информация, както и изследователите и научните среди, защото стоящите зад кореспонденцията могат изобщо да не са тези, за които се представят“, казва Тугендхат.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офф..

    14 1 Отговор
    То па една Британия..То па една Държава..То па едни Държавни Тайни..
  • 2 Факти: За питащите.... обясняваме

    4 0 Отговор
    Суровикин остава в този статут, докато новата му длъжност и място на служба се съгласуват с администрацията на президента, обясни ръководителят на президиума на Общоруската организация „Офицери на Русия“, Герой на Руската федерация генерал-майор Сергей Липовой .
    „Това е обичайна практика, когато всеки офицер, включително генерал, се оставя на разположение на руското министерство на отбраната. При военни с такъв висок ранг е необходима допълнителна координация с президентската администрация. Сега този процес е в ход и в близко бъдеще ще можем да видим неговото по-нататъшно назначаване и насочване към ново място на работа. Остават някои нефункционални проблеми. Това не означава, че Суровикин седи в страната и лови риба. Той идва на работа, списъкът със задължения за него е определен и той просто го изпълнява, ”
     Това каза за Сергей Липовой.
    Един военен може да бъде на разположение на Министерството на отбраната колкото си иска, отбеляза той.
  • 3 Зомбайо

    14 0 Отговор
    Защо да е враждебна държава? Който шпионира някого враг ли му е? По тази логика сащ са врагове на целия свят, защото шпионират всички навсякъде, дори така наречените съюзници. Таймс?
  • 4 А другарят Дзън Дзън

    1 3 Отговор
    знае ли?
  • 5 Факт

    11 0 Отговор
    Е те британците са си тапички все пак.
  • 6 Опааа

    6 0 Отговор
    😆 Тугендхат! 😆 Чистокръвен британец!👍
  • 7 Човек

    1 6 Отговор
    Китайците кога ще създадат нещо свое? Могат само да шпионират и да правят жалки ментета на западните технологии. Затова вечно ще си останат страна от втория свят.
Новини по държави: