Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Септември, 2023 20:08 4 511 43

ISW: Украинските ракети вече са заплаха за руския тил

  • русия-
  • украйна-
  • дронове-
  • война

Украински официални лица направиха изявления в края на юли, в които посочиха, че украинската кампания за пресичане успешно влошава руските възможности за противодействие на артилерията

ISW: Украинските ракети вече са заплаха за руския тил - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 31 август украинският президент Володимир Зеленски обяви за вътрешното производство на ракети с голям обсег на действие в Украйна, вероятно като част от координирана украинска кампания, насърчаваща увеличаването на украинските възможности за нанасяне на удари по руските дълбоки тилови райони.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна.

Още новини от Украйна

Зеленски заяви, че произведено в Украйна оръжие с далечен обсег на действие успешно е поразило цел на разстояние 700 км, но не предостави повече подробности за удара или оръжието.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви по-рано на 26 август, че нова, но неуточнена ракета украинско производство е поразила руска система за противовъздушна отбрана С-400 в Крим на 23 август, а началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГРУ) генерал-майор Кирил Буданов заяви на 24 август, че украинските сили имат възможност да нанесат удар по всяка част на окупирания Крим.

Руските власти арестуваха известен крайнодесен ултранационалистически руски военен блогър по обвинения в дискредитиране на руската армия, вероятно като част от централизираните усилия да се заглушат някои критични гласове на военните блогъри, без да се предизвика обща реакция.

Руските власти арестуваха Андрей Куршин, за когото се съобщава, че управлява канала в Telegram "Москва зове", на 31 август, но не уточниха какво съдържание е публикувал Куршин, което е предизвикало обвиненията.

Каналът "Moscow Calling" редовно критикува руския президент Владимир Путин и руското министерство на отбраната (МО) и особено често атакува много аспекти на военното поведение на Русия във войната в Украйна, като същевременно подкрепя ултранационалистическите цели, залегнали в основата на самата война.

По-широкото руско ултранационалистическо информационно пространство приветства ареста на Куршин и отбеляза, че той редовно дискредитира руската армия, като се подиграва със смъртта на руските военни и пише "гнусни" мисли за руските военни усилия.

"Москва зове" също така редовно подкрепя хвърления в затвора руски ултранационалист Игор Гиркин, което вероятно е породило допълнителна опозиция на Кремъл срещу Куршин.

Елементи от по-широката руска ултранационалистическа общност разкриха досегашната анонимна самоличност на Куршин през април, след като той се пошегува с убийството на руския военен блогър Максим Фомин (Владлен Татарски), и тогава военните блогъри призоваха руските власти да накажат Куршин за насърчаване на антиправителствени нагласи онлайн.

Арестите на Куршин и Гиркин подсказват, че Кремъл може би арестува изявени ултранационалистически гласове, които широката общественост до голяма степен порицава, за да избегне ответна реакция, тъй като Кремъл засилва усилията си да увеличи дългосрочния си контрол върху руското информационно пространство.

Арестът на Куршин не е задължително да предвещава по-широки репресии срещу руските военни блогъри, които са по-популярни. Реакциите на военните блогъри, включително на тези, които открито критикуват руското военно ръководство, допълнително подсказват, че общността на военните блогъри е била и е готова да установи неофициални насоки за това какво е допустима критика на войната и руското ръководство.

Кремъл вероятно се възползва от и насърчава до известна степен това самоконтролиране сред милиблогърите - толерира някои критики, като същевременно култивира ключови милиблогъри и се стреми да заглуши особено критичните гласове.

Твърди се, че руските военни власти са наредили задържането на трима руски блогъри, които наскоро са критикували руското МО - ход, който предизвика ответна реакция само в малък ъгъл на руското информационно пространство.

Руски военни блогъри твърдят, че командирът на 205-а отделна мотострелкова бригада (49-а армия, Южен военен окръг) и вероятно високопоставен руски военен служител са наредили на руското военно контраразузнаване да задържи тримата руски военни блогъри, които наскоро са критикували начина, по който руското МО се справя с проблемите в 205-а отделна мотострелкова бригада.

Реакциите на заповедта за задържане бяха до голяма степен изолирани в малката общност, която от 25 август насам увековечава дискусиите за 205-а отделна мотострелкова бригада, което показва, че руското МО вероятно избира цели, чието наказание няма да има значителен отзвук в руското информационно пространство и тази дискусия едва ли ще продължи в по-широкото пространство на военните блогъри.

Задържаният руски ултранационалист Игор Гиркин и неговите съмишленици проведоха вероятно безрезултатни политически маневри с цел да се обединят в последователна и значима политическа опозиционна група. На 31 август Гиркин обяви, че възнамерява да се кандидатира за президент на президентските избори в Русия през 2024 г., но използва съобщението най-вече, за да повтори дългогодишните си критики към руския президент Владимир Путин.

Теоретичната "кампания" на Гиркин няма да има почти никакво въздействие и не трябва да се тълкува като пряка политическа заплаха за Кремъл. Гиркин критикува Путин, че е неефективен военен лидер, че не успява да отстрани некадърни висши служители и че дава предимство на богатите милиардери и дългогодишните си приятели пред нуждите на Русия - всички те са отдавнашни реторични точки на Гиркин.

Съобщението на Гиркин не е сериозна кандидатура за президент (и Кремъл няма да позволи да бъде такава), а по-скоро опит да се привлече вниманието към затвора на Гиркин, дългогодишните му критики към Путин и опитите му да създаде политическо движение.

Кирил Фьодоров, член на ръководения от Гиркин клуб "Гневни патриоти", заявява, че обявяването на Гиркин за президент е изненада и че клубът "Гневни патриоти" предварително е взел решение да не участва в предстоящия изборен цикъл след ареста на Гиркин или други негови членове и не е обсъждал възможността Гиркин да се кандидатира за президент по време на неотдавнашна среща.

На 30 август Руското движение в подкрепа на Стрелков (Игор Гиркин) обяви, че е създало "Руско движение Стрелков" и единодушно е избрало Гиркин за негов ръководител - едно от многото скорошни политически изявления, които вероятно имат за цел да предотвратят разпадането на движението без лидерството и гласа на Гиркин, който да задържи движението заедно.

Съобщението на Гиркин от 31 август предизвика ограничени реакции в руското ултранационалистическо информационно пространство, които до голяма степен се съсредоточиха върху объркване, саркастична подкрепа и критика на предполагаемата президентска кандидатура поради настоящата политическа ситуация на Гиркин и Русия.

Предишни съобщения за създаване на политически движения от сътрудници на Гиркин не са довели до значителна реакция, а Клубът на гневните патриоти вероятно отчаяно се опитва да запази своята актуалност и сплотеност, след като Гиркин е в затвора.

На 31 август украинските сили продължиха контраофанзивни операции край Бахмут в Донецка област и в западната част на Запорожка област и според съобщенията са напреднали и в двата сектора на фронта. Украинският генерален щаб и заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщиха, че украинските сили са продължили настъпателните операции в направленията Бахмут и Мелитопол (Западна Запорожка област) и са постигнали неуточнен успех в направлението Новоданиловка-Новопрокопивка (от 5 до 13 км южно от Орихов) в Западна Запорожка област.

Маляр също така заяви, че украинските сили са постигнали неуточнен успех в посока Бахмут.

Украинският началник на Главното управление на ракетните войски и артилерията и безпилотните системи на Генералния щаб бригаден генерал Серхий Баранов заяви, че украинските сили са постигнали паритет в контрабатарейните способности с руските сили.

Баранов заяви, че предоставените от НАТО артилерийски системи с обсег на действие от 30 до 40 км позволяват на украинските сили да унищожават руските артилерийски системи и да принуждават руските сили да отдалечават артилерията си от фронтовата линия.

Преди това украински официални лица направиха изявления в края на юли, в които посочиха, че украинската кампания за пресичане успешно влошава руските възможности за противодействие на артилерията.

От средата на юли насам руски източници многократно изразяват загриженост относно липсата на руски контрабатарейни артилерийски способности, особено в Южна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руска измет

    15 51 Отговор
    На всеки убит руснак трябва да се дава по кюлче злато.

    Коментиран от #4, #7, #14

  • 2 Пич

    43 6 Отговор
    Хахаха..... ако перифразирам един стар комунистически лозунг , ще е нещо като - Информация от кретени , и за кретени !!!
  • 3 Тихият преврат на Радев

    12 10 Отговор
    В средата на юни т.г. служебното правителство предложи на президента да издаде укази за освобождаването на председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и назначаването на негово място на Антоан Гечев.

    Сегашният директор на Държавна агенция "Разузнаване" се казва Антоан Любомиров Гечев. Роден е на 13 сетември 1969 г. в Ямбол. Презимето и фамилията автоматично предизвикват интерес за онези, които сме проучвали дълго и внимателно архивите на комунистическото военно разузнаване РУМНО (РУ-ГЩ) - Любомир Гечев е един от знаковите представители на тази просъветска и много мракобесна структура. Но сериозното изследване на подобна тема винаги изисква стопроцентово засичане на информацията. Заехме се с проверка дали рождената дата на днешния шеф на ДАР съвпада с рождената дата на децата на Любомир Гечев - така, както би трябвало да е описано в Личното дело (ЛД) на този кадрови офицер от РУМНО. И наистина, бинго - ето оригинално факсимиле от ЛД на Любомир Гечев, където ясно се вижда, че Антоан Любомиров Гечев е син на Любомир Гечев.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен-_ Язовец

    24 7 Отговор
    Е щом от НПО на Сорос наречено институт са казали...
  • 6 ХАХАХА

    29 11 Отговор
    Казах аз сутринта ,че контранастъплението яко боксува и целият ден ще се пропагандират осрайнските победи !
  • 7 А укронацистите

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Руска измет":

    Говно от класа, защото силно миришат.
  • 8 ХАХАХА

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "Измет балканска":

    На тази измет от 1 коментар не му трият драсканиците ,дали не е някой от сайта с име Дениза?
  • 9 ЕБ@Н СОРОС. ОИДИ

    21 6 Отговор
    Лъжат за грантове
  • 10 Никой ли не се замисля

    22 7 Отговор
    Че докато в руския тил чоплят семки и чакат
    укрофашистите, колегите им наемници от колективния западНАЛ и насилствено мобилизираните и хвърлени в окопите украинци
    се блъскат, като вода в бряг.
    За какви заплахи, за какви пет лева гово.ят разни измислени медии ?

    Коментиран от #15

  • 11 Мишел

    11 26 Отговор
    От 44 дни Мощното настъпление на 3 руски Армии - 100 К личен състав със 900 танка и 1100 артилерийски системи по направление Харков, върви по план.
    Завзети са общо 180 метра.

    Коментиран от #16

  • 12 ха ха ха

    20 6 Отговор
    Господи, прибери си укровересиите
  • 13 Русофил

    14 17 Отговор
    Украинските ракети вече са заплаха за руския тил, а руските са
    заплаха за Луната
  • 14 Възкръсналият Залужний

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Руска измет":

    Тази втиранатор не струва нищо, камо ли злато, само мъчи земята. Нашите инженери всеки месец увеличават далекобойността с по 50 километра до предстоящата октомврийска революция в кочината вече ще произвеждаме украински томахавки над 1000 километра далекобойност и над 20 неотронни-ариел бомби срещу сибирски комари-паРазити.
  • 15 Виж къде беше фронтовата линия преди

    12 20 Отговор

    До коментар #10 от "Никой ли не се замисля":

    1 година и къде е сега и ще разбереш!
    Не разбрах само, кога започва Москалския Парад на Победата в Киев и кой ще го води? Шайгу, Герасимов или лично путик?!?

    Коментиран от #33

  • 16 Бесен-_Язовец

    9 15 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    Абе Мишелинке, че то САЩ за 19 дни и 320 жертви маршируваха в Багдад?!?
    Как го правят тия хора а ние кесим 9год...пред АВДЕЕВКА?

    Коментиран от #28

  • 17 Така е другари

    7 21 Отговор
    Илон Мъск ги оправи хората в Русия
    Преди 2 3 дена писах че идва момента в който украинците ще извадят собствени тактически ракети и ето че той настъпи тържествено
  • 18 Всекиму е ясно

    28 10 Отговор
    че Путин жали цивилните.Зная че има много хора в България които си казват - защо не я трепе наред тая нацистка измет? Отговорът е - заради цивилните.Няма друг Отговор..
  • 19 Путин много

    28 12 Отговор
    ясно ви каза ,че по същество не ви е започнал.Кой разбрал разбрал,кой не разбрал предстои грозен сюрприз за НАТО шайката.

    Коментиран от #41

  • 20 ПЕРО

    19 9 Отговор
    НЮЗ БГ ЕДИН ОТ НАИ ЛЪЖЛИВИТЕ БГ САИТОВЕ НО ТАКА Е КОГАТО ГОСПОДАРИТЕ ТИ СА ОТ ЗАПАД
  • 21 смъркачи

    18 8 Отговор
    Пак кокаинови фантазии
  • 22 Санди

    8 4 Отговор
    Притеснен съм, Москва на колко км. е то Украйна?
  • 23 Предстои

    9 17 Отговор
    На ушанките ще им думнат малко ПВО инсталации и после Ф16 ще ги отбележи в окопите както си мислят че са непревземаеми
  • 24 оня с коня

    10 4 Отговор
    Ето го и РАЦИОНАЛНОТО Решение на Запада тип "И Вълка сит,и Агнето цяло" относно поетия Ангажимент спрямо Русия да не бъде снабдявана Украйна с Далекобойни Оръжия приемайки 80-90км Обхват за Максимален/Ракетите на Хаймарс например са ограничени до 82км/:Вместо Реален внос на Ракети с Голям обхват като "Готов продукт" в Украйна, се изпращат само Най-важните Компоненти и Електроника,като Сглобката се извършва в Укр. Заводи.
  • 25 Мишел

    16 9 Отговор
    Внезапно появилите се информации за украински ракети с обсег 700 км. са опит за скриване на факти от нападението на летището в Псков, което е на 700км. от Украйна. Това нападение беше подготвено от британското разузнаване изпълнено със съдействието на балтийските натовски държави. Дроновете, с които беше извършена атаката (австралийски, изработени от шперплат, пластмаса и картон, невидими за радарите), са излетяли оттериторията на балтийските държави или от кораб в морето до брега. До летището 60-100 кмдроновете са управлявани от натовски оператори. Това е осигурило успеха на атаката.
    Такава атака от натовска територия може да предизвика руски удар върху обекти в тези държави( британски източници)
    Засега ще наблюдаваме през уикенда руски ракетен отговор в Украйна.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    13 8 Отговор
    Укрите били казали нещо си и вече трябва да им вярваме.
    То и аз може да кажа, че съм трака-лака комшийката, ама още е в стадий "мечта"...
  • 28 Тъпан

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен-_Язовец":

    Ти пиле срещу роднините си как ще воюваш.

    Коментиран от #30

  • 29 Да дааа

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Мишел":

    Стува ми се че Атлантика ще увеличи площа си.
  • 30 Бесен-_ Язовец

    12 8 Отговор

    До коментар #28 от "Тъпан":

    Фашиска САЩ нападна Ирак с 400 000 армия и коалиция с Британия +още 100 000 и те водеха война с народ който беше 12 години под оръжейно ембарго. Жертвите на цивилните иракчани за първите 30 дни бяха 80 000 души

    Коментиран от #35

  • 31 Ти да видиш!

    7 6 Отговор
    Че те укронацистите вече спечелили войната ве баце, изпуснАл ного, добре че теа статии ми направИха ъпдейто, че щех да заблудя зверски че укрите са се понаакали .
  • 32 Пълна кома

    6 8 Отговор
    Абе, копейки, в последните две седмици опорките мноо слаби бе. Дори не мога да се засмея. Питайте Митрофанова да бръкне в торбата за кризисни моменти. Тридневната военная ъперация много боксува, разкажете на хората в България завършили 12 клас преди 40 години как руСССия печели.

    Коментиран от #34

  • 33 А бе не знам...!

    10 8 Отговор

    До коментар #15 от "Виж къде беше фронтовата линия преди":

    Но знам,че 1/5 от територията на Украйна стана Руска...!
    И не виждам как на думи,речи, пропаганди,бъзикни и лигавене в мрежите ще се върнат...?!
    А за Крим-100% съм убеден,че връщане назад няма да има...!!!

    Коментиран от #37

  • 34 Чуй,чуй...!

    4 6 Отговор

    До коментар #32 от "Пълна кома":

    А как върви...,,Пролетната Перемога"...?!
    Май само с ПИАР-акции,извън фронтовата линия, на счупени стъкла от дрончета,на някоя и друга сграда ...!
    Най-малкото-това звучи несериозно...!Я се стегнете и дайте отпор на фронта...!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 007

    4 4 Отговор
    Свободата на словото в путлеристан е на световно равнище!!! Без значение кой какво казва ако не е по гайдата на пусин той задължително проверява нивото на рашистките затвори отвътре!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 37 А знаеш ли къде е Псхов

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "А бе не знам...!":

    Там на 700 км на летището изгоряха 4 ил 76..В Крим най смешното е взривиха Пво комплелс С400.За складове за оръжие няма да говорим.Смешни ватенки.

    Коментиран от #39

  • 38 Механик

    5 3 Отговор
    Статия от над 200 думи, а нищо конкретно.
    Ако укро-ракетите са заплаха за руснаците,руснаците директно ще ви помелят на маджун.
    пак казвам. Приличате ми на Къбрат Пулев, след като Кличко го направи на шарена калинка. Бушониран, размазан, не се знаена кой свят е, ама вика "продължаваме напред"
  • 39 А знаеш ли къде е Чернигов?!

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "А знаеш ли къде е Псхов":

    И по-скоро...театъра им...!
    Откъдето бяха изпратени при Бандера с един ,,Искандер"...40 украински специалисти по военни дронове и поканени натовски специалисти,да им ръкопляскат на ,,театралното представление"....!
    Не им помогнаха предварителните инструкции да са в цивилни облекла и да казват,че отиват на...,,театър"...!
  • 40 Гого

    2 1 Отговор
    Следващата ракета да удари часовника на Кремъл!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Епа

    1 1 Отговор
    Бла Бла дрън...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания