Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Август, 2023 09:23 7 264 135

Битката за Крим! Русия потапя кораби, за да защити Кримския мост

  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • кримски мост-
  • черно море

Изображението с ниска резолюция, заснето във вторник от Planet Labs, изглежда показва седем частично потопени плавателни съда, разположени на разстояние малко повече от една десета от миля южно от моста

Битката за Крим! Русия потапя кораби, за да защити Кримския мост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нови сателитни снимки потвърждават твърденията на Украйна, че Русия потапя кораби покрай Кримския мост, за да създаде защитна бариера срещу бъдещи атаки от дронове - кораби.

Това разкрива thewarzone.com

Изображението с ниска резолюция, заснето във вторник от Planet Labs, изглежда показва седем частично потопени плавателни съда, разположени на разстояние малко повече от една десета от миля южно от моста.

Това място се намира на около 15 мили северно от мястото, където устието на Керченския проток се влива в Черно море, което е маршрутът, по който украинските подводници почти сигурно са стигали до моста преди. Той беше атакуван от украински подводници на 17 юли. Снимката от Planet Lab също така подкрепя по-ранното потвърждение на бариерата от потънали кораби, направено от независимия анализатор на военноморските сили Х. И. Сътън (@covertshores).

Мостът е бил атакуван от украински USV "Sea Baby", който, както CNN първо съобщи, е носил "до 850 кг експлозиви" - или до около общо 1800 кг. Това е по-голям полезен товар от всеки друг известен украински безпилотен катер.

Сателитните изображения, предоставени от Maxar Technologies по това време, показват, че северният участък на моста е получил най-големи щети, което означава, че дронът най-вероятно е преминал под южния участък, преди да се взриви под северния край.

На 22 август Украинското разузнавателно управление за отбрана (GUR) заяви, че Русия е планирала да потопи шест ферибота в близост до моста в опит да го защити от бъдещи атаки с дронове подводници. Те ще бъдат потопени по източната част на моста, югоизточно от остров Тузла, която се намира твърде близо до водата, за да могат да преминат под нея големи кораби.

"Между наводнените фериботи руснаците възнамеряват да изградят ограда. По този начин врагът се стреми да защити Кримския мост от поражение", заяви тогава ГУР.

Шпионската агенция заяви, че мостът е набелязан, за да се пресекат руските снабдителни линии.

"Периодичните успешни атаки на Силите за сигурност и отбрана на Украйна по тази легитимна военна цел доведоха до сериозни щети на конструкцията на моста, по-специално на неговите пътни и железопътни платна. Последните удари по Кримския мост отново влошиха ситуацията за групировката на вражеските войски в Южна Украйна и предизвикаха истерична реакция на военното и политическото ръководство на Москва."

Както вече съобщихме, Русия е изградила препятствия от типа "стрела" по устието на пристанището в Севастопол като част от концепция за многопластова морска, сухопътна и противовъздушна отбрана. През октомври 2022 г. Украйна започна да нанася удари с дронове - подводници там. Макар че защитата става все по-сложна след все по-усъвършенствани атаки с дронове, тя не е безпогрешна. Видеозапис, направен по време на атаката на 23 май срещу Севастопол, дом на Черноморския флот на Русия, изглежда показва как един от USV се удря в препятствието, но други два успяват да го прескочат.

Разбира се, отбранителната система в близост до Кримския мост, който все още е в процес на изграждане, е различна, защото разчита на потънали кораби, които частично блокират подходите към моста.

Сътън, който следи този въпрос отблизо, ни каза във вторник сутринта, че бариерата от потънали кораби "вероятно ще бъде умерено ефективна срещу надводни и подводни дронове".

Възможно е, добави той, "Русия да окачи вериги и/или мрежи между" тези плавателни съдове, "за да създаде бариери". Тези мрежи, известни като стрели, могат да имат ограждения отгоре, за да се предотврати преминаването на бързи морски дронове през върха им".

Тя е подобна на "бариерите, които виждаме в руските пристанища около Крим", казва Сътън. "Разликата в сравнение със защитата на пристанищата е, че те не трябва да се отварят, за да се пропускат лодки."

Сътън не е сигурен какъв вид плавателни съдове е използвала Русия, за да създаде блокадата на моста, като отбелязва, че това може да са фериботи или баржи.

Тези бариери явно са направени така, че да създават препятствия, изискващи известна степен на прецизност, за да се премине през тях само по себе си, дори без допълнителни мрежи и други бариери. Безпилотните лодки с управление от човек, работещи през нощта, може да имат проблеми да се справят успешно с това, особено ако са под обстрел.

Украински подводен дрон, който компания, наречена "Амо Украйна", твърди, че разработва, може да промени сметките, когато става въпрос за фокусиране върху атаките на подводни дронове срещу критичната руска морска инфраструктура. Независимо от тази конкретна система и нейното състояние на развитие, тя е показателна за големия интерес на Украйна към алтернативни средства за излагане на риск на руски цели на големи разстояния и разширяването на репертоара ѝ от възможности за този набор от мисии.

Възможно е дори в недалечно бъдеще Украйна да не се нуждае от безпилотни катери, за да атакува моста, или поне да не ѝ се налага да разчита основно на този начин на атака. Както съобщихме по-рано във вторник, Киев е модифицирал противокорабни ракети "Нептун" за нападение по суша с обявен обсег от 250 мили и бойна глава от около 770 килограма. Това би означавало, че Украйна може да нанесе удар със значителна сила далеч зад собствената си линия. Тъй като продължава да се приближава към Крим, ще се открият и други възможности за нанасяне на удари с голям обсег.

Едно нещо, което е ясно, е, че Украйна продължава да има интерес да нанесе нов удар по Кримския мост, който за първи път беше повреден от украинска атака на 8 октомври 2022 г. Той продължава да бъде основна цел не само заради голямата си логистична стойност, но и заради символиката си.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прости фашисти от Укрия разкарайте се

    121 77 Отговор
    Урки ненормални сте

    Коментиран от #48, #74, #125

  • 2 Някой

    148 76 Отговор
    Абе, каква битка за Крим, бе? Укрите не могат да вземат село РАботино, вие за битка за Крим бълнувате.
    Малко по-сериозно, моля. Тук не е нито САЩ, нито Западна Европа. Не минават внушенията, които се стремите да разпространите. Украинската контраофанзива буксува вече 3-ти месец и няма изгледи за ниакъв упсех. Това с дроновете е само ПР акция - да се създаде впечатление, че имат някакви успехи. Е, то след всяко дроново нападение следва ракетен отговор по техните глави, но и това не се казва от правоверните медии.

    Коментиран от #63, #128

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Няма смисъл от

    63 32 Отговор
    Такава защита. Много по-важно е, да се превземе столицата на врага и всичките управленчески структури - командният пункт на армията, парламента, правителството, президентската институция и тн. Какво стрелят и "превземат" села, реки? Къв е смисъла?
    Защо не унишожиха всичките жп линии, които свързват другите страни с Украйна? По тях Западът праща оръжия и боеприпаси на Крайните.
    Ква е тази "война"? Или я правиш, както трябва, или ще я загубиш...

    Коментиран от #10, #43, #58, #123, #129

  • 5 О-крайнец

    103 49 Отговор
    Има ли луди, които още да вярват на бандеровците?

    Коментиран от #39, #53, #64

  • 6 Няма битка

    97 41 Отговор
    Лично зеления шмъркаляк призна, че Крим вече е загубена кауза за бандеро-фашагите. Тук таме с някой терористичен акт, войната няма да спечелят и тези актове на тероризъм са, за да оправдаят милиардите наляти от Запада. Отделно, такава уникална реклама правите на руските инженери, че няма накъде. Тоя Кримски мост го гърмяха укрите, гърмяха и накрая пак си работи

    Коментиран от #16

  • 7 ОРАКУЛ

    52 77 Отговор
    МОСТО КЕ ПАДНЕ,...КРИМ...ТОЖЕ!
    СКОРО
  • 8 Краварска медия

    80 21 Отговор
    Никъде няма такава новина, с такова смешна и фалшива заглавие. Ей така разбирам колко ни смотват. Хехехе. Битка за Крим🤣😂🤣😂🤣😂🤣
  • 9 Българин

    85 38 Отговор
    Стига занимавахте българския народ с тия жалки и смешни укри! На никой не му пука за измислената държавица с несъществуваща история и език!

    Коментиран от #133

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 да така е

    19 23 Отговор
    А скоро ще го направи в тунел, за да го защити и от ракети
  • 12 Госあ

    63 19 Отговор
    Оф, че тъпо! Това ли измислихте, ако с лъжи и фантазии се печелеха битки, бандерите равни нямаше да имат!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 абе

    36 31 Отговор

    До коментар #10 от "Рашъните":

    И тези бяха тръгнали към Киев. Дори и парадните униформи си носеха в мешките, вместо храна. Нещо загубиха интерес на 25км от Киев и се върнаха. Сорос е виновен. И Козяк.

    Коментиран от #19

  • 15 80% интелигенция!

    27 3 Отговор
    Усеща се ,че победата е близо...ще дадем всичко за фронта всичко за победата....гладни ще ходим,ама наще да бият чи ни са много важни...тая работа ми прилича на футболен турнир в който няма български отбор и запалянковците си избират да викат ту за Аржентина ту за Бразилия ту за Северна Македония и са плюят един други..

    Коментиран от #42

  • 16 Слепото

    24 48 Отговор

    До коментар #6 от "Няма битка":

    "Работи"..дръжки, ..и КРИМСКИЯ и КЕРЧЕНСКИЯ МОСТ да неизползваеми!
    До Керченския има изграден Понтон!
    Остава им единствено сухопътен достъп и той ще бъде до седмица, след това от ТОТМАК ще говорят... Хаймърсите
    ))))))
  • 17 така е

    29 18 Отговор
    Безаналогов мост се пази по безаналогови методи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нарко мечти

    37 30 Отговор

    До коментар #14 от "абе":

    Вдовицата на американската рок звезда Елвис Пресли, Присила, която многократно е практикувала лечение на зависимости, помоли ръководителя на киевския режим Зеленски да помисли за близките си, пише редица канали в Telegram. „Моля, отидете на място, където могат да ви помогнат да се отървете от зависимостта към алкохола и наркотиците. Защото е време да се изправим срещу проблемите и страха.

    Зеля вече е в такова състояние, че може да се отърве от пристрастяването само в ..... Тук медицината е безсилна.

    Коментиран от #22

  • 20 Мхм

    22 6 Отговор
    Каква Русия бе тия не могат да мобилизират повече от 3-4мон армия и то с резервисти всичко.А това е нищо
  • 21 3 ДНЯ и Все , нали ?

    14 10 Отговор

    До коментар #13 от "Путин":

    Бягай при контейнера гладник
  • 22 да ти имам медията

    26 3 Отговор

    До коментар #19 от "Нарко мечти":

    Вдовицата не му е вдовица, а му е дъщеря.

    Коментиран от #31

  • 23 Изчерпвате се...!

    27 8 Отговор
    Това същото го писахте вече преди два дни...!
    Дайте нещо по-свежо...!
    Примерно-не е ли гръмнат най-накрая този Кримски мост...?!
  • 24 Ф16 Вайпър

    21 36 Отговор
    Копейките ръсят "бисери" тука,аМагучая е в глуха защита,пачему друзья,нали оркската армия беше номер2 в света

    Коментиран от #70

  • 25 бушприт

    32 5 Отговор
    Може ли в километри,а не в мили да са разстоянията? В България сме все пак и нашата метрична система не е английска!

    Коментиран от #49, #52

  • 26 СССР

    34 36 Отговор
    Дрогари и дрогарки - вече се обарках - битката за Крим или битката за Киев ?!? Нали трябваше дрогаря Потkин да превземе Окрайна за 3 дни ?!? Моля помогнете че вече ме боли главъта като се опитвам да мисля ...
  • 27 Софийски

    9 4 Отговор
    Крим наш ;)
  • 28 Урюрвкос

    11 6 Отговор
    там има интересно течение което беше успешно управлявано от руснаците по времето когато Черномирдин беше посланик в Украйна. Създават изкуствени коси в определени места и течението почва да отлага наноси към брега и в същото време дълбае фарватера. При определени условия можеше напълно да се затвори Азовско море и да няма нужда от мост но пък се спира износа на стомана и зърно.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да ти имам знанията и медиите гл...к

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "да ти имам медията":

    Елвис Пресли и Присила Пресли Снимка: Facebook/Priscilla Presley
    Присила Пресли, вдовицата на Елвис Пресли, е постигнала компромис за завещанието на дъщеря си Лиса Мари, което тя оспорваше, тъй като не беше включена в наследството, предаде АФП, като цитира адвокатите й.

    Лиса Мари Пресли, единствената дъщеря на Краля на рока, която имаше собствена музикална кариера, почина внезапно в Лос Анджелис на 12 януари от сърдечен удар. Тя беше на 54 години.

    Коментиран от #38

  • 32 Наще мочофили да направят

    17 26 Отговор
    Палатков лагер на моста по подобие на МОЧА 🤣🤣🤣
  • 33 анонимен

    22 15 Отговор
    Да атакуваш инфраструктурни обекти, защото по тях минавала военна техника е чиста проба тероризъм.
    Разбирам да атакуваш военни заводи и обекти - да, но по тяхната извратена логика ответната страна
    спокойно може да бомби родилни домове и училища, защото като пораснат децата ще станат войници.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 провинциалист

    23 4 Отговор
    "Периодичните успешни атаки на Силите за сигурност и отбрана на Украйна по тази легитимна военна цел" - защото е "легитимна военна цел" ли имаше наскоро инцидент с поразен цивилен автомобил на туристи?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ПРАВ СИ...!

    22 3 Отговор

    До коментар #18 от "незаконен мост":

    И аз искам да...,,разруша" спалнята от секс с комшийката...!
    Ама има една малка,но важна подробност...!
    Не ми ...дава...🙄😪🥺😔🤔!
  • 38 праф си

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Да ти имам знанията и медиите гл...к":

    съгласен съм

    Коментиран от #45, #47

  • 39 факуса

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "О-крайнец":

    лошото е,че има официална подкрепа на наш гръб,те мрат ние плащаме сащ печелят
  • 40 Българин

    10 25 Отговор
    Украйна влиза в Европа. Този мост не и трябва.
  • 41 Тъй казаха приятелите им

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Ще биде след 117 год.
    Пък те да свършат черната работа.....па ще видим.
  • 42 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "80% интелигенция!":

    НЕ Е ТОЧНО ТАКА. ВЪПРОСА Е ДАЛИ СИ НАЯСНО СЪС СИТУАЦИЯТА ИЛИ ОБИЧАШ НABEДEHOTO СЪСТОЯНИЕ ПРЕД ВСЕКИ НОВ ГОСПОДАР.

    Коментиран от #77

  • 43 Българин

    11 20 Отговор

    До коментар #4 от "Няма смисъл от":

    Просто толкова си могат алкашите - време е да го осъзнаеш 😂
  • 44 българските

    11 25 Отговор
    русо-нацисти са смешни останки от миналото.
  • 45 Уважавам хора,

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "праф си":

    които си признават грешките и учат нови неща👍
  • 46 Тази нощ

    27 6 Отговор
    В района на село Селидово (Донецка област) е нанесен ракетен удар върху база на 53-та бригада на ВСУ. Под развалините са до 100 убити и още толкова с различна степен ранени.
  • 47 Извинявай,

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "праф си":

    Но се пише праВ.

    Коментиран от #50

  • 48 Иркутск

    8 21 Отговор

    До коментар #1 от "Прости фашисти от Укрия разкарайте се":

    Здавай българския паспорт и си стой само с руцкото самосъзнание

    Коментиран от #51, #68

  • 49 факуса

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "бушприт":

    то не се знае,скоро и мерките може сменим,да не сменят мерките на ефките и да се бъркат пилотите
  • 50 а дали

    2 5 Отговор

    До коментар #47 от "Извинявай,":

    Дали ми пука? Ми не ми.
  • 51 Е кой

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Иркутск":

    те спира?
  • 52 Черната брада

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "бушприт":

    Те не знаят разликата от сухопътна и морска миля ти искаш да изчисляват цялото това главоболие във метрична система?
  • 53 Хахахаха

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "О-крайнец":

    Има има онези от крайцера още калнът бандеровците че ги пратиха при Нептун
  • 54 Гост

    11 23 Отговор
    Дори и в най лошите си сънища...фашистите от Кремъл не са допускали че така ще се сгов...нещата...мислили са си че ще направят една разходка до Украйна...а вече Войната се пренесе и на руска територия...да усетят 80 процента промити ...че никой не е застрахован...
  • 55 бхаха

    10 18 Отговор
    Междувременно Украйна е разработила три различни типа ракети способни да съсипят този мост.

    Коментиран от #84

  • 56 Ризата

    10 16 Отговор

    До коментар #13 от "Путин":

    Дъртака от кремъл има огромно желание да потапя фащ ама ни възможности ни кураж има за това само мокрите сънища ще му останат
  • 57 казват русия била велика

    5 14 Отговор
    в пропагандата...

    Вече и пропагандата и е гола вода.
  • 58 Ами не са обявили война

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Няма смисъл от":

    Затова нито зеленски им е цел, нито командването на Украйна, които иначе ще сразят за минути и всичко ще приключи.

    Коментиран от #59

  • 59 ой ой ой

    6 10 Отговор

    До коментар #58 от "Ами не са обявили война":

    Ай каква цел им е само. И как им се иска. Ама не могат горките. Не могат.

    Коментиран от #62

  • 60 артишок

    26 7 Отговор
    Краворобите как е перемогата, ве... Днес превзехте ли за 49867 път Роботино, зеленчука изсмърка ли първата линия на руската отбрана. Мучете, мучете..Мученето е полезно за вашето здраве.
  • 61 Дедо ви...

    22 8 Отговор
    Много успешна атака!!! : 7 американски катера потопени, 70 всушници глътнали вода удавили се и една ракета нептун свалена. Руските С 24 и Су 30 им видели сметката
  • 62 Добре

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "ой ой ой":

    Давай с куклите и натам.
  • 63 един

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    По-мои груби изчисления с.Роботино/Запорожка обл/ е на 60-70км от Азовско море,така че дали е село или град Роботино няма никакво значение,целта е украинците да излазят на Азовско море!

    Коментиран от #67, #122, #135

  • 64 Дедо ви...

    18 8 Отговор

    До коментар #5 от "О-крайнец":

    Козяк си признаха че плащат не по малко от 1500 лв на месец на троловете. Така че луди бол и скопени мисирки

    Коментиран от #66, #88

  • 65 Мостът

    11 18 Отговор
    на руските мечти за "величие" е пътник, както и жалката им държавица от робски души.
  • 66 тия са много глупави бе

    12 16 Отговор

    До коментар #64 от "Дедо ви...":

    Мутрафонова плаща над 4000 на трол.
  • 67 Скоро

    10 20 Отговор

    До коментар #63 от "един":

    руската съпротива ще се срине, както и жалката им орда.

    Коментиран от #81

  • 68 Краварите те търсят

    16 4 Отговор

    До коментар #48 от "Иркутск":

    Обора им е за чистене
  • 69 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    11 21 Отговор
    Нищо няма да го спаси гадните рашисти
  • 70 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #24 от "Ф16 Вайпър":

    Беше номер 2 сега е номер 1

    Коментиран от #72, #76, #111

  • 71 Артилерист

    17 10 Отговор
    Струва ми се, че нюза злорадства за това, че Русия взема мерки за да защити съоръжението от укронацистките диверсии ...

    Коментиран от #73

  • 72 Затова ли

    17 17 Отговор

    До коментар #70 от "Българин":

    Летят дронове всяка вечер над Раша .

    Хахаха

    Радостно е да видим поредното унижение на Магучая .

    Коментиран от #80, #134

  • 73 Не не злорадства

    9 12 Отговор

    До коментар #71 от "Артилерист":

    А показва колко смешни да тия Алкохолни Терористи .
  • 74 Мммммм

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Прости фашисти от Укрия разкарайте се":

    Прости Русо филски на ци сти разкарайте се.

    Коментиран от #79, #121

  • 75 реру

    19 9 Отговор
    "... Последните удари по Кримския мост... и предизвикаха истерична реакция..."


    При СВО както и при война за двете страни си има легитимни цели...

  • 76 реру

    18 4 Отговор

    До коментар #70 от "Българин":

    "Беше номер 2 сега е номер 1"


    Да... след 24 юни вече е номер 1... обаче в Русия...
  • 77 80% интелигенция!

    16 11 Отговор

    До коментар #42 от "ФИЛИП ГЕОРГИЕВ":

    Ми наясно съм...става въпрос за геополитика... Америка обгражда в задушаваща хватка една държава с манталитет на диво животно неподлежащо на опитомяване по американските стандарти което в един момент не издържа и реагира с агресия на заплахата ...и сега пуделите квичат ...май ти не си наясно и даже не си наведен а на колене с отворена уста...
  • 78 Харон

    8 16 Отговор
    Ще пикаем ние един ден върху развалините на Кримският мост. Въпросът е само кога. Колко Груз 200 ще трябва до тогава да прекарам на оня свят...Не отдавна ми донесоха само руснаците с 60 камиона+ украинските....Ужас....

    Коментиран от #94

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Ще летят

    23 15 Отговор

    До коментар #72 от "Затова ли":

    Украйна е терорист, създаден и финансиран от САЩ.

    Коментиран от #83

  • 81 Някой

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Скоро":

    Хвърляш кокалчета ли? Или боб? Как тъй го прецени?
  • 82 5423

    6 9 Отговор
    Руснаците кво чакаха та не превзеха крайбрежето на Одеса

    Коментиран от #113

  • 83 2014 руски терористи

    13 12 Отговор

    До коментар #80 от "Ще летят":

    Руските терористи навлязоха в Украйна 2014г. Украйна брани своята земя!

    Коментиран от #115

  • 84 Украинците са умни

    9 18 Отговор

    До коментар #55 от "бхаха":

    Постиженията на СССР се дължат на умните украинци!

    Коментиран от #92

  • 85 стоян георгиев

    13 11 Отговор
    Моста ще бъде съборен.

    Коментиран от #90, #99

  • 86 Военните специалисти

    11 11 Отговор
    Твърдят че действително около моста има доста потопени кораби но всичките до един са украински
  • 87 Харон

    2 13 Отговор
    Ще тънцуваме ние един ден хоро върху тези руни...

    Коментиран от #97

  • 88 Дидо

    7 10 Отговор

    До коментар #64 от "Дедо ви...":

    То и грозната Мутрафанова си призна ,че тъпофилтацити рюскоподложни сите сте дялани в седалището !
  • 89 крайна да спре

    6 5 Отговор
    Терористичните си акции срещу легитимния си собственик!
  • 90 Да верно е

    3 3 Отговор

    До коментар #85 от "стоян георгиев":

    Върху главата ти
  • 91 пиночет

    7 0 Отговор
    Почетния руски консул Гочето Гергов печели по 1млн $ на ден,не може да го стигнеш и срещу него да вървиш!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Иванушка🇺🇲

    8 14 Отговор
    Този мост е обречен. Каквото и да правят фашагите моста ще рухне. Така ще се прекъсне връзката с Крим. Украйна скоро ще си го върне. Руската сган ще бъде прогонена към блатата на Москва.

    Коментиран от #96

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Каква наглост

    5 5 Отговор
    Как така си позволяват да потапят кораби? Трябва да се защитават без да потапят кораби !
  • 96 Белата Златка

    1 6 Отговор

    До коментар #93 от "Иванушка🇺🇲":

    Крим е ГРЪЦКИ!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ЗЛИЯТ ..

    12 8 Отговор
    Узсрайная е обречена ..Най младата държава ще се разпадне най рано...С приятели като Сащ те чака единствено смърт ..

    Коментиран от #104

  • 99 СССР

    9 12 Отговор

    До коментар #85 от "стоян георгиев":

    А руските фашисти прочистени. Крим е на Украйна и такъв ще остане.

    Коментиран от #107

  • 100 Ванга

    9 12 Отговор
    Мосто ке падне.По Димитровден.
    Баба Ванга.
  • 101 ЗЛИЯТ..

    8 8 Отговор
    Може и скали да потапят ..Морето си е тяхно .
  • 102 ЗЛИЯТ

    7 7 Отговор
    Това са гемиите на Узсрайная ,дето не си ги прибраха .скед 2014.Сега ще бъдат на стража ..Ахаха..
  • 103 Укри

    4 3 Отговор
    Подводници ???????
  • 104 Иванушка🇺🇲

    9 15 Отговор

    До коментар #98 от "ЗЛИЯТ ..":

    Украйна е обречена да защити себе си и Европа от Злото. Слава на героите. Победа. 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲

    Коментиран от #110

  • 105 Злия

    13 4 Отговор
    Много е отчаяна пропагандата .На кухо кънти ..Ахаха...Жалки хохляци..

    Коментиран от #117

  • 106 Бесен-_ Язовец

    12 9 Отговор
    Руската армия потопи НАТО

    Коментиран от #108

  • 107 Той

    12 4 Отговор

    До коментар #99 от "СССР":

    никога не е бил на Украйна. Беше автономен.
  • 108 За Крайцера

    6 7 Отговор

    До коментар #106 от "Бесен-_ Язовец":

    Масква ли говориш ?

    Коментиран от #114, #116

  • 109 ЗЛИЯТ..

    8 3 Отговор
    Разговор с Окроп е извращение за душата и разума ..Ахаха..
  • 110 И от какво

    14 2 Отговор

    До коментар #104 от "Иванушка🇺🇲":

    защитава Европа? Че аз като гледам, я потапя.
  • 111 Отзад

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Българин":

    Напред ли?
  • 112 ХАН ЮВИГИ

    8 15 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах

    Коментиран от #132

  • 113 Нищо

    1 6 Отговор

    До коментар #82 от "5423":

    не са чакали, просто не можаха. Доста им е слабичка армията.
  • 114 Бесен-_ Язовец

    12 7 Отговор

    До коментар #108 от "За Крайцера":

    Не, за говеждия крайцер Фицджералд на който му изпадна екипажа от дупката в трюма
  • 115 Не са навлизали

    11 6 Отговор

    До коментар #83 от "2014 руски терористи":

    в Украйна. Информирай се. А иначе терориста го виждаме. Украйна. Създаден и финансиран от САЩ.
  • 116 Там пише потопи Нато

    7 2 Отговор

    До коментар #108 от "За Крайцера":

    Учи си уроците, за да можеш да четеш.
  • 117 ФАКТ МНООО КУХО

    8 6 Отговор

    До коментар #105 от "Злия":

    1. УКРАЙНА НИКОГА НЯМА И НЯМА И ДА ИМА ПОДВОДНИЦИ
    2. ЕДИН КУБИЧЕСКИ МЕТЪР ВОДА ТЕЖИ ЕДИН ТОН ТАКА ЧЕ НОСИМОСПОСОБНОСТ ОТ 800 КИЛОГРАМА ИМАТ ЧЕТИРИ ВАРЕЛА ОТ НАФТА ИЛИ ПО ГОЛЯМА ГУМЕНА ЛОДКА
    3.МИНИРАНЕТО НА ПОДСТЪПИТЕ КЪМ МОСТА Е ИЗВРЪШЕНО ОЩЕ НА СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН СЛЕД АТАКАТА ТА С АТАКИТЕ ПО МОРЕ ПРИКЛЮЧИХМЕ
    4. СЛЕДВА МИНИРАНЕ НА КРАЙБРЕЖИЕТО НА УКРАЙНА ОСВЕН ТЕСНИ ОБОЗНАЧЕНИ И КОНТРОЛИРАНИ КОРИДОРИ
    5. ПУБЛИКУВАНЕТО НА ПОДОБНИ НОВИНИ ГОВОРИ ЗА СЕРИОЗНИ НЕУСПЕХИ НА ФРОНТА
  • 118 Факт

    3 1 Отговор
    Редактора, правилно е ПОТОПЯВА, а не ПОТАПЯ.
  • 119 Механик

    10 4 Отговор
    Аз сега последно не можах да разбера за какво плачат укрите?
    За това, че руснаците им пречат да взрият моста ли? За това, че въпреки напъна, не успяха да го разрушат. За това, че руснацитеи си потапят фериботи? За кое точно плачат?
    На война е така. Едните нападат както смятат за добре, другите се отбраняват както смят за добре, а резултатите се броят накрая. Всички междинни приказки относно резултатите са несериозно нещо.
  • 120 МДС

    8 2 Отговор
    Украйна разчиташе на ракетите Сторм Шадоу за унищожаване на моста. Това оръжие е с програма, която е високо ефективна 9а унищожаване на мостове и язовири.
    Италианското издание РИД обръща внимание на факта, че вече над 15 дни украинците не ползват Сторм Шадоу . Това се случва след като Русия от 15 юли отдели специално внимание на унищожаването на складовете с такива оръжия и на летищата със самолетите- носители на ракетите.
    Въпросът " Къде са крилатите ракети, дадени на Украйна?" беше зададен и официално от властта в САЩ.
  • 121 НЯМА

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Мммммм":

    КЕФ НИ Е ВИЕ ДА СЕ РАЗКАРАТЕ
  • 122 Ам чи

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "един":

    СМЕТКАТА ТИ НЕ Е МНОГО ВЯРНА НО НИЩО ТА ЦЕЛТА Е ЯСНА НО ВСЕ ПО ДАЛЕЧНА
  • 123 Ами всъщност

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Няма смисъл от":

    Русия нарочно не приключва бързо нещата, в крайна сметка целта не е просто завладяване на още някакви територии..........Путин съвсем ясно каза че настоява нато да се изтегли до границите си от 1997г., и понеже кравите и другите западни навлеци няма да го направят доброволно трябва да бъдат изгонени със сила, а това става постепенно и изисква време. Русия (заедно със своите съюзници, на които също им е омръзнало от произвола и гадостите на западналите) води война на изтощение, която ще спечели защото има ресурсите и волята да издържи много повече отколкото изнежените западняци дето като им спрат интернета и изпадат в нервна криза! Европата вече едвам крета, криво ляво успяха да избутат миналата зима ама тая дето идва ще бъде много гладна и студена за тях...........и без това там има постоянни протести (които не се отразяват по нашите продажни медии) остава още малко да се вдигнат хората и ще каталясат съвсем, немците вече се чудят как да ремонтират взривения Северен поток и ще се молят на Путин да им пусне газ от евтината, ама няма да ги огрее щото помагаха на укрите и изпълняваха всичките краварски заповеди против Русия..........същото се отнася и за повечето държави в Европа които ще лазят по корем да се извиняват но в крайна сметка ще получат един голям и твърд, че и скъп.
  • 124 Артилерист

    4 3 Отговор
    До коментар 73 "Не не злорадства"
    Колега, във военната история има много примери на семпли, но находчиви и успешни постъпки. Ще посоча един, който аз съм нарекъл "крещяща тактика" и дано не ме изтрият. Навремето мобилизирали Сократ за битка срещу персите. Той бил заклет пацифист, но нямал избор. Приготвил се, вкл. и като се натъпкал с лук, според поверието и заминал. Още като видял биещото се кълбо войници той хукнал назад с всичка сила, но се убол и се строполил в един трънак. Когато биещите се го наближили той се разкрещял:"тези наляво, вие надясно, хванаха се негодниците, пипнахме ги момчета, размажете им мутрите...". Уплашените перси помислили, че са попаднали в засада и се оттеглили. На пристигналата гръцка конница войниците, носещи Сократ, разказали, че той е истински герой и техен спасител. Сократ се отказал от всички, предложени му награди и почести, освен от тази, подиграващата му се съпруга да му измие петата и да му извади от там проклетия трън...

    Коментиран от #130

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Харон

    3 5 Отговор
    Слава Украина!
  • 127 да потопят

    3 2 Отговор
    4-5 кораба , превозващи укро-зърно и ще си изградят защита на моста , и в същия момент укронаците ще гледат тъпо !
  • 128 Горна Волта с ракети

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    То и тридневната операция се превърна в над 500 дни война,ама за тва си траеш нали българофобче ? Разликата е там,че Украйна е 22ра военна сила в света,а русия уж беше втора.Резултата е,че малка Украйна успя сама да разбие митът,че Русия била военна сила и Украйна сама успя да унищожи русия военно !

    Коментиран от #131

  • 129 Знайко

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Няма смисъл от":

    Според мен няму нужда да се превзема нищо, защото за да удържиш територия ти трябват много блокпостове, а това е много войска изложена на прицел. Трябва просто регулярно да се работи по всякакви пунктове където има повече от 20 военни на едно място и да им се спре тока за да нямат компютри и места където да си зареждат батериите. Цъкаш и всички тунели и мостове и играеш с авиация, артилерия и дронове и малко кинжали, циркони и сармати с конвенционален заряд. Базите за предислокация, летищата и гсм-ите -също.
    И проблема ще се реши за няколко месеца.
    Но явно раша не иска точно това. По-скоро са се договорили с кравария конфликта да продължава за да мове ВПК-то и на двете страни да продължава да работи,защото за него са закачени много други отрасли. Спомнете си как беше с пандемията-уж всеки беше със свои мерки, а накрая всички почнаха да спазват едни и същи мерки!
  • 130 Знайко

    4 1 Отговор

    До коментар #124 от "Артилерист":

    Браво ве , мой! Не съм знаел , че все още има хора които да си спомнят , кой е Сократ , камо ли да разкажат истинскя притч , от която човек може да си извади поука!.
    Най-добре им разкажи нещо и за Диоген на тия илитерати!
    Само да питам ..... ако е възможно да се взривяват потоци, мостове и язовири без никой да пита кой го е сторил дали ще има инвеститори които да дават пари за да се построят?
  • 131 Знайко

    4 2 Отговор

    До коментар #128 от "Горна Волта с ракети":

    Нищо не е разбила осраина. Нато катострофира в осраина!
    Европа изпразни складовете, кравария не може да свари да произвежда.
    Сега ако тръгне и другия конфликт в тайван, ще им се наложи да намалят доставките за осраина на 50%.
    Не мога да разбера откъде се информирате, Тъкър Карлсън извика Орбан да го пита кво става...вземете гледай видеото може и нещо да ви просветне.
    Вземете гледайте болшая игра по рузката- има кадри от обективния контрол които показват как завършват всички осраински атаки.
  • 132 Знайко

    3 2 Отговор

    До коментар #112 от "ХАН ЮВИГИ":

    Ако повтаряш едно и също, за мен това означава , че нямаш нови мисли! ....е нямаш мисли но пък имаш минуси!
    Ако хан Кубрат беше с твоето закостеняло мислене сега нямаше да има кирилица на която да си постваш опорките!
    Мога и да ти пожелая , след 5 години децата ти да говярат на осраински ама ще се въздържа засега!
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Знайко

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Затова ли":

    Оооо колко си ....умен! Ако е поредното, значи предходното не е било успешно!
    Познай настоящото колко ще е успешно? ХАхаха...дай едно хапче от смешните , че да има за какво да ти се присмея и аз!
  • 135 Знайко

    4 3 Отговор

    До коментар #63 от "един":

    Съветвам те да отвориш Гугъл мапс и да видиш , че Работино и е село от 35-40 къщи , които в момента не съществуват , освен като простреляни позиции. Това е село разположено в нещо като фуния между два баира, където са рашките.
    Няма да го превземат никога, а рашките ще слязат от баира след като артилерията почисти в дълбочина.
    Азовско море....смешки...те само да ги натиснат още малко и ще се простят и с Одеса и с излаза на черно море. Даже трябва да дадат излаз на Молдова и така да си гарантират тяхната лоялност и да ги ползваът като буфер!
    И още нещо....всички викат че това , което се случва е алогично...еми да! Ти ако не можеш да управляваш един екип от 10 човека, как ще разбереш интригите на тези които управяляват цели държави?
Новини по държави: