Last news in Fakti

3 Септември, 2023 19:01 2 516 0

Защо Путин не е имунизиран срещу нов пуч?

  • владимир путин-
  • русия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин

Подобно на Икар, който умря от изгаряне на крилете си, летейки твърде близо до слънцето, Евгени Пригожин - който, след като беше от най-приближените на Путин, се осмели открито да му се противопостави

Защо Путин не е имунизиран срещу нов пуч? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подобно на Икар, който умря от изгаряне на крилете си, летейки твърде близо до слънцето, Евгени Пригожин - който, след като беше от най-приближените на Путин, се осмели открито да му се противопостави - завърши живота си, падайки от небето в късния следобед на 23 август. Поради авария, вероятно дължаща се на саботаж, частният му самолет с десет души на борда, започва главоломно падане, преди да се разбие в ад от пламъци, по средата между Москва и Санкт Петербург. Никой не знае дали едно разхерметизиране на устройството моментално е нокаутирало един от най-големите военнопрестъпници на века или "шефът" на наемническата група "Вагнер" е имал време да проследи бързо като на филм своята необикновена и чудовищна съдба. Изчезнал на 62 години, мъжът с бръсната глава прекарва почти десет години в затвора, продава хот-дог при разпадането на СССР, изгради империя в ресторантьорския бизнес, повлия на американските избори през 2016 г. благодарение на изфабрикувани фалшиви новини от неговите " ферми за тролове", защитава хунтите в Африка и набира затворници да се бият на фронтовата линия на украинския фронт, в Донбас. Това пише в свой аналитичен материал авторитетното френско списание L"Express.

Бившият затворник вероятно го е знаел: той е подписал смъртната си присъда, като е пуснал своите войски и танкове - точно два месеца преди самолетната му катастрофа - в преврат, започнал с превземането на военна база в Ростов на Дон, и който спря само на 200 километра от Москва, след като по пътя свали самолет и няколко хеликоптера на руската редовна армия. С невероятна дързост неговият преврат унизи шефа на Кремъл, излагайки пред очите на всички, зад фасадата, слабостта на властта му. "Царят", който смята предателството за най-върховно престъпление, първо изчака, а след това удари силно като мафиотски бос, за да възстанови поругания си авторитет.

Въпреки че нищо не е доказано, катастрофата от 23 август носи подписа на Путин. "Във всички случаи на предишни убийства, като тези на журналистката Анна Политковская или опозиционера Борис Немцов, руското обществено мнение винаги е посочвало други извършители, отбелязва журналистът в изгнание Андрей Солдатов, специалист в тайните служби. Но когато става въпрос за Пригожин, никой не мисли, че е някой друг освен Путин". "Дори министърът на отбраната Сергей Шойгу вероятно да е искал да убие шефа на "Вагнер", изглежда трудно да си представим, предвид важността на този персонаж, че подобна инициатива може да бъде предприета, без да бъде одобрена на най-високо ниво", добавя историкът Галя Акерман.

"Днес се вижда само върхът на айсберга"

Смъртта на Пригожин допълва дълъг списък от хора, загинали при съмнителни обстоятелства - убити на улицата, бутнати от прозореца, жертви на сърдечен арест, отровени. Но се случи "качествен скок". Този път не е опонент или журналист, а някой близък до Путин, ключово зъбно колело в системата му. Начинът на действие също преминава в по-висока степен на насилие. "Сваляйки частен самолет", продължава Солдатов, "и убивайки няколко невинни хора, несвързани с престъпленията на Пригожин, като екипажа на самолета, нивото на бруталност изпраща много, много силно послание."

Чувствайки се застрашен, Владимир Путин става все по-тоталитарен и сталинист. "В ход е чистка, от която днес се вижда само върхът на айсберга", отбелязва историкът Франсоаз Том. В самия ден на "катастрофата" на самолета генерал Суровикин, съюзник на Пригожин, ръководил някога офанзивата в Украйна, беше освободен от поста си. А месец по-рано именно влиятелният националистически блогър и бивш лидер на сепаратистите в Донбас Игор Гиркин беше арестуван за "екстремизъм". Каква е пък неговата вина? Че критикува некомпетентността на Кремъл при воденето на войната.

Путин действа систематично, атакувайки емблематични личности в секторите, които иска да подчини. Той се стреми да внуши чувство на паника. Често "репресиите са насочени не към лидерите на системата, а към техните заместници: заместник-министър например. В Русия всички разбират посланието, уточнява Андрей Солдатов. Арестуваш човек не заради това, което е извършил, а заради това, че ФСБ може да получи информация за други хора в неговия отдел. Така че всички се страхуват."

Засега контролът на Путин е тотален. Но докога? Ако "царят" веднага засили властта си, той също изпраща сигнал за слабост, тъй като оттук нататък единственият му начин да подчинява е чрез терор. Само с този факт господарят на Кремъл можеше да попадне в "капана на диктатора", пише американският политолог Браян Клаас в списание The Atlantic. "Путин направи класическата грешка на всички диктатори: погрешно смеси силата с безмилостното насилие. Когато диктаторите започнат да убиват високопоставени членове на режима, параноята се настанява и расте. Но ако хората около тях се страхуват за собствената си безопасност, тогава дворцовият преврат става все по-вероятен."

Още повече, че корените на бунта на "Вагнер" - критиките за неефективността на военното командване в Украйна - далеч не са изчезнали. Още по-лошо, елиминирането на Пригожин и арестуването на генерал Суровикин създават настроения в армията, където те имат много поддръжници. "Тази криза във войските, по средата на войната, може само да отслаби режима на Путин", настоява Франсоаз Том. Когато елитът разбере, че приоритетът на лидера е собственото му оцеляване и неговият престиж, в ущърб на усилието на войната, той се изкушава да го елиминира. Това е и причината за неуспешния пуч на германските генерали срещу Хитлер през юли 1944 г." Което ни води до този парадокс, посочен от историка Галя Акерман: "Колкото повече Путин се ожесточава, толкова по-малко е в безопасност."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА