Last news in Fakti

31 Август, 2023 15:59 1 125 2

Горските пожари в Гърция ще изпепелят най-малко 150 000 хектара площ

  • гърция-
  • пожари-
  • горски

Заяви премиерът, Кириакос Мицотакис

Горските пожари в Гърция ще изпепелят най-малко 150 000 хектара площ - 1
Източник: БГНЕС

Горските пожари, обхванали Гърция, включително големият пожар на север, който бушува вече близо две седмици, ще унищожат най-малко 150 000 хектара земя, според изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Пожарите причиниха огромни щети на природата и станаха причина за загиването на поне 20 души и евакуацията на хиляди жители.

Президентът заяви, че горските пожари са нанесли над 1600 квадратни километра щети на земята и представляват сериозна заплаха за околната среда. Пожарите вече се превърнаха в нещо повече от природна бедствие, засягайки също и живота и имуществото на гръцките граждани.

Мицотакис обяви, че санкциите за палеж ще бъдат засилени, а лицата, обвинени в това престъпление, ще бъдат задължени да изпълнят присъдите си в затвора, дори и ако престъплението е станало по невнимание. Той подчерта необходимостта от предварителни мерки и финансиране в областта, за да се намали рискът от подобни бедствия в бъдеще, пише БТА.

Премиерът призова към солидарност и подкрепа към всички засегнати от пожарите и подчерта важността на изграждане на по-устойчива и екологично отговорна архитектура на околната среда. Той допълни, че властите се забелязали „огнен облак“ (пирокумулус) - буря, създадена от топлина, влага и замърсители, които пожарите изпращат нагоре и които създават светкавици и повече пожари - явление, което не е било наблюдавано от горските пожари в Калифорния, САЩ, през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелените фанатици

    1 1 Отговор
    С пари от Сорос и Шваб палят горите по света за да си оправдават "зелената идиотщина" и да притискат хората в концлагер. Всичко е работа на мафията.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: